13. 03. 2011
Zdieľať

Ste s ňou v kontakte každý deň a v celom byte. Nech má akúkoľvek podobu, nevyhnete sa jej. Podlaha by mala byť príjemná, nešmykľavá a pekná, pretože je výrazným prvkom v interiéri bytu. Jej tvar, farba či vzor ovplyvňujú charakter priestoru. A navyše je neustále namáhaná, tak nepodceňte jej výber.

Čo si budeme nahovárať, financie sú pri rekonštrukcii a zariaďovaní bytu na prvom mieste. Samozrejme, sú medzi vami aj šťastlivci, ktorí tento problém nemajú, ale v podstate by sa dalo paušalizovať, že Slovač vo všeobecnosti kladie ako prvú otázku: Koľko? Výnimkami nie sú ani materiál či práca majstrov. Áno, cena je dôležitá, ale nemala by vás odradiť od toho, aby ste sa pokúsili nájsť za rozumnú sumu kvalitné riešenie. Zdá sa vám, že trh s podlahovými krytinami sa zameriava najmä na plávajúce podlahy či dlažbu, a iné druhy podlahových krytín ostávajú v úzadí?

Celé to má asi korenene v minulých desaťročiach, keď bola podlaha (a špeciálne v panelákoch) vlastne pridelená MNV. A keďže sa stavalo rýchlo a lacno, na nejakú drahú drevenú podlahu, ktorú bolo treba aj poskladať, nebolo ani pomyslenie. Všetci majitelia bytov v panelákoch svorne zakrývali nevkusné tyrkysové linoleum kobercom. Malo to však aj výhodu: stropy v panelákoch sa nemôžu pýšiť vysokou nepriezvučnosťou, skôr naopak, každý susedov krok nad vami ste mali presne odsledovaný, a hrubý koberec aspoň v minimálnej miere prevzal úlohu zvukovej a tepelnej izolácie. Preto asi toľká nevôľa k linoleu a celoplošným kobercom. Časy sa však menia a vývoj ide našťastie dopredu, takže pouvažujte nad tým, či iba plávajúca laminátová podlaha je to, čo chcete mať doma na zemi.

Podlaha musí byť bezpečná, odolná, trvanlivá a mala by sa ľahko udržiavať. Aby vám vydržala čo najdlhšie, musí byť urobený kvalitný, rovný, pevný a suchý podklad. Keď zistíte, že nerovnosť podkladu presahuje dva milimetre na vzdialenosť dvoch metrov, musíte ho vyrovnať. A predovšetkým by sa vám mala páčiť, budete sa na ňu neustále pozerať.

 

Tak akú si vybrať?

Aby ste si vedeli zvoliť tú správnu podlahu, mali by ste vedieť, čo môžete od konkrétnej krytiny očakávať.


A čo dáte na zem?

73614

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha (laickou verejnosťou často mylne nazývaná plávajúca podlaha – áno môže byť plávajúca, ale taká môže byť aj drevená či dokonca z linolea, ide totiž o spôsob uloženia, nie o materiál) je dnes v rebríčku obľúbenosti na prvom mieste. Zásluhu na to má predovšetkým cena. Podobne ako pri dreve cena úmerne stúpa s kvalitou, ktorá odzrkadľuje technológiu výroby, použitie prídavných vrstiev (protihlukových), odolnosť povrchovej úpravy i dizajnérske stvárnenie dekoru. Ak ich porovnáte s cenami štandardných drevených parkiet, sú drahšie. Ale na druhej strane sú oveľa odolnejšie a trvácnejšie a menej náročné na údržbu. Aj špičková drevená podlaha, najmä z exotických drevín, vám poriadne načrie do peňaženiek. Laminátové podlahy nikdy plnohodnotne nenahradia drevo, ale nemožno povedať, že zaostávajú. Laminát je síce v porovnaní s drevom chladnejší, ale ostatné úžitkové vlastnosti kvalitných laminátových podláh spĺňajú všetky požiadavky kladené na spoľahlivú, estetickú a trvácnu podlahu.


A čo dáte na zem?

73616

Na prvý pohľad sú vzory laminátových parkiet na nerozoznanie od drevených. Dekoratívna vrstva v podobe fólie môže imitovať aj dôverne známe, aj exotické dreviny v rozličných odtieňoch. Môžete skombinovať rozmanité štruktúry a farby a vytvoríte si kreatívne a originálne riešenie podlahy podľa vlastných predstáv. Technológia výroby laminátových parkiet ponúka takmer nevyčerpateľné množstvo vzorov. Fantázii sa medze nekladú a výrobcovia prichádzajú na trh so stále novými dekoratívnymi fóliami. Na podlahe si môžete vytvárať rozličné obrazce, môžete vkladať farebné kusy na zdynamizovanie povrchu, v detskej izbe ľahko vytvoríte podlahu plnú fantázie a napríklad v kuchyni si môžete po zemi „rozsypať“, čo len chcete. Stačí si vybrať zo širokej ponuky.

 


A čo dáte na zem?

73652

Drevená podlaha

Prírodnými materiálmi sa ľudia obklopujú najmä pre pocit spojenia s prírodou. Drevená podlaha je príjemne teplá a elegantná. Na našom trhu sú podlahoviny celomasívne alebo s drevenou dyhou, vyrábajú sa v rôznych typoch konštrukcií a spôsobov kladenia. Od klasických lepených cez vlysovú palubovku až po moderné plávajúce podlahy s nášľapnou vrstvou z masívu alebo dyhy, ktoré sú vopred povrchovo upravené. Drevená podlaha vyvoláva v miestnosti útulnú atmosféru, preto je vhodná najmä do obývacej izby a spálne. V ostatných priestoroch treba zvážiť, ako bude podlaha namáhaná, pretože drevo je mäkký materiál, takže povrch sa dá ľahko poškodiť. Výhodou je možnosť podlahu opakovane prebrúsiť a nalakovať. Drevenú podlahu si môžete dať aj do kúpeľne, zvoľte však drevo s vysokou hustotou, ktoré odolá vyššej vlhkosti, a povrch musíte chrániť impregnáciou alebo lakmi odolnými proti vode. Pri ukladaní je dôležité zaistiť v miestnosti takú istú teplotu, aká bude pri jej používaní. Balíky s doskami nechajte aklimatizovať v miestnosti aspoň 48 hodín, aby sa po položení podlaha nevydula. Pri stene nechajte dilatačnú medzeru 10 mm.


A čo dáte na zem?

73655

Exotika

Dreviny stromov rastúcich v tropických pralesoch sú vyzbrojené prirodzenou odolnosťou proti poveternostne a biologicky agresívnemu prostrediu a to je základom ich výborných fyzikálnych vlastností, ako sú tvrdosť a stabilita, a dlhšej životnosti. A preto to, čo bolo v minulosti u nás v súvislosti s využívaním dreva v interiéri alebo exteriéri tabu, dnes už neplatí.


A čo dáte na zem?

73653

Hustota a s tým súvisiaca tvrdosť dreva umožňuje používať drevené podlahy vo veľmi namáhaných priestoroch. Na slovenský trh sa v prevažnej väčšine – z 95 % – dovážajú v povrchovo neupravenej podobe. Takáto celodrevená parketa sa lepí (pri veľkých rozmeroch, s dĺžkou viac ako 1,5 m, sa pribíja) priamo na podklad, potom sa vytmelí, vybrúsi a povrchovo upraví lakom alebo olejom. O kráse a farebnej rozmanitosti jednotlivých druhov exotických drevín, ale najmä o ich vlastnostiach a o vhodnosti použitia možno písať veľa. Veľmi dôležitým ukazovateľom sú však technické vlastnosti niektorých exotických drevín. Stabilita – absorpcia a desorpcia vody (vodných pár) v dreve, zapríčiňujúca jeho tvarové zmeny – často robí vrásky na čele realizátorom, ale aj používateľom drevených podláh. V percentuálnom vyjadrení má buk hodnotu objemového zosychania17 až 21 %. Ázijská drevina merbau má hodnotu 6,5 až 8 %, tík 7 až 9 %, kempas 10 až 11 %, africké doussie 6,5 až 8 %, iroko 7 až 10 %, badi 11 až 12 %, brazílske ipe 10 až 12 %, jatoba 9 až 10,5 %, tatajuba 8 až 9,5 % a pod. Čo z toho vyplýva? Napríklad to, že lepená parketa z exotických drevín môže mať aj v našich klimatických podmienkach väčšie šírky a dĺžky bez obáv z nepekných škár a poškodenia.

