Čo by mal spĺňať bojler do domu

06. 08. 2015
Zdieľať

Zohrievanie teplej vody je dôležité v každej domácnosti. A nielen v domácnosti, ale aj na chate či v práci. Bojler by sme si mali vyberať na základe našich potrieb. Prezradíme vám, na čo je potrebné zamerať sa.

Objem bojlera 

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, na aký účel bojler potrebujeme. Budeme používať sprchový kút aj vaňu alebo iba jedno z nich? Využijeme ho aj v domácnosti na umývanie riadov? Presne to sú tie otázky, ktoré rozhodujú o objeme bojlera.   Myslite na to, že zväčša pri umývaní používame zmiešanú vodu s teplotou cca. 40°C. Pri kúpaní minie jedna osoba okolo 120 litrov vody, pri sprchovaní je to 40 litrov. V kuchyni spotrebujeme na jednu osobu 6 až 15 litrov vody. Čím viac ľudí žije v domácnosti, tým väčší objem bojlera budete potrebovať.

Miesto umiestnenia

Typ ohrevu vody vyberáme na základe toho, čo máme doma a ako ju chceme ohrievať, plynom, elektrinou, alebo kombináciou obidvoch. Veľmi dôležité je aj jeho umiestnenie. Podľa potreby si zvolíte zvislý alebo vodorovný bojler. Je dobré, umiestniť ho čo najbližšie k odbernému miestu teplej vody. Pri niekoľkometrovej vzdialenosti ohrievača od odberného miesta sa zvyšujú náklady na spotrebu energie. Počas toho, ako sa zohriata voda presúva k odbernému miestu, ochladzuje sa.   Pokiaľ máte doma viac odberných miest, ktoré sú od seba vzdialené príliš ďaleko, môžete uvažovať ešte o ďalšom menšom pomocnom ohrievači vody.

Čo by bojleru nemalo chýbať

Bojler, ktorý si kúpite, by mal mať ochranu pred prehriatím a zamrznutím. Ochrana proti zamrznutiu je nastavená minimálne na 7 °C. To znamená, že pri tejto teplote sa ohrievač zapne a vodu ohreje na 20 °C. Tieto nastavenia si môžete navoliť aj sami napríklad pred tým, ako pôjdete z domu preč na dlhú dobu. Nezabudnite na to, že ohrievač musíte nechať zapnutý v elektrickej sieti. Pokiaľ nastane nejaký problém, napríklad sa pokazí termostat a hrozí prehriatie bojlera, jeho automatický systém problém ihneď rozpozná a sám sa odpojí z elektriny, aby nedošlo k poškodeniu. Ideálna teplota, ktorú by ste mali mať nastavenú, je 60 °C.

Tatramat

Tatramat je popredný výrobca ohrievačov vody. Máme pre vás pripravenú širokú ponuku kvalitných výrobkov. Môžete si vybrať aj bojler s ECO režimami, ktoré vám znížia náklady na ohrev vody a ušetríte tak veľa peňazí. Pomocou senzora vie bojler zistiť, koľko teplej vody v sebe má a koľko jej ešte potrebuje ohriať. Dokáže vám teda vodu ohriať podľa potreby a dokonca vám ju aj predhreje v čase, kedy teplú vodu využívate najviac.

www.tatramat.sk

Kategória: Aktuality
Tagy: bojler
Zdieľať článok

Diskusia