Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

28. 04. 2016
Zdieľať

Na trhu je dnes množstvo typov sadrokartónu, ktorý sa môže pochváliť nielen dobre známymi užitočnými vlastnosťami. Výrobcovia totiž svoje dosky neustále zdokonaľujú a tie nám tak dokážu ponúknuť viac, než by sme čakali. Ktorý sadrokartón je teda na splnenie vašich požiadaviek ten pravý a ako ho správne použiť? Máme pre vás šesť tipov, ako postupovať.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756221
Knauf Insulation

Ako docieliť, aby nepraskali?

Praskanie sadrokartónových priečok a podhľadov môže mať niekoľko dôvodov. Hoci je ich inštalácia v porovnaní s inými stavebnými postupmi jednoduchšia, majster by mal mať v prvom rade dostatok vedomostí. Ak sa príprava podcení, následkom môžu byť práve trhliny. Častou chybou je napríklad nesprávne zatmelenie výstužnej pásky alebo jej úplné vynechanie v spojoch medzi sadrokartónovými doskami. Pri napojeniach na okolité konštrukcie pomôže aj použitie separačných pások. Praskliny môžeme tiež pozorovať v novostavbách, kde ešte celá konštrukcia domu pracuje a vyvíja tlak aj na ľahké priečky. „Stáva sa aj to, že sa sadrokartónové dosky montujú v nevyhovujúcom vlhkom prostredí. Vtedy nasajú vlhkosť a zväčšia svoj objem. Neskôr, keď sa vo vykúrenom priestore vlhkosť odparí, doska svoj objem zmenší a v spojoch môže dôjsť k pohybom a praskaniu,“ vysvetľuje Juraj Slezák, vedúci technického oddelenia spoločnosti Knauf.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756227
isifa/shutterstock

Môže sa sadrokartón použiť pri bazéne?

Niektoré typy sadrových dosiek sú prispôsobené aj na väčšie zaťaženie vlhkosťou. Dosky na báze sadry s vrstvou sklenej tkaniny (väčšinou mávajú sivú farbu) sú vhodné aj na steny a stropy domácich bazénov a priestorov wellness. Do takýchto miestností už odolnosť zeleného sadrokartónu nepostačuje. „Na použitie pri extrémnom namáhaní vlhkosťou, aké je napríklad v miestnosti s bazénom a bez vzduchotechniky, v saune alebo v práčovni, sú určené špeciálne cementové dosky, ktoré majú najvyššiu odolnosť proti vlhkosti,“ upresňuje zástupca spoločnosti Knauf.

V interiéroch dnes majitelia preferujú ekologické izolačné materiály vyrobené technológiu ECOSE, teda bez formaldehydu.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756229
isifa/shutterstock

Kedy je potrebný protipožiarny sadrokartón?

Požiadavku na protipožiarny sadrokartón zaraďuje do projektu projektant, pričom v bežných bytových priestoroch väčšinou nie je dôvod na stavbu priečok s vyššou požiarnou odolnosťou. Špeciálny protipožiarny sadrokartón, ktorý spoznáme podľa červenej farby, sa najčastejšie využíva v podkroviach, na interiérovú úpravu šikmín strechy. „Pri požiarnej ochrane šikmej strechy je dôležité aj využitie minerálnej tepelnej izolácie. Okrem toho, že výborne tepelne izoluje a optimálne vypĺňa priestor medzi krokvami a trámami v strešnej konštrukcii, je úplne nehorľavá,“ dodáva Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756225
isifa/shutterstock

Aký sadrokartón je vhodný do kúpeľne?

Rôzne typy sadrokartónových dosiek s odlišnými vlastnosťami sú rozlíšené aj farebne. Základná biela doska je určená do priestorov zaťažených bežnou vlhkosťou, ako sú obytné miestnosti či kancelárie. Tam, kde je vlhkosť vyššia, napríklad v kúpeľniach alebo na WC, sa odporúčajú vybrať zelené sadrokartónové dosky, ktoré sú impregnované. „Vo vlhkých priestoroch by sa mali impregnované dosky použiť na všetkých vodorovných aj zvislých konštrukciách, to znamená aj na stenách pod obkladom a na strop. Na miestach, ktoré sú priamo vystavené vode, ako sú napríklad sprchovacie kúty, je potrebné na dosku naniesť hydroizolačný náter a do rohov aplikovať izolačné pásky. Až na tieto vrstvy sa môže pomocou flexibilného lepidla lepiť keramika,“ zdôrazňuje Juraj Slezák.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756233
isifa/shutterstock

Môžu sa na sadrokartónové priečky upevniť ťažké predmety?

Sadrokartónové priečky dnes bez problémov udržia skrinky kuchynskej linky, umývadlo či záchod. Jedna „hmoždinka“ unesie pri správnom vystužení a kotvení sadrokartónovej konštrukcie priečky až 65 kg (v závislosti od druhu konštrukcie). V ponuke výrobcov sadrokartónu však nájdeme aj špeciálne modré dosky s názvom Diamant, ktoré majú oveľa vyššiu tvrdosť povrchu, tuhosť jadra a odolnosť proti mechanickému namáhaniu. Vďaka svojim vlastnostiam sa využívajú aj na vystuženie nosných stien drevostavieb a sú univerzálne aj z pohľadu akustickej izolácie a požiarnej ochrany.

Najistejšie je spoľahnúť sa pri montáži na odborníkov, ktorí majú skúsenosti s optimálnym zaťažením sadrokartónových priečok a podhľadov i rozmiestnením závesov a nosných profilov.


Ako si vybrať tú správnu sadrokartónovú priečku

1756231
Knauf Insulation

Ochránia aj pred hlukom?

Spoločnou prednosťou sadrokartónových konštrukcií, pórobetónu a ľahkých tehál je nízka hmotnosť, sadrokartónové priečky však majú výhodu sendvičovej konštrukcie. Keďže sú zložené z niekoľkých vrstiev sadrokartónových dosiek, oceľovej konštrukcie a prípadne aj minerálnej vlny, dokážu zabezpečiť vyššiu vzduchovú nepriezvučnosť. Účinnosť zvukovej izolácie pritom závisí v prvom rade od objemovej hmotnosti dosiek. Pri menšom zaťažení hlukom vyhovujú aj biele dosky s 8,5 kg/m2, alebo červené s 10 kg/m2. Tam, kde je potrebná lepšia zvuková izolácia, sú vhodné modré dosky s hustotou 12,8 kg/m2 a na trhu sú aj špeciálne dosky s objemovou hmotnosťou 17,5 kg/m2, určené na akustické konštrukcie napríklad vo zvukových štúdiách. Zvuková izolácia by však nebola účinná bez vrstiev – najlepšie je viacvrstvové opláštenie sadrokartónom a výplň z minerálnej vlny. „Táto kombinácia je ideálna. Minerálna vlna má vysokú schopnosť pohlcovať zvuk najmä vo vyššej časti spektra, sadrokartón zase tlmí hlbšie zvuky. Navyše, pružnosť minerálnych vlákien zaisťuje dokonalé vyplnenie dutiny,“ vysvetľuje Karol Tužinský a pokračuje, „čoraz častejšie sa stretávame aj s požiadavkou na zvukovú izoláciu existujúcej murovanej steny. Tu je ideálne nainštalovať predsadenú stenu zloženú z oceľovej konštrukcie, minerálnej izolácie a jednej alebo dvoch vrstiev sadrokartónových dosiek.“

TEXT INGRID KÁNTOROVÁ
FOTO KNAUF, KNAUF INSULATION A ISIFA/SHUTTERSTOCK

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia