19. 01. 2007
Zdieľať

Lúči sa s vami ako posledná a víta vás ako prvá. Ani tá najväčšia, najsvetlejšia a najkrajšia predsieň vám bude na nič, ak nebude praktická. V panelových bytoch však naozaj nebýva veľká, preto je potrebné zariaďovať ju z rozmyslom. Okrem teplotného a prachového filtra je predsieň aj dôležitým psychickým filtrom. Psychológovia tvrdia, že najviac manželských hádok vzniká desať minút po príchode domove. Vytvorte si aj preto prostredie, ktoré vás príjemne naladí, kde si okrem kabáta a topánok odložíte aj všetky problémy a mrzutosti.


Ako verný pes

76436

Nesnažte sa do predsiene napratať čo najviac vecí, dajte tam len to čo naozaj potrebujete. Malú miestnosť nezaťažujte masívnym a výrazným nábytkom. Ľahké a vzdušné konštrukcie poslúžia rovnako a zároveň nezaťažia priestor. Avšak iba v prípade ak nebudú zvalené množstvom vecí, po ktorými ju ani nebude vidno.

Pár osvedčených trikov pre malé priestory

Vyberte si nábytok s malou hĺbkou, napríklad skrinky na obuv s vyklápacími dvierkami nebývajú hlbšie ako 16 cm. Ak máte v predsieni nejaký výklenok, hor sa na neho, využite ho do posledného centimetra. Porozmýšľajte či naozaj potrebujete všetky dvere, ktoré sú v predsieni. Ak je nejaká možnosť umiestniť tam šatník, tak neváhajte. Do malej predsiene nedávajte tmavé a masívne skrine a skrinky, nechajte ju dýchať. Na zavesenie kabáta a odloženie práve vyzutých topánok vám určite postačí aj jednoduchá polica a vešiak. Dôležitým prvkom v predsieni je zrkadlo, malú miestnosť opticky zväčší, dodá jej eleganciu a vy budete vždy vyzerať dobre, keď budete odchádzať z bytu.


Ako verný pes

76439

Toľko krát spomínané svetlé farby, ktoré pomáhajú vnímať malé miestnosti o čosi väčšie, tu platia rovnako. Ak máte chuť troška experimentovať dajte jednu stenu v predsieni vymaľovať sýtejšou farbou, ale iba jednu a umiestnite tam zaujímavé svietidlo, ktoré vytvorí na stene peknú hru svetla.

Nezabudnite aj na kvalitnú podlahu, ktorá by mala byť v predsieni o čosi odolnejšia voči opotrebovaniu, ako v ostatných miestnostiach a hlavne ľahko udržiavateľná.
 

Aby ste si vedeli predstaviť, čo vlastne potrebujete mať v predsieni a čo je konkrétne pre vás úplne zbytočné, predstavte si každodenný rituál, ktorý robíte, keď vchádzate do bytu. Otvoríte dvere a zvyčajne máte niečo v ruke, napríklad nákupnú tašku alebo aspoň kabelku a kľúče. Vojdete dnu a zavesíte kľúče, preto potrebujete mať odkladacie miesto na kľúče. Musíte položiť niekam tašku, ktorú máte v ruke, takže zišla by sa malá komoda, ak sa tam nezmestí tak aspoň polička, v ideálnom prípade ju položíte do šatníkovej steny. Ak vonku prší určite mate v ruke aj dáždnik a ten tiež potrebujete niekam odložiť, takže aspoň malý stojan alebo vyhradený vešiak pre dáždniky. Vyzlečiete si kabát a potrebujete si ho niekam zavesiť, vešiak nemusí byť hneď pri dverách ale ani príliš ďaleko, aby ste nemuseli zakaždým utierať podlahu, keďže ste ešte v topánkach. Následne si sadnete a vyzúvate topánky, takže v predsieni by nemala chýbať aspoň maličká stolička, ktorá vám uľahčí prezutie sa do papúč. Tento zvyk bol kedysi na posmech v našich krajinách, no postupne aj ostatný svet zisťuje, že nechať mikróby pri dverách nie je až taká hlúposť. Viac toho skutočne nepotrebujete ale len chcete.

Obraz spôsobu života

Aj keď je táto miestnosť len málokedy veľkých rozmerov môže pôsobiť veľkoryso. Podľa nej si väčšinou aj hostia vytvoria dojem o celom byte. Zariaďujte ju z rozmyslom a namiesto množstva drobností a zbytočností, si radšej nájdite aspoň malý kúsok plochy, kam umiestnite pekný umelecký predmet. Aspoň kúsok steny nechajte na jeden, či viac obrazov . Uvidíte o čo radšej budete prichádzať domov a ešte radšej otvoríte dvere návšteve.
 


Ako verný pes

76435


Ako verný pes

76445

Myslíte, že na zavesenie kabátov a tašiek potrebujete viac? V minimálnej predsienke, s minimalisticky zariadenom byte určite nie. Výber materiálov a farieb by mal zodpovedať dvom rovinám: vzhľadom na charakter predsiene je nevyhnutné použiť trvanlivé a ľahko udržiavateľné materiály, ale predsieň by rovnako mala naznačovať, aký interiér sa nachádza o pár krokov ďalej.

Ako verný pes

76451


Ako verný pes

76441

Minimálne, ale funkčné vybavenie minimálneho priestoru. (Dizajn Christian Hoisl) Ak je to len možné, využite koniec úzkej a dlhej chodby na umiestnenie šatníkovej skrine alebo predsieňovej zostavy. Opatrne z umiestňovaním nábytku, ktorý by ešte zúžil, už aj tak dosť úzku chodbu.

Ako verný pes

76450


Ako verný pes

76448

Všetko v jednom alebo od grafiky k plastike – takto nazval tento vtipne vyriešený predsieňový vešiak Michael Schweibius, ktorý ho navrhol.
Kategória: Bývanie Nábytok Navrhovanie interiéru
Tagy: chodba pn predsieň vešiak
Zdieľať článok

Diskusia