7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

28. 08. 2015
Zdieľať

Zdá sa vám vaša záhrada aj napriek pozornosti, ktorú jej neustále venujete, málo zaujímavá? Možno jej chýbajú okúzľujúce zákutia a detaily, čo jej dodajú skutočné čaro. Aj zdanlivá maličkosť situovaná ďalej od vstupnej časti dokáže divy. Ponúkame vám niekoľko inšpirácií.

1 Galéria výnimočných

V každej záhrade sa nájdu rastliny so zaujímavým príbehom, ktoré sú svojím spôsobom vzácne a výnimočné. Ak to umožňujú rozmery danej rastliny, treba ju umiestniť do popredia a popýšiť sa ňou. Môžu to byť aj miniatúrne druhy – tie treba sústrediť na podstavce alebo iným spôsobom zdvihnúť do úrovne pohľadu. Takéto rastliny by mali byť vždy na reprezentatívnom mieste, v mestskej záhrade je napríklad vhodné vytvoriť si minigalériu. Zvýraznených rastlín by však nemalo byť veľa – skôr jedna či dve zastúpené viacerými exemplármi. Ideálnym adeptom na takéto experimentovanie je napríklad skalnica, ktorá ponúka skutočne výnimočné druhy a kultivary a je zároveň aj pestovateľsky nenáročná. 


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

2 Viac farieb do záhonov

Záhony by nemali chýbať v žiadnej záhrade. Mali by byť celoročne príťažlivé, premenlivé a farebné. Farebnosť do nich vnesú kvitnúce rastliny, prípadne tie s pestrejšími listami. Niekedy sa však pestrý kvitnúci záhon nedá v záhrade len tak jednoducho vytvoriť. Príčinou môže byť štrkovitá alebo podmáčaná pôda. Mnohých krásnych rastlín sa však netreba hneď vzdať – postačí, keď si ich vysadíte do farebných vegetačných nádob, ktoré ladia s farbou kvetu, a rozmiestnite ich v záhrade. V nádobách budú dobre prospievať hortenzie (v polotieni), rododendrony, mnohé trvalky, bylinky, okrasné trávy aj letničky. Keďže ide o vizuálne silný prvok, s množstvom nádob to netreba preháňať. 


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

3 S nádychom nostalgie

Mnohé (najmä staršie) záhrady majú obrovskú charizmu, vládne v nich pokoj a niekedy sú akoby zahalené rúškom tajomna. Takýto priestor sa vyslovene ponúka na dotvorenie rôznych zákutí a detailov, ktoré záhradu zatraktívnia. Niekedy stačí naozaj iba málo. Môžete si vybrať zátišia so starými plastikami, prípadne nájsť nepoužívané kameninové nádoby a tie vysadiť kvitnúcimi letničkami. Netreba sa realizovať vo veľkom – stačí len náznak a malé oživenie starých predmetov. Na dotváranie takýchto zákutí sú vhodné aj papraďorasty, chryzantémovky alebo fuksie. Pôvabné zákutie vytvoria v starej záhrade i prvky s patinou, mach, výhonky brečtana alebo paviniča, šišky či kôra.  

Zaujímavým detailom je aj zvonkohra zavesená na strome. 


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

4 Hodnota ukrytá v plastike

Trend umiestňovania umeleckých skulpturálnych prvkov a doplnkov do exteriéru je v súčasnosti veľmi populárny. Záhrada vďaka nim získa vyššiu hodnotu, bude pôsobiť reprezentatívne aj blahodarne na psychiku človeka. Platí, že do maličkej záhrady či átria nie je vhodné rozmerné ani príliš nápadné dielo, vo veľkej záhrade či na veľkom dvore zase zanikne malá plastika. Ak nejde o detailne vypracované dielo, je lepšie sústrediť ho na rozľahlejšie plochy, napríklad na trávnik (do plochy vysypanej štrkom či pieskom). Do detailov vypracované prvky umiestnite na vhodné podstavce. Plastika by v priestore nikdy nemala dominovať, ale ho iba dotvárať. Tradičné záhrady si žiadajú realistické diela, v moderných nájde uplatnenie aj abstrakcia.  


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

5 Osviežujúci prameň

Voda vnáša do záhrady život, osviežuje ju, pomáha vytvárať vhodné mikroklimatické podmienky pre mnohé rastliny a zároveň ju obohacuje o naozaj príjemné zvukové efekty. Vodný prvok v záhrade vôbec nemusí byť výrazný. Príťažlivá je napríklad aj menej nápadná menšia tôňa s umelým prameňom či vodným prepadom doplnená vlhkomilnými rastlinami vysadenými v jej blízkom okolí. Uplatnenie nachádza napríklad v svahovitej záhrade. Netradičný vodný prvok umiestnite ďalej od domu, ideálne na miesto, kde ešte možno pridať menšiu lavičku. Dá sa umiestniť do modernej mestskej, ale aj vidieckej záhrady – od toho sa potom odvíja jeho konkrétna podoba.    


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

6 Sviežejšia vďaka dekoračným guliam

Neviete, čím by sa dala vaša záhrada oživiť a zatraktívniť? Zaujímavou možnosťou sú rôzne dekoračné gule, ktoré nájdu uplatnenie najmä na záhonoch s nižšími dlhšie kvitnúcimi trvalkami. Dekoračné gule sú dostupné v rôznych veľkostiach aj farbách a vyrábajú sa z rozmanitých materiálov. Takéto gule môžete jednoducho hodiť do záhona a nechať ich tam, kde sa prirodzene zastavia, pokojne tam môže vzniknúť menšia skupinka. Je to síce iba drobnosť, no je to ďalší svieži prvok, ktorý dokáže záhradu zmeniť a zatraktívniť. Trendové sú napríklad aj gule z prútia – vyniknú predovšetkým vo vidieckych záhradách s pestrou výsadbou.  


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

7 Romantické lampáše

V lete sa záhrada stáva rozšíreným obytným priestorom domu a pobyt v nej sa často predlžuje až do neskorých večerných hodín. Posedenie na osvetlenej terase je, samozrejme, príjemné, kde-tu však možno umiestniť aj lampáše. Svetielkujúce lampáše sú pôvabné nielen v lete, ale aj na jeseň, vždy navodia príjemnú (romantickú) atmosféru. Štýl, veľkosť aj farebnosť záhradných lampášov treba prispôsobiť danej záhrade, pričom platí, že s množstvom to netreba preháňať. Určite sa vyhnite miešaniu rôznych typov a materiálov, radšej si zvoľte jeden typ a ten využite na viacerých miestach. Vyplatí sa investovať do kvalitnejších lampášov, môžete si ich priniesť aj ako suvenír z letnej dovolenky.  


7 detailov, ktoré oživia každú záhradu

7 detailov, ktoré oživia každú záhradu
Daniel Košťál

Zaujímavé a precízne rozmiestnené detaily nabádajú, aby sa záhrada neustále skúmala a trávil sa v nej príjemný čas. 

TEXT A FOTO: DANIEL KOŠŤÁL

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: dekorácie okrasna trendy vyzdoba záhrada
Zdieľať článok

Diskusia