Tradičné Vianoce netradične

01. 12. 2006
Zdieľať

Horúčkovité nakupovanie a zvýšenú starostlivosť o domácnosť pre prípravu slávnostných chvíľ pozná väčšina z nás minimálne raz do roka, ale predovšetkým na Vianoce. Intenzívne prípravy väčšinou zaberú aj celé víkendy. Často cítime potrebu spomaliť tempo, nadýchnuť sa do nového dňa bez nepríjemného pocitu, že sme na niečo dôležité zabudli. Je známym faktom, že nám uprostred stresu pomôžu zlepšiť náladu rastliny a kvety, ktoré vytvárajú okolo nás zelenú oázu pokoja a pohody, ba navyše patria aj medzi vďačné a vítané dary.

Prírodné trendy


Tradičné Vianoce netradične

72070

Či už uprednostňujete tradičné vianočné kvety a rastliny, alebo ste naopak zástancami neotrepaných až avantgardných aranžmánov napríklad z exotických kvetov a rastlín, tieto Vianoce určite nebudete sklamaní. Ak si však predsa nie ste istí, čomu dať prednosť – či exotickej alebo skôr tradičnej úprave, – možno sa vám zapáči niečo z tohoročného zimného trendu v aranžovaní kvetín, názov ktorého je Natures´s Jewels – teda klenoty prírody. Tento trend nachádza inšpiráciu v prírode, v tom, čo je v nej výrazné, ale predovšetkým prirodzene krásne. Ústredným motívom je práve zelená, o ktorej sa všeobecne vie, že pôsobí upokojujúco. Táto farba sa potom môže kombinovať s rôznymi výraznými žiarivými farbami, podobne ako je to v prírode.

Adventný veniec – prvý náznak Vianoc

Aj u nás sa postupne udomácnila tradícia adventného venca, ktorý pripomína blížiace sa sviatky. Spolu s vianočnou hviezdou a cyklámenom je tradičným doplnkom sviatočnej pohody, vône ihličia a vianočného pečiva.


Tradičné Vianoce netradične

72073

Klasické adventné vence odrátavajú svojimi sviečkami týždne do Štedrého dňa a zdobia okná, dvere, ale aj stoly. Dajú sa zavesiť do obývacej izby pod luster, a tak sú rovnakým dekoratívnym prvkom, ako mali naši predkovia. Pomocou adventného venca vytvoríme vianočnú atmosféru aj v detskej izbe, avšak sviečky treba nahradiť inými ozdobami. Detskú izbu môžeme vyzdobiť tiež minicyklámenmi, o ktoré sa budú môcť deti starať, pričom ich príjemná vôňa im spríjemní celé vianočné prázdniny.


Tradičné Vianoce netradične

72079

Ak však chcete mať klasickú výzdobu vianočného stola, nie je nič vhodnejšie, ako pripraviť veniec z brečtanu, zimozeleňa a farebných kvetov, napríklad miniruží a alstroemérií. Na tento účel sa tiež veľmi dobre hodia chryzantémy, pretože vydržia dlho svieže. Základom takéhoto venca musí byť penová hmota dostatočne namočená vo vode. Vodu musíme pravidelne dolievať a odporúča sa pridať aj výživu pre rezané kvety. Rovnakým spôsobom sa dá vytvoriť aj svietnik alebo ozdobný aranžmán.

Aj keď si netrúfate na vlastnoručne vyrobený aranžmán, váš štedrovečerný stôl nemusí byť ochudobnený o reprezentatívnu výzdobu. Stačí si v obchode vybrať rezené kvety a nechať si z nich uviazať nejaký vianočný aranžmán. Okrem chryzantém vyzerajú vo vianočne vyzdobenom byte skvele orchidey, buvardia, zornica (Hippeastrum) alebo Euphorbia fulgens. Neexistuje nič, čo by atmosféru rozžiarených, najmä detských očí pod stromčekom umocnilo viac ako žiarivé, veselé a jasné farby kvetov.

