Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

23. 10. 2006
Zdieľať

Ešte nedávno zimnú záhradu mnohí považovali za zbytočný luxus, a dnes sa sklené prístavby objavujú stále častejšie pri rodinných domoch. Aby zimná záhrada mala šmrnc, treba vybrať vhodnú zeleň a správne ju umiestniť. Taktiež sa neunáhlite so zhromažďovaním črepníkov, ktoré vám v dome zavadzajú, pretože nie všetky rastliny sú vhodné práve do tej vašej zimnej záhrady.

Rozdelenie podľa teploty


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66688

Pri zimnej záhrade platí, že musí pôsobiť atraktívne nielen zvonka, ale aj zvnútra. Mala by korešpondovať s celkovou architektúrou domu. Vhodné rastliny ju dokážu zaujímavo zvýrazniť. Samozrejme, iba v prípade, ak im vytvoríte také klimatické podmienky, ktoré sú typické pre miesta, kde prirodzene rastú. Najdôležitejšou podmienkou okrem dostatku svetla je teplota. Podľa prevládajúceho teplotného rozmedzia sa zimné záhrady rozdeľujú do troch skupín a pre každú sú vhodné iné rastlinné druhy. Nevypláca sa podceňovať toto pravidlo, pretože potom by ste zbytočne investovali do nákupu nových alebo vitálnejších rastlinných druhov.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66697

Vo vykurovaných zimných záhradách (s teplotou od 15 do 25 ºC) sa výborne cítia rastliny pochádzajúce z trópov. Tieto priestory zvyčajne charakterizuje aj vyššia vzdušná vlhkosť. Okrem toho sa teplota pri slnečnom počasí v takých záhradách dokáže zvýšiť. Samozrejme, čím je teplota vyššia, tým je aj väčšia potreba vetrať. Taktiež jednotlivé rastliny si vyžadujú viac svetla. Možno tu úspešne pestovať rozličné druhy paliem, citrusy, banánovníky, vlhkomilné papraďorasty, ibišteky (Hibiscus rosa-chinensis), antúriá (Anturium), kávovníky (Coffea arabica), stelície (Strelitzia), lopatkovec (Spathiphyllum), ale aj všetky druhy dracén. Vhodné sú aj šeflery, aglaonémy, filodendrony a figovníky (Ficus). Výborne sa tu bude dariť aj vlhkomilnejšej izbovej zeleni, ako sú maranta, alokázia, kalatéa či šachor. Môžete si vytvoriť aj pôvabné zelené koberce pomocou niektorých teplomilných druhov. Ide napríklad o rodinné šťastie (Soleirolia soleirolii) alebo plazivý figovník (Ficus pumila). Dostatok inšpirácií môžete načerpať aj v najbližšej botanickej záhrade.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66698

Temperované a nevykurované
priestory

Temperovaná zimná záhrada sa vyznačuje teplotou od 5 do 15 ºC. Môžu tu rásť zaujímavé rastliny pochádzajúce z Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Ameriky alebo Afriky. Znesú striedanie teplôt – v lete môže teplota v takej záhrade vystúpiť až na 35 ºC. Dôležité je, aby tieto rastliny mali svoje korene vždy v teple. Do temperovanej zimnej záhrady môžete vysadiť citrusy, strelície, jazmín (Jasminum polyanthum), tyčinkovec (Callistemon), mučenky (Passiflora) alebo pandoreu (Pandorea).


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66689

V nevykurovanej zimnej záhrade sa zasa bude výborne dariť všetkým rastlinným druhom, ktoré majú svoj pôvod v Stredomorí. Také rastliny dokážu zužitkovať teplotu, ktorá sa počas dňa naakumulovala zo slnečného žiarenia. V nevykurovaných priestoroch takej záhrady môže teplota klesnúť až na bod mrazu, preto sa odporúča vykurovať ju počas dlhšieho obdobia extrémne nízkych teplôt. Môžete tu pestovať myrty (Myrtus), vždyzelené aukuby (Aucuba), vavrínovce, fatsie (Fatsia), rozmaríny (Rosmarinus), cyprusy (Cupressus sempervirens), olivovníky (Olea europaea), agávy, modrokvitnúce agapanty, ľanovníky (Phormium), granátovníky, bohato kvitnúce azalky, kamélie, veľkokveté muškáty a niektoré druhy paliem. Každý majiteľ zimnej záhrady by mal vedieť, že väčšina rastlín má v období od novembra do začiatku februára obdobie vegetačného pokoja, čo platí najmä pri druhoch pestovaných v nevykurovaných zimných záhradách. V tomto období sa odporúča vylúčiť prihnojovanie a zálievku znížiť na minimum.

