Ktoré okná vydržia najdlhšie?

06. 06. 2016
Zdieľať

Aké okná si kúpiť, aby Vám čo najdlhšie vydržali? Pozrime sa na životnosť okien z hľadiska ich údržby i vlastností.

Zanedbať údržbu sa nevypláca

Predstava, že zakúpením nových okien odpadnú problémy s ich údržbou, pretože im bude stačiť len bežné umytie, sú mylné. Pokiaľ sa budete k oknám dobre správať a venovať im aspoň minimálnu starostlivosť odporúčanú výrobcom, budú dobre slúžiť desiatky rokov a to bez ohľadu na materiál, z ktorého sú vyrobené. Samozrejmosťou by malo byť okná aspoň dvakrát ročne umyť.

Moderné okná, a to platí pre všetky materiály, potrebujú taktiež údržbu kovania a kontrolu tesnenia. Drevené okná potom navyše vyžadujú aj starostlivosť o lazúru, pretože na ich povrchu sa časom negatívne prejavujú účinky poveternostných vplyvov.


VEKRA – plastové okna farba streifendouglasie

VEKRA

Aká je životnosť okien?

Z hľadiska životnosti je možné povedať, že kvalitné a dobre vystužené plastové okná pri šetrnom zaobchádzaní a pravidelnej údržbe môžu dobre slúžiť 50 aj viac rokov. Drevené, drevohliníkové a hliníkové okná vydržia sto aj viac rokov. Vývoj okenných profilov ale musí držať krok so stále sa zvyšujúcimi nárokmi hlavne na tepelnú izoláciu. Okenné systémy aj izolačné zasklenie sa výrazne líšia od systémov ponúkaných pred desiatimi či pätnástimi rokmi. Je tak potrebné počítať aj s tým, že okná síce budú aj po desiatkach rokov dobre a spoľahlivo slúžiť, ale ich vlastnosti už nemusia postačovať aktuálnym požiadavkám. To by sme mohli nazvať „morálna“ životnosť okien, ale tú samozrejme nezaistí žiaden výrobca.

Kovanie by malo byť nastavené a premazané

Spoľahlivú funkčnosť okien zaisťuje celoobvodové kovanie. Podľa návodu výrobcu by mali byť pohyblivé diely kovania aspoň raz ročne premazané. Miesta pre kvapnutie oleja bývajú na kovaní vyznačené.

Dobre tepelne izolujú iba správne nastavené okná, podľa návodu výrobcu býva nastavenie väčšinou jednoduché. Pokiaľ cez okná ťahá, drhnú alebo otváranie a zatváranie ide ťažko, je najvyšší čas venovať pozornosť ich kovaniu. Časom totiž môže dôjsť aj k opotrebeniu dielov, čo máva i neblahý vplyv na funkčnosť okien.


VEKRA – plastové okna farba zlatý dub

VEKRA

Tesnenie zaisťuje izoláciu

Poškodené, spráchnivené či dokonca vytrhnuté tesnenie nemôže zaistiť správnu izoláciu. Od typu tesnenia závisí aj jeho prípadná údržba. Všeobecne ale platí, že by malo byť vždy čisté a v prípade akéhokoľvek poškodenia musí byť vymenené. Osadiť do okien nové tesnenia nie je problém, ale mali by ste poznať jeho správny typ a veľkosť. Zle zvolené tesnenie môže okná i poškodiť.

Dodávateľ okien by mal zaistiť odborný záručný i pozáručný servis, prípadne nastavenie. Pokiaľ dôjde k poškodeniu okien, odporúčame obrátiť sa na odborný servis dodávateľa, ktorý vie minimalizovať či úplne odstrániť škody. Rozhodne ale platí nepoužívať na okná akékoľvek prostriedky, ktoré by mohli mechanicky či chemicky poškodiť povrch.

TIP: nové okná dodá spoločnost VEKRA

Je možné, že i dlho po záručnej dobe budete potrebovať servis či údržbu, preto je vždy dobré vedieť, kto a kde Vaše okná vyrobil.


VEKRA plastové okna farba biela

VEKRA plastové okna farba biela
VEKRA

Drevené okná potrebujú starostlivosť o lazúru

Pokiaľ si vyberiete drevené okná s naozaj kvalitnou povrchovou úpravou, bude starostlivosť o nich jednoduchá. Väčšinou postačí dvakrát do roka ošetriť lazúru odporúčaným balzamom. Čas na renovačný náter, ktorý je dobré zveriť odborníkom, závisí hlavne od toho, ako sú okná vystavené priamemu slnku i stekaniu dažďovej vody. Najviac trpia okná v dolnej časti rámov a krídiel, vyplatí sa tak zvoliť si profil, kde tieto miesta chráni hliníková rámová a krídlová odkvapnica.

Výberu nových okien i voľbe ich dodávateľa by ste mali venovať dostatočnú pozornosť už vzhľadom na to, že majú potenciál slúžiť desiatky rokov.

ZDROJ PR článok spoločnosti VEKRA 

Kategória: Okná
Zdieľať článok

Diskusia