Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

25. 01. 2007
Zdieľať

Osamelé miestečká obrastené bujnou zeleňou a ukryté pred zrakom susedov, tajomné kúty a altány, neznáme, až abstraktne pôsobiace rastliny, bujne rastúce popínavé dreviny, žblnkajúca voda, cinkajúca zvonkohra, šumenie listov... to všetko dýcha tajomstvom, ktoré môžeme odkrývať prostredníctvom našich zmyslov.

Dom aj záhrada majú príbeh

Také záhrady majú zvyčajne neopakovateľný pôvab a to počas celého roka. Nájdeme ich pri starších rodinných domoch, ktoré majú svoje tajné príbehy, minulosť, ktorá je často zašifrovaná aj v okolitej prírode. Je niekoľko spôsobov, ako si vytvoriť zaujímavú záhradu s nádychom romantiky. V prvom rade zabudnite na príliš voľné a prehľadné zákutia, na rozľahlé trávnaté plochy – priestor by malo mať charakter bujne rastúcej, až neošetrovanej zelene (výsadbu, samozrejme, treba priebežne udržiavať).


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78148
Jana Ardanová

Môžete to docieliť tak, že záhradný pozemok rozdelíte na niekoľko väčších a menších častí, ktoré budú na seba nadväzovať, napríklad pomocou konštrukcií s popínavými drevinami, zdanlivo neudržiavanými trvalkovými záhonmi alebo kvitnúcimi krovinami. Jednotlivé časti môžu byť spojené kľukatými chodníkmi (v závislosti od veľkosti záhrady), prostredníctvom ktorých môžete pohodlne objavovať skryté zákutia, napríklad starý záhradný altán alebo odpočívadlo ukryté pod kvitnúcimi popínavými ružami, vkusnú či záhadne sa tváriacu plastiku, rastlinný solitér, kvitnúci rododendron alebo zarastené okrasné jazierko s nádherne kvitnúcimi leknami. Rovnako dôležité ako farby a vône sú aj zvuky – tečúca voda, šum listov či spev vtákov. A čarovnej nálade môžete dopomôcť napríklad aj zvonkohrou zavesenou na viditeľnom (aj počuteľnom) mieste, najlepšie blízko odpočívadla.

Kľukaté chodníky a tajomné jazierka


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78153
Daniel Košťál

Prechádzku po záhrade umocnia kľukaté chodníky. Ak je to aspoň trochu možné, vyhnite sa prísne geometrickým tvarom. To isté platí aj pri vytváraní okrasných záhonov, jazierok a trávnatých plôch. Keď dáte prednosť zakriveným tvarom, záhrada bude pôsobiť oveľa prirodzenejšie.

Takisto treba s citom umiestňovať moderné prvky (plastiky) do celkovej kompozície, ako aj voliť materiál (to sa týka najmä kovu, skla a betónu). Pri budovaní chodníkov využívajte radšej prírodný materiál, ako napríklad štrk či drvenú kôru. Snaha o dokonalosť sa v tomto prípade nevypláca, preto nebráňte prerastaniu plazivých rastlín cez okraje chodníkov. Prirodzené hranice docielite vysadením rastlín s vankúšovitým rastom.









Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78154
Daniel Košťál


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78156
Daniel Košťál

Náprstník, srdcovka a orlíček sú nevšedné tvarmi svojich kvetov, preto by mali mať v tajomnej záhrade svoje miesto. Navyše ružová a fialová farba jej dodajú romantický nádych.

Záhrada a dom by mali tvoriť jeden celok, ideálnym spojovníkom sú niektoré popínavé dreviny. O vyváženú farebnosť sa v romantických záhradách postarajú kvitnúce rastliny v bielych, ružových a modrých tónoch. Zabudnúť by ste nemali ani na osvetlenie, ktoré len podčiarkuje mystickejšiu atmosféru. Môžete využiť kovové lampášiky s voskovou sviečkou alebo olejovú lampu, ktoré umiestnite v záhrade na viditeľné miesto, prípadne k odpočívadlu. Vyvarujte sa svietidiel moderných tvarov, ktoré by zbytočne rušili celkový dojem.

Popínavé rastliny a ruže


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78150
Daniel Košťál

Pri tvorbe tajomných záhrad hrajú významnú rolu popínavé rastliny, ktoré pomerne rýchlo oživia strohé fasády, zakryjú nevzhľadné múry a opticky spoja priestor. Samozrejme, občas ich treba presvetliť rezom, najmä v prípade, ak sa výhony týchto rastlín dostávajú na nežiaduce miesta (okná, odkvapové rúry, strešná krytina a pod.). Najvhodnejšie sú tie druhy, ktoré rýchlo rastú a vytvárajú nielen atraktívne listy, ale aj množstvo voňavých kvetov, prípadne farebné plody. Nenahraditeľný v tajomnej záhrade je brečtan, ktorý ju aj v zime oblečie do zelených šiat.


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78152
Daniel Košťál

Pre popínavé rastliny sú vhodné najmä staré tehlové múry (pred ne nezabudnite vysadiť paprade). Ako oporu však môžete využiť napríklad staré kmene ovocných stromov, prípadne nevzhľadné ploty.

Veľmi pôsobivé sú aj vybraté druhy popínavých ruží, ako aj niektoré ich krovité formy (botanické druhy). Do blízkosti popínavých rastlín umiestnite lavičku alebo odpočívadlo. Mimochodom, ak máte v záhrade altán, nie je nič romantickejšie, ako ho nechať obrásť týmito rastlinkami.

Tip: Pastelovo kvitnúce ruže skombinujte s kvitnúcim plamienkom (Clematis).

Okrasné dreviny


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78157
Daniel Košťál

Aj v prípade okrasných drevín platí niekoľko základných pravidiel:


  • Vyberajte druhy, ktoré sú atraktívne kvetmi alebo plodmi (napríklad okrasné jablone, hloh, jarabina vtáčia).


  • Vhodné sú stromy aj kry, pričom výber ovplyvňujú viac-menej priestorové možnosti záhrady.


  • Zabudnite na prísne geometrické formy okrasných drevín (ihličnanov alebo listnáčov). Naopak, všetko by sa malo niesť skôr v znamení prirodzených, voľných tvarov. Preto sú vhodné aj niektoré kry s bizarne pokrútenými konármi (lieska) alebo dreviny s prevísajúcimi vetvami (smútočné tvary).


  • Ideálnymi drevinami na voľne rastúce živé ploty (na ohraničenie týchto záhrad) sú orgovány (Syringa vulgaris), vajgélie (Weigela florida), tavoľníky (Spirea), dulovec (Chaenomeles japonica) alebo zlatovka (Forsythia intermedia).


  • Netreba zabúdať ani na farebnosť kompozície. Olistenie drevín musí byť celoročne atraktívne, pričom najkrajšie by malo byť v jesenných mesiacoch. K odpočívadlu môžete vysadiť napríklad v lete kvitnúcu voňavú budleju (Buddleia davidii), ktorej dlhé ružovofialové kvety sa pôvabne skláňajú nad záhonom s trvalkami a lákajú množstvo motýľov. Svoje miesto by však v nostalgickej záhrade mali nájsť aj prenikavo voňajúci pajazmín (Philadelphus coronarius) alebo muchovník (Amelanchier leavis).


  • Nádherné efekty vnášajú do takej záhrady aj vždyzelené dreviny, najmä krušpán, mahónia, vavrínovec, kvitnúce rododendrony a kalina vráskavolistá.


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78149
Daniel Košťál

Nostalgické trvalky

Z ďalších rastlinných druhov by nemali chýbať v tajomnej záhrade trvalky. Zaujímavý efekt docielite kombináciou plnokvetých trvaliek s tými, čo majú jednoduché formy, ako aj nižších druhov s vyššími. Pri ich výbere dajte prednosť nenáročným druhom, ktoré dobre znášajú polotieň aj tieň (prevládajúci v starších záhradách) a dobre sa rozširujú do okolia. Výber konkrétneho stanovišťa prispôsobte pestovateľským požiadavkám konkrétneho druhu na svetlo a vlhkosť pôdy.


Záhrada pre všetky zmysly: alebo tajomstvo na každom kroku

78151
Daniel Košťál

Ak sa v záhrade nachádzajú slnečné miesta, nemali by ste zabudnúť ani na koreniny a liečivé rastliny (levanduľa, materina dúška, palina). Kvitnúce trvalky možno kombinovať s letničkami. Do romantických záhrad sú vhodné najmä druhy, ktoré sa každoročne objavujú v záhonoch vďaka samovýsevu – tajomne vyzerajúca černuška (Nigela damascena), kráska (Cosmos bipinatus), v noci kvitnúca pupalka (Oenothera biennis), papuľky (Antirhinum majus), sedmokrásky alebo nechtíky (Calendula officinalis).






Čo by teda nemalo v tajomnej záhrade chýbať?



  • Popínavé rastliny, okrasné dreviny (zaujímavé svojimi plodmi, listami či bizarnými tvarmi), ruže, papraďorasty (nižšie aj vyššie), pôdopokryvné trvalky (zimozeleň, pachysandra), ako aj nižšie a vyššie druhy trvaliek, okrasné trávy, plané cibuľoviny, hľuznaté rastliny a nič nepokazí ani ker ostružín či záhradných čučoriedok.


  • Zvýšenú pozornosť venujte miestam, ktoré sú ukryté pod stromami.


  • Vyššie stromy dodajú vašej záhrade zaujímavú štruktúru a tajomno. O tom sa však najlepšie presvedčíte vtedy, keď začne fúkať vietor a vy budete už len snívať pri šumení listov.


  • Po výsadbe rastlín môžete pokračovať ukladaním kameňov do porastov, pníka zarasteného machom, práchnivých konárov či terakotových nádob – to všetko podčiarkne tajomno a chuť objavovať. Deti sa dokonca môžu zahrať na malých detektívov.


  • Veľmi pekne pôsobia rastliny vysadené v starých hlinených črepníkoch.

Kategória: Nezaradené
Tagy: kvetiny rastliny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia