Výber okenných profilov má vplyv na zdravie

17. 08. 2015
Zdieľať

Drevo je prírodný materiál, ktorým sa ľudia radi obklopujú. Je charakteristické svojou prirodzenou kresbou, priaznivými fyzikálnymi a mechanickými vlastnosťami a širokou škálou farieb.

Drevo sa vďaka moderným technológiám výroby začína znova presadzovať aj ako obľúbený materiál okenných profilov, a to najmä v podobe drevohliníkových okien. Spojením drevenej konštrukcie okna s hliníkovým profilom na exteriérovej strane vzniká dokonalá synergia, ktorá v sebe spája tepelnoizolačné vlastnosti a pôvab dreva s odolnosťou hliníka. Hliníkový profil zabezpečuje vynikajúcu odolnosť okna proti poveternostným vplyvom, mechanickému poškodeniu a minimálnu náročnosť na údržbu a ošetrovanie. Drevo zas plní nosnú funkciu okna, zabezpečuje tepelno-technické parametre a esteticky dotvára interiér. 

Vetranie pre dlhšiu životnosť okien i zdravie

Nezameniteľné čaro drevených okien podčiarkuje aj ich jedinečná schopnosť prispievať k zdravej mikroklíme v interiéri. Z vnútornej strany vynikne prirodzená štruktúra dreva vďaka špeciálnej povrchovej úprave. „Ochranu proti poveternostným vplyvom zabezpečuje hliníkový profil na vonkajšej strane okna. Vďaka tomu možno na vnútornej strane použiť len minimálnu vrstvu náteru. Vznikne tak ochranný povlak, ktorý umožňuje drevu dýchať,“ vysvetľuje Ľubomír Svetlík, konateľ spoločnosti Mirador. 

Prírodné drevo obsahuje účinné látky polyfenoly, vďaka ktorým je schopné absorbovať vlhkosť. Pre zabezpečenie čo najdlhšej životnosti okien, je preto dôležité dbať na zabezpečenie optimálnej vlhkosti v interiéri. Vlhkosť môže jednak pôsobiť na rast baktérií a plesní, negatívne však vplýva aj na životnosť dreva. Preto ju treba pravidelne odvádzať z miestnosti vetraním. Vetrať stačí krátko a intenzívne, aspoň dvakrát denne. Okrem bezproblémovej funkčnosti okien sa tak zlepší aj kvalita vnútorného prostredia.

Vhodné drevo

Už dlhšie je známe, že isté druhy dreva majú antibakteriálny účinok. Najmä borovica, ale aj dub a smrekovec (červený smrek), zabíjajú baktérie na povrchu aj vo vnútri dreva. Najčastejšie sa na výrobu moderných drevohliníkových okien používa drevo zo smreku, borovice alebo smrekovca. Tieto dreviny sú výnimočné svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami. Pri výbere treba však dbať na to, aby výrobca používal drevo z lesov obhospodarovaných udržateľným spôsobom. To môže zdokladovať napríklad certifikátom PEFC. 

Viac informácií na www.mirador.eu

Kategória: Okná
Tagy: mirador okenný profil okno
Zdieľať článok

Diskusia