Testovali sme mlynčeky na mäso. Ktorý v teste obstál najlepšie?

02. 06. 2015
Zdieľať

Až vo chvíli, keď doma vložíte do mlynčeka akciovú krkovičku alebo pliecko, zistíte, že to, čo vám v supermarkete ponúkajú namleté vo vaničke, má od pekného mäsa veľmi ďaleko.

Sýta a svieža farba čerstvo zomletej bravčoviny akoby v kuchyni otvárala nové obzory. Pre niekoho prichádza nový zážitok z intenzívnej chuti a nepoznanej štruktúry mäsa, iní budú s radosťou hľadieť na rozpálenú panvicu alebo gril, ktoré sa nezalejú vytopeným omastkom.

MLYNČEK NA MÄSO už nie je iba výsadou zabíjačkového vidieka, ale aj panelákových domácností, ktoré nemajú vo svojom okolí tradičné mäsiarstvo. Čoraz zriedkavejšie sa stáva, že vám na želanie zomelú vami zvolený kúsok spôsobom, aký si rozkážete. Ak si robíte chute na čevapčiči, čufty, bravčovinky, hamburgery, mleté rezne, sekanú alebo domácu klobáskovú zmes, bez mlynčeka sa nezaobídete. Ak sa práve po nejakom rozhliadate, mali by ste vedieť, že sa od seba líšia viac, ako by ste očakávali.

TRENDOM JE pribaľovať k mlynčekom doplnkové príslušenstvo, aby z nich neboli iba jednoúčelové strojčeky na jeden druh použitia. Typickou výbavou je odšťavovač, resp. pasírovač alebo strúhadlo, vďaka ktorému nakrájate zeleninu na plátky alebo nameliete orechy či strúhanku. To sa hodí pri veľkom sobotnom varení, keď na vytiahnutom stroji spravíte všetko naraz.

AKO SME TESTOVALI

Hromada hovädzieho, bravčového a baranieho mäsa a popritom chuť zamazať si ruky pri práci. Pri našom teste sme sa nesnažili zistiť, koľko bolesti ušetrí elektrický mlynček oproti ručnému, ale ako rýchlo mlynček melie a s akými sústami mäsa si dokáže poradiť. Pretože je rozdiel krájať mäso na drobné kocky alebo vkladať ho vo forme veľkých, tučných pásov. Samozrejme, vyskúšali sme aj pribalené príslušenstvo, aby sme vedeli, či stojí naozaj za to.

TIP: Kuchynské mlynčeky do vašej domácnosti za prijateľné ceny.

Čo sme zistili?

PREŤAŽENIE MÔŽE ZABÍJAŤ

Máloktorý mlynček je vybavený elektronickou poistkou, ktorá by sa aktivovala v prípade jeho preťaženia. Ak doň naložíte väčšie sústo, ako znesie, nie je vylúčené, že zavrčí a prestane fungovať. Jednoducho sa v ňom poškodia ozubené plastové kolieska. Preto pri niektorých modeloch nájdete vymeniteľné plastové spojky.

NA ZABÍJAČKU IBA S LEPŠÍM

Mlynček s malou kapacitou nepatrí na zabíjačku, pretože sa bude viac prehrievať pri práci ako plniť svoje poslanie. Ak výrobca píše o 1,5 kg za minútu, je to tak na víkendové použitie. Aby stíhal držať krok s náročnými požiadavkami, kde sa žiada spracovať všetko rýchlo a bez čakania, mal by zvládnuť pomlieť aspoň 4 kg surovín za minútu. 

UMÝVAČKA IM NESVEDČÍ 

S výnimkou noža a dierovanej platničky sú ostatné časti mechanizmu zväčša vyrobené z hliníka. To ho diskriminuje z automatického umývania v umývačke. Pôsobením chémie sa striebristý hliník s belavým odleskom zmení na tmavosivý kov, ktorý pri opakovanom umývaní stráca hladkosť na povrchu. To komplikuje jeho ďalšie čistenie, takže ručný oplach je po každom použití namieste. A to bez ohľadu na to, či ste mleli mäso alebo starý chlieb.

