Krištáľové krídlo už túto nedeľu!

21. 01. 2016
Zdieľať

Blíži sa 19. ročník oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska. O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2015 sa rozhodne už túto nedeľu o 21:15 na Jednotke. Hostiteľmi galavečera sú Zuzana Šebová a Juraj Kemka.

24. januára spoznáme laureátov Krištáľového krídla za rok 2015. Krištáľové krídlo po 19. krát ocení významné osobnosti kultúrnej, vedeckej i umeleckej sféry. Oceňuje sa v kategóriách Divadlo a audiovizuálne umenie, Filantropia, Hospodárstvo, Hudba, Medicína a veda, Publicistika a literatúra, RockPopJazz, Šport a Výtvarné umenie. 

Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. Mimoriadnu cenu si v tomto ročníku prevezmú zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a člen legendárnej hudobnej skupiny Elán Jozef Ráž. Minulý rok si túto cenu odniesli najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová a kňaz Anton Srholec, ktorý začiatkom tohto roka podľahol vážnej chorobe. 

Okrem oceňovania osobností sa organizátori musia postarať aj o umelecký zážitok z galavečera. Každý rok sa snažia priniesť niečo nové a veľký dôraz kladú na hostiteľov galavečera. 19. ročník uvedú herci Zuzana Šebová a Juraj Kemka, ktorých si verejnosť spája predovšetkým s humornými reláciami. 

Diváci sa môžu tešiť na pestrý hudobný program. Vystúpi tehotná Nela Pocisková, Martin Madej, Meky Žbirka, Celeste Buckingham, či Filip Jančík. Milovníkov vážnej hudby poteší Štefan Kocán, ktorý je zároveň nominovaný v kategórii Hudba. 

Organizátori pripravili zaujímavé vizuálne prekvapenie v podobe sošky Krištáľového krídla v ľudskej veľkosti. Autor ceny Krištáľového krídla umelecký sklár a dizajnér Achileas Sdoukos vytvoril túto nadživotnú sochu podľa dizajnovej podoby ceny pre laureátov. Lákavá socha, ktorá meria s podstavcom 220 centimetrov a váži viac ako 100 kilogramov bude po celý čas na pódiu a hostia sa s ňou neskôr budú mať možnosť odfotiť. Sám Achilleas je na sochu veľmi hrdý. 

„Cena Krištáľového krídla sa v tejto podobe dostáva do roviny sochy v architektúre, preto ju s radosťou aplikujem na dôstojné miesto,“ pochválil sa Achilleas Sdoukos. 

O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2015 sa rozhodne už 24. januára o 21:10 na Jednotke. 

O nominovaných osobnostiach sa môžete dozvedieť viac na www.kristalovekridlo.sk a tiež na facebookovej stránke Krištáľového krídla

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok

Diskusia