Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

06. 02. 2007
Zdieľať

Chcete, aby sa váš byt zazelenal? Hľadáte niečo, čo bude atraktívne celoročne, farebné a zároveň nenáročné na pestovanie? A čo tak vyskúšať rastliny s okrasnými listami?

Zastávam názor, že okrasné listy majú na rozdiel od kvetov trvalejšiu hodnotu. Na to, aby sa ukázali v plnej kráse, sú potrebné dve veci: rastliny treba umiestniť na správne miesto v byte a, samozrejme, treba sa o ne starať. Vybrať si môžete z množstva druhov, ktoré sú vhodné do rozličných podmienok. Preto ak je váš byt trochu problematický, čo sa týka pestovania zelene, nezúfajte si. Niektoré druhy zvládnu aj pestovatelia začiatočníci.

Nie je zelená ako zelená


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78023

Zrejme neexistuje farba, ktorú by ste na listoch rastlín nenašli. Výnimkou nie je už ani čierna. Dokonca zelená má niekoľko stoviek odtieňov. Zaujímavé sú červené, ružové, purpurové, fialové, žlté, biele, strieborné, modré, zlaté či krémové listy. Tieto rastliny vnášajú do interiéru viac svetla (bledé a jasnejšie farby) alebo, naopak, robia ho útulnejším a vytvárajú pocit pohodlia (bordová, fialová). Listy s priveľmi živými farbami môžu zase nevšedne dotvárať byt, napr. ak je zariadený v etno štýle. Samozrejme, exempláre so svetlejšími listami viac vyniknú pred tmavším pozadím (stenou, nábytkom, závesom) a naopak, tmavšie listy sa ukážu v plnej kráse prevažne na svetlejšom pozadí. Zaujímavé môže byť aj experimentovanie s rastlinami, ktoré majú odlišne zelené listy, teda niekoľko druhov odtieňov. Môžete kombinovať viaceré rastliny s rozmanito tvarovanými a štruktúrovanými listami. Výsledok bude podmanivý.

Táto zeleň môže byť v interiéri sústredená v skupinkách, ale je pôsobivá aj ako solitér (pri väčších druhoch). Vynikne predovšetkým v reprezentatívnejších častiach bytu – v obývacej izbe a vo vstupnej časti, prípadne na schodisku.

Biela elegancia


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78018

Biela vnáša do interiérov eleganciu, ale aj jasnosť a čistotu. Rastliny s bielymi listami pôsobia prirodzene, decentne a upútajú, ak sú umiestnené pred tmavým pozadím. Biela je neutrálna farba, preto môžete s takýmito rastlinami zaujímavo experimentovať. Na listoch sa tento farebný odtieň objavuje vo forme škvŕn alebo dlhých pásov na okrajoch. K najkrajším druhom patrí figovník (Ficus elastica „Tineke“), ktorý dorastá do výšky troch metrov. Vyžaduje svetlo alebo polotieň. Figovník je nenáročný, prispôsobivý a vhodný skôr do pôvodných (starších) bytov. Do modernejších bytov je ideálny figovník lesklý (Ficus benjamina „Variegata“) s drobnejšími listami.

Veľmi pekný je aj bielo panašovaný druh monstery (Monstera deliciosa „Variegata“), ktorá podobne ako figovníky vyžaduje vyššiu vzdušnú vlhkosť a pravidelnú zálievku. Inak je monstera pestovateľsky nenáročná. Vynikne aj pri machovej tyči.


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78020

Z iných druhov má pekné bielozelené listy aj dracéna (Dracena fragrans „Warneckei“) – dorastá do dvoch metrov. Po čase vytvorí zaujímavý kmienok. Medzi jej prednosti patrí aj to, že čistí vzduch od škodlivých látok. Dracénu zalievajte až vtedy, keď substrát úplne vyschne.

Krehkejšie stonky, ale nádherné listy má tradeskancia (Tradescantia fluminensis „Variegata“). Medzi jej prednosti patria rýchly rast, pestovateľská nenáročnosť a v prípade potreby možnosť jednoduchého rozmnoženia (odrezky zakorenia v pohári s vodou). Tradeskancia vyžaduje svetlé miesto (bez priameho slnka!) a pravidelnú zálievku. Ak túto rastlinu dáte do tieňa, biela farba sa postupne z listov vytratí.

Nemenej pôvabný je aj 30 cm vysoký hypoestes (Hypoestes phyllostachya), ktorý vynikne na nízkom stolíku, ale vždy len na svetle. Okrem slnka hypoestes potrebuje k životu vyššiu vzdušnú vlhkosť a štandardnú izbovú teplotu.

Decentná strieborná


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78022

Od bielej nie je ďaleko k sivej a striebornej. Rastliny s takto sfarbenými listami sú veľmi osobité a mimoriadne dekoratívne. Dobre sa kombinujú s fialovými listami alebo kvetmi. Ak chcete do bytu rastliny so striebornými odtieňmi, odporúčam aglaonému (Aglaonema „Silver Queen“), ktorá je nielen nádherná, ale najmä pestovateľsky nenáročná. Na rast potrebuje svetlé miesto (strieborná farba je vtedy výraznejšia), pravidelné rosenie, zálievku (keď substrát vyschne) a raz týždenne aj prihnojenie viaczložkovým hnojivom pre nekvitnúce izbové rastliny. Aglaonéma dorastá do výšky 50 cm.

Nádherné striebristé a pomerne trváce lievikovité listy má achmea (Aechmea fasciata), ktorá je vhodná do moderných bytov (chodby, obývacie izby, pracovne, spálne). Až modrasté sú listy sukulentnej echevérie (Echeveria) alebo aloy (Aloe). Obe rastliny znesú aj suchší vzduch a pôdu.

Striebornými škvrnami na listoch je nápadná pilea (Pilea cadierei), ktorá dorastá len do výšky 30 cm a pochádza z vietnamských dažďových pralesov. Táto kríkovito rastúca rastlina vyžaduje svetlo až polotieň, vyššiu vzdušnú vlhkosť a neznáša premočenú pôdu.

Niektoré rastliny majú dokonca listy so zaujímavým kovovosivým leskom (pieprovce). Osobitnou kapitolou sú tilandsie (Tillandsia), ktorých obľuba v ostatnom období rastie.


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78024

Lesk purpurovej

Čo sa týka rastlinných druhov s červenými, purpurovými alebo ružovými listami, tie sa najlepšie kombinujú so striebornou farbou, ale aj so žltou a zelenou. Týmto rastlinám treba zabezpečiť čo najviac svetla, inak ich listy nebudú výrazne sfarbené.

Medzi najkrajších zástupcov patria begónia kráľovská (Begonia rex), kalatea (Calathea) náročná na vyššiu vlhkosť vzduchu, ktorá dorastá do výšky 60 cm, kordylínky (Cordyline fruticosa „Lord Robertson“) a filodendron (Philodendron erubescens „Imperial“).

Známy je aj koleus (Coleus blumei), ktorý neznáša premočený substrát. Okrem zaujímavého sfarbenia jeho listov (niekedy takmer dočierna), upúta aj ich štruktúrou.


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78021

Majestátny ohňostroj farieb dokáže do bytu vniesť takisto irezina (Iresine) – vínovočervené listy má popretkávané červenou žilnatinou (vynikne najmä oproti svetlu). Irezina potrebuje dostatok svetla a v lete ju možno (podobne ako koleus) pestovať aj vonku – v záhrade či na balkóne.

Medzi atraktívne rastliny vhodné do polotienistých miestností patrí kaládium (Caladium bicolor), ktorého listy sú posiate bielymi, ružovými či červenými škvrnami a navyše sú zaujímavo mramorovo štruktúrované. Listy sú však pekné len počas leta, na zimu zasychajú.

Známy krotónovec (Codiaeum variegatum) dorastá do metrovej výšky. Osviežujúco pôsobí v starších bytoch. Táto rastlina, ktorá vynikne aj ako solitér, je chúlostivá na prievan. Dôležité je, aby mala dostatok svetla, zálievku a strednú až vyššiu vzdušnú vlhkosť.

Ak hľadáte niečo minimálne náročné, tak sú tu ešte sukulenty s purpurovo sfarbenými listami, napr. prýštec (Euphorbia trigona „Purpurea“).


Rozprávka tisíc a jedného farebného listu

78019

Kráľovská zlatá

Žiarivejšie a oslnivejšie farby vnesú do bytu rastliny s prirodzene žltými listami. Aby vynikli, mali by byť umiestnené pred jednoduchým a jednofarebným (skôr tmavším) pozadím. Takisto platí, že pri nedostatku svetla sa sfarbenie stráca. Žltá, ktorá nezriedka pripomína až zlatú, sa na listoch môže vyskytovať v podobe škvŕn, bodiek či pruhov. K najkrajším zástupcom patria dominantne pôsobiace difenbachie (Diffenbachia), ktoré dorastajú až do výšky 1,5 m. Tieto jedovaté rastliny, ktoré sú typické pre juhoamerickú oblasť, žiadajú dostatok svetla, zálievku odstátou vodou a občasné prihnojenie.

Z plazivých druhov sa v závesných nádobách budú vynímať potosovce (Epipremum aureum). Z prevísajúcej zelene je známy aj zelenec (Chlorophytum comosum), ktorý dokáže čistiť vzduch od škodlivín.

Pri umiestňovaní týchto rastlín do bytu je vždy dobré riadiť sa pravidlom, že menej je niekedy oveľa viac. Preto ak by ste si chceli pomocou farebných listov vytvoriť v byte ohňostroj farieb, pamätajte, že tieto rastliny môžu byť aj škodlivé, nielen atraktívne.
 

Ako využiť zeleň s farebnými listami

  • Rastliny vyberajte podľa podmienok svojho bytu.
  • Pri konkrétnych farbách nezabúdajte, že menej je niekedy viac.
  • Tmavšie listy vyniknú pred svetlým pozadím a svetlejšie listy pred tmavším.
  • Dracény a zelenec dokážu čistiť vzduch od škodlivín.
  • Všetky druhy interiérových rastlín s farebnými listami by mali mať dostatok svetla, inak budú málo výrazné.
  • Farbu listov môžete zladiť s bytovými textíliami a pohrať sa môžete aj pri výbere črepníkov.
  • Tieto rastliny vyniknú v skupinkách, ale aj ako solitéry v obývacej izbe, na chodbe či v jedálni.
  • Druhy so žltými a krémovými listami presvetlia byt, tie s tmavšími listami ho zasa zútulnia.
Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: izbové rastliny zeleň
Zdieľať článok

Diskusia