Škola dizajnu 7.časť – Ako pôsobia farby v interiéri na psychiku človeka

26. 12. 2015
Zdieľať

O význame farieb v interiéri asi netreba veľmi hovoriť. Sú pomyselnou bodkou procesu zariaďovania, určujú charakter a atmosféru priestoru aj jeho pôsobenie na človeka. Farby priestor nielen modelujú, ale môžu ho aj rozčleňovať, resp. spájať či dynamizovať. Viac o pôsobení farieb na psychiku človeka sme pre vás pripravili v ďalšej časti seriálu, ktorý vzniká v spolupráci so školou interiérového dizajnu Design academy.

1  Červená
Je to optimistická farba, ktorá symbolizuje vášeň, city a moc. Červená človeka aktivizuje, zvyšuje apetít a upozorňuje na seba – priťahuje pohľady. V interiéri pôsobí rozjasňujúco, pričom dôležitú úlohu tu zohráva výber odtieňa. Ak je v priestore červenej priveľa, môže človeka rozptyľovať, prípadne mu spôsobovať bolesti hlavy. 

2 Oranžová
Žiarivá teplá farba, ktorá stimuluje dobrú náladu. Je hravá, pôsobí príjemne a veselo, môže upokojovať. Pomáha prekonávať únavu a depresiu, povzbudzuje chuť do jedla. Väčšina ľudí na ňu reaguje pozitívne. Výsledný efekt v interiéri závisí od intenzity (sýtosti) zvoleného odtieňa. Oranžová je dobrou voľbou napríklad do detských izieb.     
     
3 Žltá
Symbolizuje slnko, svetlo a optimizmus, spája sa s tvorivosťou a múdrosťou. Zlaté odtiene sú zase späté s mocou a bohatstvom. Žltá podporuje koncentráciu a komunikatívnosť človeka, zachováva ho bdelého a má pozitívny vplyv na jeho náladu. Pozor si však treba dávať na príliš intenzívne odtiene, ktoré môžu spôsobovať únavu očí a narúšať koncentráciu.   

4 Zelená
Je farba pokoja, nádeje a premýšľania. Evokuje umiernenosť a vytrvalosť, spája sa s prírodou, zdravím, vitalitou a odpočinkom. Zelená pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, upokojuje a pomáha pri vyčerpaní organizmu. Do interiéru ju možno vniesť aj vo forme rastlín, ktoré priestor vždy zaujímavo dotvoria. Je to neutrálna farba, ktorá môže pôsobiť teplo (vtedy pôsobí aktívne) alebo studeno (pasívne) – záleží na tom, s akými ďalšími farbami sa skombinuje.  

5 Modrá
Symbolizuje múdrosť, inteligenciu a hĺbku. Je to farba pokoja, odpočinku a intimity, pôsobí introvertne. Spája sa s jasnosťou, čerstvosťou, ľahkosťou (farba vody) a vzdušnosťou (farba vzduchu). Modrá farba upokojuje, podnecuje rozumovú aktivitu a podporuje koncentráciu. Spája sa s ponorením do vlastného vnútra a priaznivo vplýva na spánok. U niektorých ľudí však môže spôsobovať pasivitu a vyvolávať únavu. 

6 Fialová
Pôsobí tajomne, vznešene a zároveň luxusne a noblesne. Je to veľmi tvárna farba, ktorá v človeku zanecháva hlboký dojem. Pre fialovú je príznačné široké rozpätie pôsobenia jednotlivých odtieňov – levanduľová pôsobí romanticky, resp. nostalgicky, odtiene s nádychom do ružova nevinne, romanticky a upokojujúco, modrasté odtiene meditatívne, červené odtiene zasa zmyselne a dramaticky.  

7 Biela
Je farbou nevinnosti a čistoty, nového začiatku, dokonalosti. Ide o najobľúbenejšiu farbu pri zariaďovaní priestorov, pretože je neutrálna a dá sa kombinovať so všetkým farbami. V spojení so studenými farbami pôsobí chladne, v kombinácii s teplými zase hrejivo. Väčšina ľudí na bielu reaguje pozitívne, veľkým benefitom je, že opticky zväčšuje priestor, čo je žiaduce najmä v menších bytoch. Často sa však používa na veľkých plochách samostatne, čo môže pôsobiť sterilne, prípadne až nemocničným dojmom.   


Červená farba je vhodná na vytvorenie farebného akcentu, ktorý môže oživiť interiér v neutrálnych farbách. Vhodným riešením je napríklad voľba abstraktného obrazu (študentská práca).

Červená farba je vhodná na vytvorenie farebného akcentu, ktorý môže oživiť interiér v neutrálnych farbách. Vhodným riešením je napríklad voľba abstraktného obrazu (študentská práca).
ARCHÍV DESIGN ACADEMY

3× NA ČO TREBA MYSLIEŤ

1 Tmavý strop pri svetlých stenách miestnosť opticky znižuje a súčasne predlžuje.
2 Tmavé farby na bočných stenách pri svetlom strope a svetlej čelnej stene priestor zužujú a súčasne predlžujú.
3 Tmavá zadná stena pri svetlom strope a svetlých bočných stenách spôsobuje optické skrátenie miestnosti.  


Žltá farba pozitívne vplýva na náladu človeka, preto je jej uplatnenie v jedálni, kde pri raňajkách mnohí začínajú deň, žiaduce. Vítané je, ak sa rovnaká farebnosť objaví aj na niektorom ďalšom zariaďovacom prvku. Hravé stoličky v tomto prípade dopĺňa obraz s detailom rovnakej farby (študentská práca).

Žltá farba pozitívne vplýva na náladu človeka, preto je jej uplatnenie v jedálni, kde pri raňajkách mnohí začínajú deň, žiaduce. Vítané je, ak sa rovnaká farebnosť objaví aj na niektorom ďalšom zariaďovacom prvku. Hravé stoličky v tomto prípade dopĺňa obraz s detailom rovnakej farby (študentská práca).
ARCHÍV DESIGN ACADEMY

Odborník radí

Ing. arch. Lucia Mészárová,
majiteľka a lektorka  Design academy

Čierna farba v interiéri

S čiernou farbou v interiéri pracujte opatrne. Ak je jej priveľa, priestor pôsobí ťažko a často aj smutne. Použiť ju môžete napríklad na sedacej súprave alebo na niektorých doplnkoch. Ako základ je vhodnejšie vždy použiť bielu alebo sivú farbu. 

O Design academy

Školu interiérového dizajnu Design academy založila v roku 2009 dvojica architektov Lucia Mészárová so svojím manželom Oskarom ako doplnkovú formu vzdelávania pre dospelých so záujmom o interiérový dizajn. Škola organizuje krátkodobé aj dlhodobé kurzy, pričom ročný kurz s názvom Interiérový dizajn je rekvalifikačný a akreditovaný Ministerstvom školstva SR. Jednotlivé kurzy, respektíve hodiny vedú kvalifikovaní odborníci s aktívnou praxou v danom odbore. Hodiny šikovne prepájajú teóriu s praxou, študenti získavajú a overujú si vedomosti aj praktickými cvičeniami a zadaniami, pri ktorých sa rozvíja ich kreativita. V rámci populárneho ročného kurzu interiérového dizajnu si študenti osvoja prácu v celosvetovom obľúbenom 3D programe SketchUp, čo neskôr zužitkujú pri spracovaní záverečného projektu (návrhu interiéru domu či bytu), ktorý v závere kurzu obhajujú. Štúdium sprevádzajú aj prehliadky showroomov a výrobní atypického nábytku.
www.designacademy.sk

PRIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ V SPOLUPRÁCI S DESIGN ACADEMY
FOTO ARCHÍV DESIGN ACADEMY
ZDROJ časopis Môj dom 11/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: farby interiér interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia