Malý byt z holubníka? Presvedčte sa, že kreativite sa pri bývaní medze nekladú

11. 12. 2015
Zdieľať

Znie to neuveriteľne, ale aj z pôvodného holubníka a zásobníka vody 2 v 1 sa dá vytvoriť priestor na bývanie. Presne taký je prípad fotografa, ktorý žije v byte s podlahovou plochou iba skromných 24 m².

K bytu, ktorý sa nachádza v Barcelone, patrí aj príjemná terasa s posedením a vyhliadkou priamo do rušného mesta. Tá si však pýta svoju daň – k bytu vedie rovných 100 schodov!


Byt ako skladačka z lega

Byt ako skladačka z lega
Lucia Carretero


Byt ako skladačka z lega

Byt ako skladačka z lega
Lucia Carretero

Dielo charakterizovala jeho autorka (španielska architektka Barbara Appolloni) ako byt, v ktorom je maximalizovaná modularita vo forme  priestor-šetriaceho nábytku a zároveň byt, v ktorom sa uplatňuje princíp čistých línií na japonský spôsob. Celý príbytok pôsobí ako kompaktná skladačka z populárneho lega.


Byt ako skladačka z lega

Byt ako skladačka z lega
Lucia Carretero

Pre docielenie plnej funkčnosti malého podkrovia bolo nutné odstrániť všetky vnútorné predelové steny a ponechať priestor otvorený. Strecha a obvodové steny boli spevnené s cieľom vytvoriť terasu priamo nad bytom. K terase vedú schodíky z balkóna, na ktorý sa môže majiteľ dostať z bytu.


Byt ako skladačka z lega

Byt ako skladačka z lega
Lucia Carretero

Interiér je premenlivý ako počasie. Podľa aktuálnych potrieb nájde majiteľ v úložných priestoroch zahalených drevom na jednej strane a sivými vláknito-betónovými panelmi na strane druhej všetko potrebné – kuchyňu, skrine, výklopný pracovný/jedálenský stôl, zásuvky, spotrebiče a iné potrebné súčasti interiéru. Prekvapivým prvkom, ktorý je vskutku geniálnym riešením šetrenia priestoru, je pohodlná veľká posteľ, ktorá sa jednoducho vysunie spod schodíkov vedúcich na balkón. Znie neuveriteľne, že do takéhoto malého priestoru sa popri chladničke a mrazničke dokonca vošla aj umývačka riadu.

Viac foto v galérii

Jediné prvky, ktoré sú viditeľné ihneď po vstupe do bytu, sú presklená sprcha a presklený box s umývadlom. V týchto priestoroch rovnako nájdeme ukryté úložné priestory, v ktorých majiteľ uchováva kozmetické a hygienické potreby. Prirodzene, existuje aj miestnosť, v ktorej má človek rád absolútne súkromie. Inak to nie je ani v tomto minibyte. 


Byt ako skladačka z lega

Byt ako skladačka z lega
Lucia Carretero

Jedinou celkom oddelenou miestnosťou je toaleta, ktorá sa skrýva za preskleným boxom s umývadlom.

Viac foto v galérii

Mladý sympatický majiteľ si uvedomuje, že tento typ bývania je vhodný skutočne len pre slobodného zdravého človeka (zdravého kvôli množstvu schodov, ktoré musí denne niekoľkokrát prekonať) a nie je riešením pre rodinný život. Momentálne mu takéto bývanie absolútne vyhovuje a s brilantnou prácou, ktorú v rámci jeho bytu odviedla architektka, je nadmieru spokojný.

Prehliadku bytu môžete spolu s majiteľom absolvovať prostredníctvom zaujímavého videa:

Text: Anna Martausová
Foto: Lucia Carretero
Zdroj: homedsgn.com, 4living.ru

Kategória: Návšteva
Tagy: byty garsónka
Zdieľať článok

Diskusia