Čierno-červená logika

07. 09. 2006
Zdieľať

Mladá žena sa s vervou pustila do zariaďovania nového domu, čoskoro však zistila, že si naložila na tanier poriadne sústo. Aj keď bola spokojná s jeho jednoduchou a logickou dispozíciou a mala jasno aj v tom, v akom štýle a v akej farebnosti by ho chcela zariadiť, stále častejšie sa zasekávala na prekážkach, ktoré nedokázala sama zdolať, a riešila dilemy, na ktoré nevedela odpovedať. A tak, hoci sa pôvodne na zariaďovanie veľmi tešila a bola odhodlaná všetko zvládnuť sama, nakoniec zavolala na pomoc Jasnu.


Spolupráca s dizajnérom je vždy iná. Niekto má iba nejasnú predstavu a primálo času, a tak chce len povedať, čo potrebuje a čo sa mu páči, a po týždni prísť do hotového, pohodlne sa usadiť a spokojne si bývať.


Čierno-červená logika

63596
Dominik Vlaheko

Iného baví zariaďovanie, nie je si však vo všetkom istý – neorientuje sa v ponuke na trhu, netuší, či kvalita vybraného nábytku je dostatočná a cena primeraná, občas sa nevie rozhodnúť a vybrať si jedinú z viacerých možností, a tak potrebuje poradiť. Pretože tentoraz sa Jasna stretla s mladou ženou, ktorá mala vyhranený názor a pomerne jasnú predstavu o svojej kuchyni, chopila sa funkcie poradcu. „V tomto prípade som bola skôr v úlohe odborného konzultanta než dizajnéra, ktorý navrhuje priestor od A po Z. Andrea mala celkom presnú predstavu – chcela modernú minimalistickú kuchyňu v čierno-sivo-červenej farebnosti. Potrebovala však poradiť napríklad s ergonomickým riešením linky, s výberom spotrebičov aj s niektorými detailmi.“

Dôvody a súvislosti

Logická dispozícia člení dom na dennú časť s obývačkou, kuchyňou a jedálňou na prízemí a na nočnú časť so spálňami na poschodí. Vstupná hala na prízemí je akýmsi spojivom medzi kuchyňou a jedálňou na jednej strane a obývačkou na strane druhej. Čiastočne otvorený a prepojený obytný priestor by mal byť zariadený v jednotnom duchu – všetky jeho časti by mali spájať minimalistický štýl a čierno-sivo-červená farebnosť. So zariaďovaním sa začalo v kuchyni – najmä preto, lebo mladá žena rada varí a kuchyňa je podľa nej srdcom domu. Pri výbere linky bola jedným z dôležitých kritérií aj jej výška – až 92 cm namiesto bežných 87 cm možno považovať za prínos modernej doby, vďaka ktorej sa nadpriemerne vysoká Andrea nemusí pri práci v kuchyni hrbiť a ničiť si chrbát.










Čierno-červená logika

63595
Dominik Vlaheko


Čierno-červená logika

63602
Dominik Vlaheko


“Andrea chcela mať inú podlahu v kuchynskej a inú v jedálenskej časti miestnosti. K výraznej dynamickej farebnosti linky sme vybrali studené farby podlahových krytín – sivú dlažbu a laminátové parkety v odtieni orechového dreva, v ktorom akoby sa kde-tu objavil sivastý odtieň.” Rovnaké podlahy sú v celej dennej časti rodinného domu.


Minimalizmus v červeno-sivo-čiernej farebnej kombinácii je spoločným znakom celého obytného priestoru. “Vždy sa mi veľmi dobre spolupracuje s človekom, ktorý vie, čo chce, a zároveň vie dať jasne najavo svoje názory a pocity. Vďaka tomu, že Andrea mala jasnú predstavu o tom, ako chce bývať, a zároveň je veľmi spontánna, spolupracovalo sa nám veľmi dobre a obe sme s výsledkom veľmi spokojné.”


Logika bez zbytočností

Jednoduchá linka v tvare U lemuje miestnosť, od jedálne vyzbrojenej decentným jedálenským stolom s doskou z matného skla ju výrazne – opticky aj veľmi rukolapne – oddeľuje červený barový pult. Rovnako jasná logika členenia pracovnej plochy a nadväznosť jej jednotlivých funkčných zón sleduje postup pri príprave potravín od vyberania z chladničky cez prípravu, umývanie, spracovanie a tepelnú úpravu až po servírovanie. Rohový drez má svojich zástancov, ale aj nevýhody a odporcov. V tomto prípade navyše jeho poloha v rohu linky skrátila najdôležitejšiu pracovnú plochu (medzi drezom a varnou doskou). Prioritou domácej panej však nebola poloha drezu (možno aj preto, lebo vďaka umývačke hneď vedľa drezu nebude umývanie riadu podstatnou časťou kuchynských prác), ale pracovná plocha pod oknom, a teda práca s výhľadom do záhrady. A keďže centrálne umiestnená varná doska doplnená výrazným digestorom má neodškriepiteľnú kompozičnú logiku, pracovná plocha medzi varnou doskou a drezom ťahala za kratší koniec. Raz darmo – ideálne možnosti na ideálne riešenia existujú len málokde, a pokiaľ ide o kompromisy, každý má nárok na vlastné priority. Najdôležitejšie je vedieť si ich určiť.












Čierno-červená logika

63598
Dominik Vlaheko


Čierno-červená logika

63599
Dominik Vlaheko


Čierno-červená logika

63597
Dominik Vlaheko


Jasna navrhla využiť v kuchyni aj prednosti a estetické kvality sklobetónu. “Pretože hneď vedľa kuchyne je kúpeľňa, ktorá nemá denné svetlo, chcela som ju aspoň trochu osvetliť pomocou sklobetónového okienka.

