Škola dizajnu 4.časť – Kuchyňa

19. 09. 2015
Zdieľať

Úlohu kuchyne v domácnosti určite bližšie popisovať netreba. Ide o priestor, kde sa často odohráva veľká časť života najmä tých členov domácnosti, ktorí sa starajú o prípravu pokrmov. Praktický sumár princípov a rád, ako postupovať pri jej zariaďovaní, vám prinášame vo štvrtej časti seriálu, ktorý vzniká v spolupráci so školou interiérového dizajnu Design academy.

Možnosti kuchyne

Kuchyňa môže mať rozličné formy a podoby. Jej veľkosť či celkový vzhľad ovplyvňuje okrem osobných preferencií a priestorových možností aj počet členov domácnosti či frekvencia varenia a používania kuchyne. Kým v single domácnosti často postačí kuchynský kút alebo nika, v mnohopočetnej rodine, v ktorej sa denne varí, treba priestor nadimenzovať tak, aby sa v nej mohlo súčasne pohybovať viacero osôb a väčší počet členov domácnosti je potrebné zohľadniť aj pri výbere spotrebičov.

Podoby kuchyne

Kuchyňa môže mať podobu už spomínanej kuchynskej niky, resp. kúta, kde je potrebné pre pohodlné používanie zabezpečiť, aby jej dĺžka bola minimálne 210 cm. Ďalšou možnosťou je tzv. pracovná kuchyňa. Kuchyni je v takomto prípade vyhradená samostatná miestnosť, ktorá slúži výhradne na varenie a prípravu pokrmov. Jej minimálne rozmery sa pohybujú v rozpätí od 6 do 9 m2. Kuchyňa s príležitostným sedením (barový pult alebo sedenie pre menší počet osôb slúžiace predovšetkým pri raňajkách) zodpovedá pracovnej kuchyni rozšírenej o nevyhnutné stolovanie. Takejto kuchyni je potrebné vyčleniť plochu aspoň 12 až 15 m2. Iným variantom je kuchyňa s rodinným sedením, teda pracovná kuchyňa s rodinným stolovaním, ktorá slúži aj ako jedáleň. Poslednou možnosťou riešenia kuchyne je tzv. obývacia kuchyňa. V rámci jedného priestoru – dennej časti – sa v takomto prípade prepája kuchyňa s jedálňou a obývacou izbou. 


Biela a sivá sú v interiéri, kuchyňu nevynímajúc, obľúbenou klasikou. Farby a trochu dynamiky môžete do otvoreného priestoru vniesť napríklad výberom tvaru a farebnosti svietidiel v jedálenskej časti (študentská práca).

Biela a sivá sú v interiéri, kuchyňu nevynímajúc, obľúbenou klasikou. Farby a trochu dynamiky môžete do otvoreného priestoru vniesť napríklad výberom tvaru a farebnosti svietidiel v jedálenskej časti (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

3 dobré rady

1 Oplatí sa investovať do vnútorného vybavenia skriniek, vďaka čomu bude mať každý predmet svoje miesto a úložný priestor sa využije na maximum.  

2  Nepodceňujte dostatočnú veľkosť pracovných a odkladacích plôch. Odkladacia plocha by sa v ideálnom prípade mala nachádzať po oboch stranách drezu aj sporáka. 
 
3 Venujte náležitú pozornosť riešeniu rohu kuchynskej linky. Dnes už existujú viaceré praktické riešenia a systémy, ako si s týmto priestorom poradiť. 

Otvorená vs. samostatná

V prípade novostavieb alebo rekonštrukcií sa dnes s obľubou volia otvorené denné časti, v ktorých sa kuchyňa s jedálňou stávajú súčasťou obývacej izby. Obe riešenia – otvorená i samostatná kuchyňa – majú za a proti. Výhodou otvorenej kuchyne je väčší rozmer priestoru a predovšetkým možnosť komunikácie a trávenia času s ostatnými členmi domácnosti aj pri príprave pokrmov. Negatívom môže byť šírenie pachu a vlhkosti, hluk, ktorý vzniká pri používaní spotrebičov, aj viditeľný neporiadok. Riešením však môže byť použitie posuvných dverí, ktoré v prípade potreby kuchyňu od zvyšku dennej časti oddelia. Plusom samostatnej kuchyne je skutočnosť, že všetky pachy aj vzniknutá vlhkosť zostávajú v miestnosti, je tu väčšie súkromie, ktoré mnohým pri varení vyhovuje, aj menšia intenzita rušivých zvukov vo zvyšku domácnosti. Človek je však v takomto prípade najmä v pracovných kuchyniach úplne izolovaný od zvyšku domácnosti a dlhšie sú aj presuny medzi jednotlivými priestormi, ktoré otvorená denná časť prepája.  


