14 krokov, ako premeniť svoju vidiecku záhradu na reprezentatívny priestor

29. 04. 2016
Zdieľať

Vidiecke alebo chalupárske záhrady majú tie najlepšie predpoklady stať sa kúzelnými miestami. Nie vždy sú však naplno využité príležitosti, ktoré ponúkajú. Poradíme vám, ako ich zmeniť na nepoznanie.

Záhrada na vidieku nemusí mať len úžitkový charakter, môže plniť aj okrasnú funkciu. Dnešná vidiecka záhrada je viac o pohode, nielen o víkendovej drine. Vytvorte si s nami reprezentatívny priestor, v ktorom načerpáte energiu, bude originálny a bude mať svojskú atmosféru. Dôležité je mať predstavu a držať sa jej. Netreba zrealizovať všetko hneď. Stanovte si cieľ a postupne k nemu smerujte.

1 Základom je správny výber rastlín, ich množstvo (menej je v tomto prípade viac), premyslené kombinácie. Žiada sa rozmanitosť kvitnúcich druhov – trvaliek, ruží a opadavých listnáčov. Pekné sú aj kvitnúce okrasné stromy, ideálne domáceho, nie exotického pôvodu. 

2 Ak ide o podhorskú a horskú oblasť, vítané sú napríklad ihličnany či vždy zelené kry. 


Osobitú atmosféru dodávajú vidieckym záhradám staré stromy, napríklad orechy.

Osobitú atmosféru dodávajú vidieckym záhradám staré stromy, napríklad orechy.
isifa/shutterstock

3 Záhradnú terasu spestria kvitnúce rastliny vo vegetačných nádobách (muškáty, fuksie, petúnie, hortenzie a pod.). 

4 Voľnosť vnáša do vidieckej záhrady harmóniu a pokoj. Dokonalosť v podobe vystrihaných krov či precízne upraveného trávnika (vynikne tu skôr kvetinová lúka) sa sem príliš nehodí a pôsobí rušivo. 


Stará studňa, drevená lavička, plechové vedrá, staré krhly… To všetko pomôže dotvoriť atmosféru.

Daniel Košťál

5 Viac ako krivky sa uplatnia oblúky, prirodzené tvary a zvuky (žblnkajúca voda). 

6 Typická vidiecka záhrada pôsobí na prvý pohľad neusporiadane, zároveň však aj jednoducho, tajomne, nostalgicky. Svojho návštevníka by mala nabádať k objavovaniu, skúmaniu alebo len k rozjímaniu na lavičke. 


Krasuľka

Krasuľka
isifa/shutterstock

7 Ideálne, a to najmä vo väčších záhradách, sú voľne rastúce živé ploty, netvarované, rôzne vysoké. Vytvoria ich kvitnúce kry (orgován, vajgélia, ruže, okrasná ríbezľa, dulovec, zlatovka). Z listnatých krov sa dá využiť hrab, vtáčí zob, buk či lipa. Pokiaľ možno, vyhnite sa často vysádzanej tuji. Táto drevina nepôsobí vo vidieckom prostredí dobre. 

8 Ak to rozmery záhrady dovoľujú, je dobré rozčleniť priestor na niekoľko častí. Získa tak na tajomnosti a zároveň bude ponúkať súkromie. Jednotlivé časti možno oddeliť nielen vymenovanými drevinami vysadenými v podobe plotov, ale napríklad aj trelážami s popínavými rastlinami (ruže, plamienok, vistéria). 


14 krokov, ako premeniť svoju vidiecku záhradu na reprezentatívny priestor

1756479
thinkstock.com

9 Nápadným a pekným prvkom v podhorskej oblasti môžu byť skalky a vresoviská. Mali byť mať čo najprirodzenejší vzhľad. 

10 Vidiecka záhrada v nížine sa zasa môže pýšiť pekným jazierkom s bujnou vegetáciou okolo. 

11 V rozmanitých kvetinových záhonoch by nemali chýbať farebné a voňavé letničky (astrovky, slnečnice, cínie, klinčeky, rezeda, láskavec, aksamietnice, kapucínky, nechtíky, papuľky, slamienky, voňavé hrachory a černušky), dvojročné rastliny (nezábudky, sirôtky, cheiranty, sedmokrásky, náprstníky, topoľovky a divozel). Najlepšie je vysádzať ich na záhony nepravidelných tvarov. 


Kovový plôtik Antique white od Chic Antique, šírka 31 cm, výška 29 cm, 18,08 €, www.bellarose.sk

Kovový plôtik Antique white od Chic Antique, šírka 31 cm, výška 29 cm, 18,08 €, www.bellarose.sk
www.bellarose.sk

12 Najhoršie je chcieť mať v záhrade všetko. To však nejde, nikdy to nebude pôsobiť dobre. Úplne inak bude pôsobiť záhrada s pekným kvetinovým záhonom, stromom, starou studňou, kvetinovou lúkou a priestorom so záhradným nábytkom.
 
13 Experimenty s farebnosťou sú dovolené. Fialovoružová je romantická, modrá dodá záhrade zaujímavú hĺbku a v lete navodzuje pocit ochladenia. Rastliny s bielymi kvetmi či bielo panašovanými listami (funkia) zasa presvetlia priestor v polotieni a tieni pod stromami. 


Nič sa nepokazí, ak sa medzi kvety zakomponujú bylinky. Momentálne je trendové pridať zeleninu, ktorá sa vyznačuje nápadnou farebnosťou.

Nič sa nepokazí, ak sa medzi kvety zakomponujú bylinky. Momentálne je trendové pridať zeleninu, ktorá sa vyznačuje nápadnou farebnosťou.
isifa/shutterstock

14 Nechať rastlinám priestor a voľnosť – to je vo vidieckej záhrade nepísané pravidlo. Netreba ich sústavne obmedzovať v raste, tvarovať a zväzovať, strihať a nútiť k tomu, aby boli podľa vašich predstáv. Ideálne je dokonca nechať ich vysemeniť sa, nech si samy určia, kde budúci rok vyrastú. Netreba im zabraňovať ani vo vzájomnom miešaní sa, prípadne vo vytváraní protikladných spojení. Pomedzi letničky si tak možno vysadiť aj ruže a krušpán (ten však odporúčam tvarovať). 

Vyberte si trvalky

Vo vidieckej záhrade vyniknú okrasné maky, floxy, margaréty, pivónie, nevädze, fialky, konvalinky, lupíny, kukučky, gypsomilky, orlíčky, rudbekie, kosatce, chryzantémy, pupalky, z cibuľovín a hľuznatých rastlín nezabudnite na gladioly a georgíny. Typické sú aj ruže, ktoré môžu rásť spolu s levanduľou, myším chvostíkom, pakostom či kocúrnikom. 

text Daniel Košťál
foto autor, isifa/Shutterstock, thinkstock.com
zdroj časopis Tvorivé ekobývanie 1/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: vidiek zakladanie
Zdieľať článok

Diskusia