Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

03. 06. 2011
Zdieľať

Zmeňte svoj zlozvyk odložiť na balkón všetko, čo sa dovnútra nezmestí. Zmeňte pohľad na svet a vychutnajte krásu práve rozkvitnutého prvého tulipána v črepníku na vašom balkóne.
Sadnite si na balkón so šálkou kávy a dajte sa unášať fantáziou, obklopení rozkvitnutou krásou. Väčšina panelových bytov má aj lodžiu a je len na vás, ako ju využijete. Vravíte, že nemáte kde sušiť bielizeň štvorčlennej rodiny? V dnešnej technickej ére? Kúpte si sušičku a balkón či lodžiu premeňte na záhradu.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82064

Smutný by bol život na sídliskách bez zakvitnutých balkónov. No nielen kvety, ale aj malé stromčeky, kríčky či dokonca zelenina môžu byť vašimi spoločníkmi na letných balkónových posedeniach. Aj ten najmenší priestor môže byť upravený ako vaša vysnívaná záhrada. Balkón alebo lodžia v byte uprostred chaosu a hluku veľkomesta by mali vytvoriť oázu pokoja a priblížiť človeku aspoň kúsok prírody.

Začnite plánovaním

Ak sa vám už podarilo zrekonštruovať a zariadiť celý byt, nezabudnite ani na lodžiu. Tak ako v interiéri aj tu vám pomôžu papier, ceruzka a meter. Rozmyslite si, ako chcete balkón využívať, či tam chcete v lete raňajkovať, alebo len tak sedieť v pohodlnom kresle a čítať knihu. Podľa toho si zvoľte veľkosť a počet kusov nábytku a počet a veľkosť črepníkov, samozrejme, s ohľadom na rozmery balkóna či lodžie. A nakoniec to najdôležitejšie: kvetiny. Premyslite si, či chcete mať na balkóne malý prales, kam sa môžete ukryť pred povinnosťami, alebo pôjdete v duchu minimalizmu. Rozhodnite sa, či chcete mať na balkóne trvalo vysadené rastliny alebo uprednostníte letnú fantáziu.

Záhradný nábytok


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82071

Nie je to omyl, reč bude naozaj o záhradnom nábytku. Na trhu existujú kolekcie, ktoré sú svojimi rozmermi a konštrukciou prispôsobené malej ploche lodžie. Napríklad sklápací stolík, ktorý je z vnútornej strany zavesený na zábradlí, a praktické skladacie stoličky. Riešením môže byť aj jednoduchá lavica pri stene či truhlica so sedacou plochou, ktorá vám poskytne aj dostatok úložného priestoru na črepníky a náradie potrebné pri presádzaní kvetín. Dôležitým aspektom pri výbere nábytku na balkón je jeho odolnosť proti poveternostným vplyvom, aby ste ho nemuseli na zimu odkladať dovnútra.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82065

Drevo – drevený nábytok vám prirodzeným spôsobom prinesie atmosféru záhrady a prírody rovno na balkón. Cenovo prístupné sú stoličky a stolík z borovice či smreka, musia byť však impregnované proti vlhkosti. Drahším a trvácnejším variantom je nábytok s exotického dreva, napríklad tíku. Vďaka prírodným olejom, ktoré obsahuje, je chránené proti vlhkosti. Životnosť tohto nábytku sa počíta v desiatkach rokov, otázkou však ostáva, či chcete investovať do nábytku, ktorý budú dediť ešte vaše vnúčatá, alebo máte radšej zmenu a na balkón zvolíte lacnejšiu zostavu, ktorá vydrží len pár rokov, no jednoducho ju vymeníte a zmeníte imidž. Na balkón je vhodný aj rotang, ale len nelúpaný, ktorý vám bude slúžiť veľa rokov.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82077

Plasty – sú najlacnejšie a neprekáža im akékoľvek počasie. Na trhu je množstvo farebných variácií, tak sa nedajte zlákať prvou lacnou bielou ponukou. Plast je ľahký, takže sa s ním ľahko manipuluje, ale pozor – je vratký. Príjemnou a odolnou náhradou rotangu je umelé vlákno hularo, ktoré je väčšinou na hliníkovej konštrukcii. Dostať ho vo veľkom množstve farebných variácií.

Kovy – najčastejšie sa stretnete s liatinou a hliníkom. Liatina je na balkón alebo lodžiu ťažká, preto je vhodnejší hliníkový nábytok, ktorý je ľahký a efektný. Zaujímavé sú aj kombinácie jednotlivých materiálov, napríklad ak je sedacia časť z dreva alebo z tkaniny a nosná konštrukcia z dreva.
 


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82073


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82079

Je praktické ak sa dá nábytok určený na balkón skladovať bez veľkých priestorových nárokov. Skladacie stoličky môžete využiť aj ako príležitostné sedenie pri jedálenskom stole pri väčšej návšteve.

A nebojte sa experimentovať. Napríklad minipieskovisko na balkóne privítajú vaše deti určite s nadšením. Je to úplne jednoduché – aj menej zručný domáci majster zvládne dať dohromady niekoľko dosiek. Pozor však na umiestnenie, určite patrí k stene, nie ku zábradliu.

