Ako dopadol test elektrických grilov?

08. 05. 2016
Zdieľať

Keď na horúcej platni zasipí jemný dotyk mäsa, kuchyňou sa vznesie oblak pary a prenikavá vôňa. Elektrické grilovanie má však aj iné podoby, ktoré spolu s grilom preniknú do domácnosti. Je to, akoby ste minútkové restovanie skombinovali so smažením a pečením dohromady.

Čo by ste mali vedieť   

1 Rýchlosť

Vďaka tesnému kontaktu s rozhorúčenou platňou je elektrické grilovanie omnoho rýchlejšie ako pečenie v rozohriatej rúre. Predhrievaniu sa síce nevyhnete, teplo však nemusí prechádzať sprostredkovane cez vzduch alebo paru. Kým plošné grily smelo držia krok s prudkým restovaním na panvici, pri zatváracích kontaktných griloch preniká horúčosť dvojnásobnou plochou. To ušetrí viac ako polovicu času.

2 Chute

Koncentrované chute v zlatistej kôrke a sýta šťavnatosť vo vnútri. Také je výsledné skóre pri elektrickom grilovaní, kde naplno vynikne kvalita použitých surovín. Keďže teplo pôsobí krátky čas bez podpory enzýmov, chute sú nezameniteľné s inými spôsobmi tepelnej úpravy. Spoznáte to nielen pri všetkých druhoch mäsa, ale aj pri rybách, ovocí a zelenine. Nikoho neprekvapí, že grilované pokrmy sú populárne.

3 Platne

Ak sa nechystáte výhradne na hrubé steaky z vyzretej hovädziny, priveľký rozdiel medzi tenkým plechom a hrubým masívnym kovom vo výsledku vášho grilovania nebude. Pravda však je, že ak sú grilované porcie surovín priveľké, masa kovu sa pri dotyku natoľko neochladí a nepotrebuje čas na opätovné rozpálenie. Hrúbka kovu rozhoduje v prvej desiatke sekúnd, potom je to už na každom grile úplne rovnaké.

4 Umiestnenie

Majú krátky napájací kábel a očakáva sa, že dostanú svoje miesto nie na stole pri spoločenskom posedení pri dobrom jedle, ale priamo na kuchynskej linke. Trendom je neustále zväčšovanie pečúcej plochy a iba kompaktnejšie modely sú uspôsobené tak, aby ich bolo možné skladovať v skrinke uchom nahor. Preto je praktické, ak sa stanú súčasťou každodenného koloritu domácnosti.

5 Dva i tri v jednom

Zatvárací kontaktný gril nie je iba horúcim lisom na pripravené suroviny. Pri niektorých vás čaká príjemné prekvapenie vo forme vrchného zapekania s pevnou škárou, inde môžete platne roztvoriť tak, aby ste získali veľkú pečúcu plochu s výborne vyriešeným odtekaním štiav do zbernej misky z oboch platní. Hoci ide o jednoúčelové spotrebiče s úzkym zameraním, výrobcovia sa snažia ponúknuť variácie.

6 Údržba

Odnímateľné platne môžete vložiť do umývačky alebo drezu, pevne osadené kontaktné plochy musíte čistiť priamo na grile. Práve tu rozhoduje o náročnosti čistenia samotná nepriľnavá vrstva. Na rozdiel od sendvičovačov, ktoré obopínajú z oboch strán chlebovú striedku a vy riešite iba drobné nehody z vytečení, tu vás čaká plný zásah rovnako ako pri pekáči, plechu či hrnci na sporáku. Musíte sa s tým zžiť.

ELEKTRICKÝ GRIL V DOMÁCNOSTI

Intenzívna chuť a úspora času – práve týmito dvomi vlastnosťami sa elektrický gril líši od ostatných spôsobov varenia. Neprinesie do vašej domácnosti nové druhy pokrmov, môže však zmeniť spôsob, akým varíte. Ak vymeníte panvicu a rúru za gril, môžu z toho vzniknúť úplne nové návyky, ktoré vám pomôžu lepšie si usporiadať čas. Zbavíte sa umývania varných nádob, naučíte sa suroviny krájať na tenšie, ploché kúsky.

