Ktorý hriankovač zvíťazil v redakčnom teste?

20. 12. 2015
Zdieľať

Keď sa v kuchyni ozve cvaknutie hriankovača, je to akoby majster pekárskeho cechu vstúpil do vašej domácnosti. Podchvíľou sa vzduch naplní vôňou krehkého pečiva a keď zubami prelomíte zlatistú chrumkavú kôrku, máte pocit, že máte v ústach úplne iný kúsok, než za aký ste zaplatili v obchode.

Ak sa tento malý pomocník stane súčasťou rodinného koloritu, budete mať pocit, že sa bez neho už nezaobídete. Toustový chlieb zo svojej belavej striedky vyjaví chuť sladkého holandského suchára, čierny chlebík znásobí svoju kyslastú chuť a ak príde na pečivo, z gumového sa v priebehu minút zmení na krehučké. Hriankovač si však rozumie nielen s čerstvým a starým pečivom, ale aj s mrazeným. Zbaví ho prebytku vody a obnoví jeho krehkosť. 

Niet však domácnosti, v ktorej by sa nepodarilo z času na čas premeniť kus pečiva na dymiaci kus čiernej pevnej hubky. Akoby výrobcovia čakali na deň, kedy budú môcť k svojim novým modelom pridať nielen časovač opekania, ale aj senzor, ktorý by presne vedel, či je chlebík opečený tak, ako si želáte. 

ŠTRBINA Každý hriankovač dokáže vycentrovať krajec chleba v štrbine, nie každý si však dokáže poradiť s jeho väčšou hrúbkou. Ak uvidíte na škatuli nápis XXL, znamená to, že vo vnútri nájdete model s priestrannejšími štrbinami, od ktorého môžete očakávať omnoho väčšiu všestrannosť.

MRIEŽKA Grilovacia mriežka je príslušenstvo, vďaka ktorému do chrumkava zapečiete pečivo, ktoré sa nezmestí do štrbiny hriankovača, napríklad celú pletenku. Počítajte však s tým, že opekanie zaberie približne dvojnásobok času. Nie je to teda nič pre tých, ktorí každé ráno utekajú do práce.

OHRIEVANIE Nie je nevyhnutné, aby hriankovač vzal do parády iba „surový“ plátok chleba či pečiva. Ak chcete pri spoločných raňajkách ušetriť čas, všetky plátky možno najprv štandardným nastavením upiecť a potom funkciou ohrievania prinavrátiť na servírovaciu teplotu. Trvá to iba zlomok času a pečivo sa už viac nepripeká a nehorí.

ROZMRAZOVANIE Ak chcete mať striedku zlatistú, pri mrazenom chlebíku len stlačíte tlačidlo navyše. Dlhšia fáza ohrevu zaistí, že sa námraza odparí a prebytočná vlhkosť zmizne. Výsledok bude naisto výborný.

ÚDRŽBA Čistenie hriankovača je rovnakou rutinou ako vyklopenie popolníka grilu. Malú plechovú zásuvku vytiahnete z jeho dna, vyklepete jej obsah do kŕmidla vtáčatám a zasuniete ju späť. Nič netreba umývať, nič nezapadá prachom. Všetko akoby sa stihlo vypaľovať pod horúčosťou špirál.

„Ak zosobášite svoj hriankovač s mrazničkou, už nikdy sa nestane, že nebudete mať v nedeľu večer čo vyložiť na stôl.“

TESTOVANÉ MODELY

Lidl Silvercrest STS 850 C1

ohrev: 850 W, špirála
kapacita: dve štrbiny 
35 × 140 mm
funkcie: plynulé nastavenie časovača, rozmrazovanie, ohrievanie

cena: 19,99 € 
www.lidl.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-     

+ Výrobca tento hriankovač vyladil tak, aby uspokojil početné domácnosti, ktoré už majú za sebou nejednu skúsenosť s „hriankovaním“. Má široké štrbiny na vkladanie chleba, s ohromnou jemnosťou dokáže nastaviť časový limit opekania a nechýbajú mu ani predvoľby na predĺženie pečenia mrazených krajcov a skrátenie času tých, čo majú prvé ranné opekanie za sebou. Ovládacie prvky sú veľké. Dobrý pocit sme mali aj z pevnej pružiny, ktorá vyženie nahor i ťažšie kusy pečiva. Ide o model s dobre riešeným ochladzovaním plášťa. Ak vám ladí do vkusu jeho americký dizajn inšpirovaný svetom automobilov, nemusíte mať obavy, že sa v ňom sklamete.

Rozpekaciu mriežku na pečivo vo výbave nehľadajte, výrobca počíta s tým, že prerezané pečivo sa zmestí do štrbín na obojstranné opečenie.


