Vyzdobte si domov textíliami, možností máte veľa

05. 10. 2015
Zdieľať

Textílie tvoria najvýraznejšiu zložku interiéru – spravidla tú „krásnu“, tú pre radosť. Ich obmieňanie je jednoduché, zábavné a svižné – rovnako ako móda.


Spánok na akvareloch. Textilné doplnky (predovšetkým vankúše) od dizajnérky Amy Sia inšpirované lupeňmi kvetov, pôsobia zasnene a umelecky. Sú skvelou voľbou ako ozdoba modernej koženej sedačky.

Spánok na akvareloch. Textilné doplnky (predovšetkým vankúše) od dizajnérky Amy Sia inšpirované lupeňmi kvetov, pôsobia zasnene a umelecky. Sú skvelou voľbou ako ozdoba modernej koženej sedačky.
Amy Sia

Kvetinové umenie

Florálne motívy najmä v posledných rokoch prestali byť len vzorom, ale stali sa inšpiráciou. Vyšívané kvetinové obliečky stále patria do útulných spální, no moderné duše vyslyšali kreatívnejší dizajnéri. Strohý minimalizmus oživia abstraktné alebo geometrické vzory vo farbách rozkvitnutých kvetov, naopak, jemnosť získa pomocou umeleckých akvarelov. Výrazne zastúpené sú aj realistické potlače exotických listov. Použitie takýchto farebne a vzorovo výrazných látok je takmer neobmedzené. Uplatnia sa pri poťahoch vankúšov, prikrývok, obliečok, odvážnejší vidia potenciál aj v závesoch. Silným trendom spojeným s využívaním starého a retro nábytku je výmena čalúnenia. Kresielko s kvetinovým poťahom oživí jednoduchú sedačku aj celú obývaciu izbu.

Geometrické hýrenie. Jednotlivé farebné kombinácie sú vytiahnuté z kvetov a zoskupené do výrazných textílií značky Missoni Home vhodných prakticky na každú funkciu.
Missoni Home


Geometrické hýrenie. Jednotlivé farebné kombinácie sú vytiahnuté z kvetov a zoskupené do výrazných textílií značky Missoni Home vhodných prakticky na každú funkciu.

Romanticky vo farbe. Aj klasické kvetinové vzory môžu pôsobiť súčasne, ak sa skombinujú s modernými. Textílie značky Scion predáva CYMORKA interior design.
Cymorka Interior Design


Romanticky vo farbe. Aj klasické kvetinové vzory môžu pôsobiť súčasne, ak sa skombinujú s modernými. Textílie značky Scion predáva CYMORKA interior design.

Rajská kráľovná alebo Eden Queen. Koberec v rámci uvedenia značky Moooi Carpets na trh navrhol Marcel Wanders. Fotorealistické vzory sú pre tohtoročnú kolekciu príznačné, ich pôsobenie v interiéri je umelecké.
Moooi Carpets


Rajská kráľovná alebo Eden Queen. Koberec v rámci uvedenia značky Moooi Carpets na trh navrhol Marcel Wanders. Fotorealistické vzory sú pre tohtoročnú kolekciu príznačné, ich pôsobenie v interiéri je umelecké.

Bohémska remeselnosť

Vzory orientu, Ázie, Afriky alebo tunajšie ľudové prerazili do bývania len nedávno. Začali to perzské koberce, pokračovateľov je už mnoho. Doplnky v tomto štýle možno priniesť z dovolenky, objaviť v bazári alebo si pokojne nechať vyrobiť podľa predstáv u šikovného remeselníka. Do priestoru vnesú špecifickú patinu, ktorá je na hony vzdialená neosobnej sériovej výrobe. V dnešnej dobe sa originálnosť a poctivosť cení vo všetkých oblastiach, rovnako ako aj drobné chybičky krásy, ktoré sú ich dôkazom. Uplatnenie v priestore nájdu ručne tkané koberce, vyšívané vankúše, batikované a maľované tapisérie alebo aj háčkované závesy. Pripomenutie si tradičných remesiel je na tomto štýle snáď najsympatickejšie. Vyžadujú si síce špecifickú starostlivosť, výsledný efekt za to však určite stojí.

Etno nádych ručne tkaných kobercov nespočíva len v ich pôvode, ale aj v ich zámernej a vyhľadávanej opotrebovanosti. Ruka v ruke s modernými kúskami vytvoria v priestore nadčasovú a štýlovú súhru.
Rolf Benz


Etno nádych ručne tkaných kobercov nespočíva len v ich pôvode, ale aj v ich zámernej a vyhľadávanej opotrebovanosti. Ruka v ruke s modernými kúskami vytvoria v priestore nadčasovú a štýlovú súhru.

Eklektické výšivky značky Harlequin spájajú tradičné vzory a moderné farby. Svoje miesto zaujmú v tradičnom aj modernom interiéri bažiacom po hravosti. Textílie aj tapety nájdete v štúdiu CYMORKA interior design.
Cymorka Interior Design


Eklektické výšivky značky Harlequin spájajú tradičné vzory a moderné farby. Svoje miesto zaujmú v tradičnom aj modernom interiéri bažiacom po hravosti. Textílie aj tapety nájdete v štúdiu CYMORKA interior design.

Magická mandala zdobiaca tapisériu z kolekcie Magical Thinking značky Urban Outfitters je „boho“ doplnkom s multifunkčným využitím ako prikrývka, záves alebo deka. Množstvo farieb, vzorov a inšpirácií nájdete na www.urbanoutfitters.com.
Urban Outfitters


Magická mandala zdobiaca tapisériu z kolekcie Magical Thinking značky Urban Outfitters je „boho“ doplnkom s multifunkčným využitím ako prikrývka, záves alebo deka. Množstvo farieb, vzorov a inšpirácií nájdete na www.urbanoutfitters.com.

Juta, vlna, konope a mnoho iných prírodnín našlo využitie pri splietaní kobercov značky House Doctor. V nich skĺbené odolné prírodné materiály a etno vzory možno hravo kombinovať a prekrývať.
House Doctor


Juta, vlna, konope a mnoho iných prírodnín našlo využitie pri splietaní kobercov značky House Doctor. V nich skĺbené odolné prírodné materiály a etno vzory možno hravo kombinovať a prekrývať.

Posteľné obliečky Urban Outfitters spôsobia, že aj neustlaná posteľ bude pôsobiť štýlovo. Vyrobené sú z organickej bavlny, dostupné na www.urbanoutfitters.com.
www.urbanoutfitters.com


Posteľné obliečky Urban Outfitters spôsobia, že aj neustlaná posteľ bude pôsobiť štýlovo. Vyrobené sú z organickej bavlny, dostupné na www.urbanoutfitters.com.

3D horizonty

Úplným protikladom nedokonalosti ručnej patiny sú moderné technológie a ich uplatnenie pri mäkkých doplnkoch. Tretí rozmer textílií vo forme skladania, perforácie alebo tvarovania a naťahovania štruktúry ponúka doposiaľ „neokukané“ príležitosti vo výbere doplnkov. A nedá sa hovoriť len o originálnom estetickom dojme. Technológie v tomto smere dokázali textílie povýšiť na vysokopraktické doplnky aj v zmysle stavebnom. Vlnením a zhusťovaním získali látky kvalitné akustickoizolačné vlastnosti, ako aj odolnosť voči prachu a špine. Predstava mäkučkej akustickej tapety alebo izolácie vo forme nástenných panelov v obývačke alebo spálni nie je tak úplne na zahodenie, nemyslíte?

Zvlnené textílie sú vďaka tretiemu rozmeru mäkšie a pohodlnejšie. Moderné spracovanie stojí za ich odolnosťou, takže sú vhodné aj na pevné, nesnímateľné čalúnenie. Sedačku Party značky Zanotta objednávajte prostredníctvom predajne Kabinet.
Zanotta


Zvlnené textílie sú vďaka tretiemu rozmeru mäkšie a pohodlnejšie. Moderné spracovanie stojí za ich odolnosťou, takže sú vhodné aj na pevné, nesnímateľné čalúnenie. Sedačku Party značky Zanotta objednávajte prostredníctvom predajne Kabinet.

Zámerne nadrozmerné vzory výšiviek dominujú kolekcii Bandas značky Gan. Ich plasticita ešte viac utvrdzuje tradičný dojem, dýchajúce materiály zas moderné technológie. Koberce, sedačky alebo vankúše sú ideálne na vytvorenie hravého interiéru.
GAN

Skladané neónové textílie sú skôr módnym a štýlovým doplnkom. Dynamickosť bývania je však aj v jeho obmieňaní a práve na to sú určené.
Kinnasand


Skladané neónové textílie sú skôr módnym a štýlovým doplnkom. Dynamickosť bývania je však aj v jeho obmieňaní a práve na to sú určené.

Z plochy priestor. Princíp polámaných plôch a hra so svetelnými odrazmi dominujú textíliám z kolekcie Folding-a-part značky Mikabarr. Vhodné sú prakticky na čokoľvek, aj obyčajný vankúš vďaka nim bude pôsobiť ako skulptúra.
Kinnasand


Z plochy priestor. Princíp polámaných plôch a hra so svetelnými odrazmi dominujú textíliám z kolekcie Folding-a-part značky Mikabarr. Vhodné sú prakticky na čokoľvek, aj obyčajný vankúš vďaka nim bude pôsobiť ako skulptúra. Kinnasand

Technika a textúra. Nová textília Cello od značky Casalis spája klasický „štrikovaný“ dizajn s dokonalými akustickými vlastnosťami. Estetika teda stretla praktickosť a okrem vankúšov možno do „mäkka a ticha“ zabaliť aj steny.
Casalis


Technika a textúra. Nová textília Cello od značky Casalis spája klasický „štrikovaný“ dizajn s dokonalými akustickými vlastnosťami. Estetika teda stretla praktickosť a okrem vankúšov možno do „mäkka a ticha“ zabaliť aj steny.

PRIPRAVILA LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 9/2015

Kategória: Dekor
Tagy: koberce
Zdieľať článok

Diskusia