Korok

Vyrába sa z kôry duba korkového. Je zaujímavý svojou štruktúrou so vzduchovými bublinkami, čo vytvára dobré zvukovoizolačné a tepelnoizolačné vlastnosti podlahy. A to je aj jeho nevýhoda, pretože je nevhodný na podlahové vykurovanie, keďže teplo prepúšťa minimálne. Podlaha z korku je mäkká a pružná, čo prospieva aj kĺbom. U nás sa väčšinou predáva v prírodnom vyhotovení a po položení sa musí nalakovať, alebo sa predáva už nalakovaná od výrobcu či s povrchovou ochrannou fóliou. Korkovú podlahu si môžete dať do celého bytu, dôležité je zvoliť si správny druh podľa zaťaženia.


A čo dáte na zem?

73619


A čo dáte na zem?

73621

Pri výbere laminátovej podlahy do konkrétnej miestnosti sa môžete orientovať aj podľa ikoniek na balení.

Dlažba

Pre niekoho príliš chladná, pre iného maximálne praktická. Okrem detskej izby si ju môžete položiť do ktorejkoľvek miestnosti. Aby ste odstránili chlad z dlažby, dajte pod ňu podlahové vykurovanie (pre malú hrúbku je pri rekonštrukcii bytu vhodnejšia elektrická vykurovacia rohož) – premení sa na príjemné kachle a vy už budete chcieť doma chodiť iba naboso. Praktická je aj kombinácia s iným typom podlahovej krytiny, napríklad s drevenou alebo laminátovou podlahou. Aby ste zbytočne nezvyšovali zaťaženie stropnej konštrukcie, zvoľte si dlažbu menšej hrúbky. Ťažké a hrubé dlažby na báze prírodných kamenných materiálov nie sú vhodné pre panelákové byty.


A čo dáte na zem?

73610

Linoleum

Linoleum sa vyrába z prírodných materiálov, ako sú korok, juta, ľanový olej, drevná múčka, vápenec a živica. Technológia výroby linolea zostala v podstate rovnaká, no zmenili sa štruktúry a rozšírila sa farebná škála. V obchodoch nájdete linoleum aj pod názvami marmoleum alebo artoleum. Jeho výhodami sú predovšetkým ľahká hygienická údržba, antistatický a ťažko zápalný povrch (odolný aj proti cigaretovým ohorkom). Linoleum si vyžaduje pravidelnú starostlivosť vo forme pastovania alebo voskovania, čím si dlho zachová svoj pôvodný lesk a vzhľad. Dvakrát týždenne ho treba pretrieť vodou bez pridania chemikálií. Ak použijete chemické prípravky, mali by mať neutrálne pH, lebo agresívne chemikálie môžu narušiť jeho štruktúru. Priveľká vlhkosť môže spôsobiť deformáciu tvaru linolea. Najmodernejšie technológie zvyšujú jeho farebnú stálosť a odolnosť proti oteru. Pre linoleum je špecifická jeho reakcia na svetlo – zakryté časti môžu zmeniť odtieň, po odkrytí sa však farebná škála znovu vyrovná. Linoleum je dobrým zvukovým aj tepelným izolantom. Okrem iného zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov, nezachytáva prach, teda nie je semeniskom alergénnych látok. Podlaha z linolea je vhodná aj do miestností s vysokou záťažou. Neprekážajú mu opätky, nábytok na kolieskach ani zvieracie pazúry. Je vhodné aj na podlahové vykurovanie.


A čo dáte na zem?

73676

PVC

Zatiaľ čo linoleum sa vyrába z prírodných surovín, PVC je v podstate plast vyrobený z produktov na báze ropy. Základnú formu tvorí bezfarebný materiál, ktorý sa dá rôzne farebne upraviť. PVC je lacnejším variantom podlahovej krytiny. Pri výbere treba prihliadať na jeho hrúbku. Do domácností je vhodné PVC s minimálnou hrúbkou 1,35 mm. Vyšší komfort poskytuje PVC s hrúbkou 1,5 až 1,6 mm, je cenovo prijateľné a nenáročné na údržbu. PVC krytina s hrúbkou 2 mm vám zaručí tichú a pohodlnú chôdzu. Hrubšie PVC (s hrúbkou približne 4 mm) je určené pre priemyselnú oblasť. PVC sa dobre vyníma najmä v predsieni, kde je vystavené väčšej záťaži, alebo v detskej izbe (najmä ak máte deti v ranom školskom veku, ktoré neberú veľký ohľad na podlahu). Pri kladení PVC musí byť, tak ako pri linoleu, povrch podlahy rovný, ničím nenarušený. Veľkou výhodou tejto krytiny je jej šírka – dosahuje až štyri metre, vďaka čomu stačí pri kladení použiť minimálny počet spojov.


A čo dáte na zem?

73677

Textilné podlahové krytiny

Udržiavajú si svoju pozíciu v domácnostiach. Chcete celoplošný koberec, vinúci sa od steny k stene, alebo kusový, ktorý svojím samotárskym zjavom podčiarkne a dotvorí jedinečnosť celého interiéru? Nech už sa rozhodnete akokoľvek, pred kúpou koberca sa zamyslite, kam ho chcete umiestniť, a podľa typu miestnosti a jej zariadenia si vyberte ten správny. Okrem kvalitných a cenovo náročných kobercov z čistej strižnej vlny, pre ktoré sú typické elastickosť, antistatickosť a vysoká odolnosť proti špine, sú na trhu aj koberce zo syntetických vláken. Najviac používaným materiálom je polypropylénové vlákno (PP), ktoré je kvalitné a cenovo dostupné. Polyamidové koberce (PA) sú pružné, majú dlhú životnosť, takmer neobmedzené farebné možnosti a sú odolné proti vznieteniu. Sú vhodné najmä do namáhaných priestorov. Farebne stály polyester sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti oderu. Vysoká kvalita aj cena – to sú základné vlastnosti kobercov vyrobených z čínskeho hodvábu; sú ako chameleóny – menia farebný odtieň podľa uhla pohľadu. Koberce oproti iným podlahovým krytinám majú veľa výhod: tlmia hluk v miestnosti a vytvárajú pocit pokoja. Čiastočky vzduchu zachytené medzi vláknami koberca udržiavajú v miestnosti teplo. Široká škála farieb a vzorov vám umožní dotvoriť interiér podľa svojich predstáv – živými farbami rozžiaria detskú izbu, tlmené a prírodné tóny zasa navodia v spálni pokojnú atmosféru. Koberce ponúkajú mäkký komfort nielen pre chodidlá, ale aj pri posedení, čím sa nemôžu pýšiť ostatné podlahové krytiny.


A čo dáte na zem?

73612

Ich protišmyková úprava dáva istotu našim krokom, v prípade pádu tlmia náraz. Pre svoju elasticitu z ortopedického hľadiska priaznivo pôsobia na kĺby. Ak patríte k ľuďom, ktorým je sympatickejšia predstava bosých nôh kráčajúcich po mäkkom koberci ako ťapotanie po plávajúcej podlahe či parketách, vyberte si koberce s vysokým vlasom. Tie sú pre svoju mäkkosť vhodné najmä do spální, priestranných obývacích či detských izieb (oceníte ich pri pohľade na detské pády, ktoré niekedy doslova vyrážajú dych). Nevýhodou celoplošných kobercov je, že zachytávajú prach, na čo by ste mali prihliadať, najmä ak máte v rodine alergika. Pred kladením koberca treba odstrániť všetky nerovnosti podlahy, lebo celoplošné koberce imitujú zdeformovaný povrch. Kusové koberce sú vhodné najmä ako doplnok na plávajúcu podlahu či drevené parkety. Správnou kombináciou farieb a tvaru príjemne premenia váš príbytok na zónu pokoja a pohodlia.

A keďže nechceme, aby nás po príchode z práce domov rozladila ešte aj podlaha (nemyslím rozhádzané hračky a špinavé ponožky), mali by sme pri výbere podlahy prihliadať aj na tento faktor. Preto v skratke uvedieme niekoľko základných faktov.

  • Do malých bytov sú vhodné svetlé a neutrálne farby, ktoré priestor opticky zväčšujú a presvetľujú.
  • V prípade celoplošných kobercov platí: jemný vzor alebo jednofarebný koberec (so svetlým farebným odtieňom) miestnosť otvoria. V opačnom prípade – pri použití tmavých farieb a výrazných vzorov – sa miestnosť deformuje a zmenšuje.
  • Tmavé odtiene pôsobia tlmene, domovu dávajú pocit tepla a útulnosti. Neodporúča sa využívať zemité farby v malých miestnostiach.
  • Modrá, zelená a sivá chladia, naopak žltá, červená a hnedá pôsobia teplo. Pri zariaďovaní miestností by ste mali vziať do úvahy aj ich orientáciu na svetové strany.

 

Odborník radí

MUDr. Boris Hruškovič
Alergológia a imunológia, Tehelná 26, Bratislava

Pre súčasnosť je charakteristická epidémia alergických ochorení, ako sú senná nádcha, astma, ekzém a pod. Žijeme v ére kobercov, čalúneného nábytku a závesov, ktoré si v dávnejších storočiach mohla dovoliť len šľachta. V minulosti bola alergia ochorením bohatých. Na rozdiel od predchádzajúcich generácií trávime oveľa viac času v interiéri, čím sa vystavujeme dlhodobejšiemu účinku domácich alergénov. Preto je dôležité zariadiť si domáce aj pracovné prostredie tak, aby nebolo rezvoárom alergénov a nepodporovalo rozvoj alergie, prípadne nezhoršovalo už prebiehajúce alergické ochorenie, napríklad astmu. Najsilnejším alergénom v interiéri sú roztoče (veľké 0,1 až 2 mm). V jednom grame domáceho prachu, čo je približne váha kancelárskeho papiera, môže byť až 20-tisíc roztočov. Na rozmnožovanie potrebujú potravu (odlúpnutú ľudskú kožu), vhodnú teplotu (ideálna je 20 až 25 °C) a vlhkosť vzduchu nad 60 %. Také podmienky majú v matracoch, paplónoch a kobercoch, odtiaľ sa ich fekálie a časti dostávajú do ovzdušia, kde voľne víria, vdychujeme ich a usadzujú sa na slizniciach. Pri dlhodobom pobyte v domácnosti, kde sú staršie matrace či koberce, ľahká forma astmy sa mení na ťažký, chronický zápal dýchacích ciest. Pre alergika je najdôležitejšia najmä spálňa, respektíve detská izba, kam sa neodporúča umiestniť koberec. Najvhodnejšie sú umývateľné plochy, ako sú napríklad drevo, laminát alebo PVC krytina. Vyhnúť sa treba aj moreným dreveným podlahám a používaniu chemických prostriedkov na drevo. Pôsobia dráždivo a zhoršujú chronický zápal v dýchacích cestách alergika.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevo korok laminát linoleum podlaha pvc
Zdieľať článok

Diskusia