Čo ukázal najnovší test tyčových mixérov?

13. 07. 2015
Zdieľať

Naberajú na váhe a sú čoraz výkonnejšie. Akoby výrobcovia sledovali trendy v domácnostiach, kde niet času na umývanie veľkých kuchynských strojov. Od ponorného mixéra už očakávame nielen mixovanie, ale aj sekanie, šľahanie a strúhanie.

Čo by ste mali vedieť

1. Mixovanie

Hladký krém bez naháňania surovín v hrnci sa očakáva od každého z modelov. Hoci výrobcovia používajú rôzne tvary nožov, počty čepelí a k ich brúseniu pristupujú úplne odlišne, s istotou môžeme povedať, že všetky spravia svoju prácu bez sklamaní. Len niektorým to trvá o niekoľko sekúnd kratšie ako iným. Vo vťahovaní masy k nožom sú už trochu väčšie rozdiely. Predsa len, široké a otvorené kopuly zvládajú túto výzvu lepšie.

2. Šľahanie

Uspokojíte sa s pružnou šľahacou metličkou, alebo túžite po dvojmetlovej náhrade za klasický ručný šľahač? Ak by vám tieto dve možnosti nestačili, v ponuke nájdete i model s emulgačným diskom, ktorý možno poznáte z kuchynských robotov, ba aj malú turbínu na prípravu majonézy. Výbava na šľahanie je štandardnou súčasťou každého modelu, hoci šľahanie je predsa len o čosi pomalšie, ako by sme chceli. 

3. Sekanie

Varená hovädzina, surová šunka, cibuľa, orechy, sterilizovaná zelenina a tvrdý syr – všetky majú čosi spoločné. Ak ich vsypete do nádoby s nožom na sekanie, niekoľkými pulzmi ich nakrájate na rovnako veľké kúsky. Či už pripravujete šalát, teplú prílohu, alebo nátierku, takáto pomoc je vítaná. Najmä v prípade, ak nemáte chuť siahnuť po kuchynskom robote alebo strúhadle. Objemy nádob medziročne narástli.

TIP: Vyberte si nový tyčový mixér, ktorý je v kuchyni skvelým pomocníkom.

4. Ergonómia

Ak sa spojí ťažké telo tyčového mixéra s prisilnou pružinou tlačidla a otočným bajonetovým uzamykaním príslušenstva, nemožno hovoriť o tom, že by si výrobca dal záležať na používateľskom komforte. Aj keď hlučnosť mixérov z roka na rok neklesá, predsa len pribúdajú prvky zvyšujúce pohodlie, ktoré sú drobným vylepšením. Patria k nim aj praktické podstavce na uskladnenie príslušenstva, aby na kuchynskej linke nič neprekážalo.

5. Brúsenie

Pri rýchlych otáčkach motora ani opotrebované nože s otupenou čepeľou neodmietajú poslušnosť. Vďaka svojim útlym rozmerom roztrieštia suroviny bez ohľadu na to, či ide o varené ovocie, alebo surovú zeleninu. Iné je to však so sekacím nožom v nádobe. Tupý nôž zvyšuje záťaž motora a spôsobuje jeho preťaženie. Preto sa vyplatí z času na čas prezrieť jeho ostrie a podľa potreby ho nabrúsiť kotúčikovou brúskou na nože.

6. Kábel

Ak máte zásuvku ďaleko od sporáka, určite si všimnete rozdiel medzi 120 a 180-centimetrovým napájacím káblikom. Každý kus kabeláže navyše je príjemným bonusom, ktorý ponúka pružnosť aj pri práci na kuchynskom stole. Ak však príde na skladovanie v kuchyni, kde má každá drobnosť svoje pevné miesto, príliš dlhý kábel môže byť na zlosť. Výrobcovia uvádzajú údaj priamo na škatuli, preto nemusíte chodiť do obchodu s metrom.

UŠĽAHÁTE NÍM AJ ŠĽAHAČKU

Hoci to nie je súčasťou všedného dňa, tyčový mixér so štandardným nástavcom dokáže premeniť 33-percentnú smotanu na šľahačku, ktorá si drží svoju formu bez akýchkoľvek kompromisov. Ak však príde na vaječné bielky, bez metličky sa nezaobídete. Tá spoľahlivo funguje iba v malej pracovnej nádobe.

