Ako vhodne vybrať a skombinovať zeleň do obývacej izby

03. 04. 2016
Zdieľať

Obývacia izba je spolu s kuchyňou najfrekventovanejšou časťou bytu. Pobyt v nej vám spríjemní nielen vkusne zvolené zariadenie, ale aj vhodne vybraná a skombinovaná zeleň. Ak sa o ňu náležite postaráte, bude pôsobiť reprezentatívne a prinesie vám aj viaceré zdravotné benefity.

Pozor na štýl a množstvo

Zariaďovanie obývacej izby zeleňou by sa vždy malo opierať o štýl, ktorý túto miestnosť charakterizuje. Ani v prípade zelene nie je najvhodnejšie miešať rôzne štýly a aj pri zachovaní jedného sa odporúča nepreháňať to s množstvom rastlín. Netreba zabúdať na to, že rastliny by mali interiér vkusne doplniť, nie zahltiť. Platí, že v každom interiéri je vždy vhodné investovať aspoň do jedného hodnotnejšieho exemplára v podobe väčšej rastliny. Výber rastlín vždy prispôsobte podmienkam danej miestnosti (svetlo, vlhkosť, priestorové možnosti). V interiéri, ktorý sa nesie vo vidieckom štýle, vyniknú skôr drobnolisté a trsovito rastúce rastliny, v starších mestských bytoch môžete siahnuť po osvedčenej klasike, akou sú palmy, monstery a figovníky (netreba sa obávať ani ich XL foriem). Do modernej obývacej izby možno umiestniť  rôzne netradičné rastové formy a menej známe (kvitnúce aj nekvitnúce) druhy. Celkový dojem z rastliny dotvára aj vegetačná nádoba, pri výbere ktorej by sa tiež malo prihliadať na štýl danej miestnosti. Aktuálne sú trendové najmä väčšie a vyššie nádoby, ktoré zaujímavo ukážu v modernom aj staršom interiéri. 


Aglaonéma (Aglaonema) je vďaka svojim pekne zafarbeným listom bezpochyby príjemnou voľbou do obývacej izby. Vyžaduje svetlé miesto, inak je pestovateľsky naozaj nenáročná.

Aglaonéma (Aglaonema) je vďaka svojim pekne zafarbeným listom bezpochyby príjemnou voľbou do obývacej izby. Vyžaduje svetlé miesto, inak je pestovateľsky naozaj nenáročná.
isifa/shutterstock

V obývacej izbe je obvykle viac miesta aj na umiestnenie rozložitejších druhov. Možno tu tiež vytvoriť priestor pre menej známy, extravagantne pôsobiaci exemplár, prípadne iný solitér, ktorý by zrejme v inej časti interiéru veľmi nevynikol. 

Správne umiestnenie 

Rastliny nepatria do blízkosti vykurovacích telies, kozubov ani do susedstva často otváraného okna alebo dverí na terasu (takáto voľba by sa vypomstila najmä v zime).Vegetačné nádoby by nemali prekážať pri prechádzaní a znemožňovať prístup k oknám, dverám, k sedacej súprave a skrinkám nábytkovej zostavy. Naopak, mali by byť pohodlne prístupné, aby sa dali bezproblémovo zalievať a ošetrovať. Vhodné miesto na ich umiestnenie predstavuje komoda, nižšia alebo stredne vysoká skrinka, okenný parapet, špeciálne nábytkové komponenty určené na umiestnenie rastlín alebo aj konferenčný stolík (pre nižší kvitnúci druh). Rastliny pekne ukážu aj v susedstve sedačky, kde môžu vytvoriť naozaj impozantné pozadie alebo priestor zaujímavo prepojiť. Uplatnenie nájdu aj v nevyužitých kútoch a v rôznych výklenkoch (ak je v nich dostatok svetla), na knižniciach, poličkách aj v blízkosti stolových svietidiel. Zeleň môže byť umiestnená samostatne (väčšie exempláre) alebo v menších skupinkách, čo je oveľa lepšie riešenie, ako roztrúsiť po miestnosti množstvo rozlične vysokých rastlín v rôznych, avšak štýlom zjednotených črepníkoch.


Využitie vertikálneho rozmeru miestnosti je v súčasnosti pri dotváraní interiéru rastlinami mimoriadne obľúbené. Populárne sú nielen vertikálne výsadby na stenách či v priestore, ale aj rôznorodé závesné kvetináče, ktoré môžu visieť aj priamo zo stropu. Zaujímavé kvetináče od značky Madam Stoltz nájdete na www.bellarose.sk.

Využitie vertikálneho rozmeru miestnosti je v súčasnosti pri dotváraní interiéru rastlinami mimoriadne obľúbené. Populárne sú nielen vertikálne výsadby na stenách či v priestore, ale aj rôznorodé závesné kvetináče, ktoré môžu visieť aj priamo zo stropu. Zaujímavé kvetináče od značky Madam Stoltz nájdete na www.bellarose.sk.
Madam Stoltz

 Už pri výbere rastlín zohľadnite ich priestorové nároky v dospelosti – mnohé totiž rastú nielen do výšky, ale aj do šírky.

