Škola dizajnu 6.časť – Spálňa

28. 11. 2015
Zdieľať

Kým niekto trávi v spálni pomerne veľa času a slúži mu nielen na spánok, ale aj oddych či prácu, iný sa v nej okrem nočných a skorých ranných hodín takmer nezdržiava. Ako pristupovať k jej zariadeniu? Sumár zaujímavých rád a odporúčaní sme pre vás pripravili v ďalšej časti seriálu, ktorý vzniká v spolupráci so školou interiérového dizajnu Design academy.

1 Základná charakteristika

Spálňu je najvhodnejšie situovať do tichšej časti bytu. Ideálna je orientácia na sever, severovýchod alebo severozápad. Ak ide o rodičovskú spálňu, mala by byť táto miestnosť nepriechodná. Vstup do spálne môže byť zabezpečený z chodby (predsiene), obývačky a čoraz častejšie sa do nej vstupuje zo šatníka. Obľúbeným riešením je jej priama nadväznosť na kúpeľňu s toaletou. Spálňa by v ideálnom prípade mala byť dostatočne priestranná a dobre vetrateľná. Ak má slúžiť dvom osobám, mala by mať rozlohu minimálne 12 m2. Aby bol pohyb v nej dostatočne komfortný, mala by byť jej plocha aspoň 14 m2, v ideálnom prípade je to však až 16 m2 . V prípade, že ju bude obývať len jedna osoba a bude sa v nej nachádzať jedno lôžko, je potrebné počítať s obytnou plochou aspoň 8 m2

2 Posteľ

Ústredným bodom spálne je posteľ. Štandardná dĺžka postele je 200 cm pri šírke 90 cm. Výška plochy na ležanie je asi 45 cm.
V prípade dvojpostele sa často volí zúžená šírka – 160 cm, čo ušetrí cenné centimetre najmä v miniatúrnych priestoroch. V prípade, že sa spanie nachádza na pódiu, je potrebné, aby bola vzdialenosť medzi posteľou a stropom minimálne 60 cm. Posteľ môže v spálni pôsobiť ako šperk – v ponuke je obrovský výber rôznych materiálov aj pestrého stvárnenia. Zaujímavá môže byť napríklad posteľ s výrazným čelom.           


Priame napojenie na šatník je v spálni vítaným riešením. Ak je zariadená v bielych a svetlých farbách, zaujímavým akcentom môže byť výraznejšia grafika alebo pestrejší obraz umiestnený na stene za posteľou.

Priame napojenie na šatník je v spálni vítaným riešením. Ak je zariadená v bielych a svetlých farbách, zaujímavým akcentom môže byť výraznejšia grafika alebo pestrejší obraz umiestnený na stene za posteľou.
ARCHÍV DESIGN ACADEMY

3 Ďalšie zariadenie

Na posteľ sa spravidla viaže dvojica nočných stolíkov, na ktoré si môžu partneri odložiť rôzne nevyhnutnosti. Aby priestor pôsobil zaujímavejšie, môžu byť stolíky rôzne. Častým riešením však je, že nočné stolíky sú priamym pokračovaním postele. Súčasťou spálne je často aj priestranná šatníková skriňa aj menšia komoda na bielizeň či iné drobnosti. Obľúbeným riešením je vytvorenie menšieho oddychového kútika, ktoré môže tvoriť kreslo doplnené malým príručným stolíkom, neraz je súčasťou spálne aj pracovný kút, pre ktorý už v inej časti bytu nie je dostatok miesta. Vo väčších priestoroch sa môžete stretnúť s prepojením spálne a kúpeľne – do blízkosti postele sa pri tomto riešení situuje samostatne stojaca vaňa.


Súčasťou nižšieho úložného systému môže byť aj praktický pracovnú kút. Riešenia na mieru sú vítané nielen v menších priestoroch.

Súčasťou nižšieho úložného systému môže byť aj praktický pracovnú kút. Riešenia na mieru sú vítané nielen v menších priestoroch.
ARCHÍV DESIGN ACADEMY

4 Osvetlenie

Ak spálňa slúži primárne na spanie, nie je v nej potrebného veľa prirodzeného svetla –najvhodnejšie je, ak prichádza zboku postele. V priestore spálne je oveľa vhodnejšie nahradiť centrálne stropné osvetlenie viacerými menšími zdrojmi – nočnými lampami a nástennými svietidlami, prípadne stojacou lampou. Iná situácia nastáva v prípade, že spálňa slúži aj ako pracovňa. 


Toaletný stolík v spálni si stále nachádza svoje miesto. Pohodlné kresielko oceníte pri chvíľach relaxu. Populárne sú aj kozuby, ktoré dokážu pekne dotvoriť atmosféru priestoru.

Toaletný stolík v spálni si stále nachádza svoje miesto. Pohodlné kresielko oceníte pri chvíľach relaxu. Populárne sú aj kozuby, ktoré dokážu pekne dotvoriť atmosféru priestoru.
ARCHÍV DESIGN ACADEMY

5 Atmosféra

Spálňa je presne tým priestorom, v ktorom sa kladie dôraz na atmosféru. Jej celkový vzhľad by mal odzrkadľovať osobné preferencie a štýl jej obyvateľov. Vítané sú prírodné materiály, jemná pastelová farebnosť či tlmené osvetlenie. Mnohí však dávajú prednosť aj pomerne chladnejšiemu ladeniu. Vyhľadávaná je napríklad do biela ladená spálňa. Ani tá však nemusí pôsobiť chladno, stačí sa pohrať s výberom odtieňa a doplnkov. 

3 dobré rady

1 Ak spálňa susedí s toaletou alebo sa v jej blízkosti nachádza výťah, je dobré ju vhodne odizolovať.
2 V priestore pod posteľou sa nemusí nachádzať podlahové vykurovanie. Vo všeobecnosti je lepšie, ak je spálňa trochu chladnejšia. 
3 Spálňu zbytočne nepreplňte množstvom nábytku ani dekorácií. Priestor tak bude dýchať, čo mnohí ocenia aj pri zaspávaní.  

Odborník radí
Ing. arch. 
Lucia Mészárová,
majiteľka a lektorka Design academy

Televízor v spálni

Existujú dva prístupy k umiestňovaniu televízora v spálni. Kým niektorí v nej odmietajú akékoľvek zdroje elektrosmogu, iní si televízor želajú umiestniť na stenu oproti posteli, aby z nej mohli čo najpohodlnejšie sledovať program. 

O Design academy
Školu interiérového dizajnu Design academy založila v roku 2009 dvojica architektov Lucia Mészárová so svojím manželom Oskarom ako doplnkovú formu vzdelávania pre dospelých so záujmom o interiérový dizajn. Škola organizuje krátkodobé aj dlhodobé kurzy, pričom ročný kurz s názvom Interiérový dizajn je rekvalifikačný a akreditovaný Ministerstvom školstva SR. Jednotlivé kurzy, respektíve hodiny vedú kvalifikovaní odborníci s aktívnou praxou v danom odbore. Hodiny šikovne prepájajú teóriu s praxou, študenti získavajú a overujú si vedomosti aj praktickými cvičeniami a zadaniami, pri ktorých sa rozvíja ich kreativita. V rámci populárneho ročného kurzu interiérového dizajnu si študenti osvoja prácu v celosvetovom obľúbenom 3D programe SketchUp, čo neskôr zužitkujú pri spracovaní záverečného projektu (návrhu interiéru domu či bytu), ktorý v závere kurzu obhajujú. Štúdium sprevádzajú aj prehliadky showroomov a výrobní atypického nábytku.

www.designacademy.sk

PRIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ V SPOLUPRÁCI S DESIGN ACADEMY
FOTO ARCHÍV DESIGN ACADEMY
ZDROJ časopis Môj dom 10/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: spálňa
Zdieľať článok

Diskusia