Systém zásuvných dvierok či skôr dverí umožňuje skryť všetky police aj kuchynské spotrebiče niekoľkými nenáročnými pohybmi. Kuchyňa tak bude vždy pôsobiť čistým dojmom a bezpochyby nadchne nielen milovníkov minimalizmu (študentská práca).

Systém zásuvných dvierok či skôr dverí umožňuje skryť všetky police aj kuchynské spotrebiče niekoľkými nenáročnými pohybmi. Kuchyňa tak bude vždy pôsobiť čistým dojmom a bezpochyby nadchne nielen milovníkov minimalizmu (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

Z obchodu alebo od stolára

Jednou z otázok, ktorú treba vyriešiť, je rozhodnutie, či si kuchyňu zostavíte z už existujúcich prvkov niektorej zo značiek, alebo si ju necháte vyrobiť na mieru. Výhodou kuchyne vyrobenej stolárom je, že sa dokáže plne prispôsobiť nielen vašim potrebám, ale aj štýlu, ktorý sa vám páči. Skúsený stolár ju prispôsobí rozmerom priestoru, ktorý je na kuchynskú linku vyhradený, s čím si však dokážu komfortne poradiť aj mnohé značky. Plusom zostáva, že vaša kuchyňa bude originálom. Potrebné je však počítať s tým, že cena môže byť o niečo vyššia a môže sa z rôznych dôvodov v procese výroby navýšiť, prípadne sa nedodrží termín dodania, čo pri nákupe v bežnom obchode nebýva zvykom.

Odborník radí

Ing. arch. Lucia Mészárová,
majiteľka a lektorka Design academy

Kuchynský ostrov

Je v súčasnosti obľúbeným prvkom v otvorených denných častiach domov a bytov. Takýto ostrov rozširuje pracovný a úložný priestor v kuchyni, zabraňuje priamemu pohľadu do kuchyne, jednoznačne vymedzuje kuchynský priestor a v neposlednom rade pôsobí efektne a štýlovo. Jeho priamou súčasťou môže byť aj jedálenské sedenie. Pohrať sa môžete aj s jeho materiálovým a farebným vyhotovením. 


Jedálenské sedenie môže nadväzovať na kuchynský ostrov alebo byť aj jeho súčasťou. Ak ste odvážnejší, skúste siahnuť po farebnom akcente, akým môže byť polica, resp. viacero políc vo výraznej horčicovej farbe či farebné stoličky (študentská práca).

Jedálenské sedenie môže nadväzovať na kuchynský ostrov alebo byť aj jeho súčasťou. Ak ste odvážnejší, skúste siahnuť po farebnom akcente, akým môže byť polica, resp. viacero políc vo výraznej horčicovej farbe či farebné stoličky (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

Magický trojuholník

Pri navrhovaní a zariaďovaní kuchyne stojí v popredí najmä funkčnosť, pričom do úvahy sa berú typické pracovné postupy a individuálne zvyky jej užívateľov. Optimálnym usporiadaním nábytku a funkčného vybavenia ušetríte v kuchyni veľa času a zvýši sa aj radosť pri varení. V každej kuchyni je nevyhnutné vzájomne prepojiť tri základné pracoviská (zóny), bez ktorých sa nezaobíde žiadna z nich – varné centrum (varná zóna), drez (umývacia zóna) a chladnička (zóna skladovania). Ich vzájomné prepojenie tvorí základný princíp, ktorý poznáme ako pracovný alebo magický trojuholník. Myslieť treba aj na adekvátny priestor na odkladanie riadu či kuchynských pomôcok a v neposlednom rade na prípravnú zónu, kde sa krájajú a upravujú potraviny. Vzdialenosť medzi jednotlivými zónami by nemala byť príliš veľká, aby bola práca v kuchyni pohodlná. Jednotlivé zóny by mali byť od seba vzdialené dva až tri kroky, teda približne 90 cm, pričom obvod tohto pomyselného trojuholníka by nemal presiahnuť 6 m. Aby bol pohyb v kuchyni plynulý a bez prekážok, je dôležitá aj správna výška jednotlivých zón a ich účelné usporiadanie. Usporiadanie zón sprava doľava je pre praváka nasledovné – zóna skladovania, varná zóna, miesto na prípravu jedál, umývacia zóna a odkladacia zóna. Pre ľavákov sa odporúča zvoliť zrkadlový obraz tohto riešenia. 

Ergonómia a rozmery

V kuchyni si treba oveľa viac ako v iných miestnostiach všímať ergonómiu, teda závislosť výšok pracovných plôch od výšky postavy. Štandardom sa stala pracovná plocha umiestnená vo výške 90 cm, čo je výška, ktorá vyhovuje osobám s bežnou výškou. Ak je však osoba, ktorá sa v kuchyni zdržiava najčastejšie, výraznejšie nižšia, prípadne vyššia, odporúča sa zohľadniť tento faktor aj pri dimenzovaní výšky pracovnej plochy. Ak je totiž pracovná plocha príliš nízko či vysoko, príprava jedla a varenie je oveľa náročnejšie a značne diskomfortnejšie. Od výšky pracovnej plochy sa potom odvíja výška horných skriniek, ktoré sa umiestňujú do výšky 65 cm nad pracovnú plochu. Myslieť treba aj na ďalšie rozmery, ktorých zachovanie prácu a pohyb v kuchyni značne uľahčuje a spríjemňuje. Odporúčaná hĺbka kuchynskej linky je 60 cm, čo predstavuje ideálny rozmer aj z hľadiska zabudovania vstavaných spotrebičov. Dostatočné rozmery treba zabezpečiť aj pri návrhu stolovania. Každému členovi domácnosti by mala byť v rámci stola vymedzená plocha aspoň 60 × 40 cm a stoličke hĺbka asi 75 cm, aby sa sediaci mohol pohodlne odsunúť, prípadne mohla poza neho prejsť iná osoba.  


Vďaka použitiu rovnakých, resp. príbuzných materiálov rovnakej farebnosti a vďaka zachovaniu jednotného štýlu pôsobia kuchyne prepojené s jedálňou a obývacou izbou vzdušne a opticky väčšie (študentská práca).

Vďaka použitiu rovnakých, resp. príbuzných materiálov rovnakej farebnosti a vďaka zachovaniu jednotného štýlu pôsobia kuchyne prepojené s jedálňou a obývacou izbou vzdušne a opticky väčšie (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

Osvetlenie

Dôležitým faktorom je správny výber osvetlenia tak, aby sa celý priestor kuchyne dal plnohodnotne používať a nevznikali tu nedostatočne osvetlené miesta. Základom je však prirodzené svetlo. Skvelým riešením je, ak je priamou súčasťou kuchynskej linky okno, napríklad v blízkosti drezu. Toto riešenie je vyhľadávané napríklad v prípade novostavieb, kde z kuchyne takto možno pri príprave jedla sledovať deti hrajúce sa v záhrade. V takomto prípade však treba dať pozor na umiestenie a výšku batérie, aby sa okno dalo otvoriť, na čo sa stále zabúda. Do kuchyne, resp. kuchynskej časti sa odporúča jedno centrálne osvetlenie a dostatočné osvetlenie pracovnej plochy tak, aby si užívateľ pri práci netienil vlastným telom. Pozor treba dávať na výber bezpečného miesta (pozor na vodu, vlhkosť či teplo), dostatočný výkon aj tvar, ktorý bude korešpondovať so vzhľadom kuchyne. Dobrou voľbou sú LED pásy zapustené do spodnej časti horných skriniek, ktoré rovnomerne osvetľujú celú pracovnú plochu.


Najmä v otvorených denných častiach je v súčasnosti veľmi obľúbený kuchynský ostrov. Slúžiť môže aj ako príležitostné, napríklad raňajkové sedenie (študentská práca).

