5 mýtov o zateplení fasády

31. 05. 2016
Zdieľať

Aj keď sa rodinné domy na Slovensku zatepľujú už takmer 20 rokov, dve tretiny z nich na svoju obnovu ešte stále čakajú. Ich vlastníci s úspornými opatreniami váhajú nielen z finančných dôvodov, ale aj pre neoverené informácie, ktoré sa medzi laickou verejnosťou šíria. Mnohé z nich sú nepravdivé alebo vytrhnuté z kontextu. Vybrali sme pre vás 5 „zaručených“ argumentov, ktoré sa najčastejšie objavujú na sociálnych sieťach a v diskusných fórach.

1. Zateplenie fasády je neúčinné, teplo vystupuje nahor – stačí vymeniť okná a zatepliť strechu.

Nahor sa šíri teplý vzduch, teplo sa však šíri aj sálaním, a to na všetky strany. Po zateplení strechy a výmene okien ostane práve obvodová stena najchladnejšou plochou v interiéri a najslabším článkom „obálky“ sa stanú škáry spojov tehál, betónové stužujúce vence a nadokenné preklady, ktoré predstavujú tepelné mosty. Keďže už vlhkosť z domu nemôže unikať cez škáry v oknách, zráža sa na chladných častiach stien a vznikajú plesne. Nezabúdajte na tepelný komfort. Rozdiel teploty vnútorného vzduchu a povrchu stien väčší ako 3 °C vedie k tepelnej nepohode užívateľov v zime aj v lete. Pre priedušnosť obvodovej steny sú vhodné fasádne dosky z minerálnej vlny. Do 17. júna môžete využiť výhodnú cenu minerálneho zateplenia SMARTwall balíkom s fasádnou doskou, ktorá vďaka povrchovej úprave zjednoduší a skráti celkový čas realizácie.

2. Stačí 5 cm tepelnej izolácie a je to v pohode. 

To, že platná slovenská norma dnes odporúča na všetky typy múrov viac ako 15 cm tepelnej izolácie, má svoje dôvody. „Nižšia hrúbka by možno postačovala, keby na fasáde neboli kritické miesta, kde sa tvoria tepelné mosty – škáry spojov tehál, betónové stužujúce vence a nadokenné preklady. Práve na nich sa často zráža vlhkosť , ktorá má za následok vznik plesní,“ vysvetľuje Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation. Na fasáde však nemôžu byť „schody“ a tak je potrebné používať vyššiu hrúbku na celú obvodovú stenu. Podľa odborných výpočtov pri náraste hrúbky z 5 cm na 15 cm sa zvýšia náklady na zateplenie asi o 10 %, ale taktiež sa zvýši úspora energie. Okrem hrúbky je dôležitý aj súčiniteľ tepelnej vodivosti lambda, ktorý vypovedá o schopnosti tepelnej izolácie zabrániť úniku tepla. 


5 mýtov o zateplení fasády

5 mýtov o zateplení fasády
KNAUF INSULATION, s.r.o.

3. Dnes sa klíma otepľuje, zimy sú čoraz miernejšie, zakrátko nebude potrebné žiadne zateplenie. 

Klimatické podmienky sa v posledných rokoch skutočne menia, popri miernych zimách však obyvateľov Slovenska prekvapujú aj prudké horúčavy. Na spomalenie prehrievania by mali mať stavebné materiály schopnosť absorbovať do seba čo najviac tepla a čo najdlhšie ho zadržať, teda zabrániť jeho prestupu do interiéru. V tomto smere sú izolácie na báze minerálnej vlny vhodným riešením vďaka svojej vyššej plošnej hmotnosti a mernej tepelnej kapacite. Zateplenie tak chráni aj pred horúčavou, ušetrí aj elektrickú energiu, ktorú spotrebuje klimatizačná jednotka na ochladenie interiéru. Samozrejme, netreba zabúdať na vhodné vonkajšie tienenie okien a správne vetranie – nevpustiť horúci vzduch počas dňa dovnútra.

4. Zatepľovanie je nezdravé, dom nedýcha a vznikajú plesne. 

K plesniam vedie len nekvalitné zateplenie a nesprávne vetranie domu, nie zateplenie samotné. Ak chcete mať istotu, že vaše zateplenie bude ekologické a priedušné, zvoľte si tepelnú izoláciu z minerálnej vlny. Je vyrobená z prírodných materiálov, izoluje hluk, má vysokú priedušnosť. Ak chcete, aby vaša fasáda dýchala, nezabudnite použiť odskúšané príslušenstvo na zateplenie a predovšetkým finálnu povrchovú úpravu, ktorá je na silikátovej báze.

5. Keď sa fasáda zateplí tepelnou izoláciou s vysokou hrúbkou, trpí tým statika domu. 

Hrúbka zateplenia musí rešpektovať statické vlastnosti domu. Staršie domy však majú v statike veľkú rezervu a aplikácia tepelnej izolácie ju nenaruší, ak dom nemá statické poruchy. „Ak ich má, je nebezpečný pre svojich obyvateľov aj bez zateplenia. Navyše, predsadené a prevetrávané fasády umožňujú aplikovať väčšie hrúbky aj na staticky menej odolné stavby,“ dodáva Karol Tužinský.

Viac informácií www.fasadnadoska.sk/kontakt/  

Kategória: Steny a fasády
Tagy: fasáda stavebný materiál zateplenie
Zdieľať článok

Diskusia