Sklenené tvárnice sa dali pekne zladiť s farebnosťou linky a decentne oživili strohú kuchyňu. Zároveň prepojili kuchyňu s kúpeľňou – nielen prostredníctvom prenikajúceho svetla, ale aj farebnosťou a štýlom.” Sklobetónové steny sa nakoniec objavili v interiéri viackrát, vďaka čomu pôsobia jednotlivé miestnosti dojmom zladeného celku. V kúpeľni je z rovnakého sklobetónu sprchová zástena, sklobetónová stena oddeľuje aj malú komoru od priestoru jedálne. Tento moderný materiál má jednoducho v súčasnom interiéri svoje miesto.


Pri linke sa dôraz kládol presne v duchu dnešných trendov na spodné skrinky, ktoré zhltli väčšinu potrebného vybavenia aj vstavaných spotrebičov. Najnápadnejšími z inteligentných a šikovných pomocníkov sú moderne tvarovaný „vesmírny“ digestor a veľkoryso dimenzovaná chladnička typu side by side. Od pôvodnej vstavanej verzie domáci upustili najmä preto, lebo neposkytovala ani zďaleka toľko vnútorného priestoru, koľko si predstavovali.









Čierno-červená logika

63600
Dominik Vlaheko


Čierno-červená logika

63601
Dominik Vlaheko


V modernej kuchyni sa kladie dôraz nielen na čistotu tvarov, ale aj na logiku usporiadania, funkčnosť a špičkové technické vybavenie. Logika usporiadania priestoru – funkčná aj kompozičná – je v tejto kuchyni priam ukážková.


Minimalistické paradoxy

Minimalistické kuchyne možno na niekoho pôsobia dojmom, že sa v nich nevarí, ale v tomto prípade opak je pravda. A zrejme nielen v tomto. Jednoduché tvary, premyslené usporiadanie, špičkové domáce spotrebiče, to všetko predurčuje minimalistickú kuchyňu na racionálne používanie, pri ktorom sa s minimálnym vynaloženým úsilím dopracujete k maximálnemu výsledku. Domáca pani je veľmi šikovná a v kuchyni trávi množstvo času. Ona aj jej kuchyňa dokonale rúcajú vžité stereotypy o dobrých kuchárkach a ich kuchyniach – žiadna korpulentná dáma v stredných rokoch, žiadna vidiecka kuchyňa s kockovaným obrusom na stole, plná políc s bábovkovými formami.










Čierno-červená logika

63604
Dominik Vlaheko


Čierno-červená logika

63605
Dominik Vlaheko


Dvierka na chladničke by sa vždy mali otvárať smerom k odkladacej ploche – tak, aby ste ich pri vyberaní predmetov nemuseli obchádzať. V tomto prípade bude potrebné dvere chladničky ešte otočiť (táto možnosť je pri chladničkách celkom bežná).


Časom v kuchyni pribudne zopár doplnkov, najskôr je však na rade zariaďovanie ostatných miestností v dome. Minimalistickému priestoru však stav bez doplnkov dokonale pristane.


Dlhonohá, štíhla a upravená žena v dokonalej harmónii so svojou lesklou a hladkoplochou kuchyňou prekvapujú hostí nevšednými delikatesami modernej gastronómie. Linka s vyrovnanými šíkmi hladkých dvierok sa k svojej majiteľke hodí aj z iného uhla pohľadu: na moju otázku o čistení vysokolesklého povrchu dvierok odpovedá Andrea tak ako každý racionálny perfekcionista: „podľa mňa je jednoduchšie vyleštiť zopár zatvorených dvierok, než utierať prach na množstve drobností na otvorených policiach. Celkovo sa dá priestor so zatvorenými skrinkami upratať jednoduchšie, rýchlejšie a dôkladnejšie.“



































Montáž


Čierno-červená logika

63606
Jasna Opavská


Čierno-červená logika

63607
Jasna Opavská

1. Montáž kuchynskej linky sa začína veľkým neporiadkom. 2. Určite si treba pripraviť dostatočnú voľnú plochu na prácu aj uloženie neosadených skriniek.


Čierno-červená logika

63608
Jasna Opavská


Čierno-červená logika

63609
Jasna Opavská

3. Ešte predtým, než vám linku privezú, mali by byť pripravené všetky inštalácie (voda, odpad, elektrika, prípadne aj plyn, a ak nemáte recirkulačný digestor, tak aj odvod vzduchu z odsávača), mali by byť dokončené povrchové úpravy stien aj podláh. 4. Najskôr sa rozmiestnia, vyrovnajú a zoskrutkujú spodné skrinky a namontuje sa ich vnútorné vybavenie.


Čierno-červená logika

63610
Jasna Opavská


Čierno-červená logika

63611
Jasna Opavská

5. Na spodné skrinky sa osadí pracovná doska. 6. Na varný panel treba v pracovnej doske vypíliť otvor.


Čierno-červená logika

63614
Jasna Opavská


Čierno-červená logika

63612
Jasna Opavská

7. Po namontovaní skriniek sú na rade spotrebiče – vstavané aj voľne stojace.


Čierno-červená logika

63613
Jasna Opavská


Čierno-červená logika

63615
Jasna Opavská

8. Spotrebiče sú na mieste. 9. Skrinku s barovým pultom priviezli už zmontovanú – stačilo ju uložiť na určené miesto.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: jasna kuchyňa na na mieru
Zdieľať článok

Diskusia