Fasáda neobmedzených možností

11. 09. 2015
Zdieľať

Architekti a developeri vedia, že dispozícia či použitý konštrukčný materiál sú veľmi dôležité, zvonka ich však nevidíte. Preto sa veľký dôraz kladie na kvalitnú architektúru a individuálne stvárnenie fasády.

Fasády priznávajú farbu

Dlho sa individualita stavby obmedzovala len na vnútorné riešenie domu. Dnes je tomu inak. Charakter sa prezentuje aj – a dokonca podstatne pôsobivejšie – fasádou. V posledných rokoch to boli najmä farby, ktoré určovali charakter fasády, a tak výrobcovia fasádnych omietok a farieb priniesli na trh vzorkovnice farieb, ktoré obsahovali spektrum, ktoré malo splniť predstavy o farbe od jemnej pastelovej až po intenzívne farebné odtiene. Všeobecne platí, že systém farieb musí vyhovieť všetkým želaniam a musí vydržať mnoho rokov. Baumit Life, systém fasádnych farieb, tvorí 94 hlavných trendových odtieňov Style, z ktorých každý má 8 zosvetlení. Systém farieb dopĺňa 6 bielych tónov a 36 omietok MosaikTop. Spolu 888 tónov.


Fasáda neobmedzených možností

Fasáda neobmedzených možností
Baumit, spol. s r.o.

Trendy v oblasti farieb

Farby sú dôležité pre sprostredkovanie statusu a imidžu. Sú prvým signálom poznania. Ako úplne prvé, ešte pred tvarom a ostatnými vlastnosťami, vnímame na dome práve farbu. Podľa Axela Venna, profesora pre farebné riešenia a poradcu v oblasti farieb a estetiky je hlavným odtieňom ešte stále biela, ktorá sa už ale nepoužíva v klinickej podobe. Túto bledú plochu dnes radi oživujeme výraznou farbou. Súčasne čoraz viac silnie iný trend – obľuba sivých tónov až po antracitovú farbu. Tmavé farby a veľké kontrasty sú jednoducho v trende. Budova sa tak stáva vyjadrením určitého statusu, podobne ako auto. A ešte jeden trend je badateľný – pribúda čoraz viac fasád, ktoré majú určitú štruktúru. 


Fasáda neobmedzených možností

Fasáda neobmedzených možností
Baumit, spol. s r.o.

Fantázia a remeslo

Ak chcete byť verní omietke na fasáde, nemusíte sa už obmedzovať len výberom farby. Fasádu možno stvárniť aj s fantáziou, remeselníckou zručnosťou a navyše za rozumné náklady. Existuje množstvo štruktúr omietok, od jemnej po hrubú, od hranatého po oblé zrno, v kombinácii s rôznymi technológiami nanášania, ktoré sa v súčasnosti postupne dostávajú do povedomia architektov a remeselníkov. Pretože individuálny vzhľad fasády nezávisí len od jej farby. Spoločnosť Baumit vyvinula omietku CreativTop, vďaka ktorej možno fasádnej omietke dodať ľubovoľnú štruktúru.


Fasáda neobmedzených možností

Fasáda neobmedzených možností
Baumit, spol. s r.o.

Nová estetika: Hladké je pekné

Na medzinárodnej architektonickej scéne oslavujú v súčasnosti svoj návrat aj hladké fasády. V južnej a východnej Európe patrili pritom vždy k štandardným fasádam. Je to preto, lebo v týchto oblastiach sa pracovalo prevažne so sadrou, pričom na severe a západe sa radšej vsádzalo na cement. K tomu ešte fakt, že takmer vo všetkých architektonických štýloch sa od nepamäti išlo od stvárňovania interiéru k stvárňovaniu exteriéru. V súčasnosti sa všetky možnosti remeselnícky „jemného“ stvárnenia interiéru prenášajú na fasádu. Trend, ktorý možno vysvetliť tým, že architektonické stvárnenie moderny stále viac uprednostňuje „hladké“ materiály ako hliník, sklo a pohľadový betón, s ktorými vynikajúco ladí hladko omietnuté, biele murivo. Triezvosť, jasnosť a štýlovosť sú dominujúcimi estetickými hodnotami, barokové ozdoby a nedefinované materiály sú zaznávané.


Fasáda neobmedzených možností

Fasáda neobmedzených možností
Baumit, spol. s r.o.

A tak okrem všetkých spomínaných štruktúr a farieb ponúka spoločnosť Baumit aj puristický variant: „hladkú fasádu“ s modeľovatelnými omietkami CreativTop Vario, CreativTop Pearl a CreativTop Silk. 

Od minimalistickej fasády k fasáde so špeciálnymi efektmi

Presným opakom hladkých „čistých“ fasád sú fasády, ktoré vyzerajú takmer ako hollywoodské kulisy alebo moderné umelecké diela. V tejto oblasti prináša na fasádu spoločnosť Baumit so svojim programom DesignLife ešte intenzívnejšie, lesklejšie a mimoriadnejšie efekty. Zaujímavý lazurový efekt, kovový lesk a žiarivé trblietanie. 

Splňte si vaše sny o fasáde!

Text a foto: Baumit

www.baumit.sk

Kategória: Steny a fasády
Zdieľať článok

Diskusia