Vianočná hviezda (poinzécia) – vianočná klasika

Počas Vianoc ťažko mahraditeľný prýštec najkrajší, teda vianočná hviezda, pochádza z Mexika. Jeho latinský názov je Euphorbia pulcherrima alebo aj Poinsettia pulcherrima. Už dávno neplatí, že nás okúzľuje len jej sýta červeň, ktorá je až šarlátová, pretože farby jej listeňov môžu byť aj ružové alebo lososové. Mimoriadne výraznými červenými listeňmi vynikajú napríklad ,Capri‘ alebo ,Ria‘, žltkastými ,Regina‘. V súčasnosti existujú dokonca aj odrody, ktoré majú dvojfarebné listene.


Tradičné Vianoce netradične

72075

Vzhľadom na svoj južanský pôvod si vianočná hviezda vyžaduje stálu izbovú teplotu v rozmedzí 16-20 °C (najmä v období sfarbenia) a dostatečne vlhkú pôdu. Na zálievku je vhodná vlažná voda, raz za týždeň treba rastlinu prihnojiť. Prospeje jej občasné rosenie listov (môžete ju postaviť na vlhké kamienky), nezaobíde sa však bez svetlého miesta, kam však nedopadajú priame slnečné lúče. Ak je v byte príliš suchý vzduch, listy začnú čoskoro opadávať, a preto nie je vhodné, aby stála rastlina v blízkosti vykurovacieho telesa. Treba ju však chrániť aj pred studeným prievanom a nemá rada výpary z horiaceho plynu. Vianočnú hviezdu kupujte úplne vyfarbenú, zdravá rastlina má jasne zelené, čerstvo vyzerajúce listy. Nekupujte rastliny, ktorým opadávajú listy.

Pozor! Mliečna šťava z pryštca je jedovatá a môže podráždiť pokožku aj sliznicu.
 

Tip: Ak chceme, aby vianočná hviezda kvitla znovu práve v adventnom čase, musíme ju od konca septembra alebo začiatkom novembra asi na 8 týždňov držať v úplnej tme Sú to „rastliny krátkeho dňa”, ktoré potrebujú dlhé obdobie v tme, aby sa ich listene dobre vyfarbili (asi 8 hodín svetla a 16 hodín úplnej tmy – treba ich zatieňovať aj pred pouličným osvetlením). Na zatemnenie používame vedro alebo obal z kartónu.

Cyklámen – krehká krása

Cyklámen (Cyclamen persicum) je obľúbený najmä pre pôvabné pestrofarebné kvety mnohých odrôd, ktoré môžu byť biele, ružovo, fialovo alebo červeno až karmínovo sfarbené. Najobľúbenejšie sú cyklámeny, ktoré majú červené, biele, ružové a lila kvety a srdcovité listy s bielou kresbou. Kvety často aj voňajú, čo sa hodí najmä na Vianoce, ktoré majú byť voňavé. A preto, i keď sú cyklámeny klasickými črepníkovými kvetinami, môžeme ich použiť aj do mnohých vianočných aranžmánov v kombinácii s ďalšími rezanými kvetmi.


Tradičné Vianoce netradične

72074

V teplom byte cyklámeny rýchlo odkvitajú, a preto je vhodné postaviť tieto pestré rastliny na miesto, kde je polotieň a trocha chladnejšie – najlepšie im vyhovuje teplota vzduchu medzi 12–18 °C. Práve preto sú v predvianočnom období vhodnými rastlinami do kuchyne alebo do spálne. V poslednom období sa predávajú aj takzvané minicyklámeny, ktoré lepšie znášajú izbovú teplotu, a tak sa dajú úspešne pestovať aj v iných častiach bytu. Mali by sa zalievať zospodu do misky, najlepšie mäkkou vodou, čím zamedzíme premokreniu vyčnievajúcej časti hľuzy, z ktorej rastlina vyrastá.

Odkvitnuté kvety aj so stonkami sa majú odstrániť vykrútením. Ak chceme cyklámeny pestovať aj ďalej po odkvitnutí, musíme postupne od mája obmedziť ich zálievku. Začiatkom augusta je vhodné vybrať rastliny z kvetináčov a hľuzy presadiť do čerstvej zeminy, ktorá sa má skladať zo zmesi listovky, rašeliny a piesku. Cyklámeny treba sadiť do kvetináčov primeranej veľkosti tak, aby jedna tretina hľuzy bola nad úrovňou pôdy. Ak sa pri pestovaní vyvarujeme najčastejších chyb, ako sú chlad a nedostatočná zálievka alebo naopak preliatie či zalievanie príliš studenou vodou, odmenou pre nás bude ďalšia záplava kvetov.

Silvester nie je len šampanské


Tradičné Vianoce netradične

72076

V období vianočných sviatkov sa väčšina z nás teší na zaslúžené dni voľna, stretnutia s priateľmi a oslavy Vianoc a Nového roku. Snažíme sa prehodnotiť svoje predsavzatia z minulého roka, ak sme si nejaké dali, a očakávame to magické prehupnutie sa hodinovej ručičky do nového dátumu nového roka. Na posledný deň v roku sa viaže niekoľko rôznych zvykov, ale atmosféra očakávania je vždy rovnaká. Podľa nej si prispôsobujeme svoje prežitie Silvestra. Výzdobu stola už neobstarávajú misy s vianočným pečivom, imelom či čečinou a purpurou, ako skôr taniere s jednohubkami a chlebíčkami, pripravujeme fľaše s dobrým vínom a tradičné šampanské. Dobré jedlo vždy chutí ešte lepšie, keď sa servíruje v esteticky vycibrenom prostredí. To znamená, že by sme nemali zabúdať na kvetinové ozdoby, ktoré môžu tento posledný deň v roku zaujímavo doplniť. Existuje nekonečné množstvo variantov kvetinovej výzdoby, veď Silvester môže byť bláznivý a divoký, ale aj pokojný, prežitý napríklad v rodinnom kruhu. Podľa účelu volíme aj aranžmán. Ozdobiť môžeme tak stôl, ako aj drobnosti: svietniky, poháriky či fľaše sektu.
 

Tip: Na jednoduchý svietnik navlečieme krúžok floristickej hmoty, namočený predtým niekoľko hodín vo vode. Hmotu husto pokryjeme drobnými kvietkami a zeleňou, aby nepresvitala.


Tradičné Vianoce netradične

72071

Kvetinovú výzdobu stola volíme vždy úmerne jeho veľkosti. Veľmi často sa teraz pri výzdobe interiérov používa opakovanie rovnakých prvkov: napríklad niekoľko menších vázičiek, do ktorých vložíme iba jeden kvet. Na ozdobu slávnostných nápojov nám výborne poslúžia jednotlivé kvety Phalaenopsis, ktoré odlomíme zo stoniek a ich krátke stonky jednoducho zavesíme na okraj pohára.

Akýkoľvek ďalší drobný a luxusný kvietok, zasunutý napríklad za obrúsok otočený okolo fľaše, dodá slávnostnému večeru ten správny „šmrnc”. Aj servítky, v ktorých sú zabalené príbory, sa dajú zopnúť stužkou a dozdobiť jedným kvetom. Nech si hovorí kto chce, čo chce, stredobodom každého večierka je však stôl. A samozrejme, že to nemôže byť prázdny stôl. O dobrom jedle a kvetinovej výzdobe sme už hovorili, ale to ešte nie je všetko. Dôležitú úlohu majú aj nádoby na kvetiny, ktoré by mali vhodne ladiť so štýlom slávnostnej tabule. Ak ste sa napríklad rozhodli pre cyklámen, ten pekne vynikne vo vysokých jednoduchých sklenených vázach. Naopak, bohatší aranžmán so zeleňou a ozdobnými vetvičkami sa zase hodí do nízkych nádob alebo košíčkov. Avšak pozor, na prvotnú funkciu stola a posedenie pri ňom nesmieme zabúdať. Ľudia sa pri ňom chcú rozprávať a vidieť si pritom do očí.

Kategória: Bývanie Dekor Štýl Zeleň v interiéri
Tagy: dekorácie izbové rastliny Vianoce
Zdieľať článok

Diskusia