Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

15. 01. 2007
Zdieľať

Kachľové pece dnes v Európe zažívajú doslova renesanciu. A celkom právom. Ich teplo pôsobí na človeka priaznivo, spaľujú sa v nich obnoviteľné palivá a vďaka technickému pokroku majú omnoho vyššiu tepelnú účinnosť než za čias našich starých mám.

Kachľové pece sú pre ľudský organizmus najzdravší a navyše ekologický zdroj tepla. Klasické izbové pece majú veľkú akumulačnú hmotu, miestnosť otepľujú iba pozvoľna a potom ešte dlho hrejú. Kachľové pece s vykurovacou vložkou spĺňajú aj vysoké nároky na pružné vykurovanie a môžu byť súčasťou modernej vykurovacej sústavy domu alebo bytu.

Kachľové pece môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín podľa zvolených hľadísk. Hlavnými kritériami sú technológia stavby pece, spôsob odovzdávania tepla do miestnosti a zapojenie do vykurovacej sústavy. Kachľové pece delíme aj podľa druhu používaného paliva (na pevné palivá, na plyn, na elektrinu), podľa spôsobu prikladania do ohniska (z miestnosti, mimo miestnosti) a podľa ich umiestnenia (do jednej, alebo do viacerých miestností).

Kachle, tehly, prefabrikáty

Keď ako kritérium zvolíme technológiu stavby, tak predovšetkým môžeme mať pec postavenú ručne, a to buď z klasických kachieľ, alebo z omietnutých šamotových tehál, zvyčajne spojených cementovo-šamotovými spojivami. Takto postavená pec sa už nedá rozobrať bez toho, že by sme ju aspoň čiastočne nepoškodili. Menšie typy takýchto pecí sa zostavujú priamo vo výrobnom závode a zákazník ju dostane už v konečnej podobe.









Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75475


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75474

Malá izbová kachľová pec je zostavená z prefabrikátov (modulov) priamo na mieste. (ThermoSystem)

Kachľovú pec môžeme stavať aj z vopred vyrobených prefabrikátov (panelov) spojených svorkami a spojivom. Segmenty sa privezú k zákazníkovi a na mieste sa zostavia. Nejde síce o plnohodnotnú kachľovú pec s vysokým akumulačným efektom, stavba je však pomerne rýchla a relatívne ľahká a pri rekonštrukcii možno pec rozobrať, premiestniť a na inom mieste zasa zostaviť.

Prechodom medzi kachľovými pecami a klasickými kozubmi sú kachľové kozuby alebo kozubové pece. Sú to v podstate kozubové vložky obložené keramickými obkladmi alebo klasickými kachľami, čo podstatne zvyšuje ich akumulačnú schopnosť.

Pece a kuchynské kachľové sporáky


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75466

Ak ako kritérium rozdelenia kachľových pecí zvolíme spôsob použitia, potom do jednej veľkej skupiny zaradíme celokeramické (alebo aj celokachľové) sedliacke pece (tzv. Grundofen), ďalej klasické veľké stacionárne izbové pece, ale aj malé poloprenosné a prenosné izbové kachľové pece. Všetky tieto pece výborne akumulujú teplo a priestor vykurujú prevažne sálaním.

Do druhej veľkej skupiny patria moderné teplovzdušné kachľové pece, ktoré ohrievajú priestor vyžarovaním akumulovaného tepla aj prúdením ohriateho vzduchu. Zvyčajne majú totiž zabudovanú liatinovú vykurovaciu vložku a teplovzdušné rozvody. Sem patria aj kachľové pece (zvyčajne kozubové pece) s teplovodným výmenníkom, ktoré môžeme zapojiť do teplovodnej vykurovacej sústavy.

Zvláštnou skupinou vykurovacích zariadení sú kuchynské kachľové sporáky, aké poznáme zo starých vidieckych domov. Sú to v podstate viacúčelové kachľové pece, ktoré môžu byť pevne spojené s podlahou omietnutým tehlovým základom, alebo stoja na liatinových či oceľových nožičkách. Moderné kachľové sporáky v domácnosti nielen kúria a prikurujú podľa nastaveného programu, ale tiež varia, pečú a grilujú.


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75448

Tradičné, ale výkonné

Konštrukcia kachľových pecí vychádza predovšetkým z tradície. Ide zväčša o kachľové alebo murované teleso rôzneho tvaru a veľkosti, ktoré môže v miestnosti plniť aj viac funkcií – napríklad vykuruje a ešte ohrieva vodu na čaj. Za pecou si však môžeme aj poležať alebo posedieť na vymurovanej lavici obloženej kachľami, ktorá je súčasťou pece.

Tradičnú kachľovú pec (podobne ako tradičné kozuby) konštruktéri postupne priviedli do takej dokonalosti, že nie je výnimkou účinnosť až 85 percent. Pritom do nich stačí priložiť iba jeden či dvakrát denne niekoľko polien dobre vyschnutého dreva. Akumulovanú tepelnú energiu potom v priebehu mnohých nasledujúcich hodín odovzdávajú cez keramický plášť do obytných priestorov.

Kachľová pec vo vykurovacej sústave


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75470

Rovnako ako s kozubovou vložkou môžeme aj kachľovými pecami podstatne prispieť k vykurovaniu celého domu. Potrebujeme na to buď modernú teplovzdušnú pec, alebo kachľovú či kozubovú pec s teplovodným výmenníkom napojeným na teplovodnú sústavu domu. Teplovzdušná kachľová pec v sebe spája vykurovanie sálavým teplom a prúdením ohriateho vzduchu. Dobré spaľovanie paliva zabezpečuje zabudovaná, zvyčajne liatinová vykurovacia vložka, vybavená regulačnými prvkami. Teplo sa potom teplovzdušnými rozvodmi rozvádza do viacerých miestností. Prevádzka pece sa dá ovládať aj úplne automaticky, pec produkuje minimum škodlivín a má vysokú účinnosť pri nízkej spotrebe paliva. Na vykurovanie štvorizbového rodinného domu s objemom 200 kubických metrov sa spotrebuje pri optimálnom zateplení objektu asi 12 kubických metrov dreva za jednu vykurovaciu sezónu.

Teplovzdušný alebo teplovodný výmenník obložený kachľami alebo kombinovaný s hladkou omietkou býva navyše aj neprehliadnuteľnou súčasťou architektúry miestnosti.






Na aký účel…

Skôr, ako sa rozhodneme, aký typ kachľovej pece si zaobstaráme, musíme si rozmyslieť, na aký účel ju budeme používať. Tak napríklad pecové kozuby a kozubové pece – čo je iba iný výraz pre veľmi podobné pece – najlepšie využijeme ako alternatívne sezónne kúrenie na obdobie, keď nezapíname celý vykurovací systém, napríklad ústredne kúrenie. Taktiež sa osvedčili v chatách a iných objektoch využívaných iba sezónne. Teplovzdušná pec je vhodná do bytov alebo ako alternatívne kúrenie a do chalupy, kde potrebujeme, aby bola teplota odovzdávaná rýchlo po zakúrení. Klasicky stavané kachľové pece Grundofen začínajú odovzdávať teplo až niekoľko hodín po zakúrení a takýto dlhý čas po vyhasnutí ho v ohnisku aj odovzdávajú. Preto sú vhodné iba do celoročne vykurovaných domov, spoločenských priestorov v penziónoch, horských hoteloch a podobne.


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75458

Moderný sporák kúri aj varí

V Rakúsku, ale postupne aj u nás, na vidieku a v malých mestách v kuchyniach vidieť tradičné kachľové sporáky na pevné palivá v jednej zostave s modernými elektrickými alebo plynovými sporákmi. Na takom sporáku sa oplatí variť a piecť najmä v zime, keď treba súčasne v kuchyni kúriť alebo celý dom mierne temperovať. Vďaka dokonalej regulačnej technike vie s kachľovým sporákom spolupracovať aj ústredné vykurovanie. Dostatočne vyhriaty sporák totiž aj po vyhasnutí sála až do ranných hodín. Keď teplota klesne pod nastavenú hodnotu, termostatické senzory zapnú systém ústredného kúrenia, takže nehrozí vstávanie do vychladnutých miestností. A keď začne gazdiná ráno v sporáku zasa kúriť, vykurovací systém sa automaticky vypne.


