Wollemi Pine – pozdrav od dinosaurov

14. 08. 2010
Zdieľať

Znie to ako upútavka na film, ale je to tak... jurský ihličnan Wollemi Pine (Wollemia nobilis) zažíva svoj comeback na záhradnícku scénu. V roku 1994 našiel David Noble, pracovník Národného parku NSW v Austrálii, skupinku druhohorných ihličnanov. Náhoda? Ťažko povedať. Isté je, že týmto objavom zachránil tento druh pred totálnym vyhynutím.

Napriek tomu, že presne nemožno určiť vek Wollemie, vedci sa zhodli, že ide o najstaršiu rastlinu na svete – podľa zaradenia do čeľade Araucariaceae, ktorá existovala pred vyše 200 miliónmi rokov a do ktorej patrí aj Wollemi Pine. Dramatické klimatické zmeny, ktoré nastali pred dvoma miliónmi rokmi, spôsobili postupné hynutie tohto druhu. Prečo sa zachránila malá skupinka stromov v hlbokom kaňone austrálskej prírody, zostáva predmetom ďalších výskumov.

Objavovanie

Keď v roku 1994 David Noble prechádzal v hlbokom austrálskom kaňone okolo skupinky ihličnanov Wollemi Pine, bol prekvapený. Dovtedy nevidel stromy, ktoré by sa im podobali – so zvláštnym papraďovitým olistením, vysoké 40 metrov a s kmeňmi hrubými takmer meter. Zobral so sebou zopár vetvičiek, ktoré začal skúmať.

Onedlho sa David Noble vrátil do kaňonu s ďalšími expertmi, aby potvrdili objav rastliny, o ktorej sa predpokladalo, že vyhynula pred vyše dvoma miliónmi rokmi. Jediné známe vzorky boli fosílie staré viac ako 90 miliónov rokov. Už v decembri 1994 sa verejnosť dozvedela o unikátnom objave. Latinský názov Wollemia nobilis odvodili vedci od miesta objavu (národný park Wollemi) a od priezviska objaviteľa.

Wollemi Pine – žijúci artefakt

Zaujímavosťou je, že jurský druhohorný ihličnan si okrem hlavného kmeňa vytvára ešte ďalšie, mladšie, ktoré ho nahradia v prípade, že hlavný kmeň prestane plniť svoju funkciu. Vedci sa domnievajú, že práve táto rozmnožovacia schopnosť môže byť dôvodom, prečo Wollemia prežila až dodnes.

Od roku 1994 sa vo voľnej austrálskej prírode našlo menej ako sto dospelých stromov, najstaršie z nich majú približne 1000 rokov. Bill Tree je najvyšší zo skupinky stromov – má 40 metrov a priemer kmeňa jeden meter. Svoje meno získal po pilotovi, ktorý dokázal malý tím vedcov dopraviť na miesto nálezu, a to aj napriek extrémne ťažkým navigačným podmienkam.
 

V súčasnosti rastie vo voľnej prírode menej ako sto jurských ihličnanov. Napriek kampani na jej záchranu zostáva Wollemi Pine jedným z najohrozenejších rastlinných druhov, preto presná lokalita jej výskytu zostáva utajená.
 

 

Ako a kde?

Ak chcete mať vo svojej záhrade prehistorickú rastlinu, ktorá vo svojich génoch pamätá na dobu, keď sa po zemi prechádzali dinosaury, stačí, ak si zaobstaráte mladú rastlinku s názvom Wollemi Pine. V tomto roku bude tento ihličnan voľne dostupný a všetky výťažky z jeho predaja budú venované na jeho ochranu. Keď sa Wollemia ocitne v parkoch a záhradách, je to záruka, že nevyhynie. Viac informácií nájdete na stránke www.wollemipine.sk. V prípade záujmu sa tu môžete písomne zaregistrovať do klubu priateľov Wollemi Pine.
 

Stručná charakteristika:

Druhohorný ihličnan Wollemia nobilis patrí do čeľade Araucariaceae, ktorá existovala pred 200 miliónmi rokov v čase dinosaurov. Vo voľnej prírode rastie do výšky až 40 metrov, pričom priemer kmeňa môže byť aj jeden meter.

Jurský strom si vytvára vedľajšie kmene, ktoré môžu nahradiť hlavný kmeň v prípade, že začne hynúť. Kôra tohto ihličnana je odlišná od tradičných ihličnanov – má nezvyčajný tvar čokoládových guľôčok. Ďalším unikátom je papraďovité tmavozelené vetvenie. Wollemia je mimoriadne prispôsobivá – znesie teploty v rozmedzí od –5 až do –10 °C. Navyše je vhodná aj ako dekorácia v interiéroch, pretože jej stačí aj slabé slnečné svetlo. Môže sa dožiť viac ako 1000 rokov.

 

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: drevina rastlina wollemi pine zeleň
Zdieľať článok

Diskusia