Podlaha

Je veľmi dôležité, aby sa nešmýkala a bola odolná proti poveternostným vplyvom. Dlažba je praktická, trvanlivá a ľahko sa udržiava, ale bosou nohou na ňu nebudete chcieť stúpiť, pretože bude studená. Populárne exotické drevo, čoraz častejšie používané v záhradách, sa dostáva aj na podlahy lodžií. Je príjemné pre bosú nohu, praktické a trvanlivé. Vytvorí na balkóne príjemnú atmosféru domova. Balkón či lodžia majú byť pokračovaním bytu a majú ho harmonicky dotvárať – podlahou, zariadením a celkovým charakterom.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82074

Črepníky a nádoby na kvetiny

Zvoľte si vopred štýl, ktorým sa bude vaša „záhrada“ vyvíjať. Ponuka črepníkov v našich obchodoch je naozaj bohatá. Ak chcete mať štýlový balkón, zvoľte si materiál a tvar nádob rovnakého charakteru. Využiť sa dajú aj staré predmety, napríklad kanvica alebo prútený kôš. Osobitnú pozornosť treba venovať upevneniu a zabezpečeniu týchto nádob, aby ich silnejší nápor vetra nezhodil. Rozhodnúť sa môžete pre pár veľkých nádob, ktoré budú vysadené trvalými rastlinami, napríklad aj kríkmi či menšími stromčekmi, alebo pre klasické hranty zavesené na zábradlí či na stene. Ak nie ste práve najšikovnejší domáci majstri, použite profesionálne vyrobené háky, ktoré majú poistky proti prevrhnutiu.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82069

Keď slnko príliš praží

Niektoré balkóny a lodžie orientované na južnú stranu sa počas horúcich letných dní premenia na horúcu pec. Tento nežiaduci jav vám aspoň trocha zmiernia slnečníky alebo markíza. Pomocou nej si vytvoríte na balkóne atmosféru stredomorského letoviska. Markízy sú vyrobené zo špeciálnych tkanín a neprepúšťajú ani dážď. Zaujímavým a jednoduchým riešením je aj jednoduché plátno natiahnuté na dvoch lankách, ktoré sú umiestnené tesne pod stropom a pri zábradlí.

A na koniec to najdôležitejšie – kvetiny


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82068

Druh a množstvo kvetín závisí od vášho vkusu. Výber je naozaj bohatý, nemusíte siahnuť len po muškátoch. V záhradných centrách alebo na trhovisku vám radi pomôžu s výberom a kombináciou aj menej známych rastlín. Ak sa v zime nechcete pozerať na smutný prázdny balkón, vysaďte si tam aj trvalky alebo menšie kríky. Vhodné sú aj vresovce a zakrpatené ihličnany, ktoré na jar doplníte letničkami. Výber rastlín treba podriadiť svetelným a tepelným podmienkam s ohľadom na vplyv vetra. Ak bývate vo vyšších poschodiach, dajte prednosť odolnejším rastlinám s menším vzrastom a veľkosťou listov. Vietor je vo vyššie položených balkónoch o čosi intenzívnejší a vy by ste večne bojovali s polámanými kvetmi. Ak sa nechcete vzdať veľkolistých rastlín, umiestnite ich na záveternú stranu a určite nie do nádob zavesených na zábradlí.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82076

Na balkóne alebo lodžii môžete pestovať kvetiny v klasických črepníkoch, v nich však väčšinou trpia nedostatkom živín, vody a prehrievaním koreňov. Ak si zvolíte solitérne nádoby, vyberajte tie s väčším objemom. Vhodnejšie sú však hranty, ktoré môžu byť plastové, hlinené či drevené, a sú dostatočne hlboké. Do hrantu dlhého 100 cm a širokého asi 20 cm môžete vysadiť približne deväť až jedenásť rastlín z troch až piatich rozličných druhov. Aby ste sa mohli tešiť z krásne kvitnúcich a bohato rastúcich kvetín, nešetrite na kvalitnej zemine s dostatočnou zásobou pomaly rozpustných hnojív.


Vytvorte si oázu uprostred panelovej púšte

82075

Praktickým riešením sú samozavlažovacie črepníky. Majú dvojité dno, do ktorého sa nalieva väčšie množstvo vody, a pomocou špeciálnych pásikov z tkaniny, ktorých konce sú namočené vo vode, sa dostáva potrebná vlaha do zeminy. Kvetiny vám takto vydržia v plnej kráse aj niekoľko dní bez polievania. Na trhu existujú aj zavlažovacie systémy určené pre črepníkové rastliny. Ak ste často mimo domu a zakaždým, keď sa vrátite, vám ide srdce puknúť pri pohľade na balkónovú púšť, stojí za úvahu investícia do takéhoto systému.

Balkóny a lodžie v panelových domoch majú jedno spoločné: ich hĺbka sa pohybuje okolo jedného metra. Nie je to práve veľa a zariadenie hoci často dlhého, ale úzkeho priestoru sa javí ako problém. No nie je neriešiteľný. Ak si opravíte podlahu a zábradlie, na zariadenie vám postačí aj niekoľko väčších vankúšov alebo matrac položený na podlahe. Ak si niekoľko vankúšov pripevníte aj na bočnú stenu ako operadlo, príjemné leňošenie na balkóne s knihou v ruke a kvetmi okolo bude vašou odmenou.

Kategória: Bývanie Okná Zeleň v interiéri
Tagy: balkón záhradný nábytok zeleň
Zdieľať článok

Diskusia