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75469

Alternatíva: kozubová pec

Kozubové pece pracujú na princípe uzatvorenej kozubovej vložky, ale ak sú obložené keramickým obkladom alebo klasickými kachľami, získajú vlastnosti kachľových pecí. Ich teleso je z liatiny alebo z masívnych oceľových plechov s povrchovou úpravou. Vnútri je spaľovacia komora s roštovým ohniskom, v čelnej stene sú osadené dvierka zo špeciálneho skla. Vnútorný priestor komory je vyplnený keramickou výmurovkou, medzi stenou telesa pece a keramickým obkladom je žiaruvzdorná izolácia. Odťah splodín je do samostatného komínového prieduchu.

Kozubové pece akumulujú teplo takmer rovnako dobre ako kachľové pece, ale zaberajú menej miesta a sú vhodné aj ako sezónne nárazové vykurovacie zariadenie na obdobie, keď ešte nezapíname hlavný zdroj tepla. Výrobcovia kozubových pecí uvádzajú až 50 % zníženie nákladov na vykurovanie za sezónu pri kombinácii kozubových pecí s elektrickým alebo plynovým kotlom. Úplne stačí prikladať najviac jedenkrát za šesť až osem hodín a pri každodennom vykurovaní celého domu možno vynášať popol iba raz za 10 až 14 dní.


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75473

Umiestnenie kachľových pecí

Umiestnenie kachľových pecí v dispozičnom riešení obytného priestoru volíme s ohľadom na ich hmotnosť a spôsob obsluhy.

Kachľové pece bývajú zvyčajne postavené uprostred budovy v tesnej blízkosti komína. Klasické kachľové pece – tzv. Grundofen – vyhrievajú lokálny priestor zväčša sálavým teplom a potom postupne prehrievajú celý objekt. Aj moderné kombinované alebo kachľové teplovzdušné pece umiestňujeme do centrálnej časti objektu. Hlavným dôvodom je, že odtiaľ možno najlepšie zabezpečiť rozvod teplého vzduchu.

Väčšie a ťažšie pece staviame pozdĺž nosnej steny. Ak ich chceme postaviť do priestoru, čo platí najmä pre kombinované kachľové sporáky, musíme si dať vypracovať posudok statika, či je podlaha dostatočne únosná.









Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75471


Moderné kachľové pece – príjemný a výkonný zdroj tepla

75472

Klasická kachľová pec bez vykurovacej zložky a s vykurovacou zložkou (Buderus)






Príklady umiestnenia pece

Zvláštnou kapitolou je umiestnenie kachľových sporákov, kde sme limitovaní orientáciou kuchyne a technických priestorov. Tu sú tri príklady (systémy sú kombinované s elektrickými vykurovacími telesami):
a) Kachľová pec vyhrieva obytnú jedáleň a spálňu: v kachľovej stene sú prieduchy teplého vzduchu, kuchyňa, kúpeľňa a detská izba sa vyhrievajú pomocou rozvodu flexibilnými rúrami a ventilátorom.
b) Vykurovanie radového dvojposchodového domu: na prízemí je inštalovaná kachľová pec so stenami do obývacej izby a kuchyne, rozvodom sa vyhrieva predsieň, tromi stúpacími vetvami sa vyhrieva aj prvé poschodie.
c) Dvojposchodový rodinný domček vykurovaný kachľovou pecou s výkonom 18 – 24 kW: na prízemí sa kachľovými stenami vykurujú kuchyňa a obývacia izba s jedálňou, rozvodmi vzduchu predsieň a knižnica, prvé poschodie sa vykuruje pomocou štyroch stúpacích rozvodov s flexibilnými rúrami.

Kategória: Energia
Tagy: kachľová pec vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia