Požehnaná rotácia buď pochválená alebo Sezóna rotačných kosačiek začína

28. 04. 2016
Zdieľať

Rotácia je dokonalý pohyb, z ktorého vždy vychádza niečo činorodé, užitočné. Len spomeňme napríklad vodné alebo veterné mlyny, lodné skrutky, vrtule leteckých dopravných prostriedkov atď. Koniec koncov aj Zem rotuje okolo svojej osi a v prenesenom slova zmysle nachádzame tento princíp v rôznych náboženských či filozofických prúdoch. A rotáciu využívajú aj najrozšírenejšie kosiace stroje u nás - rotačné kosačky.

Rotačné kosačky – to je široká a pestrá množina strojov, ktorých zjednocujúcim prvkom je nôž rotujúci v šasi. Podľa motora je možné tieto stroje deliť na elektrické a benzínové, v oboch prípadoch sa potom uplatnia modely samochodné (teda tie, ktoré sa pohybujú vďaka vlastnému pojazdu) aj tlačené (modely, ktoré sa uvádzajú do pohybu úsilím obsluhy).

S kategorizáciou rotačných kosačiek súvisia druhy materiálu, ktoré sú použité na šasi. Oceľ je z dôvodov odolnosti nutnosťou pri strojoch, používaných na rozľahlých pozemkoch. Pri niektorých modeloch prešla oceľ galvanizovaním, teda povrchovou úpravou, ktorá ďalej predlžuje životnosť stroja. Pre nasadenie vo veľmi ťažkých podmienkach predstavuje ideálnu voľbu hliníková zliatina.

Od malých, najmä elektrických modelov, určených na menšie plochy, očakávame predovšetkým obratnosť a nízku hmotnosť. Preto by mohlo byť dobrou voľbou plastové šasi. Ale pozor na kvalitu tohto materiálu. Plast musí byť mechanicky aj tepelne odolný.


Benzínová kosačka XS 50 MH má šasi vyrobené z odolnej galvanizovanej oceli.

1756141
Mountfield


Benzínová kosačka XS 50 MH má šasi vyrobené z odolnej galvanizovanej oceli.

„V súčasnej dobe sú trendom kosačky, ktoré okrem perfektných výkonov prinášajú svojmu majiteľovi čo najväčší komfort a rýchlosť,“ komentuje Jan Melena, produktový špecialista zo spoločnosti Mountfield. To dokazujú napríklad objemné zberné koše s optickým ukazovateľom naplnenia, ktoré umožňujú kosiť bez zbytočne častého prerušovania kvôli vysypávaniu trávy. Značnú výhodu predstavujú rozmerná kolesá alebo ergonomické spínače motora a pojazdu, ktoré dobre padnú do ruky a vďaka špeciálnym materiálom nikde nedrú. Pri kvalitných modeloch sa potom môžeme stretnúť s centrálnym nastavením výšky kosenia alebo napríklad s kolesami uloženými na guľôčkových ložiskách.

Bez ohľadu na kategóriu či triedu stroja odporúčame venovať pozornosť odhadzovaciemu tunelu. Mal by byť čo najširší, nízko uložený a priamy. V opačnom prípade by totiž zber nemohol prebiehať dobre a tunel by sa často upchával.


Benzínová kosačka SP 535 BW EL 4S

1758113
Mountfield


Benzínová kosačka SP 535 BW EL 4S

Od technicky vyspelejších strojov sa očakáva nadštandardná univerzálnosť – kosačky bývajú vybavené systémom 4v1, ktorý umožňuje zber, mulčovanie a zadný i bočný odhod trávy, viacrýchlostnými prevodovkami, držiakmi na nápoje a pod. „Ako jeden z vrcholov snahy výrobcov o čo najväčší komfort pri kosení môže byť chápaná kosačka SP 535 BW EL 4S, ktorú možno naštartovať jednoduchým stlačením tlačidla, nie ťahaním za štartovaciu šnúru. To je možné vďaka patentovanému systému InStart,“ hovorí Melena.


1. Nabitie batérie  2. Pripevnenie batérie na motor  3. Naštartovanie tlačítkom  4. A môžete kosiť

1. Nabitie batérie 2. Pripevnenie batérie na motor 3. Naštartovanie tlačítkom 4. A môžete kosiť
Mountfield

Ako ďalší príklad technickej vyspelosti by mohla poslúžiť elektrická kosačka Blue Power 37 E od WOLF-Garten, ktorej kolektorový elektromotor dokáže ušetriť až 50 % elektrickej energie. Táto kosačka má príkon 650 W, ale jej výkon zodpovedá 1 400 W. K ďalším prednostiam patria výborné výsledky pri kosení, zbere a mulčovaní, ktoré dosahuje zásluhou dvoch prekrížených nožov.


Elektrická kosačka BLUE POWER 37 E

Elektrická kosačka BLUE POWER 37 E
Mountfield

Významnou kapitolou je pre súčasnú produkciu rotačných kosačiek dizajn. Výrobcovia dobre vedia, že vzhľad predáva – podobne ako v automobilovom priemysle, a preto sa snažia produkovať svoje výrobky čo najatraktívnejšie. Zákazník tak má široké možnosti výberu aj po tejto stránke. Často ale vzhľad vychádza zo zamerania a schopností konkrétneho stroja. Ako názorný príklad poslúžia modely určené aj do zložitejšieho terénu s prídomkom Allroad či Comfort od spoločnosti Mountfield.


Benzínová kosačka G 48 TK Comfort A

1758115
Mountfield


Benzínová kosačka G 48 TK Comfort A

 www.mountfield.sk

PR článok spoločnosti Mountfield a.s.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia