Aké výsledky priniesol test espresso kávovarov?

16. 10. 2015
Zdieľať

Stačí len zopár čerstvo zomletých zrniek praženej kávy a malá kanvička mlieka – s takýmto skromným zázemím dokáže espresso kávovar vyčariť osviežujúci nápoj, ktorý povzbudí zmysly. Nie každému stroju to však ide rovnako dobre, hlavne ak očakávate viac ako priemerné espresso.

Čo by ste mali vedieť

Ovládanie

Manuál či elektronika? Či sa rozhodnete pre kávovar s elektronickými tlačidlami alebo s mechanickými páčkami, vo finále príliš nerozhoduje. Funkcie sú rovnaké, jediné, čo môžete v elektronickej výbave získať navyše, je vypnutie prípravy kávy po prietoku stanoveného množstva vody. Omnoho viac pocítite pri údržbe rozdiel medzi tým, či výrobca siahol výhradne po plastoch, alebo exponované plochy vyhotovil radšej z kovu.

Svetlá výška

Pri pití kávových nápojov máme všelijaké návyky. Niekto nedá dopustiť na espresso v maličkej porcelánovej šálke, iní si vychutnávajú ľadovú kávu či latté z vysokého skleného pohára. Ak má byť príprava čo najjednoduchšia a bez množstva špinavých nádob, vaše sklo i porcelán sa musia vmestiť pod výtokovú dýzu. Tá je neraz položená prinízko, akoby vrcholom kávičkárskeho umenia bolo kapučíno v nízkej širokej šálke.

Espresso

Čím kvalitnejšiu kávu kupujete, tým viac pocítite rozdiel medzi modelmi kávovarov. Obzvlášť v prípade, ak pri každom posedení absolvujete prípravu štyroch a viacerých voňavých espress. Kým espressu z nešikovného kávovaru chýba sýtosť a bohatá pena, ktorá sa udrží na hladine až do vypitia, tie zručnejšie akoby vyrábali tmavý nadýchaný zákusok. Tento deficit však bez ujmy oželiete, ak všetkému doprajete štedrú dávku mlieka.

Napeňovanie

Na prvý pohľad možno vyzerajú všetky dýzy rovnako. Ak však začnete v kovovej kanvičke napeňovať vychladené plnotučné mlieko, zistíte, ako veľmi sa od seba líšia. Jedna vie vyrobiť jemnú penu plnú drobných bubliniek, druhá zasa trvácnu s omnoho väčšími vzduchovými vankúšikmi a pri ďalšej už na druhú kanvičku nikdy nepomyslíte, pretože sa zaručene spáli od prehriatia. Nájdu sa i také, ktoré robia penu len veľmi neochotne.

Údržba

Pravidelné odvápňovanie kávovaru je rovnako dôležité ako čistenie napeňovacej dýzy od zvyškov spálených cukrov a bielkovín. Nie je tajomstvo, že okolie kávovaru je vždy z nevysvetliteľných dôvodov pofŕkané kávou, mliekom a zasypané škoricou, hoci každý si dáva pozor, aby za sebou zanechal dokonalý poriadok. Stroj samotný i kútik s kávovarom vyžadujú poctivé čistenie a údržbu v týždennom intervale.

Voda

Nie je to výmysel, že káva z filtrovanej vody chutí a vyzerá lepšie ako z tej, ktorá práve opustila vodovodný kohútik. Hoci je zásobník kávovaru dostatočne veľký, aby v ňom voda mohla odstáť, predsa len sa osvedčili filtračné kanvice, keďže vode pomôžu nabrať sviežosť, ktorú stratila v potrubí. Drobná investícia sa vám vráti v kvalite nápojov, samozrejme, ak si zvyknete na nový úkon pri obsluhe kávovaru.

PÝTA SI ČAS, ZÁUJEM I NASADENIE

Ak snívate o espresso kávovare vo chvíli, keď si z rýchlovarnej kanvice zalievate svoju pravidelnú šálku kávy, mali by ste vedieť, že budete musieť nadobro zmeniť svoju každodennú rutinu. Espresso kávovar nie je servírka, ktorá vám hotovú kávičku prinesie až pod nos. Pred každým posedením musíte absolvovať plnenie zásobníka, nahriatie stroja, prepláchnutie šálok, naloženie kávy do sitka, jej utlačenie a až v tejto chvíli príde na rad samotná príprava. Potom treba sitko vytiahnuť, vyklopiť z neho kávovú usadeninu, umyť ho a možno aj pretrieť mriežku odpadovej nádržky.

A keď sa k tomu pridá ešte nalievanie mlieka do kanvičky, jeho napeňovanie a umývanie kanvičky spolu s drhnutím dýzy, môže byť toho na vás priveľa. Espresso kávovar je preto iba pre tých, čo v posedení vidia aktívny kulinársky oddych, ktorý zaberie dve či tri desiatky minút, a nie expresný dúšok kofeínu, pri ktorom sa príprava kávy odbaví rutinou. Ak ste typ, čo žije v zhone, poobzerajte sa radšej po kapsulovom automate.

testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Keď sa do jedálne nasťahuje kolekcia espresso kávovarov, akoby sa zrazu zmenila na kaviarenský salón. Podchvíľou vrčí mlynček na kávu, inokedy sa v kúte dvíha ohromný oblak pary, a ak príde na skúšanie a ochutnávanie, hrnčeky a poháre štrngajú takmer neprestajne. Tento ruch však akoby zanikal v opojnej vôni čerstvo pripravenej kávy.

Bojler

Musí mať dokonalú kontrolu nad ohrevom, aby mala voda stabilnú teplotu. Inak môže mlieko pri napeňovaní prihárať alebo bude prvá šálka v sérii chutiť inak ako posledná.

Ohrev

Vrchná platňa je vyhrievaná, takže predhreje malé šáločky na espresso. Nové kávovary sú vybavené funkciou, ktorá ohrev po uplynutí dvoch hodín z dôvodu úspory vždy vypne.

Čerpadlo

Tlačí prúd vody cez sitko s mletou kávou, aby sa z nej extrahovali spenené tuky, chuť a aróma. Vysoký tlak je nevyhnutný na dosiahnutie kvalitného výsledku.

Dýza

Prúdom pary vytvorí na mlieku bohatú spenenú čiapku alebo horúcou vodou zaleje práškovú čokoládu či čaj. Nie každý kávovar však dokáže oboje.

Zásobník

Domáce kávovary majú vždy manuálny zásobník na vodu. Pred každou prípravou ju treba meniť za čerstvú. Napojenie na vodovod je výsadou veľkých kaviarenských modelov.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu

 


Catler ES8010

Catler ES8010
Catler

 

Catler ES8010

Parametre: 15 barov, thermoblock 96 °C, 1 100 W, 2,2 l nádoba
Funkcie: tripple-prime espresso, napeňovanie, horúca voda, predhrievanie
Výbava: dvojité sitká, kanvička, odmerka

S týmto strojom akoby ste do svojho príbytku vniesli malú kaviarničku, kde espresso rozvinie naplno svoju chuť a arómu, hoci aj pod čiapkou z nadýchanej mliečnej peny, čo vydrží až do posledného dúška. Ide o model s dôsledným prepracovaním detailov. Výhodou je komfortné ovládanie, štedrý priestor na vysoké poháre zo skla či napeňovacia dýza, ktorú možno vychýliť viac ako na ktoromkoľvek inom modeli. Akoby výrobca myslel na náročných spotrebiteľov, čo majú za sebou mnoho skúseností a dokážu oceniť drobné bonusové detaily. Výborné espresso sme vytlačili aj z priemernej zrnkovej kávy, veľká kapacita rezervoára a zberného zásobníka je prednosťou, keď príde na návštevu početnejšia spoločnosť.

„Všetko je kryté antikorom, vďaka ktorému sa stroj jednoducho čistí a ustojí aj intenzívne používanie.“

páči sa nám
+ silná aróma
+ trvácna pena
+ vysoko umiestnená dýza
+ antikorové vyhotovenie

++++-                                                                                 344,99 €
Pre milovníkov kvalitnej kávy, ktorí hľadajú praktický espresso kávovar, čo im bude slúžiť v domácnosti celé desaťročie.

najjemnejšia pena


Krups XP562030

Krups XP562030
www.krups.sk

www.krups.sk

Krups XP562030

Parametre: 15 barov, thermoblock, 1 450 W, 1,1 l nádoba
Funkcie: perfectpress espresso, napeňovanie, predhrievanie
Výbava: odmerka