Tyčové mixéry dokážu zaujať svojou všestrannosťou. Začínate majonézou, pokračujete krémovou polievkou a omáčkami, miešate cesto na palacinky a vyrábate nátierky zo všetkého, čo vám príde pod ruku. A ak vytiahnete príslušenstvo, máte pocit, že pred vami stojí malý kuchynský robot. Ak by ste pred rokmi niekomu povedali, že s tyčovým mixérom nakrájate zeleninu na plátky a zo starého pečiva spravíte čerstvú strúhanku, nik by vám neuveril.

Výrobcovia budú naďalej pokračovať v rozširovaní príslušenstva, o čom svedčia nové trendy v označovaní. Nápisy 2v1, 3v1, či dokonca 6v1 sa stali štandardom súčasnej ponuky a výrobcovia stále hľadajú úlohy, ktoré by tyčové mixéry zvládli. Čo by ste povedali na mletie maku? Možno už na budúci rok.

testuje
Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Tam, kde sa denne varia dve teplé jedlá a pripravuje sa nátierka na raňajkový stôl, sa vždy nájde práca pre ponorný mixér. Práve tak to vyzeralo v našej testovacej kuchyni, kde sme prevetrali všetky tohtomesačné modely. Snažili sme sa odhaliť ich prednosti a slabiny, aby sme pre každý z nich našli úlohy, ktoré mu svedčia najviac zo všetkých.


Čo ukázal najnovší test tyčových mixérov?

1594497
Electrolux

Dlhý krk

Ak príde zaváracia sezóna a spolu s ňou džemy, marmelády a rôsoly, modely „s dlhým krkom“ dosiahnu pri mixovaní až na dno veľkého hrnca s bohatou nádielkou ovocia.

Regulácia

S prídavným príslušenstvom naberá regulácia otáčok na dôležitosti. Mixovanie si žiada vyššiu rýchlosť ako sekanie či šľahanie. Po niekoľkých použitiach ste v obraze.

Motor

700-wattový motor má dostatok pary na to, aby premenil v troche vody surovú zeleninu na hladkú pastu. Skúsili ste už takto zahusťovať polievky a omáčky? 

Nádoby

Ani početnejšie domácnosti nebudú pri spracovaní surovín ukrátené o čas. Litrová nádoba na mixovanie už nie je výsadou profesionálnych modelov.

Podstavec

Držiak už nie je iba háčikom na zavesenie mixéra na stenu. Začínajú sa objavovať podstavce, ktoré zorganizujú celé príslušenstvo.

TESTOVANÉ MODELY

na ťažkú drinu


Bosch MaxoMixx MSM87160

Bosch MaxoMixx MSM87160
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Electrolux ESTM6400

Pohon: 750 W, regulácia, turbo
Výbava: mixovacia tyč, dvojitý šľahač, sekáč, držiak
Pracovná hmotnosť: 1 030 g

Kúpiť tyčový mixér Electrolux

Je navrhnutý tak, akoby mal poputovať do závodnej kuchyne. Ťažký, robustný, avšak výkonný a s dlhou tyčou, aby dosiahol až na dno veľkého hrnca so surovinami. Výrobca sa nechal inšpirovať svetom profesionálnych modelov a ponúkol domácnostiam na objednávku ich odľahčenú verziu. Ide o stroj, ktorý pracuje rýchlo, čo mu však bolo pridané na kapacite a výkone, to mu chýba v jemnosti práce. Ak si privyknete na jeho vyššiu hmotnosť a nemotornosť, oceníte ho aj pri šľahaní krémov dvojicou metličiek a vhod vám padne i veľká nádoba so sekacím nožom. Pri tomto modeli sme mali pocit, že ho neprekvapí žiadna výzva, a dokážeme si ho predstaviť aj v mnohopočetnej domácnosti.

„Hoci sú jeho nože tupé, nič to neuberá na jeho výkone. Len pri jemných krémoch máte pocit, že výsledok by mohol byť lepší.“

páči sa nám
+ dlhá tyč
+ robustnosť
+ šľahanie
na toto pozor
tupé nože

++++                                                                                                  74,99 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú skutočne výkonný mixér na spracovanie väčšieho množstva ovocia pri výrobe džemov, rôsolov a lekvárov.

www.electrolux.sk


Gorenje HB804QR

Gorenje HB804QR
Gorenje

Gorenje HB804QR

Pohon: 800 W, regulácia, turbo
Výbava: mixovacia tyč, šľahač, sekáč, podstavec
Pracovná hmotnosť: 960 g

Zobraziť mixér Gorenje a jeho aktuálnu cenu

Položíte na kuchynskú linku plastovú základňu a pokračujete vo svojom rušnom živote. Od tejto chvíle akoby ste mali zakaždým na dosah ruky pomocníka, ktorý mixuje, šľahá a seká. Páčilo sa nám zladenie výkonu motora s príslušenstvom a ohromná vytrvalosť pri spracovaní väčšieho množstva surovín. Jeho výkon odhalíte vo chvíli, keď sa rozhodnete sekať v nádobe surové mäso. Zvláda to s nadhľadom. Ide o model, ktorý je o čosi tichší ako ostatné, jeho obmedzením je však krátky, iba 120-centimetrový napájací kábel. V jemnosti mixovania dosahuje úroveň sivého priemeru, takže nesklame ani neohúri. Ak však príde na rýchlosť mixovania, štyri ramená noža mu dávajú svižnosť.

„Chvíľami sa zdá, že je predsa len o málo ťažší, ako by bolo milé. Trochu ergonómie navyše by určite potešilo.“

páči sa nám
+ rýchlosť 
+ podstavec
+ vytrvalosť
na toto pozor
+ krátky kábel

++++                                                                                                    64,99 €
Pre uponáhľané domácnosti hľadajúce všestranný tyčový mixér, ktorý nezaváha ani pri tuhších surovinách.
  
www.gorenje.sk

všestranný pomocník


Russell Hobbs Aura 21500-56

Russell Hobbs Aura 21500-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Aura 21500-56

Pohon: 600 W, regulácia, turbo
Výbava: mixovacia tyč, šľahač, sekáč, strúhadlo, emulgačný disk
Pracovná hmotnosť: 690 g

TIP: Zobraziť ďalšie podobné tyčové i ponorné mixéry.

Je ľahký, štíhly a obratný, čo oceníte práve vo chvíľach, keď potrebujete spracovať menšie množstvo surovín. Hoci ide o model, ktorý nebol vyladený na vysoký výkon, jeho stratégiou je ponúknuť všestrannosť. O tom svedčí nielen kompaktné vyhotovenie, ale aj široká škála príslušenstva. Či už chcete plátkovať zeleninu, strúhať syry, alebo vytvoriť emulziu na šalátovú zálievku, všetko to zvláda s ohromným nadšením. Možno aj preto by v malej domácnosti dokázal ponúknuť služby, aké očakávame zvyčajne od malých modelov kuchynských robotov. Hoci má pod kupolkou dlhý nôž, mixovanie je o čosi pomalšie a pri tuhých surovinách nie je konzistencia úplne krémová.

„Jeho všestrannosť si zamilujete. Najmä ak patríte medzi tých, ktorí vnímajú domáce kulinárstvo ako víkendové hobby.“

páči sa nám
+ výbava
+ manévrovateľnosť
+ strúhanie
na toto pozor
tuhý vypínač

+++-                                                                                                62,99 €
Pre malé domácnosti, ktoré hľadajú všestranného pomocníka na rýchlu prípravu šalátov a kreatívne varenie.

www.vzdy.sk

dobrá kúpa


Sencor SHB4362GR

Sencor SHB4362GR
Sencor

Sencor SHB4362GR

Pohon: 800 W, regulácia
Výbava: mixovacia tyč, šľahač, sekáč, vešiak
Pracovná hmotnosť: 905 g

Kúpiť tyčový mixér Sencor

Ak by sme hľadali štandardný model pre domácnosti, ktorý zodpovedá dnešným trendom, bol by to s najväčšou pravdepodobnosťou práve tento. Zvolíte si jednu z deviatich farieb dúhy a môžete sa pustiť do práce. Vyzvŕtali sme ho v našej redakčnej kuchyni svedomite a nadovšetko sme si obľúbili jeho jemné tlačidlo, ktoré reaguje aj na ten najmenší pohyb. Mixovali sme, sekali, šľahali a opäť mixovali až do úmoru, aby sme preverili jeho vytrvalosť. Ide o stroj, ktorý svojím formátom neprekračuje hranice prijateľnej ergonómie. Podáva priemerný výkon bez predčasnej únavy, a ak príde na väčšie kusy, spracuje ich po rozdelení na menšie dávky. 

 „Ak milujete modrú, oranžovú, fialovú, ružovú či zelenú, zaiste sa vám jeden z farebných variantov zapáči.“

páči sa nám
+ variácie 
+ vyhotovenie
+ jemné tlačidlo
na toto pozor
krátky kábel

 +++-                                                                                            36,00 €
Pre každú domácnosť, v ktorej starý tyčový mixér nadobro doslúžil a hľadá sa náhrada, ktorá by ho dôstojne zastúpila.

www.sencor.sk

víťaz testu


Tefal Infiny Force HB866A38

Tefal Infiny Force HB866A38
Tefal

Tefal Infiny Force HB866A38

Pohon: 700 W, regulácia, turbo
Výbava: mixovacia tyč, šľahač, sekáč, emulgátor
Pracovná hmotnosť: 740 g

Prejsť do obchodu a zobraziť mixér Tefal Infiny

Zahnutá rukoväť a nízka hmotnosť robia tento model obratnejším, ako by ste čakali. Výrobca sa drží osvedčeného dizajnu predchádzajúcich modelov a nožov, ktoré už mnohokrát ukázali, že v jemnosti mixovania dokážu vyradiť z hry ostatných rivalov. Ide o stroj, pre ktorý sú inovácie skôr okrajovou záležitosťou ako hlavnou témou. Teraz prichádza s emulgačným mixovacím nástavcom, ktorý zjednodušuje výrobu majonéz a dresingov. Kým čepele šľahajú hmotu, štrbinová turbína ju premiešava. Najdôležitejšie však je, že sa nezastaví ani pred väčším množstvom surovín, ktoré dokáže spracovať bez kompromisov. Je ako štíhle šidlo s veľkou obratnosťou a svižnosťou.

„Hoci sa výrobcovia snažia prispôsobiť rukoväť mixérov pre lepšie uchopenie, jej prehnutý tvar je príjemnejší ako zúženie.“

páči sa nám
+ svižnosť
+ jemnosť mixovania
+ výkon
+ nasávanie surovín

++++-                                                                                               57,50 €
Pre tých, čo hľadajú model s vysokou mierou komfortu a dokonale hladkým mixovaním na každodenné varenie.

www.tefal.sk


Bosch MaxoMixx MSM87160

Bosch MaxoMixx MSM87160
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Bosch MaxoMixx MSM87160

Pohon: 750 W, regulácia, turbo
Výbava: mixovacia tyč, šľahač, sekáč 
Pracovná hmotnosť: 835 g

Kúpiť tento mixér

Ak výrobca spojí výkonný motor s malými pracovnými čepieľkami, vznikne model, ktorý sa s ohromnou silou a vytrvalosťou môže pustiť do spracovania aj tých najnáročnejších surovín. Presne takúto stratégiu možno vycítiť pri práci s týmto mixérom, ktorý v našej redakčnej kuchyni predviedol, že má šancu vniesť do domácnosti nový pohľad na mixovanie i sekanie. Či ide o štedrú nádielku orechov, varené strukoviny, alebo surovú zeleninu, výsledok je vždy veľmi dobrý. Bez toho, aby bolo na otáčkach motora počuť, že pri vyššej záťaži klesajú. Akoby mal motor stále výkonovú rezervu odloženú na horšie časy.

 „Je vyladený tak, aby ho neprekvapili ani tie najnáročnejšie suroviny. A ak ho chytí do ruky nováčik, kupolka má profilované dno, ktoré zmenšuje špliechanie.“

páči sa nám
+ výkon 
+ obratnosť
+ vytrvalosť
na toto pozor
kapacita sekáčika

++++                                                                                              75,00 €
Pre domácnosti, v ktorých sa podarilo pri preťažení už nejaký ten mixér spáliť. Tento si ponecháva výkon v rezerve.

www.bosch-home.com/sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 5/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče test tyčový mixér
Zdieľať článok

Diskusia