Povrchové úpravy stien v kuchyni

15. 06. 2007
Zdieľať

Zdobenie, respektíve rôzne povrchové úpravy stien registrujeme odpradávna. Už v praveku si naši predkovia zdobili steny nástennými maľbami, kresbami, zdobenými kožušinami a kožami. Dnes nám trh ponúka široký sortiment moderných, kvalitných materiálov v rôznych farebných prevedeniach, a najnovšie pokrokové technologické postupy, ktorými si skrášľujeme steny v našom obydlí. Účel tohto kroku však zostáva už stáročia ten istý, a to je vytvoriť príjemnú atmosféru v miestnosti a celom domove.

Skôr ako začnete s úpravou


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93593

Skôr ako začnete so samotnou realizáciou úprav stien vo vašej kuchyni, je potrebné zodpovedať na pár základných otázok a zobrať do úvahy zopár dobre mienených rád. Už ste vybrali štýl kuchyne? Oslovuje vás moderná kuchyňa? Táto v sebe nesie prvky elegancie, dokonalosti a čistoty, ale na druhej strane pôsobí chladne, nevyvoláva dojem útulnosti a vo veľkej miere sa v nej uplatňuje minimalizmus. Vyznačuje sa hladkými chladnými plochami, kde sa ako obklad najviac uchytí umelý kameň, mozaika či sklo.

V prípade, že dávate prednosť jej protikladu – rustikálnej kuchyni plnej maľovaných hrnčekov, vyšívaných obrusov, prútených košíkov – budete vyberať povrchové úpravy z prírodných a hrubo opracovaných materiálov a vo veľkom využívať dostupné dreviny v kombinácii s pestrými farbami a ľudovými prvkami. Nech sa však rozhodnete pre akýkoľvek štýl kuchyne, všetky vám poskytnú nespočetné množstvo materiálov, vzorov, farebných kombinácií a viaceré technologické riešenia povrchových úprav stien.

Farba

Farba je faktor, ktorý pomáha zvýrazniť povrchovú úpravu steny, a tým dotvára celkovú atmosféru kuchyne. Pohrajte sa s farbou a so stenami vo vašej kuchyni a výsledný efekt bude stáť za to. Do rozmerovo väčších kuchýň si môžete dovoliť dať tmavšie odtiene a zvoliť náročnejšiu úpravu povrchu stien a výrazné veľké vzory, na druhej strane, základným pravidlom pre malú kuchyňu sú, naopak, svetlé tóny farieb, malé vzory a materiály s jemnou štruktúrou, ktoré jej dodajú vzdušnosť a priestrannosť.


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93596

V malých priestoroch masívnejší obklad nevynikne, miestnosť pôsobí stiesnene, naopak, vo väčších si ho pokojne môžete aplikovať. Taktiež nič nepokazíte, ak skombinujete medzi sebou viac druhov materiálov, rôzne farby a vzory. Správne zvolená farba dodá kuchyni šmrnc a pre vás vytvorí požadovanú atmosféru. Ak si farbu netrúfnete zvoliť sami, požiadajte odborníka, či už bytového dizajnéra, špecializovanú firmu, alebo človeka s praxou a skúsenosťami.

Maľovanie a tapetovanie

Maľovanie je jedna z najjednoduchších foriem úpravy povrchu stien. Je to lacná, dostupná a nenáročná technológia, ktorá nám dáva priestor využiť širokú škálu náterových látok a techník. Dbajte na to, aby podklad, na ktorý idete farbu nanášať, bol suchý, odmastený a čistý. Najbežnejším spôsobom nanášania farieb je natieranie, ale veľkú obľubu si získava aj striekanie, hoci vyžaduje väčšiu spotrebu materiálu. Maľovka poskytne vašej stene vlastnosti, ako sú priedušnosť, krycia schopnosť a stálofarebnosť. To znamená, že náter dovoľuje stene dýchať, prekryje starý náter a jeho farba je odolná voči slnečnému žiareniu. Na takto pripravenú stenu môžete aplikovať aj rôzne dekoratívne úpravy, ktoré je možné dosiahnuť špeciálnymi farbami s prímesou piesku a drevených pilín.


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93591

Zaujímavou technikou je taktiež tupovanie, ktoré sa robí okrúhlym štetcom, prírodnou špongiou, pokrčenou jelenicou či igelitovým vrecúškom. Tupovaním vznikajú obrazce s nepravidelnými farebnými škvrnami rôznych farieb s odlišnosťami podľa použitého nástroja alebo materiálu. Ak vás neoslovilo tupovanie, môžete vyskúšať šablónovanie. Pomocou tejto metódy vytvoríte na stenách jednoduchým spôsobom prostredníctvom šablón rôzne vzory. Týmito môžete pokryť celú plochu steny alebo len jej časť, napríklad horizontálny predel izby, priestor okolo okien a pod.

Tapetovanie je kvalitná a u nás veľmi používaná úprava povrchu stien. Dôležitou vlastnosťou tapety je odolnosť voči vode, oteru a UV žiareniu. Široká škála farieb a farebných kombinácií, štruktúr tapiet, taktiež náročné vzory dosiahnuté najmodernejšími metódami a rôznymi technikami, zaručujú moderný, kvalitný a estetický vzhľad upravovanej steny a celej miestnosti. Dokonale pripravená podkladová vrstva je základom pri nanášaní tapety, preto je potrebné pred začatím tapetovania odstrániť staré tapety či maľovku a nahradiť ju novou jemnou sadrovou omietkou. Ak sa rozhodnete pre túto metódu úpravy steny, dnešný trh vám dá na výber široký sortiment tapiet, ako napríklad papierové, vláknité, plastové, potlačené, textilné, tapety zo sklených vlákien a pod.


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93594

Kvalitný obklad

Najpoužívanejšou povrchovou úpravou stien v kuchyni je obklad. Okrem toho, že dotvára celkový obraz kuchyne, má aj iné dôležité funkcie. Nakoľko na trhu je veľké množstvo ponúkaných obkladov a technológií na povrchové úpravy stien, nie je problém zabezpečiť, aby vami vybraný obklad spĺňal všetky nasledovné požiadavky – toxickú neškodnosť, jednoduchú údržbu, estetický výraz, odolnosť voči chemickým látkam alebo požiaru.

Aby boli obklady kvalitné a trvanlivé, treba dbať, aby podkladová konštrukcia obkladov bola dostatočné pevná a bez deformácií. Povrch konštrukcie musí byť rovný, uľahčí to montáž. Spoje, okrem toho, že musia umožňovať rýchlu montáž a demontáž obkladových prvkov, taktiež musia byť tvárne, aby nevznikli deformácie vyvolané objemovými zmenami materiálu, prípadne mechanickými účinkami prevádzky.


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93597

Najvhodnejším obkladom do kuchyne sú keramické obkladačky, pripájané k podkladu maltou alebo tmelmi. Ich najväčšou výhodou je ľahká umývateľnosť, odolnosť voči vlhkosti, namáhaniu, rovnako zvyšujú hygienu, spĺňajú požiadavky na zvýšenú prevádzku. Glazúry keramických obkladačiek sú rôznofarebné alebo bezfarebné, lesklé, matné, kryštalické, s rôznymi hladkými či vypuklými vzormi, v rôznych tvaroch a motívoch.

Plastové obklady sú vyrobené zo širokého sortimentu druhov plastov, v rôznych farebných vyhotoveniach. Ich výhodou je odolnosť voči oderu, stálofarebnosť, zvukotesnosť, ľahkosť, vodoodpudivosť a umývateľnosť. Ich nevýhodou je, že zabraňujú prechodu vodných pár, preto sa ich použitie v kuchyni neodporúča.

Drevený obklad nie je typickou úpravou povrchu stien v kuchyni. Napriek tomu pri rozmernej kuchyni a striktnom dodržaní technológie osadzovania dreveného obkladu môžeme tento nie práve lacný typ obkladu realizovať aj v kuchyni. Drevo používané na tieto účely musí byť poriadne vysušené. V našich podmienkach sa najčastejšie používa drevo z jedle, zo smreku, z duba alebo dyhy orecha, čerešne, jaseňa, či mahagónu.

Hitom je sklo a mozaika


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93595

Napriek tomu, že mozaiku poznáme už tisícročia, považuje sa za jeden z najväčších hitov v tomto období. Dá sa použiť takmer všade. V kuchyni, kúpeľni či v chodbe. Ako obklad v kuchyni sa najviac používa mozaika z keramiky a porcelánového gresu. Vyznačuje sa úplnou nenasiakavosťou, vysokou odolnosťou proti obrusu, tvrdosťou, pevnosťou, odolnosťou voči opotrebovaniu, jednoduchou údržbou a chemickou odolnosťou. Obkladá sa ňou nielen zadná stena kuchynskej linky, ale aj podlaha, steny alebo kuchynská doska. Táto moderná metóda úpravy povrchu stien sa najviac hodí do menších kuchýň, práve preto, že opticky priestor zväčšuje.

Samotná realizácia je trochu komplikovanejšia. Pred osadením nalepíme mozaiku lícnou stranou na papier a pritlačíme na vopred pripravenú spojovaciu cementovú maltu. Vyrovnáme ju, odstránime papier a zvyšky lepidla, škáry zatreme cementovou maltou a povrch očistímealebo pomocou lepidla skladáme jednotlivé kúsky mozaiky do požadovaných tvarov. Ak si na to netrúfate, požiadajte o realizáciu špecializovanú firmu, ktorá sa zaoberá pokládkou mozaiky. Farebné možnosti a tvarové varianty mozaikových obrazcov sú takmer neobmedzené.


Povrchové úpravy stien v kuchyni

93599

Ďalším módnym hitom, ktorý lahodí oku a zároveň uľahčuje údržbu kuchyne, je sklený obklad. Sklo môže byť farebné, tónované do rôznych odtieňov, nepriesvitné alebo čiastočne priesvitné. Veľkej obľube sa teší taktiež podsvietené sklo. Dôležitá je pevnosť materiálu, preto sa používa lepené sklo. Sklo je vhodný materiál do kuchyne, kde je zvýšená prevádzka, nakoľko jeho údržba je veľmi jednoduchá, efektívna a rýchla. Treba si však preveriť jeho kvalitu pri nákupe a dodržať technologický postup pri realizácii.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Stavba a rekonštrukcia
Tagy: kuchyňa povrchové úpravy stien v kuchyni
Zdieľať článok

Diskusia