Praktický pomocník do záhrady

25. 04. 2016
Zdieľať

Je najväčšou plochou v záhrade, vytvára koberec, na ktorom sa hráme s deťmi, užívame si pikniky s priateľmi, či len tak leňošíme. Bez neho veľkú záhradu asi ťažko predstaviť. No niečo za to aj pýta. Trávnik je najhladnejšia, najsmädnejšia a najrýchlejšie rastúca plocha v našej záhrade.

Najčastejšou činnosťou je pritom kosenie. Čím je teplota vzduchu a pôdy vyššia, tým rýchlejšie prebiehajú fotosyntetické procesy a teda rýchlejšie sa vytvára zelená hmota – inými slovami, trávnik intenzívnejšie rastie.

Už od začiatku však musíme dbať na základné pravidlá. Pri prvom a poslednom kosení v sezóne by mala byť výška pokosenej trávy o niečo vyššia než obyčajne, a to z dôvodu, aby tráva na jar rástla, aby jej vyzreli pletivá a aby tak bola trvanlivejšia a odolnejšia.

Pravidelným kosením udržiavame správnu výšku, no výsledkom je, že tráva neustále stráca biomasu, a tým aj živiny. Ak chceme, aby dobre rástla a bola schopná bojovať s burinou, hubovými chorobami a škodcami, musíme jej stratené živiny pravidelne vracať v podobe hnojiva. Pre dobré a efektívne kosenie je podľa Jána Hybena zo spoločnosti Husqvarna nutné dodržať štyri základné pravidlá: správna výška kosenia, nabrúsený nôž, vysoké otáčky noža a vhodné, teda suché počasie.


Praktický pomocník do záhrady

Praktický pomocník do záhrady
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Výška pokosenej trávy

Množstvo pokosenej trávy dramaticky ovplyvňuje objem vytvoreného odpadu, ktorého množstvo rastie úmerne so znižujúcou sa výškou trávnika. Na druhej strane väčšia výška pokoseného trávnika môže znamenať kratší interval kosenia, čo zasa zvyšuje udržiavacie náklady. Pri správnom kosení by nemala byť skosená viac ako 1/3 dĺžky stebla trávy. Skúsenosti ukazujú, že pre rast trávnika je najlepšia výška pokosenej trávy medzi 50 a 100 mm. Ak je výška pokosenej trávy nižšia než 50 mm, rastie riziko poškodenia rastliny – malá výška znižuje biomasu koreňov a tráva sa tak stáva menej odolná voči strate vody. Letné slnko ju môže doslova spáliť. Malá výška pokosenej trávy (tzn. menej ako 30 mm) zvyšuje opotrebovanie kosiaceho krytu kosačky a riziko poškodenia pri zasiahnutí kameňmi. Znižuje tiež jej životaschopnosť a trvanlivosť.

Ostré nože

Kosenie predstavuje pre rastlinu stres. Listy trávy sú poškodené a cez poranené miesto uniká voda a rastlinu to ešte viac vysiľuje. Navyše predstavujú otvorené rany vstupnú bránu pre rôzne patogény, najčastejšie však pre spóry húb, ktoré dokážu trávnik veľmi rýchlo a ľahko infikovať. Preto je veľmi dôležité, aby sme dosiahli čo najčistejší a ostrý rez. Len tak totiž znížime nebezpečenstvo dehydratácie a chorôb. Tupá čepeľ noža ohýba a láme trávu, čím robí rez zubatým a hrubým. V porovnaní s nabrúseným nožom môže mať tupá čepeľ noža za následok vyššiu spotrebu paliva až o 20 %.


Praktický pomocník do záhrady

Praktický pomocník do záhrady
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Suché počasie

Klasické rotačné kosačky sa pri kosení mokrej trávy často zahlcujú, upchávajú a zle funguje tiež aj zber do koša. Ak je nevyhnutné kosiť za vlhka, mala by byť znížená rýchlosť pojazdu kosačky. Zabráni sa tým tvorbe trsov. Takisto by dĺžka koseného stebla mala byť kratšia ako pri kosení za ideálnych podmienok. Ventilačné otvory zberného koša musia byť čisté a priechodné.

Mulčovanie

Mulčovanie je typ kosenia, pri ktorom je tráva pokosená na drobné čiastočky, ktoré sa vrátia na trávnik, kde sa rýchlo rozložia. Pôsobia tu ako hnojivo, pričom trávnik je vyživovaný ekologickým spôsobom. Pri mulčovaní by sa mala skosiť maximálne 1/3 dĺžky stebla trávy. Pretože tráva obsahuje 80 až 85 percent vody, odrezok sa rýchlo rozloží. To je tiež dôvod, prečo za normálnych okolností mulčovanie nespôsobuje vznik trávnej plsti. Vzhľadom na maximálnu dĺžku stebla pri kosení si však mulčovanie vyžaduje trocha vyššiu frekvenciu kosenia. Mulčovanie prináša množstvo výhod. Trávny odpad sa nemusí skladovať ani kompostovať, ale naopak so zvyšujúcou sa vrstvou humusu sa znižuje potreba hnojenia najmenej o 50 %. Mulčovanie poskytuje aj upravenejší vzhľad trávnika na rozdiel od zadného či bočného vyhadzovania trávy. Ak sa ale mulčovanie uskutočňuje pravidelne aj v dobe, kedy tráva príliš nerastie (napríklad počas teplých letných mesiacov alebo neskoro na jeseň, keď už prišiel mráz), prebieha dlhý alebo vôbec žiadny rozklad. V tomto prípade tu je riziko, že sa vytvorí trávna plsť.


Praktický pomocník do záhrady

Praktický pomocník do záhrady
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Náš tip!

Robustná konštrukcia a kosiace zariadenie z jedného kusu materiálu, centrálne nastavenie výšky kosenia či variabilná rýchlosť pojazdu – to sú výhody kosačky Husqvarna LC 348 VI. Vďaka patentovanej technológii AFTech dosiahnete pri kosení skvelé výsledky. Kosiaci nôž je navrhnutý tak, aby pri rotácii vytvoril vzostupný prúd vzduchu. Tento prúd vzduchu zdvíha trávu, aby bolo zabezpečené rovnomerné kosenie trávnika. Prúd vzduchu dopravuje pokosenú trávu cez vyhadzovací žľab do zberného koša. Týmto spôsobom sa plní kôš veľmi efektívne, čo vám umožní kosiť trávu dlho a bez prerušenia. Kolesá kosačky majú dve guľôčkové ložiská, ktoré umožňujú ľahký pojazd. Optimálna trakcia sa zasa dosahuje použitím agresívnej vzorky pneumatík. Ventilačné otvory sú umiestnené nadol, čím sa znižuje prašnosť a hluk.

Viac o kosačkách Husqvarna sa dozviete na www.husqvarna.sk.  

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia