Kaukazská jedľa: tá pravá vôňa Vianoc

08. 12. 2015
Zdieľať

Tiež ste ako školopovinní písali slohové práce na tému: „Ja, vianočný strom“ alebo „Monológ vianočného stromu“? Asi každý z nás s niečím podobným zápasil. To bolo v čase, keď nám išlo predovšetkým o to, čo sa pod stromčekom skrýva, kým dnes nás skôr zaujíma samotný strom. Aby bol čo najkrajší. Aby dlho vydržal. A tiež aby nestál zbytočne veľa peňazí.

Výber vianočného stromčeka nie je vôbec takou ľahkou záležitosťou, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Každý predsa chce krásny a košatý exemplár, s kmeňom ako pravítko a vetvami pripomínajúcimi nepriepustnú džungľu. Len málokto príde k predajcovi a vypýta si: „Jednu holú, krivú metlu, prosím …“


Kaukazská jedľa – vzor krásy pre každý vianočný strom.

Mountfield

Väčšina z nás navyše vianočný strom kupuje na poslednú chvíľu, v zhone po práci, v tme len veľmi približne odhaduje sfarbenie a tvar stromu a doma na svetle sa potom čuduje, čože to vlastne priniesla za smutnú hračku prírody … 

Umelý alebo živý?

Smrek, borovica, jedľa, … plast – to sú najčastejšie varianty vianočných stromčekov na Slovensku. Výber z prvých troch možností závisí predovšetkým na osobných sympatiách, ale aj aktuálnych okolnostiach alebo možnostiach. Niekomu sa najviac páči smrek, iný kupuje borovicu, pretože dlho neopadáva, ďalší tvrdia, že jedine jedľa je tým pravým vianočným stromom, ktorý v sebe snúbi krásu aj dlhotrvajúcu čerstvosť.
 
Tí, čo kupujú umelé stromčeky, argumentujú: „Neničíme lesy, správame sa ekologicky“. Ale to nie je tak úplne pravda. Zo správy organizácie Éconso vyplýva, že umelý strom získava svoj ekologický význam len v prípade, ak by ho jeho majiteľ využíval dlho – 20 a viac rokov. Väčšina ľudí ale umelé stromčeky mení v oveľa kratšom čase, čo zaťažuje životné prostredie omnoho viac než tradičná ťažba.


Ťažba vianočných stromov prebieha na plantážach na to určených.

Ťažba vianočných stromov prebieha na plantážach na to určených.
Nordmann Trade

Umelé stromy sa vyrábajú z plastu, hliníka a ďalších neekologických materiálov, putujú k nám do Európy z Číny, pričom za sebou zanechávajú veľké emisné stopy. Nemalým problémom je tiež likvidácia umelých stromčekov, ktorá k životnému prostrediu nie je práve šetrná.

Oproti tomu živé stromy sa nedovážajú z takej diaľky. Na ich prepravu sa teda nepoužívajú lode, ktoré v kontexte nákladnej prepravy zaťažujú životné prostredie najviac. Ťažba vianočných stromov je navyše prísne regulovaná a nesmie prebiehať inde než na plantážach na to určených a neustále obnovovaných. Stromy sú teda na tento účel pestované.

Kaukazská jedľa – tá pravá vôňa Vianoc

Jedľa kaukazská – Abies nordmanniana – je známa pre svoju krásu, húževnatosť, pravidelný tvar a bohatú korunu. Má charakteristickú, sýto zelenú farbu a ihličie dlhé približne 3 cm. V oblasti vianočných stromov je to pojem. Niečo ako mercedes medzi autami.

„Vlani sme začali kaukazské jedle predávať prvýkrát. Chceli sme našim zákazníkom ponúknuť možnosť zaobstarať tieto jedinečné stromy za najnižšiu možnú cenu. Lenže obrovský záujem nás úplne zaskočil – desaťtisíce stromov bolo v priebehu niekoľkých dní preč,“ komentuje minuloročnú situáciu Lukáš Smrčenský z Mountfieldu.


Krásny vianočný strom je jednou zo zásadných položiek na zozname vydarených Vianoc.

Krásny vianočný strom je jednou zo zásadných položiek na zozname vydarených Vianoc.
archív

Kaukazské jedle si možno v Mountfielde zaobstarať aj tento rok, a to v dvoch kvalitách – Standard a Premium, pričom obe sú výberové. To znamená, že každý strom prešiel kontrolou odborných inšpektorov, pričom kusy, ktoré nezodpovedali ich prísnym nárokom na kvalitu, boli vyradené. Stromy pochádzajú z dánskych plantáží, čo už samo o sebe garantuje najvyššiu produkčnú a estetickú hodnotu. Jedľa s výškou 1,5 až 2 m vyjde kupujúceho na 18,10 €. Vyberať je možné medzi stromami s veľkosťami 1 až 2,5 m. Ceny štartujú na 13,50 €, čo znamená jedľu s výškou 1 až 1,25 m vrátane dreveného stojanu.


Každý strom prešiel prísnou kontrolou špecializovaných inšpektorov.

Každý strom prešiel prísnou kontrolou špecializovaných inšpektorov.
Mountfield

„Jedle dovážame do našich predajní kontinuálne, takže môžeme garantovať absolútnu čerstvosť. Na našich predajných plochách, ktoré sú dobre prehľadné a osvetlené, dokážeme ponúknuť aj orezanie kmeňa a zabalenie stromu do siete,“ konštatuje Smrčenský. 

www.mountfield.sk

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: stromčeky
Zdieľať článok

Diskusia