07. 12. 2006
Zdieľať

Podľa novozélandskej legendy orchidey pochádzajú z nebies, kde ich bohovia pestovali vo svojich hviezdnych záhradách, odkiaľ ich sypali na stromy a na lúky, aby tak oznamovali svoj príchod. V súčasnosti tieto kvety nie sú výsadou len tropických krajín alebo botanických záhrad, ale možno medzi nimi nájsť niekoľko nenáročných druhov, ktoré dokážu rozkvitnúť aj v našich príbytkoch.


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72719

Na úvod treba povedať, že orchidey nemožno pestovať v bežnej zemine pre izbové rastliny, treba si zaobstarať špeciálny vzdušný a kyprý substrát. Ak by ste si ho chceli namiešať svojpomocne, mal by obsahovať rašelinník, drvenú borovicovú kôru, molitan nastrihaný na dvojcentimetrové kúsky a drobný roztrúsený polystyrén. Využiť môžete aj nalámané tenšie bukové vetvičky či drevené uhlie. Do zmesi nakoniec pridajte dve hrste vláknitej rašeliny (taký substrát by mal mať pH 4,5 až 5,5, z čoho vyplýva, že orchideám vyhovuje skôr kyslejšia pôda).

V akom črepníku porastú

Elegantný akcent dodajú kvitnúcim orchideám tie správne vegetačné nádoby. A aké by mali byť? Ich farba by mala vždy ladiť s farbou kvetov, ale nemala by odvádzať pozornosť od rastliny. Odporúča sa použiť klasický jednofarebný keramický črepník, čím nič nepokazíte. Napríklad lišajovec vynikne v lesklých bielych keramických nádobách. Do popredia sa dostávajú aj pozinkované nádoby, prípadne fóliou vystlaté prútené košíky alebo priehľadné črepníky.

Je vhodná hydropónia?


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72717

Odpoveď znie: Áno. Tento spôsob pestovania však vyhovuje len tým druhom, ktoré nevyžadujú obdobie pokoja a môžu byť celý rok v teplej miestnosti (napríklad lišajovec či črievičkovec). Orchidey citlivo reagujú na premokrenie koreňov, preto vodu do hydroponického črepníka dopĺňajte len do polovice výšky (pod optimom), keď ukazovateľ na vodoznaku klesne na minimum.

Ako zvýšiť vzdušnú vlhkosť

Orchidey sú náročné v každom smere. Vyžadujú si oveľa vyššiu vzdušnú vlhkosť ako iné izbové rastliny. Mala by sa pohybovať v rozmedzí od 60 do 80 %. Ako spoľahlivý zvlhčovač poslúži obyčajná miska s keramzitom, pemzou, perlitom alebo drobným riečnym štrkom a naplnená vodu (aby výplň nebola úplne ponorená). Tieto exotické krásky majú rady aj postrekovanie mäkkou, odstátou vodou. Listy a vyčnievajúce korene postrekujte každé ráno.


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72722

Nároky na svetlo a vodu

Ak orchidey pestujete na okennom parapete, chráňte ich najmä v lete pred spaľujúcim slnkom žalúziami alebo závesmi. Čo sa týka zálievky, tieto rastliny nepotrebujú veľa vody, nezabudnite však, že substrát by mal pred zalievaním preschnúť, čiže nemal by byť permanentne premokrený. V zime stačí, ak budete rastliny zavlažovať raz za týždeň; ak sú umiestnené v chladnejšej miestnosti, stačí raz za dva týždne (to platí napríklad pre cymbídie). Používajte destilovanú alebo prevarenú ochladenú vodu, jej teplota by sa mala rovnať teplote danej miestnosti. Pretože korene orchideí neznesú premokrenie, prebytočnú vodu z misky pod črepníkom okamžite odstráňte. Rovnako ako pri iných izbových rastlinách, aj tu je dôležité prihnojovanie. Používajte špeciálnejšie hnojivo, ktoré raz alebo dvakrát za mesiac pridáte do zálievkovej vody. Orchidey môžete prihnojovať aj priamo na listy.

