Na úrovni: (alebo na dvoch)

20. 09. 2006
Zdieľať

Bývate v byte? A koľko má izieb? Väčšina z nás nebýva v domoch a naše byty majú väčšinou tri izby. Najmä mladé rodiny nemajú peňazí nazvyš, a tak sú mladí radi, že sú vo svojom. Ostáva už len vymyslieť, ako a kde sa pomestia detváky – kde budú spať, kde si budú písať úlohy, kde sa budú hrať…

Mobilný svet
alebo poschodová trochu inak

Dôležité je, že deti majú detskú izbu. Čo tam po tom, že nemá každé izbičku samo pre seba (aj keď to by bolo ideálne). Súrodeneckou klasikou je poschodová posteľ – na podlahovej ploche s rozmerom jednej postele sa vyspia dve deti. Alebo tri. Získajú viac miesta na hranie alebo na ďalší písací stôl. Poschodová posteľ je však poriadne veľký kus nábytku a najmä malú izbu môže takéto hebedo pripraviť o vzdušnosť aj pôvab. Ak izbička vyzerá ako zapratané skladisko, človek (ani človiečik) nemá ďaleko ku klaustrofóbii.
 


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64599


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64601

Iným riešením sú kolieska – postele tesne nad sebou vyzerajú skladne a spôsobne a cez deň poslúžia aj ako pohodlný gauč. Nijakému z detí nehrozí pád z výšky a odpadne aj namáhavé prezliekanie matraca na hornej posteli. Treba však pamätať na to, že posteľ sa bude každý večer a každé ráno sťahovať – prinútiť deti každý večer upratať si hračky a vyčleniť miesto na uloženie posteľnej bielizne.ešením sú kolieska – postele tesne nad sebou vyzerajú skladne a spôsobne a cez deň poslúžia aj ako pohodlný gauč. Nijakému z detí nehrozí pád z výšky a odpadne aj namáhavé prezliekanie matraca na hornej posteli. Treba však pamätať na to, že posteľ sa bude každý večer a každé ráno sťahovať – prinútiť deti každý večer upratať si hračky a vyčleniť miesto na uloženie posteľnej bielizne.

 
 

Vrchná posteľ môže, a nemusí byť pevná, a dokonca tá navrchu nemusí byť posteľ. V malom priestore je užitočné navrstviť nad seba čo najviac funkcií – spanie, učenie, ukladanie. V mobilnom svete sa všetko presúva podľa toho, čo dieťa práve potrebuje (alebo nepotrebuje).

Na úrovni: (alebo na dvoch)

64596


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64597


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64598

Postele sa môžu prekrývať len čiastočne – zaberú síce o čosi viac miesta, ale pri svojom pohybe absolvujú kratšiu dráhu a v izbičke spôsobia menšiu zmenu. Vhodné riešenie treba vyberať podľa pôdorysu izby.


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64603

Základom všetkých týchto riešení je posteľ s kvalitnými kolieskami, ktoré sa ľahko pohybujú a možno ich bezpečne zabrzdiť. Jej nerozlučným dvojčaťom by mala byť podlaha, ktorá pravidelnému pohybu kolieskovej záťaže odolá.

Nielen posteľ

Zatiaľ čo dospelí majú na spanie spálňu, na prácu pracovňu a na bývanie obývačku (našťastie sa nehrávajú, lebo by mali aj herňu), deťom na to všetko musí stačiť jediná miestnosť – detská izba. Aj preto nie je v detskej izbe nikdy dosť miesta, a tak sa vždy hodí, ak sa získa nejaký ten štvorcový meter navyše – trebárs na poschodí.
 

Malé deti potrebujú vlastný svet – milujú domčeky na strome a malé hracie domčeky, stavajú si bunkre a ich posteľ sa cez deň mení na hrad, pirátsku loď alebo opustený ostrov. Tak prečo im nevyjsť v ústrety? Pod posteľou predsa nemusí byť len ďalšia posteľ. Môže tam byť celý svet.

Na úrovni: (alebo na dvoch)

64590


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64593


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64594

Ako sa človiečik zväčšuje a rastie z neho človek, jeho zázračný svet sa zmenšuje, až sa celý zmestí do malej skrinky zvanej počítač. Potrebuje však viac miesta na plnenie si školských povinností – ak je miestnosť dostatočne vysoká, môže byť pracovňa na pomerne vysokej úrovni, teda na akejsi galérii; ak je izba v medziach panelákového normálu, postačí dostať sa pár centimetrov nad úroveň mobilnej postele v pohotovostnom (teda rozostlanom) stave.
Niekde na pomedzí medzi detstvom a dospelosťou začne človek túžiť po vlastnom živote a vlastnom byte s vlastným súkromím vo vlastnej obývačke. Tú prvú obývačku môže mať pod svojou posteľou, v súkromí svojej detskej izby. Čím vyššia izba, tým lepšie.


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64589

Po schodoch

Ku klasike poschodových postelí patrí celkom zvislý rebrík, stúpanie po jeho šteblíkoch však nie je tým najpríjemnejším zážitkom. Ak je to čo i len trochu možné, dajte prednosť schodíkom alebo aspoň šikmému rebríku.
 


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64604


Na úrovni: (alebo na dvoch)

64608

Mierne zvýšená posteľ môže poskytnúť miesto na množstvo hračiek – aj odkladací priestor pod posteľou sa počíta. Ďalšie zásuvky sa môžu ukrývať v pohodlných schodíkoch, ktoré zdolá aj malý drobec. Miesta na uloženie hračiek nie je nikdy dosť. Schodíky môžu viesť aj na posteľ vo väčšej výške – ak vedú pozdĺž dlhšej strany postele, nezaberú priveľa miesta. A nemusia ani viesť celkom hore. Ak je posteľ približne v úrovni pása dieťaťa, bez problémov na ňu vylezie. Ani ten, kto spí na hornej posteli, nemusí prísť o výhody poskytované nočným stolíkom – ibaže „stolík“ treba zavesiť na rám postele alebo primontovať na stenu. Pri väčších deťoch nezabudnite na svetlo na čítanie v posteli!
Kategória: Bývanie Detská izba
Tagy: detská izba posteľ
Zdieľať článok

Diskusia