Ktorá piecka na chlieb zvíťazila v našom teste?

14. 11. 2015
Zdieľať

Sú ako malý automat, ktorý premení múku, droždie a vodu na bochník sendvičového chleba. Hoci chlebopiecky vyvinuli pre celiatikov, aby si mohli doma pripraviť zo špeciálnych zmesí čerstvé pečivo, obľúbili sme si ich takmer všetci. Vôňa pečúceho sa chleba je nenapodobiteľná.

Čo by ste mali vedieť

1 Výborný sendvič

Chlieb z domácej piecky je iný ako ten, ktorý sa po celé desaťročia pečie v pekárňach. Podobá sa na sendvič, toastový chlieb či sýtejšie pečivo, môže nadobúdať desiatky odtienkov chutí. Má jednoduchú koláčovú kôrku, pre vyššiu vlhkosť striedky starne prirýchlo a ak cesto nie je dostatočne kyslé, už na druhý deň sa môže mrviť. I napriek tomu niet pochýb, že nás poteší ohromná vôňa valiaca sa bytom a dobrý pocit z niečoho vlastného.

2 Rituál alebo šprint

Každý deň o osemnástej sypete do nádoby zmes, spúšťate program štandardného pečenia a pred spaním vyberáte čerstvý chlieb na rošt pod čistú utierku, aby na raňajky zasýtil celú rodinu za stolom. Ste presní ako hodinky, žijete v rytme s pieckou. Keď však príde chaos, stres a náhoda, nejedna piecka ustojí aj takýto prístup. Hoci tá najrýchlejšia upečie bochník už za hodinu, stále to trvá dlhšie, ako zabehnúť do neďalekých potravín.

3 Zmesi

Chlieb v prášku je ako instantná polievka. Ak nechcete experimentovať so surovinami na cesto, kúpite si balíčky namiešané v továrňach. Odvážite množstvo, odmeriate vodu, prípadne aj sušené droždie. Všetko ostatné je na pleciach pekárničky. Neznamená to však, že dosiahnete o triedu lepšie výsledky, ako keď siahnete po obyčajnej hladkej múke, ktorej chuť podfarbíte mletým koriandrom a rascou. Je to voľba, nie povinnosť.

4 Časovanie

Prednosťou nejednej pekárničky je funkcia odloženého štartu. Keď pochopíte, ako sa sčíta čas prípravy s časom čakania, aby ste dosiahli ukončenie programu o želanej hodine, máte úspech vo vrecku. Suroviny na chlieb vložíte do piecky už večer a každé ráno vás bude vítať vôňa čerstvého chleba. No iba vtedy, ak máte kuchyňu dostatočne ďaleko od spálne, aby vás nerušil motor pri miešaní, miesení a premiešavaní.

5 Viac pochúťok

Piecky si poradia aj s inými surovinami, akými je cesto. Nejedna vyrobí zo zaočkovaného mlieka jogurt alebo uvarí raňajkový džem z prelisovaného ovocia a želírovacieho cukru. Každá z piecok je však majstrom v pečení mäsových šišiek a fašírok, ktoré sú prinajmenšom také dobré ako z remosky. Vo forme pod poklopom sa mäso prepečie do hĺbky a zachová si svoju šťavnatosť omnoho lepšie ako v teplovzdušnej rúre.

6 Droždie

Ak máte piecku, vždy by ste mali mať poruke bohatú zásobu droždia. Hoci o schopnostiach sviežich kvasníc v kocke nemožno nikdy pochybovať, sušené droždie má predsa len pri pieckach čosi do seba. Dokážete ho dávkovať presne a znesie aj dlhé vyčkávanie vo forme, ak je piecka naprogramovaná na odložený štart. Existujú však aj recepty na pečenie sódového chleba, ktorý je záchranou, ak nemáte doma nič na kyprenie.

PRVÉ KRÔČKY SÚ NEISTÉ

Ak sa chlebopiecka objaví v domácnosti po prvýkrát, čítanie návodu sa vyplatí. Ak sa „odpichnete“ od základnej, zrýchlenej a sladkej receptúry, budete mať tri variácie na všedný deň. Rýchly chlieb bez plánovania – jednoduchý, ale prijateľný. Lepší chlieb s dlhším kysnutím – o málo trvanlivejší, menej drobivý. A na záver zjednodušená náhrada vianočky s hrozienkami.

Nenechajte si ťahať popod nos medové motúzy z internetu o tom, ako má každý svoj zaručený a výborný recept, ktorému sa nevyrovná žiadne pečivo z obchodu. Pravda je, že chlieb z piecky je provizóriom, ktoré niekto miluje a niekto nenávidí. Je to rovnaké ako s hotovými jedlami z konzervy. Nejedno vychádza z kompromisov, ale každé má svojich fanúšikov, ktorí si na špecifiká privykli natoľko, že ich uprednostnia pred pôvodnou receptúrou.

Programy

Určujú pravidlá spracovania surovín a nejeden výrobca k nim prikladá aj odskúšané vzorové receptúry. Na ich ponuke záleží, či budete na rýchly chlieb čakať hodinu alebo dve a pol.

Forma

Nielen objem, ale aj tvar a počet miesiacich hákov rozhodnú o tom, koľko úhľadných krajcov nakrájate z bochníka. Nová piecka v domácnosti je revolúcia v servírovaní. Všetko je inak ako doposiaľ.

Ovládanie

Jednoduché displeje, membránové tlačidlá i dotykové plôšky. Je úplne jedno, aké vyhotovenie výrobca zvolil, v nejednej domácnosti na niektoré tlačidlá takmer nik nesiahne.

Údržba

Ak vám cesto neutečie z formy, takmer nemáte čo umývať. Forma s nepriľnavým povrchom zostáva po vypečení čistá a inak to nie je ani s hákmi na miesenie.  

Umiestnenie

Chlebopiecka je pomerne veľký spotrebič a bude vás oberať o miesto na kuchynskej linke. Ak ho máte málo, hľadajte podstavec alebo stolík, na ktorom bude „zaparkovaná“.

testuje
Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Zatvára sa obchod, otvára sa malá domáca pekárnička. Dva mesiace sme chlebopiecky trápili pri každodennom pečení dvomi chlebovými receptúrami – pšeničnou a pšenično-ražnou. Sledovali sme, aké spoľahlivé je miesenie, ako nakysne bochník (hoci aj z podchladených surovín) i ako rýchlo sa chlieb upečie. Aj keď sme žiadne rozdiely nečakali, piecky sa predsa len líšili.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu


Lidl SilverCrest SB 850 B1

Lidl SilverCrest SB 850 B1
Lidl

Lidl SilverCrest SB 850 B1

Chlieb: 750/1 000/1 250 g, forma s 2 hákmi
Programy: 7x chlieb, 2x cesto, 1x korpus, 1x džem, 1x pečenie
Ovládanie: LCD displej + membrána 

Naplníte ju surovinami, stlačíte gombík a už o hodinu z nej budete vyberať veľký bochník chleba, ktorý pri každom pečení vyzerá úplne rovnako. Všetky programy sú vybavené časovou skratkou, takže ak nemáte chuť vyčkávať na trojhodinové pečenie víkendovej vianočky, jediné kliknutie vám skráti program takmer o celú hodinu. Ide o model, pri ktorom ste pánmi času vy, takže vás vypekanie neomrzí ani vtedy, ak nezvládate plánovanie. Páčila sa nám „zručnosť“ piecky pri miesení cesta, ale aj rovnomerné prepečenie celého bochníka. Len háky na miesenie potrebujú čas, kým sa zapracujú, aby sa ľahšie oddeľovali od cesta. Ich nelepivá vrstva je z iného materiálu ako forma sama. Ide o piecku s najväčšou formou v našom teste. 

„Z pozdĺžneho bochníka možno nakrájať viac krajcov ako z vysokého. I preto sa táto piecka hodí do početnejších domácností.“

páči sa nám
+ rýchlosť
+ kapacita
+ spoľahlivosť
+ rovnomerné prepečenie

++++-                                                                                  49,99 €
Pre domácnosti, čo hľadajú rýchlu a spoľahlivú pekárničku, ktorá má šancu stať sa súčasťou denného koloritu bez plánovania a zmeny návykov.


Tefal Nutribread PF311E38

Tefal Nutribread PF311E38
Tefal

Tefal Nutribread PF311E38

Chlieb: 500/750/1 000 g, forma s 1 hákom
Programy: 10x chlieb, 2x cesto, 1x korpus, 1x džem, 1x pečenie
Ovládanie: LCD displej + membrána

Ak sa treba potrápiť s náročnejšími chlebovými zmesami, táto piecka je vybavená programami, ktoré cesto priveľmi nepremiesia a dokážu z neho upiecť kyprý bochník. Obzvlášť v prípade, ak ide o bezlepkové zmesi alebo cestá s vysokým podielom ražnej múky. Striedka je nadýchaná, nemá sklon k zhutňovaniu. Páčilo sa nám pekné prepečenie vrchnej kôrky, ale aj výborné spracovanie klávesnice, s ktorou nebudú mať problémy ani tí, ktorým chýba jemnocit. Ide o vyšší model, ktorý na kuchynskej linke nezaberie viac miesta, ako je nutné. Najkratší chlebový program trvá 95 minút, piecka má dostatok sily na to, aby si bez náznakov preťaženia poradila so spracovaním cesta na domáce cestoviny. Cesto na fliačky už nikdy nebudete musieť tuho stískať.

„Prekrásne spracovaný receptár bude inšpiráciou na ďalšie experimenty. Farby a fotografie majú čosi do seba.“

páči sa nám
+ jemné miesenie
+ výkon
+ upečená kôrka
+ prehľadný receptár

++++                                                                                           96 €
Pre domácnosti s celiatikom, kde sa treba popasovať s technologicky náročnejšími zmesami na pečenie chlebíka.


Zelmer 43Z011

Zelmer 43Z011
Zelmer

Zelmer 43Z011

Chlieb: 750 g, forma s 1 hákom
Programy: 6x chlieb, 1x cesto, 1x pečenie
Ovládanie: LED displej + membrána

Je najmenšia, najúspornejšia, ale dokáže upiecť len menšie bochníky s hmotnosťou 750 g. Táto jednoduchá piecka je vyladená pre potreby malých domácností, kde chlieb nie je kráľom prestretého stola, ale len nosičom lákavej oblohy. Jej úsporné vyhotovenie vyústilo do skromného podsvieteného displeja, na ktorý si bude musieť nováčik privyknúť. Chýba mu prehľadnosť, údaje sa na ňom zobrazujú striedavo. S prepečením bochníkov sme boli spokojní, miesenie však má z času na čas nedostatky. Objavenie ložiska nezamiesenej múky nie je nič nezvyčajné, takže sa nám osvedčilo piecke trochu pomáhať premiešaním surovín po ich vložení do formy. Najkratší program na pečenie chleba trvá 140 minút, štandardné pečenie zaberie 3 hodiny.

„Keďže piecka nemá hlavný vypínač, jej jemné zunenie v pohotovostnom režime môže byť v malej domácnosti trošku nepríjemné.“

páči sa nám
+ kompaktnosť
+ podsvietený displej
na toto pozor
horšie miesenie
dlhšie časy pečenia

+++                                                                                             49 €
Pre tých, čo hľadajú na chatu či chalupu piecku, ktorá by im pri víkendových pobytoch zaistila čerstvé pečivo k dobrotám vareným v kotlíku a pečeným na ražni.

prispôsobí sa vám


Philco PHBM 7000

Philco PHBM 7000
Philco

Philco PHBM 7000

Chlieb: 700/1 000 g, forma s 1 hákom
Programy: 6x chlieb, 1x cesto, 2x korpus, 1x džem, 1x pečenie, 1x vlastný
Ovládanie: podsvietený LCD displej + dotykový panel

Ak hľadáte chlebopiecku, ktorá prichádza s modernou výzbrojou, nemali by ste prehliadnuť práve tento model. Má dotykovú klávesnicu, podsvietený displej, žiarovku, ktorá na požiadanie osvetlí priestor rúry a popritom vám umožní vytvoriť si časový rozpis programu, aký si len zaželáte. Znamená to, že ak trochu pochopíte súvislosti, sami si určíte, koľko minút trvá miesenie, kysnutie, premiešavanie a pečenie. Vďaka tomu si budete môcť prípravu prispôsobiť, avšak bez kontroly nad teplotou pečenia. Páčilo sa nám vyhotovenie (i keď na prvý pohľad mohutnejšie, ako je zvykom), radosť sme mali aj z výstupov. Nebyť drobných prešľapov pri miesení, takmer by ste nenašli vlastnosť, na ktorú sa možno ponosovať. 

„Vďaka hlavnému vypínaču budete mať spotrebu piecky pod kontrolou. Je jediná, ktorú pri úplnom vypnutí netreba vytiahnuť zo zásuvky.“

páči sa nám
+ moderná výbava
+ dotykové ovládanie
+ vlastný program
+ osvetlenie

++++-                                                                                       109,90 €
Pre fanúšikov moderných technológií, ktorí očakávajú, že budú môcť program piecky prispôsobiť svojim potrebám, napr. praženiu kávy.


Gorenje BM900AL

Gorenje BM900AL
Gorenje

Gorenje BM900AL

Chlieb: 750/900 g, 2 formy    
Programy: 6x chlieb, 1x cesto, 2x korpus, 1x džem, 1x pečenie, 1x vlastný
Ovládanie: podsvietený LCD displej + dotykový panel

Počuli ste už niekedy o piecke, pri ktorej si môžete vyberať, či bude mať bochník okrúhly alebo hranatý prierez? Pri tomto modeli je vďaka dvojici foriem všetko možné. Zvolíte tú, ktorá sa vám hodí, a pustíte sa do pečenia. I v tomto prípade vás čaká najmodernejšia výbava – dotykové ovládanie, podsvietený displej, osvetlenie vnútorného priestoru rúry či program, pri ktorom si sami môžete nastaviť dĺžku jednotlivých fáz pečenia. Vďaka tomu si poradíte aj s novými druhmi zmesí na chlieb a pečivo, ktoré v čase výroby piecky neboli v ponuke. Ide o objemný spotrebič. Na skladovanie jeho extra formy budete potrebovať dodatočný priestor. Páčilo sa nám dobre riešené prúdenie vzduchu, vďaka čomu je kôrka prepečená.

„Mať dve formy je praktické hlavne pri pečení korpusových múčnikov. Pri servírovaní budú vyzerať vždy tak, ako chcete.“

páči sa nám
+ dve formy
+ osvetlenie
+ vlastný program
+ výborná kôrka

++++-                                                                                              129 €
Pre nadšencov domáceho pečenia, ktorí chcú zo svojej chlebopiecky vyťažiť viac, ako naplánoval jej výrobca.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

PRIPRAVILA Marcela Gigelová
FOTO archív výrobcov
ZDROJ časopis Môj dom

Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia