Pre naozaj sladký spánok

03. 10. 2006
Zdieľať

To, že dieťa potrebuje vlastnú izbu, je každému jasné. Detskú izbu však treba aj zariadiť. Ideálny je nábytok šitý deťom na mieru. To znamená ekologický materiál, nijaké ostré hrany, stabilitu, variabilnosť, hravosť, farebnosť… A ak nábytok dokáže rásť spolu s dieťaťom, môžete si byť istí, že ste vybrali správne.


Pre naozaj sladký spánok

65449

Za príjemne a užitočne strávený deň býva odmenou sladký a pokojný spánok. Aby bol naozaj sladký aj pre vaše ratolesti, vytvorte im tie najlepšie podmienky. Výberom zodpovedajúcej posteľovej konštrukcie, kvalitného matraca i príjemnej a hygienicky vyhovujúcej posteľnej bielizne. Väčšina dospelých vie, že kvalita spánku je podmienená aj kvalitou lôžka. Kým však dospelý človek si môže vyberať sám, dieťa je závislé od výberu rodičov. Niekoľko prvých dní po narodení môže bábätko spať v košíku alebo kolíske, neskôr však určite bude potrebovať vlastnú posteľ. No ešte predtým bude treba zadovážiť detskú postieľku, ktorá bude slúžiť približne do troch rokov veku dieťaťa. Až potom príde na rad veľká „dospelácka“ posteľ. Či to bude hneď posteľ, ktorá bude dieťa sprevádzať, kým neodíde z domu, alebo sa prikloníte najprv k výberu postele menších rozmerov, v ktorej sa váš potomok nestratí, záleží len na vás.

Pre tých najmenších


Pre naozaj sladký spánok

65450

Postieľka je základným zariaďovacím prvkom každej detskej izby. Je prvým miestom, v ktorom sa dieťa učí poznávať svojich blízkych, v ktorom objavuje nové veci, a zároveň je útočiskom, kde nachádza bezpečie, pohodu a pokoj. Mala by byť prispôsobená nielen potrebám dieťaťa, ale aj matky, ktorá pri nej trávi veľa času. Veľmi výhodná je možnosť výškového nastavenia polohy matraca, to znamená, že čím je bábätko menšie, tým vyššie môže byť umiestnený matrac a matka sa nemusí toľko zohýnať. Ako dieťatko rastie, matrac sa posúva nižšie, takže dieťa nemôže vypadnúť z postieľky. Dôležité je tiež, aby aspoň dve strany postieľky boli upravené tak, aby drobček mohol udržiavať vizuálny kontakt s rodičmi.
 

Veľkosť detskej postieľky by mala byť prispôsobená dieťaťu, ktoré by sa tu malo cítiť bezpečne a zároveň tu musí nájsť maximálne pohodlie na spánok. Pre dieťa do troch rokov je vhodná postieľka s rozmermi 50 x 100 cm alebo 60 x 120 cm. Na trhu sú však aj dlhšie postieľky s rozmerom až 60 x 146 cm, ktoré vyhovujú aj staršiemu dieťaťu (asi do štyroch rokov). Praktickým riešením sú postieľky, ktoré sa dajú prestavať na menšiu posteľ, a tým sa predĺži ich využívanie.

Aby nedošlo k pádu dieťatka, bývajú postieľky vybavené zábranami v podobe bočníc so zvislými tyčkami. Pozor, nemali by byť od seba vzdialené viac ako 7,5 cm, aby cez ne dieťa nemohlo prestrčiť hlavičku.


Pre naozaj sladký spánok

65444

Pre dospelákov

Nároky na posteľ pre dieťa a dospelého sú v podstate rovnaké. Najjednoduchšie je kúpiť hneď veľkú posteľ s rozmermi 90 x 200 cm, pretože dieťa do nej aj tak rýchlo dorastie. Na začiatok môžete obložiť takúto posteľ viacerými vankúšmi, aby nemalo pocit, že sa v nej stratí. Dôležitejšia je otázka kvalitného matraca, pretože dobre uložené telo pri spánku má vplyv aj na správny vývoj držania tela. Deti si často pýtajú poschodové postele aj v prípade, ak to nie je nevyhnutné vzhľadom na malú plochu detskej izby. Odborníci sa však zhodujú v tom, že to nie je práve najvhodnejšie riešenie umiestnenia lôžka. Okrem toho, že je tam oveľa vyššia teplota, hrozí nebezpečenstvo pádu, ktorý môže mať škaredé následky. Ak je to len trocha možné, vaše ratolesti určite uvítajú aj o čosi širšiu posteľ (napríklad s rozmermi 100 x 200 alebo 110 x 200), pretože spánok s plyšovými kamarátmi je potom oveľa pohodlnejší.
 

Ak sa predsa rozhodnete pre výber poschodovej postele (niekedy naozaj inú možnosť rozmer detskej izby neponúka), pamätajte si, že:

  • materiál konštrukcie by mal byť dostatočne pevný,
  • nohy postele by nemali byť príliš tenké – všeobecne platí, že čím je posteľ vyššia, tým hrubšie by mali byť nohy (pozor na lacné výrobky),
  • je vhodné – a výrobcovia to aj odporúčajú – ukotviť posteľ do steny, aby sa neprevrhla,
  • rebrík nesmie mať ostré hrany a mal by mať radšej väčší sklon,
  • je bezpečnejšie a pohodlnejšie, ak stupne, po ktorých bude dieťa vyliezať a zliezať, sú ploché, lebo nebudú tak tlačiť.


Pre naozaj sladký spánok

65445


Pre naozaj sladký spánok

65443

Talianska firma Doimo vyvinula detský nábytok Quick, ktorý je založený na myšlienke ostrovného bloku. Ostrov obsahuje posteľ, pracovný stolík i úložný priestor. Zostava má rozličné veľkosti, ktoré sa dajú prispôsobovať individuálnym potrebám vašich detí. Bloky možno doplniť policami, kontajnermi, vstavanými skriňami a vrecami, ktoré sa majú zavesiť na zábradlie, okolo schodíkov či postele.

Nezabudnite, že detská posteľ ma aj iné využitie, nie je len miestom na spánok. Prebiehajú tam rôzne vojny a výpravy za poznaním, poslúži tiež ako trampolína pri cirkusových vystúpeniach alebo je jaskyňou, v ktorej sa dá ukryť pred obrom.

Pre naozaj sladký spánok

65446


Pre naozaj sladký spánok

65447

Tento ostrov ladený v teplých tónoch oranžovej bude vyhovovať skôr dievčatám. Pod posteľou a v schodíkoch je dostatok úložného priestoru. Hore vedľa postele je dokonca aj nočný stolík s troma zásuvkami.

Pre naozaj sladký spánok

65452


Pre naozaj sladký spánok

65448

Bavlnené obliečky Randig určite navodia pred spánkom dobrú náladu. (IKEA) Nezožerie veľa benzínu, nepotrebuje takmer nijakú údržbu, a dokonca ani nemusíte dvakrát do roka meniť pneumatiky! Posteľ Spider od firmy Gautier z Francúzska. Ktorý chlapec by v určitom veku po takej nezatúžil? (IC Design)
Kategória: Bývanie Detská izba
Tagy: detská izba di posteľ
Zdieľať článok

Diskusia