Sympatické stromčeky


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66695

Samozrejme, okrem teploty by ste pri výbere rastlín mali prihliadať aj na veľkosť daného priestoru, s čím úzko súvisí aj počet rastlinných druhov. Ak vlastníte väčšiu zimnú záhradu, ktorej súčasťou sú ohraničené záhony, pokojne si sem vysaďte menší strom, prípadne mohutnejšiu rastlinu zapestovanú v tvare kmienka. Nič nepokazí ani krovitý rastlinný druh (vždy však prihliadajte na jeho požiadavky na teplotu) alebo popínavá kvitnúca rastlina. Pomer použitých stromovitých, krovitých, pôdopokryvných a popínavých druhov by mal byť vyvážený. Treba dbať aj na to, aby všetky rastliny boli usporiadané premyslene, ideálne podľa výšky a šírky svojho rastu. Výhodou zelene pestovanej vo vegetačných nádobách je to, že ju možno podľa potreby ľubovoľne premiestňovať, a tak meniť výzor zimnej záhrady. Pomocou mobilnej podložky môžete premiestniť aj mohutnejšie exempláre. Druhy so stromčekovitým rastom by ste mali situovať čo najviac do stredu záhrady. Iba tam bude taká rastlina nerušene rásť a jej koruna bude mať pravidelný tvar (najlepšie, ak bude na stromček dopadať čo najviac svetla zhora). S množstvom rastlín to nikdy netreba preháňať. Zimná záhrada by tak trochu mala pripomínať udržiavanú záhradu alebo navodiť atmosféru tropickej džungle.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66702

Pôvabní velikáni

Stromy alebo rastliny so stromčekovitým rastom môžu byť v zimnej záhrade vysoké maximálne tri metre. Listy by sa nemali dotýkať skla, pretože sa môžu spáliť. Koruny stromov dodajú priestoru pôvab, zútulnia ho a navodia pocit bezpečia. Ideálne je, ak taký stromček udržujete pomocou pravidelného rezu v prísne kompaktnej guľovitej forme. Aj keď sa zo vždyzelených listov budete tešiť oveľa viac, je lepšie, ak listy takých stromčekov na zimu opadnú a umožnia prenikať svetlu k nižšie situovaným rastlinám. Najvhodnejšie sú eukalyptus, koralovec, akácie, podslnečník (Abutilon), banksie alebo železnec (Metrosideros). Tieto rastliny vám po čase vytvoria v zimnej záhrade atraktívne stromčeky.

Voňavé popínavé krásky


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66693

Popínavé rastlinné druhy pekne kvitnú, voňajú a niektoré aj plodia. Sú nenáročné na pestovanie. Výborne delia priestor a chránia vaše súkromie pred zvedavými pohľadmi zvonka. Zvyčajne nie sú náročné na priestor (šplhajú sa do výšky), a preto by nemali chýbať v nijakej zimnej záhrade. Počítajte však s tým, že ich bujnejší rast treba krotiť pravidelným rezom. Ako opora poslúžia týmto rastlinám natiahnuté špagáty, napnuté lanká alebo drevené latky. Do zimných záhrad v našich podmienkach sú vhodné mučenky, atraktívna bugénvilea (Bougainvillea), diplandénia (Dipladenia), tunbergia (Thunbergia), brečtan, aktinídia alebo pandorea.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66694

