Aby vaša záhrada na jar rozkvitala …

13. 04. 2016
Zdieľať

Jar je tu. Záhradka sa zelená, slniečko začína svietiť čím ďalej, tým viac. Aby ste záhradu dostali do patričnej formy, je treba vyraziť von a priložiť ruku k dielu. Prinášame Vám zopár tipov, ako najlepšie prebrať záhradu k životu.

Ideálnych scenárov, ako začať, je niekoľko, pretože každý má trošku iné metódy. Ale všeobecne platí, že pre vzkriesenie trávnika je na rozjazd ideálnou terapiou vertikutácia. Pri nej vertikutátor zbaví trávnik machov aj burín, a do pôdy sa dostane viac vzduchu, vody a živín. Práve teraz je na vertikutáciu vhodný čas a mal by na ňu myslieť každý, kto si zakladá na kvalitnom trávniku. Rozdiel s vertikutáciou a bez nej je markantný.

Ale čo ďalej? Trávnik je potrebné dosiať a pohnojiť. Jedine tak dosiahnete to, že sa z neho znova stane kompaktný celok a nebudete mať na záhrade rôznofarebné mapy. Ak použijete správne trávne osivo a následne hnojivo, zmeny k lepšiemu sa dostavia veľmi skoro.


Aby vaša záhrada na jar rozkvitala ...

1743187
Mountfield

 „Výber trávneho osiva a hnojiva je veľmi dôležitý, avšak veľa ľudí túto skutočnosť podceňuje. Musíte zvážiť, ako moc je váš trávnik zaťažovaný, či má dostatočný prísun slnečných lúčov, alebo je z veľkej časti dňa v tieni. Podľa toho osivo vyberajte,“ hovorí Jan Elšík, odborník na osivá a hnojivá zo spoločnosti Mountfield.

K preverenej značke na trhu patria napríklad trávnej zmesi nemeckého výrobcu WOLF-Garten. Ponúka osivá pre bežné záhrady aj okrasné trávniky (Fun), ale aj pre zaťažované trávniky vrátane športových plôch (Loretta Nova).


Trávne osivo Loretta Nova. Cena za 2 kg balenie 10,40 €.

osivo Loretta Nova. Cena za 2 kg balenie 10,40 €.
Wolf Garten


Trávne osivo Loretta Nova. Cena za 2 kg balenie 10,40 €.

O kvalite trávnych osív WOLF-Garten najlepšie vypovedajú fakty. Ich trávniky nájdete napríklad na štadióne futbalového gigantu Bayern Mníchov, v sídle nemeckého prezidenta a v Českej republike okrem iného v kláštorných záhradách v Litomyšli.

Po dosiati prichádza čas na použitie správneho trávnikového hnojiva. Ideálnym tipom sú napríklad hnojivá od českého výrobcu Agro CS, ktoré kúpite vo všetkých predajniach Mountfieldu.

„Vyzdvihol by som organo-minerálne hnojivo, ktorého súčasťou je zvierací hnoj a nezanedbateľná organická zložka. Tá u radu hnojív na slovenskom trhu chýba. Vďaka nej vydrží v pôde oveľa dlhšie, než bežné hnojivá,“ prezrádza Jan Elšík. „Jeho veľkou prednosťou je aj fakt, že je šetrné k vašim domácim miláčikom. Ak by ho náhodou požili, nič sa im nestane.“


Organo-minerálne hnojivo od výrobcu Agro CS, ktoré vydrží v trávniku až dva mesiace. Možno zakúpiť vo všetkých predajniach Mountfieldu. Cena za 3 kg balenie 2,10 €.

Organo-minerálne hnojivo od výrobcu Agro CS, ktoré vydrží v trávniku až dva mesiace. Možno zakúpiť vo všetkých predajniach Mountfieldu. Cena za 3 kg balenie 2,10 €.
AGRO CS Slovakia, a.s.

Trávnik máme ako sa patrí ošetrený a je čas vrhnúť sa na záhony a kvetináče. V prvom rade potrebujeme kvalitný substrát. V ponuke Mountfieldu nájdete ako u širokej verejnosti obľúbený univerzálny záhradnícky substrát, tak aj špeciálne substráty pre muškáty či izbové rastliny. Záhradkári iste ocenia aj rašelinu a praktickú mulčovaciu kôru, ktorá zabraňuje prerastaniu burín.


Záhradná rašelina na zlepšenie vlastností pôdy. Cena za balenie 70 l: 4,00 €.

Záhradná rašelina na zlepšenie vlastností pôdy. Cena za balenie 70 l: 4,00 €.
AGRO CS Slovakia, a.s.

Aby vo vašich záhonoch a kvetináčoch všetko patrične rozkvitalo, mali by ste kvetiny aj plodiny prihnojovať. Záleží na každom, či siahne po univerzálnom hnojive, alebo zvolí špecializované hnojivá na kvety, okrasné dreviny, ovocie, zeleninu či bylinky.

Neoddeliteľnou súčasťou správnej starostlivosti o záhradu je zalievanie. Ak obhospodarujete väčšiu plochu, určite sa vám nebude chcieť naťahovať s krhlami a využijete záhradnú hadicu. Dĺžku vyberáme podľa veľkosti záhrady. Štandardné rozmery sú od 25 do 50 metrov a záleží na každom, aký požaduje priemer. K najrozšírenejším patria hadice s priemerom ½ „a ¾“.


Aby vaša záhrada na jar rozkvitala ...

1743189
archív

Mountfield tento rok kompletne obmenil sortiment záhradných hadíc, aby plne uspokojil potreby zákazníkov. Stavil na hadice značky Patriot vyrobené v Českej republike. Na výber sú tri modelové rady: Silver Line, Gold Line a Diamond Line. K hadiciam môžu záhradkári zakúpiť tiež zavlažovacie pištole, postrekovače, hadicové vozíky, navijaky aj veľké množstvo spojovacieho materiálu.

Ak sa necháte inšpirovať našimi jarnými tipmi, vaša záhrada to určite ocení. Odmena na seba nenechá dlho čakať.

www.mountfield.sk 

Kategória: Zo života rastlín
Zdieľať článok

Diskusia