Má automatické utláčanie kávy a napeňovaciu dýzu, ktorú vyčistíte v kuchynskom dreze bez toho, aby ste sa hubkou priblížili k rúrke kávovaru. Výrobca pri tomto modeli zúročil dlhoročné skúsenosti a ponúkol inovatívne drobnosti, ktoré šetria časom a uvoľňujú atmosféru pri príprave espressa i kávových nápojov. Páčila sa nám dokonalá extrakcia kávy, pri ktorej sa uvoľní hustá pena, veľmi nás však prekvapila aj jemnosť, s akou dokáže parná dýza premeniť tučné mlieko na nadýchanú šľahačku plnú drobnučkých bubliniek. Tento kávovar dokáže odhaliť jemnosť surovín a nechá vyniknúť každý odtienok ich výnimočnosti. Ide o model vyladený na domáce, rodinné použitie – potrebnú zručnosť čoskoro získajú i mladší členovia domácnosti.

„Ak patríte medzi milovníkov napeneného mlieka na porcii lahodnej kávy, určite si nenechajte ujsť tento model. Ponúkne viac ako ostatné.“

páči sa nám
+ jemná mliečna pena
+ výborná extrakcia kávy
+ automatické utláčanie
+ jednoduché čistenie

++++                                                                                     149 €
Pre domácnosti hľadajúce všestranný espresso kávovar, od ktorého možno očakávať výborné výsledky aj bez predchádzajúcich zručností a skúseností.


Philips Saeco Poemia HD8427/19

Philips Saeco Poemia HD8427/19
Philips

Philips

Philips Saeco Poemia HD8427/19

Parametre: 15 barov, thermoblock, 1 050 W, 1,25 l nádoba
Funkcie: espresso, napeňovanie, predhrievanie
Výbava: sitká, odmerka
Ako by vyzeral kaviarenský espresso kávovar, keby ho niekto vtesnal do malého formátu pre domácnosti? Ak začnete zbierať skúsenosti s týmto modelom, zistíte, že sa to dá dosiahnuť bez vážnejších kompromisov. Keď pristanete na to, že pod dýzu nevtesnáte nič väčšie ako šálku na kapučíno, potom zbystrite svoju pozornosť. Čaká vás silná aróma praženej kávy, ktorá sa snúbi s bohatou trvácnou penou. Parná dýza dokáže v dokúpenej kanvičke svižne napeniť mlieko a vy máte pocit, že všetko je presne tak, ako má byť. Odvážne ponúkate osviežujúci dúšok aj váženej návšteve – vždy s pochvalou a prejavom uznania. Presne takéto pocity sme mali my, keď sme sa snažili zhodnotiť strojček, ktorý sa nám páčil vo všetkých ohľadoch.

„Je to drobček, pri ktorom výrobca vôbec nepoľavil pri jeho schopnostiach. Zamilujete si ho natoľko, že po čase začnete zisťovať, či sa nevyrába aj vo väčšom formáte.“

páči sa nám
+ dokonalé vyladenie
+ malý formát
+ kvalitná káva i mlieko
na toto pozor
 iba nízke nádoby

++++                                                                                         132,80 €
Pre všetkých, ktorí si chcú byť pri kúpe espresso kávovaru istí, že v ňom dokážu pripraviť kávu, ktorej kvality ocenia amatérski fanúšikovia aj znalci.

najjemnejšie espresso

 


Zelmer Nerro+ ZCM2184X

Zelmer Nerro+ ZCM2184X
Zelmer

 

Zelmer Nerro+ ZCM2184X

Parametre: 18 barov, thermoblock, 1 350 W, 1,5 l nádoba
Funkcie: espresso automat, napeňovanie, horúca voda, predhrievanie
Výbava: kanvička, odmerka

Možno by vás v predajni oslovil hlavne svojím displejom a digitálnym tlačidlovým ovládaním. Nastavíte dávkovanie vody, počet porcií a všetko ide akosi samo. Pri používaní však prejaví svoje prednosti naplno. Aj z priemernej kávy dokáže vyrobiť výnimočné espresso, a to nie náhodne, ale pri každom novom spustení. So silným 18-barovým čerpadlom a nastaviteľnou teplotou extrakcie robí skutočné zázraky a my môžeme s istotou povedať, že je pre ostatné modely silným súperom. Na drobnú bariéru sme však narazili pri napeňovaní mlieka. Kým prvá dávka je vždy úplne v poriadku, tá druhá a každá ďalšia je už pripálená. A to aj pri pokuse o zníženie teploty či opätovné schladenie kanvičky.

„Je majstrom sparenia kávy, pri práci s mliekom však trochu zaostáva. Akoby ho výrobca pri ladení nachýlil jedným smerom.“

páči sa nám
+ digitálne ovládanie
+ výborné espresso
+ nastaviteľná teplota
na toto pozor
 prepaľuje mlieko

++++                                                                                          113,30 €
Pre pôžitkárov, ktorí chcú mať dokonalú kontrolu nad tým, ako tlak horúcej vody lúhuje zo zomletých zrniek to najlepšie, čo do nich príroda vtisla.


Sencor SES2010BK

Sencor SES2010BK
Sencor

Sencor

Sencor SES2010BK

Parametre: 15 barov, bojler, 1 100 W, 1,2 l nádoba
Funkcie: espresso automat, napeňovanie, predhrievanie
Výbava: sitká, odmerka

Ak je cena dôležitým kritériom pri vašom výbere, neznamená to, že sa budete musieť uspokojiť s podpriemernou kávou. Tento model je toho dôkazom. Hoci ho výrobca zaodel do plastu, ktorý nie najlepšie sedí na odpadovej vaničke, káva dosahuje prijateľnú kvalitu a to isté platí aj pre napeňovanie mlieka. Stačilo krátke zoznámenie a po niekoľkých kolách sme už dokázali servírovať pekné kapučíno, dobre vyladené latté i machiatto. Ide o model na víkendové použitie, na zjednodušenie obsluhy je vybavený tlačidlovým automatom. Prijali by sme jeho služby na chate i chalupe, ale aj v začínajúcej domácnosti, kde je väčšina výdavkov určená na zariaďovanie a hypotéku. Ak vám padol do oka, smelo sa držte svojich pocitov.

„Tak trošku retro, tak trošku tlačidlová moderna, zaiste je však lacnou cestou k chutnému dúšku kávy.“

páči sa nám
+ tlačidlový automat
+ citlivý napeňovač
na toto pozor
 malá odpadová nádobka
 voľnejšie plasty

++++-                                                                               73,00 €
Do mladých domácností, na chaty a chalupy, kde šálka dobrej kávy s mliečnou čiapkou prináša relax, úľavu a pohodu po veľkom strese.


Severin KA5992

Severin KA5992
www.alza.sk

Severin KA5992

Parametre: 15 barov, thermoblock, 950 W, 1 l nádoba
Funkcie: espresso, predhrievanie
Výbava: sitká, odmerka

Má svieži vzhľad a vyhotovenie, pri ktorom netreba nováčikovi vysvetľovať, ako ho treba uviesť do chodu. Vďaka kompaktnému vyhotoveniu poslúži aj v tej najmenšej kuchyni či občerstvovacom kútiku. Naplníte sitko kávou, utlačíte ju a po otočení páčky už len sledujete, ako sa šálka plní voňavým espressom. Pena je slabšia a rýchlo padá, kvality prémiovej kávy sa v ňom neprejavia naplno. Ak si však do espressa vždy nalievate trošku smotany či mlieka, môže byť tento jednoduchý stroj pre vás zaujímavou voľbou. Nečakajte od neho napeňovanie, nečakajte od neho prípravu dvoch šálok súčasne. Jednoduchou údržbou a čistením vám však pomôže ušetriť čas, ak považujete kávičkovanie za rutinu a nie oddychové posedenie.

„Skromná výbava nemusí byť jeho hendikepom. V nejednej domácnosti nevyužívajú viac funkcií, ako ponúka.“

páči sa nám
+ údržba
+ dizajn
na toto pozor
slabé espresso
 bez napeňovania mlieka

+++                                                                                     99,90 €
Pre milovníkov sviežeho dizajnu, ktorí do veselej kuchyne hľadajú jednoduchý kávovar na espresso.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

 

++++  (štyri)
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Pripravila Marcela Gigelová
Foto archív firiem
Zdroj časopis Môj dom

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: espresso kavovary
Zdieľať článok

Diskusia