FORMOVANIE MÄSA JE ZÁBAVA 

Kompaktná mäsová rúrka alebo šúľky, ktoré držia svoj tvar. Formovacie príslušenstvo na mäsovú zmes v mlynčeku prináša do kuchyne nové možnosti. Rúrky možno naplniť a zatlačiť na koncoch alebo ich prerežete a získate plátok vhodný na obalenie a vypraženie. Zo šúľkov zasa urobíte čevapčiči, pri ktorom je každá porcia rovnaká. Nie je to však iba o tvare, ale aj o utlačení, aké rukami nedosiahnete.

NÁROČNÉ NA USKLADNENIE 

Hoci sú majstrami jediného remesla, na uloženie potrebujú v kuchynskej linke takmer toľko miesta ako fritéza alebo menší kuchynský robot. Ak sa však rozhodnete pre model s doplnkovým príslušenstvom, počítať môžete ešte s polovicou zásuvky. Pri malej kuchyni si preto vopred rozmyslite, či budete kupovať aj bonusy, ktoré by zostali bez využitia.

dobrá rada

Ak do vašej chladničky zavíta iba hydina, bravčová panenka a karé, dokážete ich spracovať aj v kuchynskom robote s rotačným nožom. Ak však milujete poctivý kus červeného mäsa, mlynček je výbavou, ktorá by vo vašej kuchyni nemala chýbať.

TESTOVANÉ MODELY


Kenwood MG510

Kenwood MG510
Kenwood

Kenwood MG510

výkon: 2 kg mäsa/min., 1 600 W 
výbava: 3 dierované dosky, plnič klobás, tvarovač rúrok
hmotnosť: 5,3 kg
cena: 105 € 
Kúpiť na Hej.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++-

+

Telo z brúseného kovu a priam priemyselný dizajn tohto modelu budia ten najlepší dojem. Ide o stroj, ktorý je na trhu bez obmeny už niekoľko rokov. Mlecí mechanizmus sa upevňuje skrutkou, uťahovanie čela je riešené plastovým kľúčom s dlhou pákou – niekedy si vyžaduje chlapskú ruku, ak sa pri mletí väzivo natlačí po obvode dierovanej dosky. Mleli sme bravčovinu na domáce klobásy, salámy a jaternice, všetko, no vzhľadom na pomalé tempo mlynčeka iba v malom množstve. Ide o stroj, ktorý vyžaduje dôslednú prípravu surovín. Všetko treba krájať na menšie kocky, inak počuť motor, ako spomalí otáčky. Na víkendové použitie však postačí, a ak budete k nemu šetrní, spoľahlivo poslúži.

TIP: Nerezový mlynček na mäso Kenwood MG510 je vhodný na domáce použitie.

Veľké sklamanie sme zažili pri mletí baraniny. Pevnejšie časti pretkané väzivom spôsobili úplné zlyhanie. Pri rozobraní sme zistili, že sa poškodilo ozubenie prevodovky. Väčšiu záťaž asi neznesie.


Sencor SMG 4382

Sencor SMG 4382
Sencor

Sencor SMG 4382

výkon: 1,65 kg mäsa/min., 1 500 W 
výbava: 3 dierované dosky, lis na ovocie, strúhadlo
hmotnosť: 4,7 kg
cena: 70 € 

Kúpiť Sencor SMG 4382

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-     

+

Nevyžaduje rozkrájanie mäsa na malé kocky, vyhovujú mu pásiky. Ak ho preťažíte, mechanická poistka včas preruší prenos krútiacej sily na mlecí mechanizmus. (V balení je 10 náhradných poistiek.) Mleli sme na ňom tuhšiu hovädzinu, spracovali sme i menej hodnotné výrezy s množstvom pevnejších tkanív. Mlynček sa neupchával, s ľahkosťou sme ho vždy po použití rozobrali. Model sa dodáva s rozšíreným príslušenstvom, takže počas zaváracej sezóny máte skvelého pomocníka. Počítať môžete s odšťavovačom na pasírovanie mäkších plodov a varených ovocnín, páčilo sa nám aj multifunkčné strúhadlo s veľkým plniacim otvorom a trojicou nožov. Pomlieť orechy, zemiaky na placku či nakrájať uhorky na plátky nie je preň problémom.