Ako postupovať

Výber konkrétnej zelene závisí od toho, akými svetelnými podmienkami obývacia izba disponuje, aká teplota a vlhkosť vzduchu v nej prevláda, resp. na aké svetové strany je orientovaná. Najmä menej skúseným pestovateľom sa vyplatí voliť druhy najmenej náročné na údržbu. Najhoršou cestou je výber rastlín len na základe sympatií alebo akciovej ceny. Základnú skladbu zelene v obývacej izbe by mal vždy tvoriť minimálne jeden dominantnejší druh (palma, figovník, dracéna alebo monstera), ktorý by mal byť umiestnený na dobre viditeľnom mieste. Takýto solitér doplňte ďalšími stredne vysokými, skôr kompaktnými alebo popínavými exemplármi. Môže ísť o jedince, ktoré sú zaujímavé farebnosťou alebo štruktúrou svojich listov (peperómia, aglaonéma, syngónium, šeflera, brečtan, begónia, tradeskancia). Myslite na to, že zeleň s farebnými listami je síce krásna, no potrebuje viac svetla a citlivejšie zakomponovanie do priestoru. 

Skladbu zelene môžno doplniť sezónne kvitnúcimi rastlinami (starček, kalanchoe, africká fialka, cibuľoviny), prípadne miskou s nižšími kvitnúcimi, resp. miniatúrnymi druhmi. Výhodou je, že túto zeleň môžete obmieňať, vďaka čomu bude obývacia izba vždy trochu iná. V poslednom období sa teší obľube pestovanie zelene vertikálnym spôsobom, na čo sú obývacie izby ako stvorené.


K vďačným izbovkám patrí echmea (Aechmea fasciata). Táto atraktívna bromélia nevyžaduje žiadnu špecifickú starostlivosť, znesie svetlo i tieň, bežné izbové teploty a krátkodobo aj suchší vzduch.

K vďačným izbovkám patrí echmea (Aechmea fasciata). Táto atraktívna bromélia nevyžaduje žiadnu špecifickú starostlivosť, znesie svetlo i tieň, bežné izbové teploty a krátkodobo aj suchší vzduch.
Daniel Košťál

Zeleň v obývacej izbe sa môže líšiť od tej v ostatnom interiéri. Oplatí sa zvoliť hodnotnejšie druhy.  

Podmienky pod drobnohľadom 

Do teplej svetlej obývacej izby so suchým vzduchom sú najvhodnejšou voľbou kaktusy a sukulenty (netreba sa vyhýbať ani mohutnejším exemplárom), ktoré nevyžadujú špecifickú starostlivosť a s pribúdajúcim vekom získavajú na atraktivite. Neodmysliteľnou súčasťou obývacích izieb sú rôzne palmy – ďatlovníky (Phoenix canariensis), prípadne palmičky (Chamaerops humilis). Obľúbené sú aj dracény (Dracena), pandany (Pandanus veitchii), kordylínky (Cordyline fruticosa), difenbachie (Diffenbachia picta) a krotónovce (Codiaeum variegatum). Vhodné sú aj muraje (Murraya paniculata), karaky (Corynocarpus laevigatus) a niektoré fikusy (Ficus elastica, Ficus benjamina). Svetlé, moderne zariadené priestory pekne doplnia cykasy (Cykas revoluta), zamiokulkasy (Zamioculcas zamiifolia), juky (Yucca elephantipes), sansevierie (Sansevieria trifasciata ’Laurentii‘), tilandsie (Tillandsia), bromélie a orchidey. Polotienisté obývacie izby budú vyhovovať obľúbeným monsterám (Monstera deliciosa), filodendronom (Philodendron erubescens), aspidistrám (Aspidistra elatior), begóniám (Begonia rex), lopatkovcom (Spathiphyllum wallisii), aglaonémam (Aglaonema commutatum), antúriám (Anthurium andreanum) a šeflerám (Schefflera arboricola). Naozaj dekoratívne budú v obývacej izbe pôsobiť druhy s prevísajúcimi výhonkami –  tradičné potosovce, filodendrony (Philodendron scandens) a brečtany (Hedera helix), pričom filodendrony a brečtany oceníte aj v tmavých priestoroch. Menej známy lampášik (Ceropegia linearis) a starček (Senecio rowleyanus), naopak, vyžadujú veľa svetla (ideálne zo všetkých strán). V prípade vlhkejšieho vzduchu sa vyplatí pestovať aj atraktívne papraďorasty – nefrolepky alebo kalatey. V chladnejších miestnostiach sa zase bude dariť araukárii (Araucaria heterophylla). Vo vidiecky ladených obývacích izbách sa uplatnia aj niektoré izbovky pôvodom zo Stredomoria, akými sú pelargónie (Pelargonium grandiflorum), ibišteky (Hibiscus rosa-sinensis) alebo citrusy. 