Ako v trópoch

Pri zazeleňovaní zimnej záhrady by sa nemalo zabúdať ani na tie rastliny, ktoré sú zaujímavé buď netradičnou farbou, alebo štruktúrou svojich listov. Čarovnú náladu vnesú do zimnej záhrady mohutne pôsobiace listy banánovníka (Musa), fatsie, alokázie, ale aj niektoré druhy paliem. V nevykurovanom priestore sa zaskvejú aj exotická kana (Canna indica) či ľanovník (Phormium). Vo vykurovaných zimných záhradách by sa nemalo zabúdať ani na krotónovce (Codiaeum), rozličné druhy papraďorastov, zamiu či na cykasy (Cycas revoluta). Odlišné tvary listov pôsobia veľmi pútavo. Nič nepokazia ani rastliny, ktorých listy majú bordový či žltkastý odtieň. Najlepšie sa im darí v dostatočne svetlých a skôr v celoročne vykurovaných priestoroch.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66692

Do svetlých zimných záhrad sú vhodné kvitnúce druhy. Záhrada, aj tá zimná, bez kvetov totiž pôsobí smutne a menej atraktívne. Skúste si vybrať také druhy, ktoré kvitnú čo najdlhšie, napríklad ibištek, podslnečník či hustoklasce. Ak ani farby kvetov nedodajú vašej zimnej záhrade tú správnu atmosféru, zaobstarajte si také rastliny, ktorých kvety alebo listy príjemne voňajú, ide o jazmín, myrtu, rozmarín alebo motýľovec. Pri rozhodovaní, kam ich umiestniť, neobíďte miesta určené na posedenie a odpočinok. V nijakom prípade to s kvitnúcimi ani voňavými druhmi nepreháňajte – priveľa farieb a vôní pôsobí chaoticky.


Záhrada za sklom alebo trópy trochu inak

66696

Rastliny môžete pestovať v klasických aj vyvýšených záhonoch (tie sú zvyčajne vitálnejšie, majú pekné listy aj kvety) a vo vegetačných nádobách (vkusne pôsobia terakotové črepníky). Vegetačné nádoby možno porozmiestňovať na police, podlahy alebo pripevniť na steny. Efektné je aj pestovanie zelene v závesných črepníkoch. Čerešňou na torte je fakt, že v zimnej záhrade možno pestovať rastliny aj vo vode. Jazierka by však mali byť budované len vo vykurovaných zimných záhradách. Ak vám priestor nedovoľuje malé jazierko, vhodnou náhradou je vkusná fontánka. Čo dodať? Azda len príjemné relaxovanie.






Pestovateľské minimum



  • Vyberajte len také rastlinné druhy, ktorým bude vyhovovať teplota zimnej záhrady.


  • S množstvom rastlín to nepreháňajte, sústreďte sa len na také, ktoré zvládnete v rámci vášho voľného času.


  • Nezabudnite, že aj pri týchto rastlinách treba občas vykonať rez. Pravidelne strihaná zeleň si udrží kompaktný tvar, pri niektorých druhoch táto procedúra podporuje bohatšie kvitnutie (tyčinkovec, bugénvilea).


  • Dôležité je aj prihnojovanie. Ideálne je tekuté alebo granulované hnojivo s postupným uvoľňovaním živín. Rastliny hnojte raz za dva týždne a mimo obdobia vegetačného pokoja.


  • Rastliny v zimnej záhrade treba zalievať častejšie malým množstvom vody, pretože väčšina z nich neznesie premokrenie pestovateľského substrátu. Ideálna je odstáta voda s izbovou teplotou. Rastliny pestované v nevykurovanej zimnej záhrade treba počas zimy zalievať čo najmenej. Kvetiny pestované v črepníkoch a tie, ktoré majú veľké listy, sú náročnejšie na vlahu.


  • Všetky zvädnuté kvety, opadané listy, suché a choré časti treba ihneď odstrániť, pretože môžu byť zdrojom rozličných chorôb.


  • Listy rastlín občas oroste vodou, tie väčšie môžete utierať vlhkou handričkou.


  • Zimnú záhradu podľa potreby vetrajte, prípadne zatieňte špeciálnymi roletami alebo automatickým tienidlom.


  • Netreba zabúdať ani na pravidelné umývanie skiel, vďaka čomu budú mať rastliny viac svetla.

Kategória: Záhrada a exteriér Zeleň v interiéri
Tagy: rastliny zeleň zimná záhrada
Zdieľať článok

Diskusia