Pracovné tempo pri najpoužívanejšej „šajbe“ je takmer polovičné, ako sa dočítate na škatuli, napriek tomu však mlynček spoľahlivo funguje

.


Tefal HV8 NE610138

Tefal HV8 NE610138
Tefal

Tefal HV8 NE610138

výkon: 2,3 kg mäsa/min., 1 800 W
výbava: 3 dierované dosky, plnič klobás, tvarovač rúrok, formovač sušienok
hmotnosť: 5,1 kg
cena: 104 € 
www.tefal.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++

+

Všetko pobalené pod odklápateľným vekom. Trojica dierovaných dosiek, plnič klobás, tvarovač rúrok a formovač sušienok, s ktorým otočením gombíka vyrobíte šesť druhov krehkého pečiva. Nič sa nestráca v zásuvkách. Tento mlynček je vašou voľbou, ak potrebujete nárazovo spracovať väčšie množstvo mäsa do zásoby aj bez narezania na menšie kúsky. Nemal problém ani so staršou baraninou, neprehrieval sa ani pri dlhšom chode. Aby sme preverili jeho vytrvalosť, použili sme ho aj na mletie chleba na čerstvú hrubú strúhanku. Ide o model s nižšou hlučnosťou, ktorý osloví stabilným tempom a uceleným dizajnom, hoci je o čosi dlhší, ako by ste možno očakávali. Niektoré jeho časti sú o čosi pevnejšie a mohutnejšie, ako je zvykom v tejto cenovej kategórii, čo naznačuje, že možno očakávať dlhú životnosť. Veľká je aj podávacia závitnica.  

víťaz testu


Bosch ProPower MFW68660

Bosch ProPower MFW68660

Bosch ProPower MFW68660

výkon: 4,3 kg mäsa/min., 2 200 W 
výbava: 3 dierované dosky, plnič klobás, tvarovač rúrok, strúhadlo, lis na ovocie
hmotnosť: 5,7 kg
cena: 219 € 

Kúpiť mlynček Bosch ProPower

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-

+

Prekvapil nás nielen svojím rýchlym pracovným tempom, ale aj ohromnou silou. Je to model, ktorý dokáže bez ujmy ustáť aj malú vidiecku zabíjačku. Zámerom výrobcu je ponúknuť kuchynský model pre náročnejšieho spotrebiteľa, ide o stroj s výkonovou rezervou, ktorá stojí za to. To oceníte, najmä ak sa rozhodnete pre mletie s najmenšími otvormi v dierovanej doske, čo dá slabším mlynčekom skutočne zabrať. Samozrejme, ani v tomto prípade nezostáva všetko iba pri mletí. Vyskúšali sme si lis na ovocie aj strúhadlo so štvoricou nožov, ktoré možno výkonom prirovnať k domácim robotom. Ak patríte k tým, pre ktorých je mletie súčasťou každodennej kulinárie, určite nespravíte chybu, ak sa rozhodnete práve pre tento stroj. Výborná je aj manipulácia pri premiestňovaní. Položíte ruku na veľké ucho lemujúce rám mlynčeka a môžete s ním odkráčať do špajze. 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TIP: Víťazný mlynček na mäso v našom teste kúpite kliknutím sem.

TEXT: Marcela Gigelová 
FOTO: archív výrobcov, thinkstock.com
ZDROJ: časopis Tvorivé bývanie, 1/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče mlynček na mäso test
Zdieľať článok

Diskusia