Kde vyniknú


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72715

Najlepšie na parapetovej doske situovanej na severovýchodnú, prípadne južnú stranu (orchidey musia byť v tomto prípade ďalej od okna). Dôležité je, aby ste mali dobre utesnené okná, pretože v zime by chladný vzduch mohol negatívne pôsobiť na korene. Kvitnúci trs týchto tropických rastlín vynikne aj na skrinkách, napríklad v obývacej izbe alebo na komode v spálni, prípadne vo vstupnej hale. Cymbídium bude krásne kvitnúť aj vo svetlej kúpeľni.

Čo sa týka štýlu interiéru, orchidea zažiari najmä v miestnostiach zariadených v orientálnom alebo juhoamerickom štýle. Rovnako dobre sa však uplatní aj v klasickom či modernom byte, najmä ak sú situované na dobre viditeľnom mieste (pred zrkadlom alebo umeleckým dielom). V modernom interiéri môžete vytvárať malé skupinky z niekoľkých exemplárov jedného druhu. Samozrejme, aj orchidey v lete privítajú pobyt na čerstvom vzduchu v záhrade, na terase alebo balkóne (to však neplatí pre lišajovec, preto ho nechajte radšej doma „za pecou“). Dôležité je, aby rastliny boli na tienistom mieste a chránené pred dažďom a vetrom. Striedanie denných a nočných teplôt má výborný vplyv na zakladanie kvetov.
 

Orchidey vhodné do bytov

cymbídie (Cymbidium)
lišajovec (Phalaenopsis)
miltonia (Miltonia)
črievičkovec (Paphiopedilum) oncídium (Oncidium)
katleja (Catleya)
dendróbium (Dendrobium)

Zásady správneho nákupu

  • Rastlina by už na prvý pohľad mala pôsobiť zdravo a vitálne, nemala by mať opadané a poškodené puky alebo korene.
  • Ak je substrát už v predajni priveľmi mokrý, radšej orchideu nekupujte.
  • Už pri výbere zohľadnite to, či danému druhu viete zabezpečiť požadované vegetačné podmienky.
  • Nekupujte rastliny bez označenia.
  • Odkvitnuté exempláre môžete kúpiť často za veľmi výhodné ceny. A ak im venujete dostatočnú starostlivosť, veľmi rýchlo zakvitnú.

Presádzanie

Rastliny presádzajte podľa potreby raz za dva až tri roky, najlepšie skoro na jar po odkvitnutí. Nový črepník pre orchideu by mal mať priemer aspoň o dva centimetre väčší než pôvodný. Pri pestovaní, resp. pri presádzaní orchideí nezabudnite na drevenú alebo kovovú tyčinku, ktorá bude v čase kvitnutia podopierať kvetný stvol s kvetmi.


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72723


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72725

Presádzať začnite, keď korene vyplnia celý črepník. Rastliny v tom čase nesmú kvitnúť. Vytiahnite pôvodný koreňový bal a dôkladne ho prezrite.

Najprv opatrne odstráňte z koreňov starý substrát…


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72727


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72728

… aj zožltnuté a choré listy.

Suché a poškodené korene odstrihnite. Pozor, aby ste nenarušili vzdušné korene, ktoré často prečnievajú cez okraj črepníka.


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72729


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72730

Jednotlivé korene po očistení rozprestrite.

Pripravte si nový substrát, do ktorého pridajte drvený polystyrén (asi dvojcentimetrové kúsky).


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72732


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72733

Medzi jednotlivé korene vopchajte trochu machu (rašeliníka).

Upravenú rastlinu vsaďte do črepníka, pričom korene rozprestrite po jeho okrajoch a zasypte substrátom.


Pozdrav z hviezdnej záhrady

72734

Črepník s orchideou prikryte fóliou – vytvoríte jej tak ideálnu mikroklímu a rastlina sa lepšie adaptuje.

Kategória: Bývanie Záhrada a exteriér Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: kvetiny orchidea zeleň
Zdieľať článok

Diskusia