Kvitnúce rastliny oživia každý interiér. Nič nepokazíte, ak si do obývačky na jar umiestnite napríklad krásne farebné primulky.

Kvitnúce rastliny oživia každý interiér. Nič nepokazíte, ak si do obývačky na jar umiestnite napríklad krásne farebné primulky
Daniel Košťál


Kvitnúce rastliny oživia každý interiér. Nič nepokazíte, ak si do obývačky na jar umiestnite napríklad krásne farebné primulky.

Alternatívou k pestovaniu interiérovej zelene v klasickom substráte je hydropónia – pestovanie rastlín bez pôdy v živnom roztoku. Takto pestované rastliny často pôsobia vitálnejšie.    

Zeleň ako čistič vzduchu

Veľkou pridanou hodnotou izbových rastlín je, že zachytávajú a rozkladajú formaldehyd, benzén, acetón alebo trichlóretylén, teda chemické látky, ktoré spôsobujú alergie, bolesti hlavy, podráždenie očí a slizníc. Najdokonalejšími filtrami vzduchu sú rastliny pestované v pôdnom substráte, hydroponicky pestovaná zeleň čistí vzduch horšie. Najlepšími prírodnými čističkami sú azalky, difenbachie, zelence, klívie, nefrolepky, begónie, gerbery, filodendrony, brečtany, dracény a lopatkovce. Niektoré rastliny, ako napríklad brečtan, dokážu filtrovať aj škodliviny pochádzajúce z cigaretového dymu. Takáto zeleň tiež znižuje obsah prachových častíc v danej miestnosti (až o 20 %) a zvyšuje vlhkosť vzduchu, čo uvítajú najmä alergici. Vzduch najlepšie zvlhčí šáchor, lopatkovec, filodendron, banánovník, zelenec a potosovec. Vhodná skladba rastlín navyše dokáže zmierniť únavu očí – pri pohľade na zelenú farbu sa totiž ľudské oko upokojuje. Zeleň takisto eliminuje stres.


Kaktusy a sukulenty sú výbornou voľbou najmä do teplých svetlých obývacích izieb so suchým vzduchom. Prím hrajú v súčasnosti najmä v moderných interiéroch. V ponuke nájdete naozaj široké spektrum druhov. Vyhradiť im môžete napríklad jeden samostatný stolček, na ktorom pekne vyniknú.

Kaktusy a sukulenty sú výbornou voľbou najmä do teplých svetlých obývacích izieb so suchým vzduchom. Prím hrajú v súčasnosti najmä v moderných interiéroch. V ponuke nájdete naozaj široké spektrum druhov. Vyhradiť im môžete napríklad jeden samostatný stolček, na ktorom pekne vyniknú.
Hübsch

Akými rastlinami dotvoriť obývaciu izbu? 


Akými rastlinami dotvoriť obývaciu izbu?

Akými rastlinami dotvoriť obývaciu izbu?
IKEA a.s.

1 Zelená dominanta. 
Toto miesto poslúži na umiestenie zaujímavej dominantnejšej rastliny (po drobných úpravách tu vznikne viac priestoru). Zaujímavý kontrast by sem priniesli väčšie listy u nás málo známej palmy likuala (Licuala grandis). Vhodná je aj dizigotéka (Dizygotheca elegantissima) s netradične sfarbenými listami alebo pachira (Pachira aquatica) so zhrubnutým kmeňom.   
 
3 Bujné previsy.
Na poličku môžete umiestniť rastliny tvoriace husté previsy, napríklad filodendron alebo brečtan. Zo svetlo- a suchomilných rastlín by sa na takomto mieste oplatilo siahnuť po hoji (Hoya carnosa), rozchodníku (Sedum morganianum) alebo atypickom starčeku (Senecio rowleyanus). 

2 Okenný parapet.
Výborne sa tu bude dariť svetlo- a suchomilným rastlinám – kaktusom a sukulentom (ideálne je použiť viac jedincov jedného druhu). Pekne by tu ukázala napríklad aj novinka zo sveta izboviek – sanseviéra (Sanseviera ’Tenura Skyline‘), ale aj zornice alebo gerbery (Gerbera jamesoii), ktoré zároveň výborne prečistia vzduch. 

4 Premenlivá farebnosť.
Vítanou spoločnosťou sú aj kvitnúce sezónne rastliny. Nemajú síce dlhú trvácnosť, výborne však doplnia a spríjemnia atmosféru. V predjarí to môžu byť žlto kvitnúce rýchlené narcisy alebo primulky, neskôr nenáročné kalanchoe, počas adventu zase vianočná ruža. Výber rastlín prispôsobte farebnosti miestnosti.

TEXT DANIEL KOŠŤÁL
FOTO ARCHÍV FIREM, DANIEL KOŠŤÁL, isifa /shutterstock
ZDROJ časopis Môj dom 2/2016, JAGA GROUP, s.r.o. 

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: izbová rastlina
Zdieľať článok

Diskusia