Nechcete mať doma púšť?

08. 12. 2006
Zdieľať

Čítali ste ako deti rozprávku Hrnček var? Potom si isto viete predstaviť tento čarovný predmet, ktorého hlavnou úlohou bolo neustále varenie kaše. Podobné, priestorovo nenáročné, nehlučné a nepretržite fungujúce, sú moderné zvlhčovače vzduchu. Iba miesto lahodnej kaše vypúšťajú jemnú vodnú hmlu alebo paru…

Na miestach, kde trávime väčšiu časť svojho času, by sme sa mali, pokiaľ je to možné, cítiť čo najpríjemnejšie. Či už ide o kanceláriu alebo byt. To, ako sa v danom priestore cítime, určuje okrem nábytku, doplnkov, osvetlenia aj úplne obyčajný vzduch. Veľmi nás ovplyvní jeho teplota, ale nezanedbateľná je tiež jeho vlhkosť. V príliš suchom prostredí, napr. už pri poklese relatívnej vlhkosti vzduchu pod 40 %, začínajú vysychať sliznice dýchacích ciest, znižuje sa aktivita riasiniek v nosnej sliznici, a tým sa oslabuje naša obrannyschopnosť. Mikróby, alergény a aerosóly majú jednoducho cestičku do našich útrob pekne otvorenú a pozametanú…


Nechcete mať doma púšť?

72854


Nechcete mať doma púšť?

72853

DeLonghi VH 200 – ideálny pre priestory do 60 m3, kapacita nádržky 6,5 litra, výkon 400 W, pohotovostné svetlo a ukazovateľ hladiny vody. Cena 1820 Sk. DeLonghi VH 100 pre priestory do 60 m3, kapacita nádržky 6,5 litra, výkon 400 W, automatické vypnutie pri vyprázdnení, ukazovateľ hladiny vody. Cena 1590 Sk.

Blahodárna vlhkosť


Nechcete mať doma púšť?

72849

Relatívna vlhkosť vzduchu by sa mala v letnom období pohybovať medzi 40 – 55 %, v zime je to o niečo viac, asi 45 – 60 %. Najrizikovejším obdobím je práve vykurovacia sezóna, a to predovšetkým v bytoch, kde si vykurovanie nemôžete regulovať sami. Úplnou nočnou morou pre náš organizmus sú tiež prekúrené priestory, v ktorých vlhkosť vzduchu klesá až na 20 %. V tej chvíli sa človek ocitá v prostredí zrovnateľnom s púšťou. Kombinácia nedostatočne zvlhčeného vzduchu a pobyt v takom prostredí môžu okrem pálenia očí a popraskaných pier spôsobiť najmä u detí opakovanú laryngitídu, chronickú bronchitídu, zápaly nosohltana, suchý dráždivý kašeľ alebo taktiež významne prispieť k pocitu zvýšenej únavy. Tomu všetkému sa však dá pomerne ľahko predchádzať – stačí si vybrať ten správny zvlhčovač vzduchu.


Nechcete mať doma púšť?

72847

Zvlhčujte efektívne

Zvlhčovanie, samozrejme, môžeme urobiť aj amatérskym spôsobom – napríklad zavesiť do miestnosti mokrú bielizeň alebo na vykurovacie teleso umiestniť nádržku s vodou. „Odparovanie pri izbovej teplote je neškodné, ale zväčša malé,“ hovorí doktorka Ariana Lajčíková zo Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) v Prahe. Zároveň upozorňuje majiteľov ozdobných fontánok: „Namiesto zvlhčovania má táto dekorácia skôr psychologický efekt – fontánky produkujú príliš veľké kvapôčky vody, vlhkosť vzduchu tak neovplyvnia vôbec, alebo iba v malej miere v bezprostrednej blízkosti.“


Nechcete mať doma púšť?

72855

Čarovný strojček na paru

Na trhu je pestrá škála zvlhčovačov, ale môžeme ich smelo rozdeliť do dvoch hlavných skupín: parné a ultrazvukové. Hlavný rozdiel medzi nimi pocíti predovšetkým vaša peňaženka – ide, samozrejme, o spotrebu elektrickej energie. Príkon parných zvlhčovačov sa pohybuje okolo 1000 W, zatiaľ čo ultrazvukové majú pri všetkých typoch príkon iba 38 W.


Nechcete mať doma púšť?

72858

Parné zvlhčovače fungujú na princípe vodnej pary. Tá vzniká odparovaním v tenkej vrstve na ohrievacom prvku – tzv. filmový var. Vo zvláštnej komore sa para zmiešava so vzduchom a potom sa ochladzuje na optimálnu teplotu. Podľa Ariany Lajčíkovej zo SZÚ je ich hlavnou nevýhodou to, že produkujú paru ešte teplú, čo v miestnostiach nemusí byť príjemné. Viac-menej veľa spotrebiteľov priláka ich nízka obstarávacia cena v porovnaní s ultrazvukovými modelmi. Na trhu existujú aj prístroje, ktoré zvlhčujú vzduch na princípe tzv. studenej pary – prúd vzduchu v nich prechádza cez mnohovrstvové vložky s antibakteriálnou úpravou, z ktorých sa odparuje voda (napr. Bionaire BCM 3600), ale už sa pomaly prestávajú vyrábať.

Ako sa správne zvlhčuje


Nechcete mať doma púšť?

72857

Ultrazvukové zvlhčovače (môžete sa stretnúť i s názvom ultrasonické) premieňajú vodu na mikroskopickú hmlu. Ultrazvuk je akustické vlnenie s frekvenciou vyššou ako 20 kHz. Zvlhčovač funguje tak, že vo vode je piezoelektrická doštička, ktorá sa rozkmitá na vysokú frekvenciu. Vďaka vlneniu sa z vody oddeľujú jemné kvapôčky (hmlovina), ktoré sa rozptyľujú do miestnosti. Veľkosť kvapôčok je menšia ako u parných zvlhčovačov, vďaka čomu sa ľahšie dostávajú do dýchacích ciest. Z tohto dôvodu sú tieto zvlhčovače účinnejšie než parné. Veľkou výhodou je najvyšší výkon pri najmenšej spotrebe elektrickej energie. „Niektoré zvlhčovače tohto typu boli v minulosti zdrojom ultrazvuku, ktorý niekedy dráždil malé domáce zvieratá a prekážal aj dojčatám,“ vysvetľuje Ariana Lajčíková zo SZÚ a dodáva, „podstatné pri nákupe je poradiť sa s odborníkmi zo špecializovanej predajne.“
 

Trocha fyziky

Relatívna vlhkosť vzduchu vyjadruje stupeň nasýtenia vzduchu vodnou parou. Udáva skutočné množstvo vodných pár obsiahnutých vo vzduchu, vyjadrené ako percento z maximálneho možného množstva vodných pár v rovnakom objeme vzduchu pri rovnakej teplote.

Vzduch z ovzdušia vždy obsahuje vodnú paru, a jej množstvo závisí od meteorologických podmienok. Čím vyššia je teplota, tým viac vodnej pary sa môže vo vzduchu rozpustiť, preto sa používa pojem „relatívna vlhkosť“. Chladný vzduch obsahuje menej vlhkosti, a keď ho v zime ohrejeme na príjemnú teplotu, absolútne množstvo vodných pár síce ostane rovnaké, ale predstavuje menšie percento z maximálneho možného množstva – relatívna vlhkosť vzduchu sa teda zmenší. Na zachovanie príjemného a zdravého domáceho prostredia preto treba dodatočný zdroj vody alebo vodných pár, čo znamená, že vzduch by sme mali zvlhčovať.

Tri otázky pre odborníka

MUDr. Ariana Lajčíková, CSc., vedúca odbornej skupiny fyzikálnych faktorov a techniky prostredí, Štátny zdravotný ústav Praha

1. Odporúčali by ste používanie zvlhčovačov vzduchu v bežných domácnostiach?
Zvlhčovač je prístroj všeobecne užitočný v bytoch s ústredným vykurovaním a v nich najmä v spálňach. V zime, keď vzdušná vlhkosť vo vzduchu zvonku vymrzne a v domoch sa vzduch vysušuje vykurovaním (často prekurovaním), klesá relatívna vlhkosť vo vnútornom prostredí pod 30, niekedy až pod 20 %. Dochádza k vysušovaniu slizníc, čo sa prejavuje pálením v očiach a krku, sipotom, chrapotom alebo kašľom. Umelé zvýšenie relatívnej vlhkosti vzduchu na hodnoty 35 až 55 % tieto problémy pomôže odstrániť.

2. Kedy by sa mali zvlhčovače používať – celý rok, alebo iba cez vykurovaciu sezónu?
Z uvedeného vyplýva, že zvlhčovače sú prístroje na zimu, odporúča sa používanie vo vykurovacej sezóne, hlavne v mrazivých dňoch. V lete a prechodných obdobiach jari a jesene je v našich klimatických podmienkach zvyčajne vlhkosť vonkajšieho vzduchu dostatočná. Umelé zvyšovanie vlhkosti by viedlo k negatívnym dôsledkom, napr. k zvýšenému výskytu plesní v ovzduší aj na povrchoch. Dôležité je správne vetranie, ktorým môžeme vlhkosť vzduchu udržať na optimálnej hodnote bez umelej úpravy.

3. Mal by byť v každej miestnosti samostatný zvlhčovač, alebo stačí jeden pre celý byt?
Každý prístroj na úpravu kvality ovzdušia, či už čistič vzduchu, alebo zvlhčovač, ošetrí vždy iba jednu miestnosť. Na dosiahnutie potrebného efektu je nutné dodržiavať určité podmienky: zvoliť prístroj so zodpovedajúcim výkonom, miestnosť pravidelne vetrať a zatvárať dvere v ošetrovanej miestnosti. Výsledok závisí aj od ďalších podmienok, napr. od počtu ľudí v byte, ich fyzickej aktivity, množstva kvetov atď. Každý používateľ zvlhčovača vzduchu by si mal zároveň zakúpiť merač vlhkosti. Získa tak informáciu, aký vzduch vlastne dýcha. Merač možno umiestiť na opačný koniec miestnosti, ako je zvlhčovač, alebo na miesta najčastejšieho pobytu človeka, vždy však do výšky dýchacích ciest – pri sediacom človeku to zanemná asi 110 cm a stojacom asi 160 cm od podlahy.

Nezabudnite!

Zvlhčovač vzduchu je treba udržiavať čistý, zásobník vody umyť pred každým naplnením a vodu meniť najmenej jedenkrát týždenne, optimálne každé 3 dni. Pri nákupe treba prihliadať na najjednoduchšiu údržbu prístroja.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci zvlhčovač vzduchu
Zdieľať článok

Diskusia