Elektrický gril však do kuchyne vnesie omnoho mocnejší závan pár, spalín a vôní, ktoré bez dobrého vetrania dokážu zanechať podpis v ovzduší na dlhé hodiny. Preto je užitočné porozmýšľať aj o kuchynskom odsávači, ktorý bude mať dostatočnú kapacitu na to, aby túto obrovskú úlohu zvládol. Nechcete mať predsa všetko nasiaknuté tukovými výparmi ako v stánku rýchleho občerstvenia. Ide vám o čas, ktorý môžete využiť na iné, príjemné veci.

testuje
Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Rozpálené platne a sipot čerstvých surovín. Testovanie elektrických grilov je dobrodružstvo, pri ktorom nehľadáte iba úžasné chute minútkového mäsa, ale zaujíma vás aj to, do akej miery je takéto grilovanie praktické. Rozoberali sme, umývali, drhli, hľadali miesto na spotrebiče a snažili sme sa ich zapojiť do chodu domácnosti tak, aby boli prínosom. Hoci grilovačky na terasách poznáme všetci dôverne, v kuchyni je to niečo úplne iné.


Ako dopadol test elektrických grilov?

1761337
Tefal

Kapacita

Ak má gril dve kontaktné plochy, vyhotovenie pántov rozhoduje o jeho kapacite pri obojstrannom pečení. Prednosťou sú nastaviteľné pánty, ktoré udržia otvorenú škáru.

Kontaktná plocha

Rozhoduje svojou veľkosťou nielen o množstve surovín, ktoré môžete grilovať súčasne, ale aj o priestore, ktorý potrebujete na umiestnenie grilu. 

Záchytná miska

Je nevyhnutnou súčasťou každého grilu. Čím skôr šťavy z kontaktnej plochy odtečú preč, tým menej pary a spalín z tukov bude plniť miestnosť, v ktorej grilujete.

Povrch

Kvalita nepriľnavého povrchu určuje životnosť grilu rovnako ako pri panviciach. Máloktorý z výrobcov ponúka náhradné pečúce platne. 

Regulácia

Nastavenie teploty je štandardnou výbavou, nie je však zvykom značiť na ovládacích prvkoch konkrétne teploty. Musíte sa uspokojiť s orientačnými bodkami alebo číslami.

Zobraziť aktuálnu ponuku elektrických grilov

TESTOVANÉ MODELY


Lidl SilverCrest SKG 1700A2  Ohrev: 1 700 W, dve nezávislé regulácie Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne  24 × 33 cm  Povrch: nepriľnavý ILAG, vrúbkovanie

Lidl SilverCrest SKG 1700A2 Ohrev: 1 700 W, dve nezávislé regulácie Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne 24 × 33 cm Povrch: nepriľnavý ILAG, vrúbkovanie
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest SKG 1700A2

Ohrev: 1 700 W, dve nezávislé regulácie
Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne 24 × 33 cm 
Povrch: nepriľnavý ILAG, vrúbkovanie

Je to gril, ktorý vás postupne vtiahne do tajov expresnej kulinárie. Vytiahnete ho zo skrinky a razom máte pred sebou kontaktný zatvárací gril na štyri veľké plátky mäsa, veľkú rebrovanú plochu na miešanú zeleninu alebo zapekací gril, ktorého vrchná platňa visí nad surovinami vo vzduchu. Páči sa nám, že teplotu možno regulovať pre každú platňu samostatne. Kým steaky sipia na jednej platni v horúcom žiare, zelenina sa pozvoľna prehrieva na druhej. Praktické je to i pri zapekaní či ohrievaní. Žiar vrchnej platne topí syr a praží údeniny, kým cestový korpus dostáva zospodu presne odmeranú dávku tepla. Primyslite si k tomu praženie zemiakových placiek na veľkej ploche a máte gril, na ktorý si okamžite privyknete.