Sencor STS 31GR

Sencor STS 31GR
Sencor

Sencor STS 31GR

ohrev: 800 W, špirála
kapacita: dve štrbiny 
32 × 135 mm
funkcie: plynulé nastavenie časovača, rozmrazovanie, ohrievanie

cena: 24 € 
www.sencor.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-

+ Žiadny iný výrobca neponúka toľko farebných variantov ako tento. Zahľadíte sa na útle telo s oblými krivkami, zvolíte si jeden z deviatich pastelových odtieňov a máte hravú a praktickú ikonu do kuchyne, ktorá prežiari prestretý stôl. Tento hriankovač nás oslovil nielen jemným dizajnom, ale aj spoľahlivosťou. Za celý čas používania sa nám ani raz nepodarilo zaseknúť hrianku v mechanizme a ak máme zhodnotiť rozpekanie mrazeného pečiva, v našej domácnosti akoby predvoľba presne ladila s nastavením našej mrazničky. Nič sme nemuseli voličom upravovať, opečenie bolo rovnaké ako pri nezmenenom nastavení opekania pri použití čerstvého chlebíka. 

Kritickému pohľadu neujde, že mechanizmus zostáva aj pri podvihnutí páčky zasunutý prihlboko. Trochu nás zamrzelo i prehrievanie plášťa pri opakovanom cykle opekania či chýbajúca mriežka na rozpekanie pečiva. 


Philips HD2628/41

Philips HD2628/41
Philips

Philips HD2628/41

ohrev: 950 W, špirála
kapacita: dve štrbiny 
35 × 140 mm
funkcie: plynulé nastavenie časovača, rozmrazovanie, ohrievanie

cena: 33,99 € 
www.philips.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-     

Ak pomyslíme na rodinu s neposednými deťmi, tento hriankovač môžeme označiť právom za najbezpečnejší. Jeho plášť sa v našom teste zahrieval najpomalšie. Moderné vyhotovenie páky neobmedzuje jej obratnosť, tlačidlá a posuvný volič dávajú hriankovaču tóny technologickej moderny. Nás však omnoho viac zaujala rovnomernosť pečenia, takže krajce chleba a pečiva boli zlatisté aj v ich najvrchnejšej časti. Ide o model s pružinovým mechanizmom, s prirodzene vysokým zdvihom, pri ktorom sa aj menšie kúsky pečiva dostanú von bez toho, aby ste ich museli loviť vidličkou. 

  Vo výbave nám chýbala mriežka na rozpekanie pečiva, takže ak vás pri nedeľných raňajkách zastihne núdza, budete musieť využiť rúru alebo panvicu. Chvíľami treba oželieť aj to, že obe strany chlebíka nemusia byť rovnako zlatisté. 


Russell Hobbs 21394-56

Russell Hobbs 21394-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs 21394-56

ohrev: 1 000 W, špirála
kapacita: jedna štrbina 40 × 260 mm, mriežka
funkcie: plynulé nastavenie časovača, rozmrazovanie

cena: 49,99 € 
www.vzdy.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++

Niet krajca chleba, ktorý by sa do tohto hriankovača nevošiel, hoci by bol ukrojený z toho najväčšieho okrúhleho bochníka. Tento model má priestrannú štrbinu, ktorá v šírke i dĺžke ponúka štedrý priestor na opekanie a ktorý možno rozšíriť drôteným roštom na pečivo. Nás si získal nielen všestrannosťou, vďaka ktorej vkĺzne do hriankovača i trojica menších krajíčkov chleba, ale aj mocnou pružinou, ktorá vyvezie nahor každé sústo. Nič sa v ňom nezasekne a ak predsa len krájate bochník na doraz, dostanete sa pri vyberaní pohodlne aj k najmenším kúskom. Páčilo sa nám expresné tempo i sila prúdiaceho vzduchu, ktorý rozpekal pečivo svižnejšie ako iné modely.

– Daňou za výkon je prehrievajúci sa vonkajší plášť. Spravíte dve sady hrianok a ruku už na jeho bočniciach neudržíte.

víťaz testu


Catler TS 4011

Catler TS 4011
Catler

Catler TS 4011

ohrev: 1 100 W, špirála
kapacita: dve štrbiny 
40 × 140 mm 
s motorčekom, mriežka
funkcie: plynulé nastavenie časovača, rozmrazovanie, crumpet, a little bit more 

cena: 114,99 € 
www.catler.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-

Tomuto modelu právom patrí kráľovský titul v našom teste. Výrobca mu naložil do vienka technológie, aké by ste vo svete iných hriankovačov hľadali márne. Má tichý motorček, ktorý na povel spustí chlieb do štrbín a po odrátaní času ho vyvezie nahor ako výťahom. Vďaka tomu sa rána zaobídu bez hlasitých úderov pružiny, ktorá zvyčajne vytiahne z postele aj posledných spáčov. Praktické sú aj tlačidlá rýchleho ovládania. Ak sa vám chlebík zdá prisvetlý, kliknete na funkciu „a little bit“ more (ešte o trošku viac) a hriankovač dopečie zlatistú kôrku. Zvedavci môžu pre zmenu nahliadnuť na krajce bez toho, aby sa pečenie prerušilo. Výťah sa vyvezie na moment nahor a opäť sa spustí dole. Ak treba rozpiecť pečivo na obloženú žemľu iba z jednej strany, zaistí to funkcia „crumpet“. Vtedy pečú iba vnútorné strany štrbín. Sme presvedčení o tom, že tento model osloví fanúšikov technológií rovnako, ako sa mu to podarilo u nás.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

text Marcela Gigelová 
foto archív výrobcov, autorka, thinkstock.com
zdroj časopis Tvorivé ekobývanie 05/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče hriankovač test
Zdieľať článok

Diskusia