13. 09. 2006
Zdieľať

Vchodové dvere robia dom domom, tvrdia niektorí stavebníci. Aj keď nikto z nás asi nebýva v garáži, vaše auto aj váš dom si zaslúžia, aby ste rovnako zodpovedne pristupovali aj k výberu garážovej brány. Svojimi šiestimi štvorcovými metrami plochy – a niekedy má aj viac – sa, pokiaľ garáž nie je schovaná niekde v záhrade, celkom vážne podpisuje na tvári domu.


Bráňte si auto!

64100

Dávno sú preč časy, keď sa vchádzalo do garáže len typickou dvojkrídlovou bránou. Špecializované firmy dnes ponúkajú na výber rôzne vyhotovenia, dizajn, materiály, farby alebo spôsoby ovládania. Všetky garážové brány musia byť v prvom rade patrične pevné, čo pri bežnej prevádzke zabezpečí, aby sa nezrútili, nezvesili alebo inak nedeformovali. Mali by odolávať zaťaženiu vetrom, aj keď je krídlo otvorené – nemalo by sa poškodiť, posunúť či deformovať a nemala by sa ani zhoršiť funkčnosť brány.

Materiál


Bráňte si auto!

64117

Garážové brány sa vyrábajú z niekoľkých typov materiálov, najčastejšie z hliníka a ocele. Pozinkovaný materiál a kvalitná prášková farba sú najlepšou ochranou proti korózii. Mnoho zákazníkov však preferuje prírodný materiál – drevo. Používa sa smrek, meranti, dub, borovica, exotický tík alebo obľúbený, ale drahší orech. Prírodný materiál potrebuje ochranu, preto ho musíme okrem impregnácie ošetriť aj pigmentovanou lazúrou na ochranu dreva proti poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Prirodzene svetlé drevo ihličnatých stromov môžeme natrieť aj podľa svojich farebných predstáv tak, aby ladilo s drevenými prvkami domu. Popri materiáloch je dôležitý aj vonkajší dezén, ktorý rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje vzhľad brány.












Bráňte si auto!

64104


Bráňte si auto!

64103

Sekcie garážových brán môžu byť z masívneho dreva, alebo kovové (dvojplášťové sa vyrábajú ocele alebo hliníka a zateplené sú polyuretanovou penou).  Kovový povrch sa upravuje farbou alebo fóliou.


Bráňte si auto!

64102


Bráňte si auto!

64101



Spotrebitelia majú na výber od najjednoduchšieho tvaru garážových lamiel až po brány zložené z rôznych štvorcových alebo obdĺžnikových kaziet, prípadne doplnených ozdobnými okienkami a dvierkami na prechod osôb. Na trhu sa najčastejšie objavujú vzory z drážok (rybacia kosť, vodorovné drážky s vetracími otvormi, zvislé, s vloženým vlysom…) alebo kaziet. Samozrejmosťou je farebný výber takmer v kompletnej škále farebných odtieňov stupnice RAL alebo úpravy pomocou fólií.

Spôsob otvárania


Bráňte si auto!

64113

Podľa spôsobu otvárania rozoznávame garážové brány rolovacie, sekciové a výklopné. Brány sa môžu otvárať mechanicky, ale aj pomocou diaľkového ovládania.

Rolovacie garážové brány sa vyrábajú z hliníkových komponentov, ktoré sa zrolujú do hliníkového boxu, takže nevytvárajú nijaké prekážky na strope garáže. Nie sú potrebné špeciálne stavebné úpravy otvoru ani podlahy. Inštalujú sa tromi základnými spôsobmi: za otvor do interiéru, do otvoru a pred otvor. Tieto brány sú vhodné do krátkych garáží a nepotrebujú prah.


Bráňte si auto!

64114

Princíp otvárania sekciových brán spočíva vo vysúvaní jednotlivých sekcií umiestnených vo vodiacich dráhach pozdĺž steny a pod stropom tak, aby brána čo najmenej zasahovala do využívaného priestoru garáže. Tento typ brány poskytuje viac miesta pred garážou aj v nej, aj preto je veľmi obľúbený. Sekciové brány sa skladajú buď v z lamiel, alebo z kaziet. Možno ich namontovať do otvoru akéhokoľvek tvaru – pravouhlého, skoseného, do oblúka a pod. Na presvetlenie garáže, ale aj oživenie vzhľadu brány možno do ktorejkoľvek sekcie vložiť okná. Už pred inštaláciou brány musia byť ostenie, nadpražie a obločnice garáže omietnuté a začistené nahladko, odporúča sa stavebne dokončiť aj podlahu garáže. Šírka ostenia a výška nadpražia musia zodpovedať niektorému z typov kovania. Ak má byť brána poháňaná elektricky, je potrebný kábel zakončený zásuvkou.

Výklopné garážové brány majú zostavu ťažných pružín, ktoré zabezpečujú hladký a plynulý chod krídla, ktoré sa tak otvára ľahko a bez námahy.

Bezpečnosť a osvetlenie

Dnes sa kladú na uzatváranie garáží vysoké nároky. Moderné garážové brány sú chránené proti nežiaducemu vniknutiu a sú konštruované tak, aby sa vylúčilo prípadné privretie prstov či iné nehody. Ak v garáži nie sú okná, ponúkajú výrobcovia možnosť presvetlenia pomocou priehľadných lamiel, kaziet a pod.

Niečo navyše


Bráňte si auto!

64106

Ak si potrpíte na komfort, môžete garážovú bránu ovládať priamo z auta – brána s elektrickým pohonom môže mať diaľkové ovládanie a fotobunky. Zariadenia umožňujú využiť núdzovo aj mechanický pohon – napríklad v prípade výpadku elektrického prúdu. Samozrejmosťou býva ochrana proti privretiu prstov – ak brána pri automatickom zatváraní narazí na najmenší odpor, jej pohyb sa okamžite zastaví. A nemusíte ostať len pri diaľkovom otváraní garážovej brány, firmy ponúkajú aj systémy na diaľkové ovládanie vstupnej brány na pozemok. Pre zákazníkov, ktorí využívajú garáž ako dielňu alebo môžu z garáže prejsť priamo do predsiene domu, sú v ponuke garážové brány s tepelnou izoláciou. Ponuka väčšiny firiem sa neobmedzuje iba na garážové brány, ale ich program zahŕňa aj vedľajšie dvere, vložené dvere, zasklenie a príslušenstvo.

Nákup

Objednať si môžete bránu s typizovanými rozmermi a so štandardnou výbavou alebo vyrobenú na mieru. Ak chcete vytvoriť niečo vlastnými rukami, je tu možnosť objednať si rám, a výplň si zhotoviť doma. A to nielen zvislú, vodorovnú či diagonálnu, ale aj akúkoľvek inú podľa vašich predstáv. Kreativite sa medze nekladú.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: brána garáž
Zdieľať článok

Diskusia