Pivónia – žiarivé srdce záhrady

05. 03. 2007
Zdieľať

Trvalky sú ozdobou mnohých záhrad. Niektoré znesú tieň, iné majú rady slnko, vlhko či sucho. Slnečné pivónie dozaista patria medzi kvety, ktoré svojou krásou rozžiaria nielen vašu záhradu, ale očaria aj vás.

Kvet s hlbokými koreňmi

Už v treťom storočí nášho letopočtu zdobili starobylé kláštorné i palácové záhrady v Číne rastliny s nápadne veľkými kvetmi. Najprv ich pestovali pre liečivé účinky a od štvrtého storočia aj ako okrasné rastliny. Tento národný čínsky kvet je pre Číňanov aj symbolom jari. Do Európy sa pivónie dostali až v stredoveku. Niektoré odrody mali cenu zlata a stali sa dokonca predmetom finančných špekulácií.

Krása prichádza s vekom


Pivónia – žiarivé srdce záhrady

82207
Jana Ardanová

Pivónie (Paeonia L.) patria medzi najkrajšie a najvďačnejšie jarné trvalky. Je ich 33 druhov a nespočetne veľa kultivarov a krížencov. Spoločným znakom je príjemná vôňa, ktorú šíria vôkol seba. Kvitnú väčšinou začiatkom leta, ale už na začiatku mája možno nájsť u nás málo pestovanú pivóniu úzkolistú. Delia sa na kríkovité – suffruticosa (dorastajú do výšky až dva metre) a bylinné – officinalis a lactiflora (tie majú výšku 0,50 až 0,75 metra).

Kvety môžu mať priemer až 15 cm. Vyskytujú sa v karmínovočervených a pastelových farebných odtieňoch. Odrody s bielymi, ružovými a fialovými kvetmi sú vzácnejšie. Pôsobením priameho slnka môžu postupne vyblednúť. Farebne by mali byť v harmónii s okolím. Ak máte v pozadí záhrady ihličnany, zvoľte svetlé odtiene, naopak tmavšie kvety sa budú vynímať pri tráve a jasnozelených listoch. Ich krása je však priamo úmerná ich veku – čím sú staršie, tým sú krajšie.

Slnko, živiny a pôda


Pivónia – žiarivé srdce záhrady

82208
Jana Ardanová

Aby pivonkám v záhrade darilo, prvým dôležitým krokom je nájsť pre ne vhodné miesto. Majú rady slnko, preto ich treba sadiť na miesta, kde dopadá veľa slnečných lúčov. Znesú však aj pohyblivý tieň. Keď nemajú dostatok svetla, rastú pomaly a zle kvitnú. Rastlinky vysádzajte od konca augusta do októbra, keď je zem ešte mäkká po dažďoch a rastliny sa stihnú do zimy dobre zakoreniť (sadiť možno aj skoro na jar, ešte pred prvým vypučaním). Jama by mala mať priemer 50 cm a hĺbku od 50 do 100 cm. Ak je pôda nekvalitná, môžeme ju vystlať humusovou zeminou (ak máte v záhrade ílovitú zem, na dno jamy nasypte asi desaťcentimetrovú vrstvu piesku alebo jemného štrku). Zem by mala byť bohatá na živiny, mierne zásaditá (to platí najmä pre európske a drevité pivonky) alebo neutrálna (vhodná pre východoázijské bylinné druhy).


Pivónia – žiarivé srdce záhrady

82204
Jana Ardanová

Bylinné pivónie nesaďte hlbšie, ako boli v črepníku. Pre drevité druhy je ideálna hĺbka desať centimetrov pod povrchom. V blízkosti koreňov stromov sa im nebude veľmi dariť, rovnako nevhodné sú aj miesta, kde stojí voda. Pivónie ťažko znášajú kombinácie s inými trvalkami, ktoré v lete vyžadujú dostatok vlahy. Preto ak už chcete tieto kvety s niečím skombinovať, vyberte si rastliny nenáročné na vlahu, napríklad cibuľoviny.

Dlhoveké ako Matuzalem

Pivonkám treba venovať väčšiu pozornosť len prvý rok po výsadbe. Aby sa korene dobre uchytili, treba ich pravidelne zalievať a trhať burinu. Na zimu ich môžete prikryť rašelinou, ale väčšina druhov je odolná proti mrazu. Ak sa dobre uchytia, môžu na jednom mieste prežiť desať či dvadsať rokov, drevité druhy dokonca aj vyše sto rokov. Neodporúča sa presádzať ich, pretože na nové miesto si ťažko zvykajú.


Pivónia – žiarivé srdce záhrady

82209
Jana Ardanová

Pre krásu kvetov pivoniek je dôležitý dostatočný prísun živín. Minimálne raz ročne, najlepšie na začiatku sezóny, ale aj v priebehu vegetácie ich prihnojujte špeciálnym kompletným hnojivom. Tieto trvalky treba zalievať len v období rastu a pri dlhších suchách. Z tohto hľadiska sú to naozaj nenáročné rastliny. Údržba kríka spočíva len v zrezávaní starých, suchých alebo chorých vetvičiek a kvetov. V období dažďov môžete bylinné druhy zviazať alebo priviazať k tyčkám, aby sa nepolámali.


Pivónia – žiarivé srdce záhrady

82210
Jana Ardanová

Okrasa aj liek

Veľké bohaté kvety, ktoré rozvoniavajú široko-ďaleko, sú dôkazom, že pivonky patria medzi najkrajšie záhradné rastliny. Sú vhodné aj na reprezentatívne účely, napríklad v budovách firiem alebo v zámockých parkoch. Môžete z nich viazať nádherné kytice alebo ich len jednoducho zavesiť do komory a vysušiť. Možnosti ich využitia sú široké. Niektoré druhy, ako napríklad robustná pivónia lekárska, sa využívajú pre svoje liečivé účinky, iné pre vôňu alebo ako farbivo.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: kvetiny pivónia záhrada
Zdieľať článok

Diskusia