Praktická domáca automatizácia – „vychytávka“ pre váš domov

08. 10. 2015 Zdieľať

Praktická domáca automatizácia si získava stále viac priaznivcov. Kedysi bývala výsadou hypermoderných administratívnych budov a sídiel veľkých korporácií, dnes už sú systémy dostupné aj v rezidenčnom sektore. Mnohí si doprajú „elektronické vychytávky“, ktoré napriek vyššej obstarávacej cene dokážu priniesť úžasný komfort bývania.

Načo chodiť po schodoch?

Modernú domácnosť môžete mať doslova pod palcom. Techniku dnes ovládate vzdialene prostredníctvom aplikácií do bežných smartfónov a tabletov. Hitom súčasnosti sú domáce výťahy, najmä rôzne atypické riešenia alebo pneumatické podtlakové výťahy. Štandardom sú výťahy bez strojovne, ktoré majú celý mechanizmus zabezpečujúci pohyb ukrytý vo výťahovej šachte. Pritom fungujú na elektrinu z bežných rozvodov v domácnosti, nepotrebujú žiaden doplnkový generátor prúdu. 

Sezam, otvor sa!

Druhým trendom sú ovládacie prvky prevzaté zo smartfónov, a síce dotykové displeje. Nájdete ich už aj na vchodových dverách a automaticky otváraných oknách. Bežné sú senzory otvárania a zatvárania dverí a automatické dovieranie dverí. „Náš integrovaný samozatvárač dverí vďaka svojmu tichému chodu sa optimálne hodí na použitie v priestoroch citlivých na hlučnosť. Teda predovšetkým v modernej bytovej výstavbe. Malé rozmery samozatvárača umožňujú jeho úplné zabudovanie do profilu dverí, čím spĺňa aj tie najnáročnejšie estetické a dizajnérske požiadavky,“ uvádza Peter Škvaril, vedúci organizačnej zložky spoločnosti Schüco na Slovensku. 
V málo dostupných miestach moderných domov sa využívajú kľučky s dotykovým ovládaním a elektronickým otváraním. Takéto okno „vie“ zaregistrovať aj to, či sa pri zatváraní náhodou nedostala medzi rám okna a okno samotné nejaká prekážka a uzatváranie zastaviť. Problémom veľkých presklených plôch víl a luxusnejších domov môže byť aj veľká hmotnosť pohyblivých častí. Mechatronický posuvný systém Schüco ASS 39SC TipTronic umožňuje pohodlné otváranie, zatváranie a uzamykanie panelov až do hmotnosti 160 kilogramov. Všetko jednoduchým stlačením ergonomického tlačidla. 


Posuvné systémy Schüco

Praktická domáca automatizácia aj so systémami Schüco


Posuvné systémy Schüco

Ovládajte svetlo hlasom

Senzory stmievania a ručne ovládané stmievače osvetlenia sa dajú nájsť nielen v príbytkoch boháčov. Všetko sú to dostupné riešenia, ktoré zvyšujú komfort bývania. Dnes je možné nastaviť farbu svetla a intenzitu slnečného svitu. Samozrejme automaticky. „Pohyblivé veľkoplošné lamely Schüco ALB so skrytým pohonom ponúkajú flexibilný tieniaci systém. Majú elegantný dizajn, minimálny odstup od fasády a lamely sú otočné o 360°. Motory, prevodovky a kabeláž sú šikovne skryté v stĺpikovom profile,“ hovorí Peter Škvaril. Dostupné sú aj svetlá ovládané hlasom. Jednoducho zadávate povely, napr. cez aplikáciu v smartfóne.


Elektronické  prístupové systémy

Praktická domáca automatizácia aj so systémami Schüco


Elektronické prístupové systémy

Ekológia dnes zohráva dôležitú úlohu aj v stavebných riešeniach. Slnečné žiarenie je pri tom veľkým pomocníkom. Vďaka solárnym systémom je možno výrazne zvýšiť energetickú sebestačnosť domova. Pritom nemusí isť o nevzhľadné čierne panely na streche. Nedávno bolo predstavené sklo SunEwat XL* so zabudovanými fotovoltaickými článkami. Inováciou je ultratenká solárna organická vrstva, ktorá je vložená medzi dvomi tabuľami skla. Ďalšie firmy využili známu technológiu ePaper (napr. v displejoch čítačiek Kindle) a zabudovali ju do okien. Technika dokáže autonómne riadiť množstvo prepusteného svetla a tepla tým, že sa stáva rôzne priepustnou až mliečnou alebo mení farby.** 

Energiou nemožno plytvať a treba ju regulovať. Bežnou súčasťou väčšiny našich domov sú elektronické meracie prístroje na radiátoroch a inteligentné termostatické regulátory so širokou paletou nastavení teploty. Inteligentné domy využívajú centrálne riadiace jednotky, ktoré optimalizujú teplotu vnútri domova s ohľadom na teplotu okolia. Zároveň kontrolujú správnu funkčnosť vzduchotechniky, bežne nazývanej klimatizácia.

Tam, kde chýba tabuľka „Pozor, zlý pes!“ 

Samostatnou kapitolou elektronického domova je ochrana proti neželanému vstupu. Kamery, snímače, pohybové, teplotné, akustické či tlakové senzory sú úplnou samozrejmosťou. Rôzne zabezpečovacie systémy bývajú často aj podmienkou poisťovní pri poistení domu či vily. Luxusnejšie vybavené domy majú dokonca roboty, ktoré pri priblížení sa osôb k dverám začnú štekať a lomoziť ako psy. Kamery možno prepojiť rovno na televízor v obývačke alebo vysielať signál pri narušení perimetra do smartfónu. Vstup do takýchto domov je chránený inteligentnými vstupnými systémami, ktoré vyžadujú buď číselné heslo, čítačku kariet alebo biometrické údaje ako napr. odtlačok prsta.  „Dvere Schüco DCS a príslušné komponenty – kľúčový spínač, núdzové tlačidlo a informačný štítok – dokazujú, že sa dá zharmonizovať certifikovaná bezpečnostná technika s príjemným vzhľadom. Sklenený povrch s vnútornou potlačou prepožičiava systému celistvý, ušľachtilý charakter,“ spomína konkrétny príklad Peter Škvaril. K inteligentným ochranným systémom môžeme zaradiť aj detektory požiaru a dymu.


Praktická domáca automatizácia aj so systémami Schüco

Praktická domáca automatizácia aj so systémami Schüco

7 trendov domácej automatizácie

1.    Domáce výťahy
2.    Dotykové ovládanie dverí a okien
3.    Samozatváracie systémy (okien, dverí, garážových vrát a vstupných brán)
4.    Hlasové ovládanie 
5.    Automatizované nastavenie intenzity svetla a tepla
6.    Vstupné dvere na odtlačok prsta
7.    Bezpečnostné detektory, senzory a kamery

Viac informácií na www.schueco.sk

Zdroj: AGC GLass Europe

** Zdroj: .Gizmag 

Kategória: Technológie
Tagy: automatizácia domácnosť okná shueco
Zdieľať článok