Najmä v otvorených denných častiach je v súčasnosti veľmi obľúbený kuchynský ostrov. Slúžiť môže aj ako príležitostné, napríklad raňajkové sedenie (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

Materiály

Najpoužívanejším materiálom na výrobu kuchynských liniek je v súčasnosti drevotrieska, na povrchu ktorej sa nachádza fólia. Takéto dvierka sú dostupné v množstve dekorov, sú odolné proti poškrabaniu a cenovo dostupné. Slabým miestom materiálu sú hrany a spoje, ktoré zle odolávajú vode. Ďalšou možnosťou je drevotrieska s povrchovou dyhou z kvalitných drevín, akými sú buk, dub, javor alebo orech. Pozitívom je prírodný charakter materiálu, je však menej odolný proti znečisteniu a náročnejší na údržbu. Inou alternatívou je drevovláknitá hustolisovaná doska alebo MDF doska, ktorá je oveľa pevnejšia. Okrem fólie a dyhy sa najčastejšie upravuje lakovaním, takže z nej možno vyrobiť v súčasnosti vyhľadávané kuchynské linky s vysokým leskom. Iným riešením je drevený masív, ktorý má svojich priaznivcov i odporcov, keďže vplyvom vlhkosti a zmeny teplôt mení svoj tvar a vidno na ňom škrabance, nerovnosti či škvrny. Pomôže však výber správneho druhu dreva a jeho dostatočná povrchová úprava.  


S kombináciou materiálov a farieb sa môžete vyhrať aj na dvierkach kuchynskej linky. Biela a svetlá drevená dyha sú tandem, ktorý kuchynskému priestoru určite pristane. Otvorenú dennú zónu so svetlou kuchyňou môžete oživiť výraznou sedačkou v obývacej časti (študentská práca).

S kombináciou materiálov a farieb sa môžete vyhrať aj na dvierkach kuchynskej linky. Biela a svetlá drevená dyha sú tandem, ktorý kuchynskému priestoru určite pristane. Otvorenú dennú zónu so svetlou kuchyňou môžete oživiť výraznou sedačkou v obývacej časti (študentská práca).
DESIGN ACADEMY

Ako rozvrhnúť kuchyňu 

V praxi sa rozlišuje šesť základných dispozičných riešení, ktoré spĺňajú atribúty praktickej kuchyne, navyše v súlade s pracovným trojuholníkom (základný princíp fungovania činností v kuchyni prepája varnú dosku, drez a chladničku): 

1 Lineárna (priama) kuchyňa.  Zaberá len jednu stenu miestnosti, resp. jej časť. Je vhodná do menších domácností, obsahuje len najnutnejšie prvky a môže ju využívať jedna až dve osoby súčasne. 

2 Paralelná (dvojstranná) kuchyňa. Dve zostavy umiestnené oproti sebe sú vhodné najmä do priechodných kuchýň. Obe časti by ale mali byť od seba vzdialené aspoň 1,2 m, aby sa dolné skrinky dali pohodlne otvárať. 

3 Rohová kuchyňa v tvare  písmena L. Nachádza uplatnenie predovšetkým v stredne veľkých domácnostiach, pričom je veľmi vhodná do otvorených denných častí. 

4 Rohová v tvare písmena U. Využíva tri plné steny, vďaka čomu ponúka maximum úložného priestoru aj pracovnej plochy. Použiť ju možno v menších aj väčších priestoroch. 

5 Kuchyňa s varným (pracovným) ostrovom. Predstavuje obľúbené riešenie vo veľkých kuchyniach (v tvare písmena L a U). Miestnosť rozdeľuje na pracovnú a jedálenskú, respektíve obývaciu časť.  

6 Polostrovná kuchyňa. Vychádza z rohovej zostavy pridaním ďalšieho ramena a v otvorenom priestore vytvára tvar písmena T alebo G. Predĺžením pracovnej dosky získate napríklad miesto, ktoré možno využiť ako jedálenský pult.  

PRIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ V SPOLUPRÁCI S DESIGN ACADEMY
FOTO ARCHÍV DESIGN ACADEMY
ZDROJ časopis Môj dom 8/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchynské doplnky kuchynské linky zariadenie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia