Sloboda v podaní Kurta Erniho

14. 09. 2007
Zdieľať

Krédom Kurta Erniho je otvorenosť: „Dizajnér by mal byť otvorený ku všetkému, pretože ten, kto chce otvárať nové priestory, nemôže sa sám pohybovať v uzavretom kruhu.“ Medzi špičkových európskych dizajnérov sa zaradil najmä vďaka svojej práci na čele vývojového oddelenia firmy Team by Wellis, renomovaného švajčiarskeho výrobcu nábytku.


Kurt Erni sa narodil v roku 1949. Po tom, ako sa vyučil za stolára, študoval interiérovú architektúru v Zürichu. Po ukončení štúdia učil na viacerých školách a v roku 1978 založil vlastný ateliér dizajnu. Od roku 1986 je hlavným dizajnérom vo firme Team by Wellis a jeho úlohou je vytvárať celkový koncept tejto značky.
 


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107819


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107820


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107818

Veľký úložný systém LeVa má takzvané gondolové dvere – sú predsadené pred korpus a vďaka rafinovanému kovaniu sa ľahko a ticho odsúvajú nabok.

Pri tvorbe tohto technického detailu inšpirovali Kurta Erniho dvere lanovky. Po ich otvorení sa objaví vnútorný priestor bez rušivých kolmých stien, pretože nosnú funkciu má len zadná stena. Osvetlenie je orientované smerom dovnútra skrine. Medzi soklom a korpusom je decentná medzera, ktorá má navodiť dojem, že sa nábytok vznáša nad zemou.

Jeho dizajn je orientovaný na dlhodobé užívanie a nepodlieha krátkodobým módnym trendom – kvalitu nábytku podľa neho určuje kvalita použitého materiálu a detailov. Je vo svojej podstate inovátorom a nedovolí, aby ho brzdili konvencie.
 


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107821


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107823

Modulový nábytkový systém Volare je príkladom dokonalého spojenia formy, funkcie a konštrukcie. Vnútorný odkladací priestor je vďaka posuvným prvkom v tvare L prístupný zhora aj spredu. Časti skrinky sa zasúvajú pod seba a nad seba navzájom, čo umožňuje pohodlný prístup k vnútorným kontajnerom a poličkám bez toho, aby čokoľvek prekážalo v priestore.


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107825


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107813

Policový systém VaRe dopĺňa ostatné nábytkové rady značky Wellis tak, aby umožňovali prakticky zariadiť priestor kancelárie či bytu. Môže byť knižnicou aj priestorovým paravánom.

Koncept kancelárskeho nábytku ErQu získal v roku 2003 ocenenie red dot – najlepší z najlepších. Charakterizuje ho ľahkosť, funkčnosť, atraktívnosť a kvalitné vypracovanie.

Jeho cieľom je dať človeku nástroje a priestor na to, aby si svoj byt stvárnil individuálne – nábytok by mal poskytovať dostatok možností na to, aby si človek vystaval svoj životný priestor na svoj obraz, podľa svojho estetického cítenia. Rovnakému cieľu má slúžiť aj jeho koncept farebného kruhu. Farebný kruh je založený na vlastnostiach farebného spektra a 24 farebných tónoch – pomocou takejto farebne tónovanej kolekcie možno vytvoriť určitú náladu a tiež originálne, a pritom harmonické farebné kombinácie.
 


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107815


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107816

Otočná posteľ Bora je vyjadrením dnešného trendu, keď sa spálňa vníma ako miesto na relaxáciu a uvoľnenie. Posteľ sa vznáša na pevnom otočnom mechanizme a jemným zatlačením mení svoju polohu. Dopĺňa ju podesta osvetlená diódami.


Sloboda v podaní Kurta Erniho

107829

Viacerými cenami ovenčený ROOM Container je výsledkom 5-ročnej práce vývojového tímu Team by Wellis – bolo totiž treba nielen vymyslieť formu, ale aj otestovať nekonvenčné materiály, postaviť náročné prototypy a vypracovať množstvo technických detailov. Nie všetky potrebné komponenty boli na trhu, a tak vznikali v spolupráci s novými dodávateľmi alebo si ich, ako napríklad lepidlo, ktoré sa používa v automobilovom priemysle, dizajnéri „požičali“ z iných odborov.

Kolekcia ROOM je určená pre puristicky zmýšľajúceho milovníka dizajnu, všetky prvky sú koncipované ako voľne stojace objekty do veľkorysých priestorov (naznačuje to okrem iného aj veľký rádius otvárania dvierok). Vo svojej podstate predbehla vývoj a už v roku 1998 naznačila smerovanie dizajnu v ďalšom tisícročí.

Kontajnery sú postavené na pôdoryse základných geometrických útvarov – štvorca, obdĺžnika, kruhu alebo trojuholníka – a sú zo skla (číreho, matného a modrého), hliníka a orechového dreva. Jednoduchý nosný skelet tvoria dva trojramenné kovové kríže spojené troma zvislými tyčami.

Na nosné profily sú pripevnené kovania dvierok a uchytenie políc a zároveň sú cez ne vedené elektrické káble. Vonkajší plášť objekt staticky stužuje a je súčasne aj ťažiskovým prvkom jeho vzhľadu.
 

Kurt Erni získal za dizajn viaceré významné ceny: napríklad v roku 1999 za ROOM Container cenu IF Product Design Award, v roku 2000 ocenenie red dot – najlepší z najlepších pre Team by Wellis za Container Volare a ROOM Container, v roku 2003 red dot – najlepší z najlepších za stôl ErQu.

Kategória: Bývanie Dizajn Nábytok
Tagy: interiérový dizajn šatníky
Zdieľať článok

Diskusia