Byt prežiarený svetlom

22. 01. 2007
Zdieľať

Väčšina z nás pracuje v kancelárii alebo v inom uzatvorenom priestore, a preto túžime po návrate z práce po otvorenom a príjemne preslnenom prostredí. Chceme si oddýchnuť pohľadom na prírodu alebo sa pokochať výhľadom na historickú panorámu.

Sklo, vďaka priehľadnosti a svojej schopnosti prepúšťať svetlo, sa stalo veľmi moderné. V obľube sú veľké zasklené plochy, terasy, lodžie alebo balkóny. Staviteľ rodinného domu má situáciu uľahčenú. Zasklené a otvorené priestory situuje do prostredia záhrady, ktoré mu najviac umožní tešiť sa z krásneho a pokojného prostredia. Čo však majiteľ lodžie alebo balkóna v murovanom alebo panelovom bytovom dome, s výhľadom na rušnú komunikáciu? Tu už človek stojí pred hotovou vecou. Niektoré skutočnosti sa jednoducho ovplyvniť nedajú. Napriek tomu môžete nedostatky aspoň eliminovať. Otázka znie: Zaskliť alebo nezaskliť lodžiu či balkón?

Prečo zasklievať

Lodžia, na rozdiel od otvoreného balkóna, je zapustená do plochy bytu, a preto viac plní funkciu obytného priestoru. Vďaka tomu sa najčastejšie stretávame so zasklievaním lodžií práve v starších, najmä panelových bytoch, kde sa nájomníci snažia zväčšiť obytný priestor práve lodžiou.


Byt prežiarený svetlom

76625

Zasklievame predovšetkým preto, aby sa jej priestor dal využiť prevažnú časť roka. Zasklený priestor lodžie prináša okrem príjemného posedenia či pestovania rastlín aj ďalšie výhody. Je to napríklad obmedzenie úniku tepla. Teplota v priľahlej miestnosti stúpne o 2 až 3 ºC, čo sa prejaví aj na celkovej tepelnej bilancii. Úspory energie závisia od situovania lodžie na svetové strany a schopnosti akumulácie tepla obvodovými konštrukciami. Zasklenie zároveň prispeje k utlmeniu hluku, a to až o 6 dB, ďalšou výhodou je obmedzenie prašnosti. Nezanedbateľným aspektom je aj eliminovanie pôsobenia snehu a dažďa, čo sa prejaví dlhšou životnosťou okien, dverí, podláh a stropu lodžie. V neposlednom rade je to aj zvýšenie bezpečnosti nášho bytu. To platí hlavne pre byty na prvých dvoch podlažiach, a tiež na najvyššom poschodí.






Výhody zasklenia lodžie v kocke



  • Zníženie hluku a prašnosti v byte


  • Zvýšenie bezpečnosti


  • Zníženie úniku tepla


  • Obmedzenie pôsobenia snehu a dažďa


Mylné predstavy


Byt prežiarený svetlom

76622

Zasklením lodžie však rozhodne nezískame novú izbu. Zasklenie zväčší úžitkovú plochu na bývanie, ale nie obytnú plochu priľahlej miestnosti. Aj zasklená lodžia ostáva neizolovaná, nie je vykurovaná a pri mrazoch premŕza, i keď podstatne menej než nezasklená.

Variant úplne tesného uzatvorenia lodžie a otvorenia obytnej (vykurovanej plochy) miestnosti do tohto priestoru je nevhodný z hľadiska hygienického (vetranie, kondenzácia vodnej pary na zasklení aj na parapete lodžie) aj z hľadiska spotreby energie (ani po uzatvorení nie sú parapety lodžií dimenzované ako vonkajšie steny obytných budov).


Byt prežiarený svetlom

76628

Nesmieme zabúdať ani na dostatočné vetranie – to znamená nielen otvoriť okná na lodžii alebo byte. Je nutné vytvoriť prievan. Inak hrozí nebezpečenstvo vzniku plesní, ktorým sa darí v nevetraných a vlhkých priestoroch. Odborníci odporúčajú takzvané krížové vetranie.

Spôsob zasklenia

Na zasklenie lodžií môžeme použiť bezrámový alebo rámový systém. Pri bezrámových systémoch je medzi jednotlivými oknami niekoľkomilimetrová medzera. Niektoré firmy ponúkajú krycie lišty, ktoré tieto škáry utesnia. Všeobecne sa dá povedať, že bezrámové systémy sú lacnejšie.


Byt prežiarený svetlom

76629

Rámové systémy majú medzi tabuľami tesniace kefky, ktoré slúžia aj na vetranie. Rozdiel je potom v spôsobe, akým sa sklá posúvajú, prípadne z akej časti sa dá lodžia otvoriť. Niektoré bezrámové systémy kombinujú pevné a posuvné sklá, iné bezrámové systémy môžu lodžiu otvoriť prakticky úplne. Sklá sa odsunú k stene, kde sa otočia rovnobežne s bočnou stenou. Systém dokáže ľahko ovládať aj starší človek. Sklá sa posúvajú k bočnej stene lodžie, ku ktorej sa priklopia a zaistia, takže v prípade potreby, predovšetkým v letných mesiacoch, možno otvoriť celú lodžiu. Navyše posuvné a otočné sklá umožňujú ľahké čistenie vrátane vonkajšej strany, a to bez nebezpečného vykláňania. Podstatná je aj kvalita skla. Malo by byť hrubé minimálne 4 – 6 mm a spĺňať parametre bezpečnostného skla.

Nevýhody zasklených lodžií

Investorov môže od zasklenia lodžií odradiť výška investície – až po dôkladnom zvážení celkovej situácie môže majiteľ bytu dospieť k rozhodnutiu, či sa zasklenie lodžie vyplatí, alebo nie. Zasklenie je veľmi priaznivé v bytovej a najmä panelovej výstavbe. Majitelia rodinných domov však majú lodžie alebo balkóny situované do záhrady, preto zasklenie nebýva také atraktívne a zaujímavé ako v panelákoch a bytovkách, ktoré sú v rušnom mestskom prostredí.


Byt prežiarený svetlom

76627

Formality

V prípade, že sa rozhodneme pre zasklenie lodžie, musíme sa informovať u vlastníka domu a na príslušnom stavebnom úrade, čo je potrebné na povolenie zasklenia. Zväčša je to súhlas majiteľa domu a stavebné povolenie. Niekde stačia doklady na ohlásenie stavebnej úpravy. Bežná lehota od zamerania po montáž je 3 – 4 týždne (v sezóne aj päť), samotná montáž trvá asi 4 – 6 hodín. Okrem zasklenia lodžie (od zábradlia po strop) zaisťujú špecializované firmy aj vykrytie spodnej časti zábradlia (od zábradlia po podlahu), aby dodávka bola kompletná. Dôležitý je výber špecializovanej firmy. Iba tak predídeme neskorším komplikáciám, pretože ani dnes nie je schopný každý dodávateľ zaručiť potrebnú kvalitu.

Kategória: Okná
Tagy: balkón lodžia zasklenie
Zdieľať článok

Diskusia