3 x kozubový systém inak. Pre ktorý sa rozhodnúť?

23. 11. 2015
Zdieľať

Oheň blkotajúci v kozube vytvorí v interiéri nielen príjemnú atmosféru, ale naplní ho aj teplom. Moderné technológie umožňujú tento fakt naplno využiť a zapojiť kozub do systému vykurovania či ohrevu teplej vody. Ponúkajú aj riešenie pre tých, ktorí nemajú možnosť napojenia na komín.

Otvorený kozub bez kozubovej (krbovej) vložky nie je taký účinný ako kozub s vložkou. Bezvložkové varianty majú totiž nízku tepelnú účinnosť, len okolo 15 – 20 %, pri kozubových vložkách s dvierkami je tepelná účinnosť podstatne vyššia. Aj tu sú však veľké rozdiely medzi jednoduchými, prevažne cenovo dostupnejšími modelmi a technicky dokonalejšími vložkami. Pri technologicky najvyspelejších spotrebičoch sa môže tepelný zisk pohybovať na úrovni až okolo 80 % z vyrobeného tepla.

Pri tých jednoduchších to môže byť len niečo vyše 20 %, čo sa negatívne prejaví na spotrebe dreva. Kozubová vložka býva vyrobená prevažne z liatiny alebo ocele, často je viacplášťová, v kombinácii so šamotom, betónom či inými špeciálnymi materiálmi. Dôležitá je pritom kvalita suroviny. Stavba kozuba je citlivou záležitosťou vzhľadom na rôzne bezpečnostné riziká či garancie. Určite ju preto zverte do rúk skutočných odborníkov. V prípade, že na úpravy súvisiace s pripojením kozuba na komín nemáte podmienky, zvoľte iný variant – biokozub.


Pri kozuboch s teplovodnou a teplovzdušnou vložkou možno využiť aj automatickú reguláciu spaľovania prostredníctvom riadiacej jednotky (teplovzdušná vložka Makroterm Plazmo s možnosťou rozšírenia o automatickú reguláciu spaľovania, predáva Storms).

Pri kozuboch s teplovodnou a teplovzdušnou vložkou možno využiť aj automatickú reguláciu spaľovania prostredníctvom riadiacej jednotky (teplovzdušná vložka Makroterm Plazmo s možnosťou rozšírenia o automatickú reguláciu spaľovania, predáva Storms).
Storms

Pri plánovaní kozuba (krbu) je dôležité uvedomiť si, či má byť len občas využívaným dizajnovým doplnkom alebo bude naplno vyťaženým vykurovacím telesom.


Teplovzdušnú kozubovú vložku možno namontovať takmer do každého kozuba (teplovzdušná kozubová vložka SUPRA NEO 76G 16/9 e, trojplášťová konštrukcia: 2× oceľový plášť + liatinové jadro, šírka 76 cm, komínové napojenie: priemer 150 mm, nominálny výkon 10 kW, predáva Storms).

Storms

1 Systém s teplovzdušnou kozubovou vložkou

Teplovzdušná kozubová vložka s dvierkami využíva na prenos tepla jednak cirkuláciu vzduchu, ale tiež sálanie. Zabudovať sa môže do obstavby z rôznych kachliarskych materiálov, ktoré určia charakter celého kozuba. V prípade použitia výlučne izolačných materiálov sa takmer celé vyrobené teplo odovzdá cez mriežky prostredníctvom ohriateho vzduchu, teda konvekciou. Výhodou je okamžitý nábeh, ale nevýhodou zasa veľmi krátky dobeh, často spojený s krátkodobým prehrievaním interiéru a tepelnými šokmi. V súčasnosti je viac preferovanou alternatívou akumulačný, prípadne tzv. kombinovaný kozub.

Vzhľadom na dnešný štýl života a stavebnotechnické parametre budov je to jedna z najobľúbenejších a najvhodnejších možností. V tomto prípade sa časť vyrobeného výkonu prostredníctvom horúceho vzduchu okamžite odovzdáva priamo do interiéru konvekciou a časť sa odovzdáva sálaním. Akumulácia kozuba zasa zabezpečí, že časť vyrobeného tepla sa ukladá a využíva v čase, keď vo vložke už dávno nehorí oheň. V praxi to znamená, že majiteľ po príchode z práce pomerne rýchlo dosiahne doma požadovanú teplotu, vo zvýšenej miere pociťuje blahodarné účinky sálavého tepla, do značnej miery sú eliminované tepelné šoky a kozub zostáva nezriedka teplý aj po celú noc. Za určitých okolností je možné navyše rozvádzať ohriaty vzduch aj do ostatných miestností. Poslednou možnosťou využitia kvalitnej teplovzdušnej kozubovej vložky je tzv. hypokaustový sálavý kozub, ktorý všetko vyrobené teplo odovzdáva výlučne sálavým spôsobom. Na takomto kozube nenájdete mriežky, a preto je vhodný aj pre alergikov. Bonusom je, že správne postavený hypokaustový kozub dokáže dom vyhrievať dlhodobo nezriedka i 12 hodín bez potreby prikladania paliva a je možné ním vykurovať aj priľahlé miestnosti, dokonca aj o poschodie vyššie. Na takýto typ kozuba je možné použiť len ozaj kvalitné, plne tesné kozubové vložky s prívodom vzduchu z exteriéru.

Tepelnú účinnosť tradičných otvorených kozubov možno teplovzdušným alebo teplovodným systémom zvýšiť o niekoľko desiatok percent.


Inštalácii teplovodného kozuba by mal predchádzať kvalifikovaný projekt celej vykurovacej sústavy (teplovodná kozubová vložka Aquatic WH 80 od značky Bef Home, celkový nominálny výkon 14 kW, z toho do vody 10 kW, priemer dymovodu 180 mm, predáva Krbex).

Inštalácii teplovodného kozuba by mal predchádzať kvalifikovaný projekt celej vykurovacej sústavy (teplovodná kozubová vložka Aquatic WH 80 od značky Bef Home, celkový nominálny výkon 14 kW, z toho do vody 10 kW, priemer dymovodu 180 mm, predáva Krbex).
Krbex

2 Systém s teplovodnou kozubovou vložkou

V teplovodom kozube sa časť tepla vzniknutá pri horení odovzdá cez tepelný výmenník vode, ktorá teplo prenesie ďalej do systému. Môže ísť o externý výmenník, ktorý sa namontuje na komínové hrdlo vložky, alebo o výmenník integrovaný priamo do kozubovej vložky. Vode sa v ňom odovzdá od cca 30 do 80 % energie z nominálneho výkonu ohniska, zvyšok prejde do vykurovanej miestnosti vzdušnou konvekciou, resp. sálaním. Teplovodný kozub je najvhodnejšie doplniť akumulačnou nádržou, v ktorej sa uložia výkonové prebytky na neskoršie využitie. Tento variant sa tak dá použiť i na ohrev vykurovacej vody a tiež na prípravu TÚV.

Pri inštalácii je dôležité úplne dodržať požiadavky výrobcu na spôsob zapojenia so všetkými komponentmi, ktoré zaistia bezpečnosť systému v prípade prevádzky či prehriatia. Práve teplovodné kozuby sa najčastejšie odporúčajú, keď chcete vykurovať viac miestností, navyše vzdialených od seba. Vodu ako prenosné médium je o niečo jednoduchšie priviesť do vzdialenejších priestorov, takýto typ kozuba možno prepojiť aj s existujúcim teplovodným vykurovacím systémom, s radiátormi či s podlahovým vykurovaním, výhodou je aj spomínaná akumulačná nádrž. Tým pádom sa však teplovodný kozub stáva závislý od ostatných inštalačných zariadení a v prípade ich znefunkčnenia ho často už nemožno použiť.


Moderné biokozuby sú predovšetkým zaujímavým dizajnovým doplnkom (biokozub Planinka Bubble Commerce do exteriéru aj interiéru, laminátová povrchová úprava, predáva Storms).

Moderné biokozuby sú predovšetkým zaujímavým dizajnovým doplnkom (biokozub Planinka Bubble Commerce do exteriéru aj interiéru, laminátová povrchová úprava, predáva Storms).
Storms

3. Biokozuby

Biokozuby sú špecifickou alternatívou, ktorá si nepotrpí na komín. Pri horení v kvalitnom biokozube nevznikajú škodlivé látky, iba voda a oxid uhličitý, ktorý bežne vydychujeme, a to vďaka prepracovanej technológii a použitému kvalitnému palivu –  bioalkoholu. Miestnosť však treba občas prevetrať, aby sa oxid uhličitý príliš nehromadil. Plameň pritom nedymí, po popole ani stopa, takže tieto zariadenia sú priateľské k životnému prostrediu.

Pri kvalitných interiérových biokozuboch nie sú pri zapaľovaní potrebné žiadne zápalky a pod. Proces zapálenia či zhasnutia prebieha plne automaticky pod kontrolou senzorov. Zároveň pri tých najlepších produktoch nikdy nedochádza k priamemu kontaktu paliva s ohňom. K spaľovacím dýzam sa cez sústavu výparníka a vedení dostanú vždy len výpary. Palivo ostáva bezpečne v zásobníku. Výhodou takéhoto systému je, že oproti jednoduchším zariadeniam oheň horí krásnym zlatožltým plameňom a celý proces spaľovania je bezpečnostne monitorovaný senzormi. Treba však rátať s tým, že takýto biokozub má za úlohu hlavne zvýšiť komfort a bezpečnosť majiteľa a dať mu tak možnosť nerušene si kedykoľvek bez námahy vychutnať čaro plameňa. Zanedbateľné nie sú ani výkonové parametre, pri tých prepracovanejších produktoch plynule ovládateľné napr. aj cez smartfón či tablet prostredníctvom internetu alebo diaľkovým ovládačom. Architekti a dizajnéri zasa privítajú širokú paletu dizajnového riešenia. Nie sú totiž limitovaní pripojením na komín, špecifickou obstavbou či prívodnými inštaláciami.

Existuje mnoho variantov – stolové, voľne stojace i závesné, ktoré napr. výborne zastúpia obraz na stene. V prípade potreby sa však dajú zabudovať aj do steny alebo nábytku či na miesta, kde iné alternatívy neprichádzajú do úvahy. Výrobcovia dnes ponúkajú dokonca už aj špeciálne typy na inštalovanie do „klasických kozubov či vložiek na drevo“, často z rôznych dôvodov roky nepoužívaných. Doplnkom biokozuba môžu byť zvlhčovače vzduchu či rôzne aromatické prípravky. Biokozub však nie je len interiérová záležitosť. Možno ho umiestniť do záhrady i na terasu.

Vďaka bezprašnej prevádzke je biokozub vhodný aj pre alergikov.

plusy mínusy

biokozub

+ flexibilita
+ minimálne stavebné zásahy 
+ jednoduchá údržba a obsluha
+ bez dymu a popola
+ primeraný regulovateľný výkon typov s elektronickým riadením
+ autonómna prevádzka aj niekoľko hodín
+ kontrola kvality spaľovania pri typoch s elektronickým riadením
nie je možné použiť ho ako jediný zdroj tepla

Pripravila ZUZANA KUBALOVÁ 
FOTO DANO VESELSKÝ, ARCHÍV FIRIEM, THINSTOCK.COM
ZDROJ časopis Môj dom 10/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Energia
Tagy: biokozub kozub vložka vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia