4 bleskové kroky k bezchybne obloženej kúpeľni

19. 08. 2015
Zdieľať

Chcete mať kúpeľňu obloženú raz-dva, a pritom tak, aby vydržala krásna dlhé roky? Obkladanie tu má svoje pravidlá, ktoré treba dodržať, aj tak však môžete všetko zvládnuť za pár dní – musíte si len zvoliť správne materiály.

Odborník radí

Jozef Moravčík
technický pracovník Mapei

Ako predísť odlupovaniu obkladu 

Najčastejším dôvodom vydúvania obkladu a tiež vlhkých máp či plesní na vonkajších stenách kúpeľne býva podcenenie hydroizolačnej vrstvy. Vo vlhkom prostredí je totiž dôležitá izolácia proti vode a vlhkosti – a to nielen pri podklade z materiálov citlivých na vodu, ktoré sa často používajú v dnešných novostavbách (napr. sadrokartón a drevo pri montáži stien alebo anhydridové potery pri realizácii podláh), ale aj v prípade tradičných podkladov, ako sú cementové potery a omietky. Hydroizolačná vrstva sa aplikuje pred lepením obkladu a dlažby a jej úlohou je chrániť podkladové konštrukcie pred vlhkosťou a vodou prenikajúcou škárami medzi obkladačkami. Inak hrozí ich postupné narúšanie. Aj v tomto prípade pritom platí, že prevencia je lacnejšia a jednoduchšia ako neskoršie riešenie porúch. 
www.mapei.sk

Ak sa chcete z krásnej kúpeľne tešiť čo najdlhšie, je dôležité pri jej obkladaní dodržať technologický postup predpísaný výrobcom.

Kúpeľňa za pár dní

Spoločnosť Mapei vyvinula systém výrobkov určených do vlhkých priestorov, s ktorými zrealizujete dokonalé povrchové úpravy v kúpeľni už za pár dní – všetky sa totiž jednoducho pripravujú aj aplikujú. Súčasťou systému sú produkty na izoláciu proti vode a vlhkosti aj na následné lepenie obkladov a dlažby.


1 Vyrovnávacia vrstva

1 Vyrovnávacia vrstva
MAPEI SK s.r.o.

1 Vyrovnávacia vrstva

Či už sa vám páči keramika, prírodný kameň alebo sklenená mozaika, prvým krokom k správne nalepenému obkladu je vždy dôsledne pripravený, rovný, vyzretý a očistený podklad. Ak je napríklad pri rekonštrukcii potrebné dodatočné vyrovnanie podkladu, vhodnou voľbou je cementová malta. Na trhu sú už dostupné univerzálne cementové malty, ktoré možno aplikovať v rôznych hrúbkach. Výhodou malty s tixotrópnou vlastnosťou pritom je, že pôvodný povrch môžete nielen vyrovnať, ale aj zhotoviť mierny spád smerom k odtokovému vpustu (napríklad v sprchovacom kúte, kde neplánujete vaničku, ale dlažbu). Hydroizolačná vrstva sa nanáša na vyzretú maltu, a to najskôr po 24 hodinách.


2 Izolácia proti vode a vlhkosti

2 Izolácia proti vode a vlhkosti
MAPEI SK s.r.o.


2 Izolácia proti vode a vlhkosti

2 Izolácia proti vode a vlhkosti
MAPEI SK s.r.o.

2 Izolácia proti vode a vlhkosti 

V priestoroch zaťažených vodou a vlhkom je dôležitá izolácia proti vlhkosti. Predídete tak vzniku vlhkých máp s odlupujúcou sa farbou či plesne na vonkajších stenách kúpeľne. Ak chcete zabezpečiť dokonalý vzhľad kúpeľne, použite pružnú hydroizolačnú stierku, ktorá sa aplikuje vždy vo dvoch vrstvách. Kvalitné hydroizolačné stierky pritom zabezpečia nielen dlhodobú ochranu stien a podláh pred stekajúcou vodou a vlhkosťou, ale sú schopné tiež premostiť trhliny v podklade. Súvislá vrstva pružnej tekutej rýchloschnúcej hydroizolačnej stierky Mapegum WPS je vhodná na nanášanie na vodorovné, šikmé i zvislé plochy. Pomocou polyesterového pogumovaného pásu Mapeband dokonale utesníte škáry v prechodoch (stena – podlaha, stena – dilatačné škáry, podlahové vpusty). Stierka sa aplikuje v hrúbke 1 mm na podklad ošetrený penetračným náterom. Nanáša sa jednoducho valčekom, štetcom alebo stierkou na všetky bežné podklady. Vyschne za krátky čas, takže práca postupuje naozaj rýchlo. Obklad môžete lepiť už po 12 až 24 hodinách od začiatku nanášania prvej vrstvy hydroizolácie.


3 Lepenie obkladu

3 Lepenie obkladu
MAPEI SK s.r.o.

3 Lepenie obkladu

Ak sa s dokončením kúpeľne ponáhľate alebo chcete lepiť obklad z prírodného kameňa, vyberte si rýchloschnúce lepidlo. Cementové lepidlá so špeciálnymi prísadami dosahujú vysokú priľnavosť už po 2 až 3 hodinách od nalepenia obkladu či dlažby a môžu byť vystavené plnej záťaži už po 24 hodinách. Pochôdzne a pripravené na škárovanie bývajú už po 2 hodinách. 


4 Skárovanie

4 Skárovanie
MAPEI SK s.r.o.


4 Skárovanie

4 Skárovanie
MAPEI SK s.r.o.

4 Skárovanie 

Pri výbere vhodnej škárovacej malty je dôležitý nielen farebný odtieň, ale najmä vlastnosti – napríklad zvýšená odolnosť proti vode a usádzaniu nečistôt, znížená nasiakavosť či stálofarebnosť. Ak vám ide o čas, výhodnou voľbou je cementová škárovacia malta Ultracolor Plus, s ktorou môžete kúpeľňu naplno používať už po 24 hodinách. Je totiž pochôdzna už po 3 hodinách, aj čas čakania pred finálnym dočistením obkladov je veľmi krátky. Výhodou je tiež mimoriadne nízka nasiakavosť a ochrana proti vzniku plesní. Na pohyblivé škáry a v stykoch dvoch rôznych materiálov (napr. v kútoch či okolí sprchovej vaničky) sa uplatnia pružné silikónové tmely odolné proti plesniam. 

Text Erika Kuhnová
Odborná spolupráca 
Foto Mapei
Zdroj časopis Môj dom 6/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa
Zdieľať článok

Diskusia