„Čistenie nevyžaduje veľa úsilia. Dve malé misky zveríte umývačke, odnímateľné platne umyjete v dreze.“

páči sa nám
+ nezávislá regulácia
+ konštrukcia 3 v 1
+ kompaktné vyhotovenie
+ jednoduchá údržba

+++-                                                                             29,99 €
Pre domácnosti, ktoré chcú všestrannou formou preniknúť do tajov elektrického grilovania v kuchyni.
www.lidl.sk


Sencor SBG 400  Ohrev: 2 000 W, regulácia, časovač Grilovacia plocha: 2 pevné platne 28 × 39 cm  Povrch: nepriľnavý polymér, hladký + vrúbkovaný

Sencor

Sencor SBG 400

Ohrev: 2 000 W, regulácia, časovač
Grilovacia plocha: 2 pevné platne 28 × 39 cm 
Povrch: nepriľnavý polymér, hladký + vrúbkovaný

Zobraziť gril v obchode

Vybalíte ho zo škatule a máte pocit, že sa vám do rúk dostal robustný gril, ktorý by obstál aj v malej gastroprevádzke. Čím dlhšie ho používate, tým viac sa v prvých dojmoch utvrdzujete. Húževnaté platne sa neochladia ani pod hrubým odležaným steakom, šťava steká do vysokokapacitnej misky a dvojčinné pánty so špeciálnou geometriou zaisťujú, aby bol prítlak rozložený na ploche rovnomerne. A ak príde na jemnejšie sústa, uzamykacou páčkou dokážete veko odľahčiť. Páči sa nám nielen masívnosť platní a ohromná kapacita grilu, ale aj dobre riešená regulácia a zabudované minútky, s ktorými bude každý plátok mäsa správne prepečený. Ak hľadáte gril, ktorý by svojím prepracovaním zastúpil váš starý, opotrebovaný model, je to najlepšia voľba.

„Ak ho roztvoríte do plochy, bez čakania obslúžite grilovanými dobrotami aj početnejšiu spoločnosť.“

páči sa nám
+ pevné vyhotovenie
+ rýchly prestup tepla
+ vyladený do detailu
+ veľká kapacita

++++-                                                                            93,00 €
Pre náročných fanúšikov elektrického grilovania, ktorí hľadajú dobre stavaný model, aj pre početnejšiu domácnosť či spoločnosť.
www.sencor.sk


Russell Hobbs 20850-56  Ohrev: 1 500 W, regulácia Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne  22 × 33 cm  Povrch: nepriľnavý polymér, vrúbkovaný

Russell Hobbs 20850-56 Ohrev: 1 500 W, regulácia Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne 22 × 33 cm Povrch: nepriľnavý polymér, vrúbkovaný
www.vzdy.sk

Russell Hobbs 20850-56

Ohrev: 1 500 W, regulácia
Grilovacia plocha: 2 odnímateľné platne 22 × 33 cm 
Povrch: nepriľnavý polymér, vrúbkovaný

Ukázať podobné elektrické grily

Vezmite jednoduchý raňajkový gril na zapekanie chlebíkov, nafúknite ho do veľkého rodinného formátu, pridajte k tomu páčku na reguláciu ohrevu a máte elektrický gril, ktorý vám v kuchyni ušetrí čas aj riady hromadiace sa v umývačke. Karbonátky, svieža bravčovina a porcie hydinového mäsa si pri rýchlom grilovaní zachovajú šťavnatosť, hoci ťažké veko na ne dolieha celou svojou silou. Kým tuk vyteká von, šťava akoby zostala uviaznutá vo vnútri. Tento gril sa nám osvedčil aj pri tepelnej úprave zemiakov a koreňovej zeleniny, ktoré sa v parnej clone ugrilujú bez toho, aby ich povrch neprimerane vyschol. Ide o gril pevný, mocný a robustný, na ktorom nemá čo zlyhať. Ba aj odnímateľné platne sú natoľko hrubé, že sa ani časom neprehnú.

„S pečením na otvorenej ploche nepočítajte, pánty možno otvoriť iba na polcestu.“

páči sa nám
+ parná clona
+ rýchly odliv tuku 
+ odolné vyhotovenie
na toto pozor
bez možnosti plného otvorenia

++++-                                                                           77,39 €
Pre domácnosti, ktoré odhalili všestrannosť raňajkových grilov a hľadajú model, ktorý by vedel ponúknuť väčšiu kapacitu a kontrolu nad teplotou.
www.vzdy.sk


Philips HD4419  Ohrev: 2 300 W, regulácia Grilovacia plocha: 1 odnímateľná platňa  30 × 37 cm  Povrch: nepriľnavý, hladký + vrúbkovaný

Philips

Philips HD4419

Ohrev: 2 300 W, regulácia
Grilovacia plocha: 1 odnímateľná platňa 30 × 37 cm 
Povrch: nepriľnavý, hladký + vrúbkovaný

Zobraziť aktuálnu cenu v obchode

Grilovanie nemusí byť len osamelou kuchárskou rutinou. Tento model priam nabáda na to, aby sa stal súčasťou spoločenského posedenia, pri ktorom sa členovia domácnosti pri kulinárskych zážitkoch aj zabavia. Má kompaktnú podobu a nízky formát, vďaka čomu je vždy na dosah ruky. Raz odpočíva odložený v kuchynskej skrinke, ležiac na boku ako kniha, inokedy vyčarí v strede stola sviatočnú atmosféru. Páčilo sa nám rovnomerné rozloženie tepla po celej grilovacej ploche a zásuvka s vodou, do ktorej odkvapkávajú tuky a šťavy cez stredové otvory roštu. S kapacitou pre štyroch stolovníkov môžete na ploche počítať s menšími porciami jemnejších druhov mäsa, ale aj so syrmi a zeleninou. Osvedčila sa nám taktika vysokej teploty a krátkeho času pečenia.

„Je natoľko šikovný, že ak sa vyberiete na chatu alebo chalupu, určite ho budete chcieť zobrať so sebou.“

páči sa nám
+ rovnomerné rozloženie tepla
+ výborná nádoba na odkvapkanie 
+ nízky profil
na toto pozor
len na jemnejšie druhy mäsa

++++                                                                             69,70 €
Pre fanúšikov grilovania, ktorí chcú zážitky zo záhrad a terás preniesť aj do pohodlia vidieckej jedálne či panelákovej kuchyne.
www.philips.sk


Electrolux ETG 340  Ohrev: 2 000 W, regulácia Grilovacia plocha: 1 odnímateľná platňa  30 × 41 cm  Povrch: nepriľnavý polymér, hladký + rošt

Electrolux

Electrolux ETG 340

Ohrev: 2 000 W, regulácia
Grilovacia plocha: 1 odnímateľná platňa 30 × 41 cm 
Povrch: nepriľnavý polymér, hladký + rošt

Tento gril sa v drobných obmenách nesie ponukou Electroluxu už roky a stal sa praktickou voľbou pre všetkých, ktorí sa snažia zastaviť v každodennom náhlení. Pripravíte si na ňom teplé anglické raňajky, upečiete kus prerastenej krkovičky a výborne si poradí aj s mletým tučným mäsom, ak práve nebudete mať chuť na králika či kurča. Osvedčilo sa nám zeleninu pred grilovaním vopred spariť horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice, aby si zachovala svoju šťavnatosť. Mäso je témou číslo jeden, výborné výsledky sme dosiahli aj s rybami a darmi mora. S lievancami, palacinkami a omeletami príliš nepočítajte, hladká časť platne je primalá na takéto dobrodružstvá. Pochváliť musíme povrchovú úpravu, ktorá je trvácna a odoláva aj agresívnej údržbe v umývačke.

„Všetky starosti s čistením nechajte na umývačku. Ak sa vyrovnáte s drobnými kvapkami tuku na stole, rošt a miska sú bez starostí.“

páči sa nám
+ rovnomerné rozloženie tepla
+ výborná nádoba na odkvapkanie 
+ prístupnosť z každej strany
na toto pozor
chudé mäso sa zvykne vysušiť

++++                                                                            47,70 €
Pre tých, ktorí sa snažia vytrhnúť z pracovného stresu a užívajú si víkendy plnými dúškami slastných pôžitkov.
www.electrolux.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 4/2016

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče elektrický gril testujeme
Zdieľať článok

Diskusia