Viete, aké rastliny sú najvhodnejšie do spálne a prečo?

05. 06. 2016
Zdieľať

Spálňa je dôležitou súčasťou každého obytného interiéru – je miestom, kde načerpávame potrebnú energiu nielen počas noci. Aby bol relax v spálni plnohodnotný, prinášal potrebnú harmóniu a očistil myseľ od stresu, netreba ani v nej zabúdať na vhodnú zeleň.

Bez predsudkov

Často sa môžeme stretnúť s názorom, že rastliny v spálni odčerpávajú spiacemu človeku nevyhnutný kyslík (ide naozaj len o veľmi malé množstvo) a že niektoré z nich vypúšťajú do priestoru nebezpečné látky, čím viac škodia, ako osožia. Pravda však je, že zdravé a bohato olistené izbové rastliny sú v pravidelne vetranej spálni mimoriadne prínosné – podieľajú sa na zvyšovaní vlhkosti vzduchu, znižovaní koncentrácie chemických škodlivín, ktoré môžu byť obsiahnuté v náteroch nábytku, v podlahovinách alebo textíliách, na eliminácii prachu a mikróbov a v neposlednom rade upokojujú oči a znižujú stres. Zároveň predstavujú zaujímavý estetický doplnok a možno ich použiť na rozdelenie, resp. prepojenie priestoru.


Najmä v priestrannejších spálňach vyniknú rozložitejšie solitéry. Umiestniť tam môžete napríklad cykas (Cycas revoluta).

Najmä v priestrannejších spálňach vyniknú rozložitejšie solitéry. Umiestniť tam môžete napríklad cykas (Cycas revoluta).
Daniel Košťál

Ak máte v spálni počas väčšiny dňa zatiahnuté závesy, rastliny do nej radšej neumiestňujte. V takomto prostredí môžu rýchlo uhynúť. 

Drobci aj velikáni 

Zaujímavosťou je, že tým najkrajším kvitnúcim izbovým rastlinám prekvapivo najviac vyhovuje práve prostredie spálne – sú to totiž spravidla svetlé a skôr chladnejšie izby, ktoré sa menej vykurujú (a teda tu možno predpokladať vyššiu vzdušnú vlhkosť, ktorá väčšine izboviek plne vyhovuje). Pri výbere a následnom umiestňovaní konkrétnych druhov je nevyhnutné zohľadniť veľkosť spálne, jej svetelné pomery, štýl, v ktorom je zariadená, a farebnosť, ktorá v nej prevláda. V priestrannejšej spálni sa nemusíte obávať ani väčšej alebo širšej bohato olistenej solitérnej rastliny. Môže to byť dracéna (Dracena marginata), izbová lipka (Sparrmannia africana), ktorej listy dodajú priestoru zaujímavú ľahkosť, niektoré druhy paliem, cykasy, fatsie, aglaonémy (Aglaonema commutatum), juka (Yuka elephantipes), šachor (Cyperus alternifolius), araukária (Araucaria heterophylla), šeflera (Schefflera arboricola), ale aj banánovník (Musa), prípadne moderne pôsobiace zamiokulkasy.

Rastliny by nikdy nemali pôsobiť príliš mohutne, znemožňovať prístup k oknám, skriniam, posteliam alebo komodám. Určite do nej neumiestňujte viacero výrazných solitérov ani priveľa druhov s výraznými špicatými listami – môžu vo vás vyvolať nepokoj. Do moderne zariadenej spálne sú vhodné aj sukulentné druhy interiérových rastlín – kalanchoe, krasuľa (Crassula arborescens) alebo mliečniky (Euphorbia). Do pôvodnej staršej spálne sa zase žiada zakomponovať nenáročný cisus (Cissus rhombifolia), tradeskanciu (Tradescantia fluminensis) alebo zelenec (Chlorophytum comusum).

Vo všeobecnosti platí, že do svetlých spální je lepšie vyberať druhy s tmavozelenými listami (šeflera) a do tmavších druhy so svetlozelenými listami (izbová lipka). Solitérnu rastlinu doplňte vzrastovo menšími a kompaktnejšie rastúcimi druhmi – aspidistrou (Aspidistra elatior), izbovým brečtanom (Hedera helix), vybranými druhmi papraďorastov, napríklad nefrolepkami (Nephrolepis exaltata), a dobrou voľbou je aj syngonium (Syngonium podophyllum ’Pixie‘). 


Biela farba je do spálne naozaj dobrou voľbou aj pri výbere rastlín. Obľúbený je príklad lopatkovec, ktorý pekne ukáže najmä v skupinke zloženej z aspoň troch jedincov.

Biela farba je do spálne naozaj dobrou voľbou aj pri výbere rastlín. Obľúbený je príklad lopatkovec, ktorý pekne ukáže najmä v skupinke zloženej z aspoň troch jedincov.
isifa/shutterstock

Kam s rastlinami

Spálňa by nikdy nemala pôsobiť ako skleník tropickej zelene – zeleň by ju mala len dopĺňať. Situovať ju možno priamo na podlahu (solitérne druhy), komody, police s knihami alebo okenné parapety (len v menšom množstve). Miniatúrne druhy dokážu pekne oživiť toaletné stolíky (popínavé druhy môžu orámovať toaletné zrkadlo) a rastliny môžete umiestniť aj na rôzne stojany a podstavce. Určite nepatria na nočné stolíky ani do priestoru nad posteľ. Treba sa vyhnúť aj blízkosti tepelného zdroja, okien a dverí (nebezpečenstvo prievanu a mechanického poškodenia). V spálni efektne ukážu aj vertikálne výsadby a vhodná je aj hydroponicky pestovaná zeleň – možno tak pestovať široké spektrum izbových rastlín, pričom takáto zeleň často pôsobí vitálnejšie ako tá, ktorá rastie v bežnom substráte. 


Živú farebnosť môžu do spálne vniesť niektoré kvitnúce izbovky, napríklad klívie (Clivia miniata).

Živú farebnosť môžu do spálne vniesť niektoré kvitnúce izbovky, napríklad klívie (Clivia miniata).
isifa/shutterstock

Okrem črepníka myslite aj na vhodnú úpravu povrchu substrátu. použiť môžete drobnejší keramzit, prípadne iné moderné materiály.   


Svetlo a chlad spálne budú vyhovovať aj okúzľujúcim cyklámenom (Cyclamen persicum). Zaujímavým spestrením môže byť ružová farebnosť.

Svetlo a chlad spálne budú vyhovovať aj okúzľujúcim cyklámenom (Cyclamen persicum). Zaujímavým spestrením môže byť ružová farebnosť.
isifa/shutterstock

Vyfarbená kvetmi

Rastliny v spálni môžu hrať rôznymi farbami a dotvoriť tak romantickú atmosféru tejto miestnosti. Svetlo a chlad spálne totiž  obľubujú mnohé kvitnúce izbovky – cyklámeny (Cyclamen persicum), kamélie (Camellia japonica), klívie (Clivia miniata), azalky (Rhododendron simsi), tanierovky (Achimenes), echmea (Aechmea fasciata), lopatkovec (Spathiphyllum wallisii) alebo streptokarp (Streptocarpus). Vhodné je vyhnúť sa druhom s výrazne voňajúcimi kvetmi (gardénie, jazmín, ekzakum, vencovec, narýchlené jarné cibuľoviny), z vône ktorých by sa mohli vyvinúť rôzne zdravotné problémy. Mimoriadne efektne, sviežo a zároveň jemne pôsobia v spálni najmä bielo kvitnúce druhy (lopatkovec, azalky).

Vyhnite sa však miešaniu druhov s kvetmi rôznych farieb a farebnosť kvetov vždy zlaďte s farbou stien, podlahovín alebo textílií (posteľnej bielizne). Kvitnúca rastlina najlepšie vynikne v jednofarebnej (bielej alebo pastelovej), nie príliš zdobenej obalovej nádobe – v rámci spálne sa odporúča použiť jednotné črepníky rôznej veľkosti. Efektné môžu byť kvetináče z kovu, skla alebo moderných plastov. 

Akými rastlinami dotvoriť spálňu? 


Viete, aké rastliny sú najvhodnejšie do spálne a prečo?

1778305
IKEA

1 Harmónia

Príjemnú harmóniu a meditačnú náladu navodia papraďorasty. K obľúbeným pestovateľsky zvládnuteľným druhom patria nefrolepky, ktorým by sa na tomto mieste mohlo dobre dariť. Výborne by sa tiež dopĺňali s drevom, ktoré v tejto spálni prevláda. Prosperovať by tu mohol aj bielo kvitnúci lopatkovec, syngonium alebo aspidistra. 

2 Kvetinové prekvapenie 

Na toto miesto by som umiestnil aspoň tri exempláre bielo kvitnúcej orchidey, napríklad lišajovca, ktorému by neprekážalo ani zdola prichádzajúce teplo. Svetlé a suchšie prostredie by tiež vyhovovalo nenáročným, ideálne menším sukulentom. Ak by sa tu príliš nekúrilo, dobrou voľbou by boli aj azalky alebo cyklámeny. Každý nový kvet by bol po príchode do spálne príjemným prekvapením. 

3 Ochranca

Na očistu vzduchu a jeho zvlhčenie výborne poslúži veľkolistá izbová zeleň, ktorá ale potrebuje viac miesta. Izbová lipka alebo netradičný ihličnan, napríklad araukári, by tu mohli mať naozaj dobré podmienky. Exoticky, no nie veľmi prirodzene by tu vzhľadom na zariadenie pôsobili banánovník, dracéna a juka, preto by som radšej volil niektorý figovník, prípadne šefleru. 

TEXT DANIEL KOŠŤÁL
FOTO DANIEL KOŠŤÁL, ARCHÍV FIRIEM, ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom 5/2016

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: interiérové rastliny
Zdieľať článok

Diskusia