20. 05. 2016
Zdieľať

Prichádza večer. Otáčate kľúčikom, vypínate motor. Zosadáte. Počas okamihu vám hlavou prebehne uplynulý deň: Najskôr sa bolo treba postarať o trávnik - kosenie, prevzdušňovanie, vyčesávanie plsti, dosievanie aj hnojenie. Ide o pozemok, ktorý má spolu asi 5 000 m2. Pokosenú trávu potom odviezť miestnemu farmárovi pre dobytok a susedovi priviezť z lesa napílené polená. Toto by nešlo. Nebyť záhradného traktora.

Do veľkej skupiny záhradných traktorov môžeme zaradiť aj kategóriu tzv. riderov. Ide o stroje, ktorých motor je umiestnený pod sedadlom, takže obsluha má skvelý výhľad na kosenú plochu. Manévre medzi stromami, kríkmi či inými prekážkami sa tak zaobídu bez akýchkoľvek problémov. Ridery sa ovládajú pomocou manuálnej (spravidla päťstupňovej) alebo hydrostatickej prevodovky, čo je obdoba automatu. Tento typ prevodovky možno do zložitejšieho terénu s množstvom prekážok odporučiť.


Rider XF 140 HD

Záhradný traktor EXPERT 92.180 H
Mountfield


Rider XF 140 HD

Primárne sú ridery určené na kosenie trávy. Až na výnimky nie sú tieto stroje vybavené ťažným zariadením, ku ktorému je možné pripojiť príslušenstvo. Ak teda hľadáte veľkú, komfortnú a schopnú kosačku do väčšieho a členitého terénu, bude rider tou správnou voľbou, ak ale vyžaduje váš pozemok aj inú údržbu, mali by ste sa poobzerať v revíre záhradných traktorov.

Záhradné traktory

„V porovnaní s ridermi majú záhradné traktory výkonnejšie motory (až 24 koní), objemnejší zberný kôš (až 360 l) a väčší záber kosačky (až 102 cm). Tá je osadená dvoma nožmi, ktoré zaručia perfektnú kvalitu kosenia,“ špecifikuje hlavné rozdiely odborník na kosiacu techniku zo spoločnosti Mountfield Jan Melena.

Jeden zo základných parametrov pri výbere konkrétneho stroja určite predstavuje tvar a šírka odhadzovacieho tunela. Mal by byť čo najširší a predovšetkým priamy. V opačnom prípade by totiž zber nemohol prebiehať dobre a tunel by sa mohol upchávať. „Odporúčam sa priamo u predajcu na odhadzovací tunel opýtať a nechať si ho ukázať. Je to jeden zo základných predpokladov, aby traktor správne fungoval,“ dopĺňa Melena.

Výhodou je pri traktore tzv. „plávajúca“ kosačka s antiskalpovacími kolieskami, teda kosačka, ktorá kopíruje povrch terénu a nepoškodzuje (neodiera) trávnik.


Záhradný traktor XHT 240 4WD

Záhradný traktor XHT 240 4WD
Mountfield

Pri moderných traktoroch sa v poslednej dobe kladie okrem funkčnosti veľký dôraz na komfort obsluhy. Tomu zodpovedá napríklad nastaviteľné sedadlo vodiča, úložné priestory na drobnosti či na nápoj, spustenie kosačky z miesta vodiča, zvuková signalizácia pri naplnení koša, hydrostatická-automatická prevodovka, tempomat, palubný počítač s multifunkčným LCD displejom, svetlomety (dokonca aj LED) a mnoho ďalších prvkov, ktoré by sme hľadali skôr v zozname príplatkovej výbavy súčasných automobilov.

Na prácu po celý rok

Veľký tromf traktorov predstavuje ich úplná univerzálnosť, všestrannosť a celoročná využiteľnosť. Kým kosačku na jeseň upracete a doprajte jej zimný spánok, záhradný traktor je aj naďalej v plnom nasadení.


Príves TR 220S

Rozmetávač TBS 7000
Mountfield


Príves TR 220S

Prívesný vozík využijete na prevoz veľkého množstva trávy, dreva, náradia aj rôzneho odpadu alebo materiálu. Na jar a na jeseň oceníte služby prevzdušňovača (aerátora), ktorý šetrne naruší povrch trávnika, čím napomáha k lepšiemu prístupu vlahy, hnojív a vzduchu priamo k trávnym korienkom. Vďaka tejto procedúre získava trávnik na sile a zdravom vzhľade.

Blahodarné účinky má tiež používanie vyhrabávača, ktorého odolné a pružné hroty odstránia z porastu machy a trávnu plsť. Na trávniku ale môžu ostať aj iné nečistoty – napr. vetvičky alebo jesenné lístie. Tie odprace čistič, čiže sweeper, čo je prístroj so sústavou pružných metličiek, ktoré všetky nečistoty nasmerujú do veľkého zberného koša. Pre udržiavanú zelenú plochu sa ako nevyhnutný javí tiež trávny valec. Naplniť ho možno vodou alebo pieskom. Používa sa na vyrovnávanie existujúcich zelených plôch aj pri zakladaní nového trávnika.


Rozmetávač TBS 7000

Príves TR 220S
Mountfield


Rozmetávač TBS 7000

Rozmetávač rovnomerne rozhádže osivo a hnojivo, v zime zase posypový materiál. Vďaka snehovej radlici, pohodlne ovládateľnej z miesta vodiča, možno bez problémov odpratávať snehovú nádielku z chodníkov či príjazdových ciest k domovu.

ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield a.s.

Kategória: Záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia