5 dobrých rád pred kúpou bazéna

13. 04. 2016
Zdieľať

Vlastný zapustený bazén sa v súčasnosti pre mnohých stáva samozrejmosťou a spolu so záhradou predstavuje jeden z hlavných benefitov bývania v rodinnom dome. Skôr ako sa preň rozhodnete, dobre zvážte ponúkané možnosti aj svoje potreby.

1 Na čom nešetriť

Najčastejšou chybou pri výbere a kúpe bazéna je skutočnosť, že si na začiatku vymedzíte určitú sumu, ktorú ste ochotní do bazéna investovať a v rámci ktorej chcete mať všetko naraz – samotný bazén s filtráciou, zastrešenie, automatické dávkovanie alebo elektrolýzu, tepelné čerpadlo, protiprúd, automatický vysávač a iné. Aby ste si potom mohli dovoliť všetky prvky naraz, šetrí sa nakoniec na každom komponente, teda aj na samotnej konštrukcii bazéna a filtrácii, čo je zásadná chyba. Bazén z nekvalitného materiálu s nedostačujúcou filtráciou nikdy nebude plnohodnotný – ide o najdôležitejšie prvky, preto pri ich výbere určite zbytočne nešetrite.

2 Ako na nákup príslušenstva

Je dobré uvedomiť si, že všetky ďalšie doplnky a príslušenstvo nie sú potrebné na základné fungovanie bazéna. Počas prvej sezóny vám určite postačí samotný bazén s filtráciou a súčasne si sami preveríte, ktoré prvky by ste v bazéne uvítali a ktoré sú pre vás naopak zbytočné, resp. si vytvoríte zoznam tých, ktoré by ste uvítali už teraz a ktoré by ste si radi zadovážili v budúcnosti. Ak všetko nekúpite v zhone na začiatku, budete mať možnosť lepšie popremýšľať, porovnať si rôzne typy produktov, resp. si ich aj odskúšať. 


Zastrešenie bazéna predstavuje nákladnejšiu položku, s jeho aplikáciou sa však odporúča do budúcnosti počítať – spevnená plocha okolo bazéna by mala byť dostatočne široká, aby sa naň dalo vybrané zastrešenie inštalovať.

Zastrešenie bazéna predstavuje nákladnejšiu položku, s jeho aplikáciou sa však odporúča do budúcnosti počítať – spevnená plocha okolo bazéna by mala byť dostatočne široká, aby sa naň dalo vybrané zastrešenie inštalovať.
Bazény Desjoyaux

3 Výber filtrácie

Pri výbere filtrácie máte na výber tradičnú pieskovú filtráciu alebo filtračnú jednotku bez potrubných rozvodov. Ak sú dobre navrhnuté, poskytnú vám oba varianty požadovanú kvalitu vody. Výhodou filtračných jednotiek alebo panelov je ich jednoduchá a rýchla inštalácia a skutočnosť, že nepotrebujú žiadne potrubné rozvody ani priestupy do bazénových stien, ktoré by v budúcnosti mohli byť príčinou úniku vody. Nemalým plusom je aj to, že nevyžadujú žiadne technologické zázemie. 

4 Akú konštrukciu zvoliť

Bazénová konštrukcia môže byť v súčasnosti vyrobená z rôznych materiálov, akými sú plast, laminát, nehrdzavejúca oceľ alebo železobetón. Plastové bazény (výlisky) sú síce najlacnejšie, ich životnosť je ale v porovnaní s ostatnými materiálmi oveľa nižšia. Plast je navyše citlivý na teplotné rozdiely, ktoré sú v našom kontinentálnom podnebí nemalé – bazénová konštrukcia teda „pracuje“, môže sa zvlniť, dokonca až popraskať. Ostatné typy konštrukcií sú síce nákladnejšie, ich životnosť je ale prakticky neobmedzená (zvlášť v prípade tých železobetónových).


Pri kúpe bazéna a výbere príslušenstva postupujte triezvo a uvážlivo. Na začiatku určite investujte do kvalitnej konštrukcie a filtrácie, príslušenstvo ako tepelné čerpadlo alebo protiprúd si môžete zadovážiť v ďalších sezónach.

Pri kúpe bazéna a výbere príslušenstva postupujte triezvo a uvážlivo. Na začiatku určite investujte do kvalitnej konštrukcie a filtrácie, príslušenstvo ako tepelné čerpadlo alebo protiprúd si môžete zadovážiť v ďalších sezónach.
Bazény Desjoyaux

5 Povrch pod drobnohľadom

Osobitú pozornosť venujte aj povrchu bazéna, ktorý je v trvalom kontakte s bazénovou vodou. V prípade plastových a laminátových bazénov je v kontakte s vodu samotná bazénová konštrukcia. Myslite na to, že chemicky udržiavaná bazénová voda je vždy trochu agresívna, v dôsledku čoho môže povrch bazéna časom zdrsnieť. Rovnako môže pôsobením UV žiarenia vyblednúť (aj v prípade, že má UV ochranu), prípadne sa mechanicky poškodiť (napríklad pri čistení). Zmeny sú potom nezvratné. Aj v prípade bazénov, ktoré sú vybavené linerom (špeciálnou výstelkou z PVC), ktorý zabezpečuje vodotesnosť nádrže a minimalizuje riziko únikov, hrozí jeho opotrebovanie. V porovnaní s plastovými alebo laminátovými konštrukciami je ale výhodou takýchto bazénov (najmä železobetónových), že liner môžete raz za 15 až 20 rokov jednoducho v priebehu jedného dňa vymeniť, vďaka čomu prakticky získate nový bazén. 

Okolo celého bazéna by mal byť voľný priestor s minimálnou šírkou 50 cm, ideálne 1 m. Na jednej až dvoch stranách (v mieste, kde sa doň vchádza), by sa táto plocha mala rozšíriť na terasu so šírkou 2, ideálne 2,5 až 3 m na pohodlné umiestenie ležadiel a sedenia.

Odborník radí

Rudolf Pejša
Bazény Desjoyaux, s.r.o.

Nepodceňte predprípravu

Všetky doplnky a príslušenstvo s výnimkou filtrácie si môžete zadovážiť aj neskôr, už na začiatku je ale dobré myslieť na ich inštaláciu v budúcnosti. Ak napríklad uvažujte o zastrešení, pripravte si dostatočne rozľahlú spevnenú plochu okolo bazéna, na ktorú sa zastrešenie neskôr inštaluje. Ak uvažujte o elektrolýze soli, tepelnom čerpadle alebo sprche, je potrebné už pri inštalácii bazéna natiahnuť príslušné elektrické rozvody a vodovodné potrubie. Náklady na tento krok sú minimálne a v budúcnosti vám zaručia jednoduchú inštaláciu bez nutnosti kopania a narušenia plôch okolo bazéna.   

PRIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ V SPOLUPRÁCI s Bazény Desjoyaux
FOTO Bazény Desjoyaux, s.r.o.
ZDROJ časopis Môj dom 3/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén záhrada
Zdieľať článok

Diskusia